Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Reménykedsz a változásban? Kérj segítséget!

2016. július 03. 03:00 - Á. Bözse

„Jobban boldogul kettő, mint egy, mert együtt hatékonyabban tudnak dolgozni. Ha az egyikük elesik, a másik fel tudja segíteni. De ha valaki egyedül van és (kísértésbe) esik, az nem jó dolog, mert nincs, aki felsegítse.” (Prédikátor könyve 4,9-10, GNT fordítás)

Mennyire gondolod komolyan, hogy meg akarsz szabadulni az életedben lévő kísértésektől?

Mert ha komolyan gondolod, akkor hadd legyek veled őszinte: támogatás nélkül nem fog sikerülni. Egyedül soha nem tudsz megváltozni.

De ez nem azt jelenti, hogy nincs remény a változásra.

Sőt, ha egyszer megérted, hogy nem tudsz magadtól megváltozni, meg fogod látni, hogy Isten hogyan alakítja át az életed, és hogyan használ más embereket arra, hogy segítsenek a változásban.

Az az igazság, hogy Isten úgy alakított ki minket, hogy szükségünk legyen egymásra a növekedéshez. Szükségünk van egymásra, hogy szokásokból, csalódásokból, sérülésekből szabadulni tudjunk. Szükséged van arra, hogy elszámoltatható legyél. Az, amit leginkább akarsz, az, amire leginkább szükséged van. Szükséged van egy barátra, aki ellenőriz, és szükséged van egy csoportra, akik támogatnak.

A Biblia azt mondja a Prédikátor könyve 4,9-10-ben: „Jobban boldogul kettő, mint egy, mert együtt hatékonyabban tudnak dolgozni. Ha az egyikük elesik, a másik fel tudja segíteni. De ha valaki egyedül van és (kísértésbe) esik, az nem jó dolog, mert nincs aki felsegítse.” (GNT fordítás)

Szükséged van valakire, aki segít, hogy változtatni tudj a rossz szokásaidon. Egyedül nem fogsz tudni megszabadulni tőlük.

Mindenkit érnek kísértések. Az csak egy mítosz, hogy eljutsz majd egy olyan pontra a szellemi életben, ahol már nem érnek kísértések. Sőt, minél inkább éretté válsz, a Sátánnál annál inkább felkerülsz a „legkeresettebb” listára. Ha sokkal következetesebbek lennénk a kísértéseink beismerésében, akkor nem kellene a bűneinket megvallanunk.

A Biblia azt mondja: „Testvéreim, ha valaki a csoportodban valamit rosszul tesz, neked, aki szellemi életet élsz, oda kell menned hozzá és gyengéden segíteni a helyére állítani a dolgokat. De legyél óvatos, mert előfordulhat, hogy téged is megkísért a bűn. Azzal, hogy segítetek egymás problémáiban, igazán engedelmeskedtek Krisztus törvényének.” (Galata 6,1-2, NCV fordítás)

Mi a Krisztus törvénye? Szeresd a felebarátodat, mint magadat. Hogyan szerethetjük a felebarátunkat, mint magunkat? Azzal, hogy segítünk egymásnak a kísértések közben. Azzal, hogy segítünk következetesnek maradni nekik abban, amiben szeretnének azok lenni. Azzal, hogy segítünk megtörni rossz szokásokat, és elindítani jó szokásokat. Ez a legjobb módja annak, hogy szeresd a felebarátodat, és engedelmeskedj Krisztus törvényének.  

Beszéljetek róla:

  • Mik azok a tulajdonságok, amiket keresel valakiben, ahhoz hogy meg tudj bízni benne?
  • Mit gondolsz, Isten milyen tulajdonságokat szeretné, ha keresnél valakiben, akivel meg tudod osztani a kísértéseidet?  
  • Mondd el, vagy gondold végig, hogy mik azok a dolgok, amikkel meg tudnál győzni egy embert, aki bűnben van, ha valakire Isten rámutat, hogy beszéld meg ezt vele!

*(Daily Hope by Rick Warren — 2016.06.26.)

 

Szólj hozzá!

Meg tudod változtatni a gondolkodásodat

2016. július 02. 03:00 - Bolbásné Viola

„Foglyul ejtünk minden gondolatot, hogy megadja magát és engedelmeskedjen Krisztusnak” (2 Korintus 10:5b, NCV fordítás).

A kísértés titka a következő: ne harcolj vele, csak koncentrálj valami másra. Aminek ellenállsz, az ragaszkodik hozzád.

Tudtad, hogy a Biblia egyszer sem mondja azt, hogy állj ellen a kísértésnek? Azt mondja, hogy állj ellen az ördögnek, az viszont teljesen más ügy. A kísértés feletti győzelem kulcsa nem az, hogy ellenállunk, hanem az, hogy másra gondolunk helyette.

Ami megragadja a figyelmed, az téged ragad meg. A bűnért folyó csata mindig az elmében kezdődik, ezért mondja a Biblia Zsoltárok 119:6-ban: „A Te parancsaidon gondolkodom, ami megőriz attól, hogy bolondságot tegyek” (CEV fordítás). Miért? Azért, mert ha Isten igazságán gondolkodsz, akkor nem gondolsz a kevésbé fontos dolgokra.

Ez az élet minden egyes területére – a jóra és a rosszra is – igaz. Ha Isten szerint való dolgokra összpontosítasz, azokhoz fogsz vonzódni. Ha arra koncentrálsz, amiket a magazinokban és a filmekben látsz, akkor abba az irányba fogsz menni. Amire gondolsz, az ragadja meg a figyelmed. Ami megragadja a figyelmed, az téged ragad meg.

Az a kulcs, hogy megváltoztatod a gondolkodásod.

A kísértés mindig egy előre kiszámítható mintát követ: figyelem, felgerjedés és cselekvés. Megragadja az elmédet, erre az beindul, te pedig aszerint cselekszel.

Tehát ne harcolj a kísértéssel, csak fordítsd a figyelmedet valami másra. „Foglyul ejtünk minden gondolatot, hogy megadja magát és engedelmeskedjen Krisztusnak” (2 Korintus 10:5b NCV fordítás).

A helyzet az, hogy nem vagyunk túl jók abban, hogy minden gondolatot foglyul ejtsünk és Krisztushoz fordítsunk, mert ez rengeteg gyakorlást igényel. Nem mindig tudod irányítani a körülményeidet, vagy azt, ahogyan érzel. Azt viszont irányíthatod, hogy mire gondolsz. Ez a te döntésed. Ha megváltoztatod a gondolkodásodat, az megváltoztatja az érzéseidet, az pedig megváltoztatja majd, hogy miként fogsz cselekedni.

Beszéljetek róla:

  • Milyen gondolatokkal töltöd az idődet? Merre kalandozik el az elméd, amikor nem gondolsz semmi konkrét dologra?
  • Milyen helyzetekben tudod, hogy az elméd olyan dolgokra összpontosít, amik bűnbe visznek téged?
  • Hogyan tudod gyakorolni magad abban, hogy az evilági dolgok helyett természetesebb legyen számodra Isten Igéjére és igazságaira gondolni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.25.)

Szólj hozzá!

Amikor kísértésbe esel, Isten segíteni akar

2016. július 01. 03:00 - Anika Enikő

"Hívj segítségül engem a nyomorúság idején, én megszabadítlak téged, és te dicsőítesz engem." Zsoltárok 50:15

A Biblia azt mondja, Isten kész segíteni nekünk. Arra biztat, hogy így imádkozzunk: "Ne vígy minket a kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól." Ez a megszabadítás imája. Kérd Istent, hogy segítsen!

A megszabadítás imája gyakran csak egy szóból áll: "segítség!" Nem kell úgy kezdeni, hogy: "Kegyelmes Mennyei Atyánk…" Nem. Amikor szabadításért futsz Istenhez, elég egy ultrarövid ima: "Segíts! A rokonom nem viselkedik szépen velem, és ma találkozunk. Nem kedvelem őt. Ó, Istenem! Segítened kell! Nem tudok keresztyén lenni, amikor ez az ember a közelemben van. Igazán szükségem van a segítségedre, mert a saját erőmből legszívesebben felképelném!"

A Biblia tele van olyan emberekkel, akik szabadításért imádkoztak. Dávid, Dániel, Péter, Pál. Isten segítségére van mindazoknak, akik kérik, és hívják Őt.

Miért várhatom, hogy Isten segíteni fog, amikor szabadításért imádkozom? Azért, mert megígérte. "Hívj segítségül engem a nyomorúság idején, én megszabadítlak téged és te dicsőítesz engem." (Zsoltárok 50:15) Isten azt mondja, nem kell bő lére eresztened az imát, elég, ha annyit mondasz: "Segíts! Süllyedek! Vészhelyzet van! Istenem, olyan dologgal kell szembenéznem, amihez nem elég az akaraterőm."

Isten együttérez veled és a helyzeteddel. Mindenről tud, ami veled történik. Tudja, hogy azok az emberek mennyire zavarnak téged. Tud a kísértésekről. Nézd csak meg ezt a verset: ‘"Jézus megérti gyengeségeinket, hiszen ő is ki volt téve azoknak a kísértéseknek, amelyek az embereket érik. Mindenféle próbán győzelmesen ment keresztül, és sohasem vétkezett. Tehát bátran és bizalommal lépjünk oda az Atya-Isten kegyelmének Trónjához! Nála bőségesen megtaláljuk mindazt a megbocsátást, segítséget és kedvességet, amire éppen szükségünk van, s mindezt a legalkalmasabb időben." (Zsidók 4: 15-16 GNT fordítás)

Vedd csak észre, hogy az áll itt: Jézus megérti. Miért együttérző? Azért, mert ugyanezen a kísértésen ment keresztül.

Lehet, hogy azt mondod: "Na, várjunk csak; azt mondod, hogy Jézusnak a harag és az önsajnálat is kísértést jelentett?" Igen. A Biblia azt mondja, hogy mindenféle próbán és mindenben megkísértetett, ahogy mi is; de ennek ellenére mégsem vétkezett. Ez a különbség. Ő soha nem adta fel. Megvolt a szabadsága arra, hogy válasszon. 

De a legnagyszerűbb tény, hogy soha nem vétkezett. Mit jelent ez? Azt, hogy segíteni tud neked, hogy legyőzd a kísértést. A Biblia azt mondja: "Gyere bátran Istenhez, és mondd, hogy segítségre van szükséged."

Isten nem mérges rád, és nem fog leszidni, amikor kísértésbe esel, hanem azt mondja: "Itt vagyok, hogy segítsek!"

Beszéljetek róla:

  • Hogyan imádkozol, mikor megérted, hogy Isten segíteni akar a kísértéseidben?
  • Emlékezz vissza egy időszakra, amikor szabadításért imádkoztál. Isten hogyan válaszolt?
  • Jézus is kísértésbe esett, de soha nem vétkezett. Hogyan erősít ez téged abban, hogy ő segíteni tud a kísértésekben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.24)

Szólj hozzá!

A kereszt szabadsága

2016. június 30. 03:00 - K. Juc

„Tudjuk, hogy a régi életünk Krisztussal együtt meghalt a kereszten azért, hogy a bűnös énünknek ne legyen hatalma felettünk.” (Róma 6:6a, NCV fordítás)

A Róma 6:6 szerint „tudjuk, hogy a régi életünk Krisztussal együtt meghalt a kereszten azért, hogy a bűnös énünknek ne legyen hatalma felettünk.” Mit jelent az, hogy „a bűnös énünknek ne legyen hatalma felettünk”? Azt, hogy természetünkből adódóan hajlamosak vagyunk rossz dolgokat tenni.

Amikor megbántasz, a természetes reakcióm azt diktálja, hogy én is megbántsalak. Amikor rosszat mondasz rólam, a természetes reakcióm az, hogy én is rosszat mondjak rólad, magamban tartsam a sérelmet, és soha ne bocsássak meg. Minden, amire természetes hajlamaim ösztönöznek, csak ront a helyzeten.

De el tudjuk szakítani ezeket a kötelékeket: a keserűség, a bűntudat, a neheztelés és az aggodalom kötelékeit. Dönthetünk úgy, hogy nem leszünk a múltunk és a fájó emlékeink rabszolgái. Eldönthetjük, hogy megbocsátunk.

Hadd tegyek fel egy nagyon fontos kérdést. Igazán meg akarsz gyógyulni a megbántottságból? Igazán el akarod engedni a sérelmed? Vagy továbbra is ragaszkodni akarsz hozzá, hogy idővel keserű, öreg és zsémbes ember legyen belőled?

Mennyire gondolod komolyan, hogy meg akarsz szabadulni ettől a fájdalomtól? Belefáradtál már a hordozásába? „Ezerszer lejátszottam magamban. Minden alkalommal fájdalmat érzek, amikor arra gondolok, amit az apám tett – vagy, amit a testvérem, az anyám vagy a férjem tett. Minden alkalommal fáj, amikor rágondolok."    

A keresztnek van hatalma arra, hogy megszabadítson Téged a haragtól, a bánattól és a nehezteléstől. Nincs más mód rá, hogy elengedd ezeket az erőteljes érzéseket, amelyek lenyomnak, csak a kereszt. Jézus a keresztfán megtörte a bűn, a halál és a kötelékek hatalmát az életed felett.

Szeretném, ha arra az emberre gondolnál, akinek meg kell bocsátanod. Arra a személyre, akinek a sértése elültette a keserűség magjait benned. Szeretném, ha elmondanád most ezt az imát:

"Atyám, egyedül Te tudod, hogy mennyire megbántott ez az ember. Egy másodperccel sem szeretném tovább hordozni a fájdalmat. Nem akarok keserű emberré válni. De szükségem van a kegyelmedre és a kereszt hatalmára, hogy el tudjam engedni a fájdalmamat és meg tudjak bocsátani azoknak, akik megbántottak. Ez a fordulópont. Először arra van szükségem, hogy megtapasztaljam a megbocsátásodat. Tudsz minden alkalomról, amikor megbántottam másokat, és nagyon sajnálom, hogy vétkeztem. Jézus, köszönöm, hogy meghaltál értem! Elfogadom a kegyelmedet és a megbocsátásodat, amire naponta szükségem van. Most Hozzád fordulok, és úgy döntök, hogy megbocsátok, ahogy Te is megbocsátottál nekem. Akárhányszor visszajönnek az emlékek, újra megbocsátok, amíg a fájdalom teljesen eltűnik. Gyógyítsd meg a szívemet a kegyelmeddel! Jézus nevében. Ámen."    

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.23.)

Szólj hozzá!

Ne a keserűséget, hanem a kegyelmet válaszd

2016. június 29. 03:00 - csmsdvd

“Ügyeljetek arra, hogy senki se hajoljon el Isten kegyelmétől, hogy a keserűség gyökere felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön” (Zsid 12:15)

Amennyiben harag van a szívedben, akkor valaki irányít téged. Mondtad-e valaha “Annyira idegesítesz!” Ilyenkor azt vallod be, hogy "Te irányítasz engem." Egyetlen módon tudod elmédből és szívedből kikapcsolni azt az embert, akire haragszol, ha kegyelemmel gyógyítod magad - Isten kegyelmével.

A Zsidókhoz írott levélben a 12:15 igerészben olvassuk:“Ügyeljetek arra, hogy senki se hajoljon el Isten kegyelmétől, hogy a keserűség gyökere felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön”

Ismertek olyan családot, ahol a megkeseredett anya mérgezte az egész családot? Ismertek olyan családot, ahol a megkeseredett apa mérgezte az egész családot? A megkeseredés ragályos és nemzedékeken keresztül betegít. Valakinek meg kell szakítania a láncot, és jobb, ha te vagy az. Ha a szüleid megkeseredettek az ő megkeseredett szüleik miatt, akkor neked kell megszakítani a láncot. Csak egyetlen mód van a lánc megszakítására: kegyelem általi gyógyulás.

Barátaim, ha Isten kegyelmét nem fogadjátok be a családotokba, akkor az élet egyre jobban megkeserít. Miért? Mert a bűn ott van a világunkban. Egy romlott bolygón élünk. Ez nem a mennyország. A gonosz emberek állandóan gonosz dolgokkal foglalkoznak. Az élet nem méltányos.

Ha nincs a szívedben kegyelem, akkor meg fogsz keseredni.

A megbocsátás méltányos? Nem, egyáltalán nem az.

De ez nem a méltányosságról szól. Nem az igazságszolgáltatásról szól. A kegyelemről szól. Nem azért bocsátasz meg valakinek, mert az méltányos. Hanem azért bocsátasz meg, mert így helyes, nem szeretnéd, hogy a szívedben csak keserűség maradjon. Nem szeretnéd szíveden viselni a sértődést és a gyűlöletet.

A megbocsátás ingyen van, de Jézus nagy árat fizetett érte, az életébe került. Isten fiának az életébe került. Ahogy Jézus haldoklott a kereszten, szétfeszített kezeiből csepgett a vér és ezt mondta “Atyám bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek.” Ő ezáltal azt mondta: “Szeretlek, szeretlek, szeretlek!" Ezzel azt mondta, hogy  “Ők nem érdemlik meg. Ők nem is tudják, mit csinálnak. De Atyám, bocsáss meg nekik!"

Engedd át az igazságszolgáltatást Istennek!

Gyógyítsd a keserűségedet az ő kegyelmével!

Beszéljetek róla:

  • Éreztél-e keserűséget valaki iránt? Mi volt életedben az eredménye?
  • Mit gondolsz, miért olyan fontos számunkra, hogy minden méltányos legyen?
  • Kinek mutathatsz kegyelmet manapság, főleg olyan helyzetekben, amik nem tűnnek méltányosnak?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.22)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása