Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Legyen időd kikapcsolódni a családoddal

2016. május 15. 03:00 - torokaron

„Az embereknek az életük minden napját élvezniük kellene, függetlenül attól, hogy meddig élnek.” (Prédikátor 11:8, NCV fordítás)

A nagyszerű családok egyik legfontosabb ismertetőjele az, hogy ezek a családok vidámak. Tudják, hogyan kell játszani, hogyan kell kikapcsolódni. Egész egyszerűen, élvezik egymással az életet. Ez sok családból hiányzik manapság. Mostanában a családok túlságosan is elfoglaltak és fáradtak, a hozzáállásuk nagyon negatív, és túl sok aggódás és komolyság van az életükben. Ki szeretne ilyen helyre hazajönni az iskolából? A család az örömről és a vidámságról kellene, hogy szóljon.

A Biblia beszél erről, sőt fel is szólít erre. A Prédikátor 11:8 azt mondja, hogy „az embereknek az életük minden napját élvezniük kellene, függetlenül attól, hogy meddig élnek” (NCV fordítás).

Miért fontos az, hogy minden napot élvezz? Azért, mert nem tudhatod, hogy meddig fogsz élni. Nem tudhatod, hogy megéred-e a következő hetet vagy hónapot. Még csak azt sem, hogy a holnapot megéred-e. Szóval bármi is legyen az, amit meg szeretnél tenni, jobb, ha még ma megteszed.

Amikor a gyerekeim még kicsik voltak, a legfontosabb dolog, amit szerettem volna, hogy a családunkról tudjanak, az nem az volt, hogy jók vagy okosak vagyunk. Inkább azt szerettem volna, hogy tudják, hogy szeretjük őket, és hogy élvezzük az együtt töltött időt. Mindenféle dolgot kitaláltam, csak hogy jól érezzük magunkat.

Ezek közül az egyik az Apa varázslatos és rejtélyes utazása játék volt. A gyerekek rajongtak érte, és a családunk állandó szokásává is vált. Most már az unokáimmal játszom ezt! Amikor a gyerekek általános vagy középiskolások voltak, éjfél körül kiabálva felkeltettem őket álmukból:  „Ébresztő! Indulás Apa varázslatos és rejtélyes utazására!” Izgatottak voltak, mivel tudták, hogy akkor aznap nem kell iskolába menniük, és hogy valami igazán izgalmasat fogunk együtt csinálni. Ilyenkor például elmentünk egy olyan hotelbe, aminek volt úszómedencéje, vagy egy jégkrém-maratont rendeztünk.

 Jegyezd meg jól, hogy az emberek nem azt jegyzik meg, amit mondasz nekik, hanem azt, hogy milyen érzelmeket váltottál ki belőlük. Ez egy nagyon fontos tanács, ha főnök, barát, barátnő, szülő, férj vagy feleség vagy.

A gyerekeim semmire sem emlékeznek abból, amit kisgyerekkorukban mondtam nekik, de arra igen, hogy hogy érezték magukat, amikor velem voltak. Emlékeznek rá, hogy nagyon jól éreztük magunkat együtt.

A nagyszerű családok vidámak és jól érzik magukat együtt.

„Azt tanácsolom, legyetek vidámak és érezzétek jól magatokat … Így lesz némi örömötök is aközben a kemény munka közben, amit Isten ad (nektek).” (Prédikátor 8:15, NLT fordítás, második kiadás)

 Beszéljetek róla:

  • Milyen feladatok vagy egyéb tényezők akadályozzák a családodat abban, hogy együtt kikapcsolódjatok?
  • Mire figyelsz a gyerekeiddel kapcsolatban, arra, hogy mit mondasz nekik, vagy hogy milyen érzéseket keltesz bennük? Említs példákat erre.
  • Mit fogsz ma tenni azért, hogy a családod jól érezze magát és vidám legyen?  Mit tervezel annak érdekben, hogy biztosítsd, hogy a családodban öröm és vidámság legyen?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 05. 08.)

 

Szólj hozzá!

Szilárd házasságok építenek erős társadalmat

2016. május 14. 03:00 - Szíj Melinda

“Az Istennel helyreállított kapcsolat felvirágoztat egy nemzetet, ám a bűn szégyenére van minden társadalomnak.” (Példabeszédek 14:34, GW-fordítás)

family.jpg

Isten a házasságot azért teremtette, hogy arra épüljön fel a társadalom.

A házasság minden emberi közösségnek, felekezetnek, államszervezetnek, nemzetnek, társadalomnak és kultúrának alapvető építőköve.  Ha kicsit is ismered a történelmet, tudod, hogy ahol a házasságok szilárdak, ott a társadalmak, a nemzetek és a birodalmak is erősek. Tudhatod, hogy ahol a házasságok és a családok gyengék, ott a társadalom és a nemzet is hanyatlásnak indul. Tudjuk azt is, hogy ha egy társadalom nem értékeli sokra a házasságot, akkor az a nemzet széthullik.  

Teljesen nyilvánvaló, hogy milyen irányba halad most a nemzetünk. Amerika nem lesz jobb, és nem lesz erősebb. Más irányba halad. Miért? Mert már nem értékeljük a házasságot és a családot. Minden az „én“-ről szól. Rászoktattuk magunkat, hogy azt tegyük, ami nekünk a legjobb. Az individualizmust bálványozzuk.

Pedig Isten ezt nem így tervezte! Amikor kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a házasságnak, akkor ezzel építjük a társadalmat és erősítjük is egyben. Szükségünk van egymásra, és szükségünk van erős házasságokra.

“Az Istennel helyreállított kapcsolat felvirágoztat egy nemzetet, ám a bűn szégyenére van minden társadalomnak.” (Példabeszédek 14:34, GW-fordítás)

Beszéljünk róla:

  • Milyen példákon keresztül láttad az amerikai kultúra, illetve a te saját kultúrád hanyatlását, ahogy a házasság és a család értékét veszti abban?
  • Mit gondolsz, miért tűnik könnyebbnek többre értékelni magunkat, mint másokat?
  • Egészében véve hogyan járulnak hozzá az erős házasságok egy erősebb társadalom kialakulásához?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 05. 07.)

 

Szólj hozzá!

Isten arra használja a házastársad, hogy építse a jellemed

2016. május 13. 03:00 - Lilla:)

"Őszintén szeressetek... Tartsátok meg,  ami jó. Legyetek elkötelezettek egymás iránt, mint egy szerető család. Tűnjetek ki az egymás iránti tisztelet kimutatásában." (Róma 12:9-10, GW fordítás)

Isten azért alkotta a házasságot, hogy tökéletesítse a jellemünket. A kapcsolatokban tanulhatjuk meg az önzetlenséget és a szeretetet. Ha már házas vagy, semmilyen más  kapcsolat nincs nagyobb hatással rád, mint a házasság.

Az élet célja az, hogy felnőj és rájöjj, hogy nem minden csak rólad szól. Sőt, az igazi boldogság az, amikor saját magadat feladod és önzetlen, szolgáló és szerető szívű emberré válsz. Ezt hívjuk érettségnek. Az élet egy laboratórium, ahol azt tanuljunk, hogyan kell szeretni. Ez a legfontosabb dolog az életben, mert Isten maga a szeretet, ő pedig azt szeretné, ha hozzá hasonlóvá válnánk. Olyanná akar tenni téged, mint amilyen Jézus Krisztus. Azt akarja, hogy építsd a jellemed.

Ha házas vagy, az első számú eszköz, amit Isten a krisztusi jellemed építésére használ, az a házastársad. Hiszen minden nap több száz lehetőséged adódik így arra, hogy ne magadra gondolj, hanem inkább a másikra.

A Biblia azt mondja: "Őszintén szeressetek... Tartsátok meg, ami jó. Legyetek elkötelezettek egymás iránt, mint egy szerető család. Tűnjetek ki az egymás iránti tisztelet kimutatásában." (Róma 12:9-10, GW fordítás)

Ezt teszed a házasságodban? Részt veszel a versenyben, hogy ki mutat több tiszteletet? Mielőtt megházasodtam sok-sok évvel ezelőtt, én tényleg azt gondoltam, hogy tudom, hogy kell szeretni egy nőt. Valójában viszont semmit nem tudtam a szeretetről! Most, 40 év házasság után tudom, hogy a szeretet elmosogatja az edényeket. Tudom, hogy a szeretet kiviszi a szemetet. Tudom, hogy a szeretet a másik embert helyezi az első helyre.

Tűnjetek ki az egymás iránti tisztelet kimutatásában, hogy még inkább olyanná válhassatok, mint Krisztus.

Beszéljetek róla:

  • Gondolj a legsikeresebb házasságra, amit ismersz. Hogyan írnád le a házaspár kapcsolatát? Hogy bánnak egymással?
  • Ha nem vagy házas, melyik kapcsolatodat használja Isten a jellemed építésére? Mit tanulsz általa a szeretetről és a tisztelet kimutatásáról?
  • Próbálj meg ma túltenni a házastársadon a szeretet és a tisztelet kimutatásában! Mi az eredménye?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 05. 06.)

Szólj hozzá!

A házasság megbízható otthona kell legyen a gyerekeknek

2016. május 12. 03:00 - csmsdvd

 „Aki az Urat féli, annak erős oltalma van, fiainak is menedéke lesz az." (Péld 14,26)

Kutatások rámutattak, hogy azok a gyerekek, akik anya és apa nélkül nőnek fel, nagyobb valószínűséggel bukdácsolnak az iskolában. Azok a gyerekek, akiknek nincs két szülője, nagyobb valószínűséggel nem érettségiznek, drog vagy alkohol függők lesznek, megtapasztalják a depressziót és nagy az öngyilkossági hajlamuk. Majd később ők is nagyobb valószínűséggel válnak el, vagy vállalnak gyereket házasságon kívül.

Másrészt a statisztikák szerint, azok akik két szülővel nőnek fel egészségesebbek, mint a más családi formában felnövők. Minden tanulmány azt mutatja, hogy a gyerekek jobban fejlődnek anyával és apával.

Mindez egyszerűen azt mutatja: Ha Istent követed házasságodban, jobban működik a te és a gyerekeid élete. Gyermekeid egészségesebben nőnek fel, erősebbek lesznek, ha egy kiegyensúlyozott családban nőnek fel, apa és anya kiegyensúlyozott házasságában.

Miért alkotta Isten a gyermekek megóvására a házasságot ? Mivel amikor a gyerek megszületik, teljesen magatehetetlen. Isten tudta, hogy a gyermekeknek biztonságos környezetre van szükségük, arra hogy valaki etesse, öltöztesse, nevelje, óvja, vigyázza, képezze őket.

A Biblia a Péld 14,26 szerint ezt írja: „Aki az Urat féli, annak erős oltalma van, fiainak is menedéke lesz az."

Erre minden felnövő gyereknek szüksége van, arra az oltalmazó és biztonságos helyre, ahol nem kell tartsanak attól, hogy az anyjuk vagy az apjuk elhagyja őket.

Generációkon keresztül, amikor az emberek "együtt maradtak a gyerekek kedvéért", egy elismert dolog volt. Azokat az embereket önzetleneknek és éretteknek tartották.

Manapság az emberek nevetnek ezen a kijelentésen. "Együtt maradni a gyerekek kedvéért? Miről beszéltek? Azt kell tenned, ami legjobb neked."

Valóban? Mindig azt kell tenned ami legjobb neked? Ezt önimádatnak, nárcizmusnak hívják. Képes vagy olyasmit is tenni, ami másnak jó, olyan emberért, aki sérülékenyebb mint te vagy? Ezt érettségnek hívják. Ezt önzetlenségnek hívják. Ezt szeretetnek hívják.

 Beszéljetek róla:

  • Szerinted lehet-e bármikor is alkalmas idő arra, hogy a férj vagy a feleség elhagyja a családját? Miért vagy miért nem?
  • Mit gondolsz, Isten mit szeretne a pároktól, amikor arra éreznek késztetést, hogy nekik és gyerekeiknek akkor lenne jobb, ha különválnának?
  • Hogyan készítheted fel magad a házasság előtt, hogy gyermekedet tartós és istenfélő otthonban neveld fel ?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.05.05.)

Szólj hozzá!

Isten azért alkotta a házasságot, hogy szaporodjunk

2016. május 11. 03:00 - magyarosijulia

„Isten megalkotta az embert a saját képmására. A maga képére alkotta őket, férfinak és nőnek teremtette őket. Akkor Isten megáldotta őket és ezt mondta: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a Földet." (1 Mózes 1:27-28a NLT fordítás, második kiadás)

6999613744_d33c3828ed_o.jpg

Isten a házasságot az emberi faj szaporodásáért teremtette. Így kerültünk mindannyian ide!

Azért lehetsz most ott, ahol éppen vagy, mert egy pár egybekelt és létrehozott. Ez volt Isten terve. Több ezer éve emberek milliárdjai úgy jöttek a világra, hogy egy férfi és egy nő összeházasodott. Isten a házasság által népesítette be a Földet.

Hadd osszak meg egy kis háttér információt: a Biblia azt mondja, hogy Isten a szeretet, és mindent azért alkotott, hogy szeretni tudja. Azért teremtette az univerzumot, mert egy családot akart, hogy őket szerethesse, és tudta, hogy lesznek olyanok, akik viszonozzák ezt a szeretetet, és azokkal így együtt töltheti majd az örökkévalóságot a Mennyországban.

Gondolj bele: Isten mindenkit, aki a Mennyországba megy, házasság és szex által hozott a világra. Senki sem lenne a Paradicsomban, ha Isten nem alkotta volna meg a házasságot, mert mindenkinek a létezése az Isten által alkotott eszközzel jött létre.

Az 1 Mózes 1:27-28-ban az áll, hogy „Isten megalkotta az embert a saját képmására. A maga képére alkotta őket, férfinak és nőnek teremtette őket. Akkor Isten megáldotta őket és ezt mondta: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a Földet." (NLT fordítás, második kiadás)

Tehát Isten első parancsolata az emberi fajnak, hogy házasodjanak össze és szeretkezzenek. Ez egyébként az egyetlen Isten parancsolatai közül, amelyet képes volt az emberi faj megtartani! Igencsak jó munkát végeztünk: 7 milliárdan élünk a Földön azért, mert a te szüleid, az ő szüleik és mindannyiunk szülei termékenyek voltak, szaporodtak és betöltötték a Földet.

A házasság egyik fő célja az emberi faj szaporítása. Örülsz-e annak, hogy Isten így tervezte el?

„Nem te, hanem Isten alkotta meg a házasságot. Az Ő Lelke lakik a házasság minden apró részletében. És mit akar Ő a házasságtól? Isten gyermekeit. Őrizzétek meg tehát magatokban a házasság lelkét." (Malakiás 2:15 MSG fordítás).

Beszéljetek róla:

  • Szerinted mit jelent, hogy Isten képmására lettünk megalkotva?
  • Milyen módon tudod megmutatni az Isten iránti szereteted a házasságon belül?
  • Hogyan tudod a házastársaddal megőrizni a házasság lelkét magatokban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.05.04.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása