Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Itt az ideje újraértelmezni a hibákat

2016. augusztus 07. 03:00 - csmsdvd

"Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az Úrban bízik az oltalmat talál." (Példabeszédek 29:25)

04_19_2016_elle.jpg


A Sátán kedvenc eszköze, amikor a hitedet meg akarja gyengíteni, a hibázástól való félelem. Istent azonban nem tudod szolgálni, ha folyamatosan rettegsz attól, hogy az emberek mit gondolnak rólad. Tovább kell lépned. A Példabeszédek 29:25-ben úgy olvassuk, hogy "Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az Úrban bízik, az oltalmat talál."

Hogyan szabadulhatsz meg a hibázás félelmétől?

Egyik útja, hogy újraértelmezed a hibáidat. Mi a hiba? A hiba nem az, ha nem éred el célod. A hiba az, ha nincs célod. A hiba nem az, ha nem találsz célba. A hiba az, ha nincs céltáblád. A hiba nem az, ha elesel. A hiba az, ha nem akarsz felállni. Addig nem hibázol, ameddig nem adod fel. Amennyiben valamit az Isten dicsőségére próbálsz tenni, az egy jó dolog. A hiba az, ha nem teszel semmit és nem érsz el semmit. Hibázol, ha nem próbálkozol.

Egy másik útja annak, hogy a hibáktól ne rettegj az, hogy sose hasonlítsd magad másokhoz. Mindig fogsz olyan valakit találni, aki nálad jobban végzi dolgát, és emiatt elveszted a kedved. Olyat is fogsz találni, aki nem végzi a dolgát olyan jól, mint te, és akkor teljesen eláraszt saját büszkeséged. Mindkettő felborítja az életedet. Az elkeseredés és a büszkeség eltántorít az Isten által kijelölt cél szolgálatától.

A Bibliában a Galaták 6:4-ben azt olvassuk, hogy: "Mindenki a saját tetteit vizsgálja meg, és akkor csakis a maga tetteivel dicsekedhet, és nem a máséval."

Észrevetted, hogy a Biblia szerint van jogos büszkeség is? Van egy egészséges büszkeség és van egy túlfűtött büszkeség. A rossz fajta büszkeség a következő esetekben jöhet elő: X-nél és Z-nél ám jobb vagyok! Az egészséges büszkeség ilyenformán hangzik: Istenem büszke vagyok arra, amit teszel a családomban, a munkámban, az életemben, a hitem útján. Ez egy példa egy jófajta büszkeségre.

Amikor a Mennyországba jutsz, Isten nem azt fogja kérdezni: Miért nem voltál ennél és ennél jobb? Azt fogja kérdezni: Miért nem az voltál, akinek teremtettelek?

Engedd el a hibázástól való félelmed, mert mindent, amit hittel, Istenért teszel, az jó, függetlenül az eredményektől.

Beszéljetek róla:

  • Annak félelme, hogy mások mit gondolnak, hogyan tartott vissza attól, hogy a hit útján előrehaladj?
  • A céljaid eléréséhez mennyire használod talentumaidat, képességeidet?
  • Milyen félelmek tartottak távol álmaid és céljaid beteljesítésétől? Mit gondolsz, Isten a kudarcok által mire szeretne tanítani?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.07.31.)

Szólj hozzá!

Álmodj nagyot

2016. augusztus 06. 03:00 - Babacson

 

Dicsőség Istennek, aki a bennünk munkálkodó ereje által mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk - végtelenül túl a legnagyobb imáinkon, vágyainkon, gondolatainkon és reményeinken. (Efézus 3:20, TLB fordítás)

dream-big-marquee.jpg

A hit, Isten álmainak elfogadása és választása a saját életedben. Semmi sem történik az életedben addig, amíg nem kezdesz el álmodozni. Istentől kaptad a képességet, hogy álmodj, alkoss és képzelj. Az álmodozás a hit cselekedete. Minden, amit ezen a földön látsz álomként kezdődött.

Hogyan láthatod meg Isten álmait az életedre? Három dolgot kell tenned:

Először, bátorkodsz kérni. Efézus 3:20-ban azt olvassuk, hogy "Dicsőség Istennek, aki a bennünk munkálkodó ereje által mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk - végtelenül túl a legnagyobb imáinkon, vágyainkon, gondolatainkon és reményeinken." (TLB fordítás) 

Ha Isten áldásait szeretnéd az életedben ebben az évben, bátorkodnod kell kérni. Meg kell kérdezned, hogy "Istenem, mi az álmod az életemre? Mit szeretnéd, hogy tegyek?" Aztán megkérdezed önmagadtól, "Mit tennék meg Istenért, ha tudnám, hogy nem bukhatok el?" Engedd, hogy ez tágítsa a látásod.

Másodszor, elhiszed Isten ígéreteid. A Biblia azt mondja Jeremiás 32:27-ben, hogy "Én vagyok az Úr, a föld minden népének Istene, Van-e olyan, ami túl nehéz nekem?" (NLT, második kiadás fordítása)

Soha ne hagyd, hogy egy lehetetlennek tűnő feladat megfélemlítsen. Hagyd, hogy több imádságra, nagyobb hitre, nagyobb bizalomra, nagyobb tapasztalatra, több tanulásra és nagyobb növekedésre ösztönözzön. A hit mindig a lehetetlenek birodalmában működik. 

Hudson Taylor mondta, hogy három fázisa van Isten akaratának az életedben: lehetetlen, lehetséges és kész.

Harmadjára pedig, nagyot álmodsz. "Kérj, és én minden nemzetet az örökségeddé teszek, a föld végeit a te tulajdonoddá." (Zsoltárok 2:8)

A te Istened nagysága határozza meg a céljaid nagyságát. Nem is hittél Istenben igazán egészen addig, amíg meg nem próbáltál olyasmit, ami a testnek lehetetlen. Ha tudni szeretnéd, hogy milyen nagynak kell lennie az álmaidnak, tegyél fel magadnak két kérdést:

Mennyi időt kell rászánnod? Ha ez egy álom, amelyre az egész életedet odaszánhatod, akkor valóban nagyot álmodsz.

Második pedig, hogy mire lettél alkotva? Melyek a te lelki ajándékaid, képességeid, személyiséged, és tapasztalataid - az öt dolog ami azzá tesz ami vagy. Mit szeretsz csinálni? Mire kaptál ajándékot?

Álmodj nagy álmokat Istennek. Ez az első lépés a hit útján.

Beszéljetek Róla

  • Várakoztál már Istenre, hogy valóra váltsa az álmaidat? Mit kértél tőle?
  • Mi az a lehetetlennek tűnő dolog, amit megtennél, ha tudnád, hogy soha nem bukhatsz el?
  • Hogyan tükrözik az álmaid az Istenbe vetett hited nagyságát?

*(Daily Hope by Rick Warren 2016.07.30.)

Szólj hozzá!

Bízz benne, hogy Isten ad neked második (sőt harmadik vagy akár negyedik) esélyt!

2016. augusztus 05. 03:00 - Szíj Melinda

„Hit által elfogadhatóvá lettünk Isten számára. Most pedig békességben élünk Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által.” (Rómaiak 5:1 CEV-fordítás)

ujevi_fogadalom.jpg

Ha olyan vagy, mint közülünk a legtöbben, akkor van rá még egy esélyed, hogy egészséges életmódra válts 2016-ban. A Klinikai Szakpszichológia c. folyóirat 2012. decemberi számában megjelent egyik cikk megemlíti, hogy az első számú újévi fogadalom arra az évre vonatkozóan a fogyókúra volt. Az esztendő végére a válaszadók mindössze 8 %-a tudta sikeresen valóra váltani elhatározását – akár fogyókúráról, az életvitel átszervezéséről, adósságból való kilábalásról, vagy egyéb másról volt szó. 

Nem számít, hányszor nem sikerült eddig betartanod fogadalmad, hogy egészséges életmódra váltasz 2015-ben, 2014-ben, 2013-ban, vagy akár az elmúlt tíz év mindegyikében. Soha ne feledkezz meg róla, hogy Jézus mindig kész megadni neked a második esélyt, amikor megbicsaklasz. Hálásak lehetünk, hogy áldott kegyelme minden nappal – és minden új esztendővel – megújul.

Jézus így fogalmazott: „Nem azért jöttem, hogy elítéljem a világot. Azért jöttem, hogy megmentsem.” Ez azt jelenti, hogy Isten nem állt a hátad mögött rosszallóan a fejét rázva, amikor feladtad a legutóbbi fogyókúrád. Nem kell szégyenkezned, hogy eddig nem sikerült leadnod a súlyodból. Isten sem szégyenkezik miattad.

Túl sok ember megy keresztül úgy az életen, hogy bűnösnek, megbélyegzettnek és Isten által elítéltnek érzi magát. Nem él bennük a vágy, hogy időt töltsenek a fejükben elképzelt kritikus istennel, aki szent meggyőződésük szerint csalódott bennük.

Ha 2016-ban csakugyan át akarsz térni az egészséges életmódra, akkor az efféle gondolkodásmód hátrányodra lesz. Ahhoz, hogy elérhesd célodat, el kell fogadnod, hogy Isten szeret téged mindenestül, a magad teljességében, és feltétel nélkül. Mivel Jézus helyetted halt meg a kereszten, tökéletesen elfogadható vagy Isten számára – akármennyi fogyókúrába is buktál már bele. 

A Rómaiak 5:1 így fogalmaz: „Hit által elfogadhatóvá lettünk Isten számára. Most pedig békességben élünk Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által.” (CEV-fordítás)

Isten az idei évben a tőle telhető legjobbat szánja neked – nem számít, hányszor akadtál el a múltban. A Biblia emlékeztet, hogy már ma teljes hozzáférésed van Istenhez és életed feletti hatalmához, ha elismered őt. Nem kell addig várnod, míg rendbe szeded az életed. Már a mai napon a tiéd mindaz a csodás ajándék, mely Isten gyermekeként megillet téged!

Én hiszem, hogy ez az éved gyökeres és mindent átható változást hoz – a pszichikai, mentális, érzelmi és lelki életedben egyaránt -, ha következetesen tudatosítod magadban Isten irántad érzett feltétlen, állandósult, és soha el nem múló szeretetét.

A feltétel nélküli szeretet fordítja át a vesztest nyertessé. El sem tudod képzelni, mennyei Atyád hányszor akart már utánad nyúlni és a karjaiba zárni, amikor úgy érezted, hogy elszúrtál valamit!

Így tehát, miközben újra nekifutsz az életmódváltás próbájának, tedd magadévá az igazságot, hogy hibáid ellenére Isten szeret téged. Vágyódik rá, hogy végig ott haladjon melletted, ahogy megkísérelsz egészséges életmódra váltani az idén.

Ahelyett, hogy engednéd, hogy múltbéli hibáid határozzanak meg, én imádkozom érted, hogy tökéletesen érezd át Isten irántad való mélységes szeretetét. Imádkozom, hogy szeretete adja meg neked az erőt, hogy véghez tudd vinni a hihetetlent ebben az évben.

Beszéljünk róla:

  • Hogyan engedted, hogy múltbéli hibáid meghatározzák a jövődet, kiváltképp az egészséges életmódra való törekvésedet illetően?
  • Mi okoz nehézséget, hogy el tudd fogadni Isten feltétel nélküli szeretetét az életedben?
  • Miben áll, hogy Isten irántad érzett feltétlen szeretete gyökeres változást képes előidézni? 


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.07.29.)

Szólj hozzá!

Ahhoz, hogy megkapd Isten erejét, valld meg, hogy szükséged van a segítségére

2016. augusztus 04. 03:00 - torokaron

„Krisztuson keresztül mindent meg tudok tenni, aki megerősít engem.” (Filippi 4:13, NLT fordítás, második kiadás)

Egy Jézussal való helyes kapcsolat meghatározza életed minden területét. A testi egészséged sem képez kivételt ezalól.

Ha egy biztos kapcsolatod van Jézussal, akkor növekedni tudsz és olyan területeken is meg tudsz változni, ami lehetetlen lenne enélkül. Valójában a testi egészségünkkel kapcsolatban sem tudnánk semmit sem véghezvinni Isten nélkül: „Krisztuson keresztül mindent meg tudok tenni, aki megerősít engem.” (Filippi 4:13, NLT fordítás, második kiadás)

Egészségessé válni – csakúgy, mint minden nagyobb változás, amit az életünkben véghezviszünk – egy lehetetlen küldetésnek tűnhet. Természetesen ez lehetetlen is azok számára, akik a saját maguk erejéből akarják mindezt véghezvinni! De minden hiányosságunk ellenére, a hit embere számára Isten ereje mindent egyértelművé tesz.

Ezért van az, hogy hit szükséges ahhoz, hogy olyan egészségi állapotban tartsd magadat, ahogyan Isten azt szeretné. Soha nem leszel erre egyedül képes. Soha sem volt az a terv, hogy egyedül képes legyél rá! Bármi, amit a saját akaratodból teszel, nem igényel hitet, s amikor nincs szükség a hitre, akkor hitetlenségben vagyunk.

Amikor a gyengeségeid tudatában Istenhez jössz, Ő gyakran a legnagyobb hiányosságaidat változtatja a legnagyobb erősségeiddé. Isten szereti, amikor a legnagyobb gyengeségedet a legnagyobb erősségeddé változtathatja. Ha úgy érzed, hogy csak kevés hited van, vagy egyáltalán nincs, akkor bízd magad Istenre, és engedd neki, hogy a legnagyobb erősségeddé változtassa mindezt.

Mindez azonban csak Isten ereje által történhet meg. A Biblia azt tanítja, hogy a hit és az erő között közvetlen kapcsolat áll fenn. Minél több hited van Istenben, annál több erőt és áldást fogsz nyerni az életedre.

Jézus ezt a Máté 13-ban szemléltette, amikor meglátogatta a szülővárosát, Názáretet. A Biblia itt azt írja, hogy Jézus „csak néhány csodát tett, mert hitetlenek voltak” (58. vers).

Isten megáldja azokat, akik nem félnek attól, hogy teljes mértékben bízzanak benne. Amikor belé veted a bizalmadat, Isten megtölt téged az erejével. A Biblia Ábrahámot a hit atyjának tartja. Azt mondja, hogy „ő nem kételkedett Isten ígéretében hitetlenül. Ehelyett áldotta Istent az ígéretéért, és erőssé vált a hite miatt” (Róma 4:20, GW fordítás).

Ha az életedben nincs ott Isten ereje, akkor csak a saját erődre támaszkodsz. Isten pedig soha sem kérte, hogy ezt így tedd. Ez olyan, mint amikor egy laptop nincsen csatlakoztatva a konnektorhoz; az akkumulátor végül lemerül és a gép kikapcsol. Miért szeretnél így élni?

Gondolj erre inkább így: csak egy kis akkumulátorod van. Élheted az életedet úgy, hogy csak a saját energiádra támaszkodsz, ami egyben azt is jelenti, hogy állandóan fáradt leszel.

Vagy a másik lehetőség az, hogy Isten erőművéhez van hozzáférésed, amihez csak csatlakoznod kell és be kell vallanod, hogy szükséged van Isten segítségére.

Ez pedig egy igen könnyű választás.

Beszéljetek róla:

  • Mikor volt az utolsó olyan alkalom, amikor megpróbáltál valami olyasmit, amit csak Isten erejével lehetséges megvalósítani? Hogyan láttad meg Isten munkáját ebben a helyzetben?
  • Mik lehetnek a különbségek aközött, amikor a saját magad erejéből próbálsz egészségessé válni, illetve amikor Isten ereje által?
  • Melyek azok a figyelmeztető jelek az életedben, amik arra hívják fel a figyelmedet, hogy valamit a saját erődből akarsz véghezvinni, ahelyett hogy Isten erejére támaszkodnál?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.07.28.)

 

Szólj hozzá!

Értsd meg, Isten a legjobb számodra

2016. augusztus 03. 03:00 - Lilla:)

"Fogadjátok el amit Isten tesz értetek, hiszen ez a legjobb dolog, amit ti is tehettek érte." (Róma 12:1. MSG fordítás)

Lelkileg is formál ha gondoskodsz a testedről; imádsággal, dicsőítéssel vagy Biblia tanulmányozással. Isten azt akarja, hogy 2016-ban ebben is sikeres légy.

Pál apostol azt mondja, hogy Isten segítségével "Fogd a mindennapi, egyszerű életedet - az alvásod, étkezésed, munkába meneteled, ahogy jársz-kelsz a világban - és helyezd Isten elé, mint egy felajánlást." (Róma 12:1. MSG fordítás)

Dicsőíted Istent azzal, hogy gondját viseled testednek. Életed eme fontos útjára pedig sosem késő rálépni.

Mielőtt azonban elindulnál az egészségessé válás útján, meg kell értened, hogy ez egy hitbeli lépés. Mint ahogy Péter kilép a hajóból, minden egyes lépés, amivel egészségesebb leszel, növeli az Istenbe vetett bizalmad. Minden egyes lépés segít, hogy a legjobbat várhasd tőle. Ugyanez a vers azt is mondja, hogy "Tegyétek magatokévá, amit Isten tesz értetek, hiszen ez a legjobb dolog, amit ti is tehettek érte."

A Biblia magába foglal három hihetetlenül fontos igazságot az egészséghez vezető útról. Magadévá kell tenned ezeket az igazságokat, mielőtt neki látsz az útnak, mely mindent megváltoztat.

Isten teremtette a tested. A Zsoltárok 139:13. azt mondja: "Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében." A fizikai egészség ugyanúgy szól a gondoskodásról, mint arról, hogy mire használod az erőforrásaidat.

Jézus fizetett a testedért. A Biblia azt mondja: "Nem értitek, hogy a testetek a Szent Lélek temploma, aki bennetek él és akit Istentől kaptatok? Nem a magatokéi vagytok, Istené vagytok, aki nagy árat fizetett értetek. Ezért tisztelnetek kell Istent a testetekkel." (1Korinthus 6:19-20., NLT fordítás, második kiadás) A kereszten Jézus nem csak a lelkedért fizetett, hanem a testedért is. Megtiszteled Istent, amikor gondoskodsz a testedről.

A Szent Lélek a testedben él. Ha keresztény vagy. A Biblia azt mondja, a tested Isten temploma, ahol a Szent Lélek benned él (1Korinthus 3:16.). A jó egészség az egyik módja annak, hogy gondját viseld Isten templomának. Sosem engednéd, hogy a gyülekezeti épület rossz állapotba kerüljön, Isten pedig azt akarja, hogy a testedről is eképpen gondolkodj.

Amikor teljesen magadévá teszed ezeket az igazságokat Isten Igéjéből a testedre vonatkozóan, akkor állsz majd készen a vadonatúj 2016-os testedre. Az, hogy megismerted ezeket az igazságokat a testedről, cselekvésre késztet, hogy hitben tudj járni. Ez azt jelenti, hogy többé nem azért akarsz egészségessé válni, hogy még egy pár évig élhess, hogy beleférj egy bizonyos ruhába ami a szekrényedben lóg vagy hogy még vonzóbbnak látszódj. Azért akarsz egészséges lenni, hogy így is dicsőíthesd Istent.

Ez egy óriási, cselekvésre késztető ok, hogy egészségessé válj 2016-ban!

Beszéljetek róla:

  • A testtel kapcsolatos három igazság közül melyik adta a legnagyobb löketet ahhoz, hogy elindulj az egészségessé válás útján? Miért?
  • Az egészségessé válás hogyan nevelhet lelkileg?
  • Milyen lépést kell ma megtenned azért, hogy egészségesebbé válj?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016. 07. 27.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása