Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A választásaid irányítják a naptáradat

2016. augusztus 28. 03:00 - mintyovanviki

„Mindannyian felelősek vagyunk azért, amit teszünk.” (Galata 6:5 NLT fordítás, 2.kiadás)

A választásaid sokkal nagyobb erővel bírnak, mint a körülményeid. Lehet, hogy nem tetszik, hogy milyen bonyolult vagy nehéz most az életed. De néhány kivételtől eltekintve, senki nem kényszerít arra, hogy fenntartsd ezt az életformát.

Van rá lehetőséged, hogy egyszerűsítsd az életedet. Sőt, Isten el is várja tőlünk, hogy felelősséget vállaljunk az életünkért, és hogy jól gondoljuk meg, mivel töltjük az időnket.

Pontosan annyi idő áll rendelkezésedre, amennyi arra elég, hogy megtedd Isten akaratát itt a Földön. Annyi időt kaptál, ami arra elég, hogy betöltsd a célodat. Amikor többet akarsz megtenni, mint amit Isten eltervezett számodra, akkor teljesen természetes, hogy időhiányban fogsz szenvedni vagy idegeskedni fogsz a zsúfolt időbeosztásod miatt.

Azért imádkozom, hogy te is megtaláld a kiutat a stresszből, és hogy a megelégedettségnek egy újszerű érzésével töltsön el az, amikor csak azt teszed, amire Isten elhívott.

Beszéljetek róla:

  • Készíts egy listát azokról a tevékenységeidről vagy felelősségeidről, amelyek stresszt okoznak számodra.  Kérd meg Istent, hogy segítsen neked megtalálni azokat a dolgokat az időbeosztásodban, amelyet nem Ő bízott rád.
  • Mit gondolsz, Isten mire akarja, hogy fókuszáld az idődet és az energiádat?
  • Milyen döntéseket kell meghoznod ahhoz, hogy jobban tudj összpontosítani arra, amit Isten tervezett el számodra?

x (Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.21.)

Szólj hozzá!

Hogyan segíthetsz valakinek reményt és gyógyulást találni – második rész

2016. augusztus 27. 03:00 - magyarosijulia

„A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk." (Gal 6,9)

Érezted-e valaha, hogy valaki reménytelen eset? Hogy ő soha nem fog megérkezni Krisztushoz? Lehet, hogy egy alkoholista rokon volt ilyen, egy drogfüggő szülő vagy egy társfüggő szomszéd – valaki, akit a fájdalmai, szokásai vagy csalódásai távol tartottak attól, hogy megismerje Istent.

Az igazság az, hogy senki sincs Jézus hatáskörén kívül!

Tegnap arról volt szó, hogy mennyire fontos egy kis csoport a „reménytelen" emberek gyógyulásában. A Lukács 5-ben leírt történetből, amelyben 5 ember elhozza béna barátját Jézushoz, hogy meggyógyuljon, megtanultunk három jellemzőjét annak a kis csoportnak, akiket Isten felhasznált, hogy gyógyulást hozzon olyan embereknek, akiket más reménytelennek gondol. Ma megnézünk még négy jellemzőt:

Kitartás: Mindannyian elbátortalanodunk, amikor megpróbáljuk elérni a családunkat, barátaikat és ismerőseinket az örömhírrel. De nem adhatjuk fel! A Lukács 5-ben leírt barátok nem engedték, hogy a nehézségek elbátortalanítsák őket! Nem számított, hogy mekkora tömeg volt köztük és Jézus között. A Galáta 6,9 ezt írja: „A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk." (Gal 6,9).

Újítás: Ezek a barátok mertek valami mást tenni. Elég nagy és újszerű dolog felmászni egy tetőre és lebontani azt, hogy egy beteg eljusson Jézushoz. Gondolj bele, mekkora rendetlenséget csináltak! A szolgálat rendetlenséget okoz, mert emberekkel foglalkozik. Azok a kis csoportok, amelyek nem lépnek ki a megszokott kerékvágásból, nem fognak elég rendetlenséget okozni ahhoz, hogy a gyógyulás eszközei legyenek.

Együttműködés: Nyilvánvalóan, ezek az emberek együtt dolgoztak azon, hogy Jézushoz vigyék a barátjukat. Túl nagy munka lett volna egy embernek. Ugyanez a helyzet a kis csoporttal is. Az emberek gyorsabban megérkeznek Krisztushoz, ha egy támogató kis csoport környezetében vannak. Egy támogató közösségnek nagy ereje van.

Áldozat: Belegondoltál valaha, hogy ki fizette ki a tetőt a történetben? Azt hiszem, a barátok. Nem bonthatták le, majd hagyták másra, hogy kifizesse a helyreállítást. Legyen szó időről, pénzről, erőfeszítésről vagy bármiről, mindig ára van valakit Krisztushoz vezetni. A Lukács 16,9 ezt mondja: „Használd a földi javaidat mások hasznára, és hogy barátokat szerezz. Amikor a tulajdonaid elvesznek, ők egy örökkévaló otthonban fognak fogadni." (NLT fordítás, második kiadás). A kis csoportok készen kell állniuk arra, hogy áldozatot hozzanak, ha a gyógyulás eszközei akarnak lenne a világban.

Beszéljünk róla:

  • Eleveníts fel egy olyan időszakot, amikor zűrös lett a szolgálatod és fel akartad adni.
  • Milyen módon tudják a kis csoport tagjai bátorítani egymást amikor a nehézségek elbátortalanítják őket?
  • Kik azok az emberek az életedből, akiknek bizonyságot tettél vagy imádkoztál Istenhez a megváltásukért? Hogyan tud segíteni a kis csoportod ebben a szolgálatban?

(Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.20.)

Szólj hozzá!

Hogyan segíthetsz valakinek reményt és gyógyulást találni - első rész

2016. augusztus 26. 03:00 - FodorImi

„Ezért [Jézus] tökéletesen meg tudja menteni azokat, akik általa jönnek Istenhez, mert Ő mindig él, hogy közbenjárjon értük.” (Zsidók 7:2,  NIV fordítás)

Meg vagyok győződve, hogy a kis csoportok életfontosságú szerepet játszanak abban, hogy az ún. reménytelen emberek segítséget kapjanak és gyógyulást találjanak. Az egyik dolog, amiért leginkább szeretek kisebb csoportba járni az, hogy imádkozhatunk mások „reménytelen” ismerőseiért. Mások hitére támaszkodhatunk, amikor mi magunk kételkedni kezdünk.

A Lukács 5-ben van egy nagyszerű történet egy néhány férfiból álló kis csoportról, akik Jézus lábához vitték béna barátjukat, mert annak gyógyulásra volt szüksége. A történet szerint a kis csoportnak, akiket Isten használt a barátjuk gyógyulásában, hét jellemzője van. Ma hármat fogunk megnézni ezek közül, holnap pedig a többit.

Együttérzés, törődés: Ez az ember azért gyógyult meg, mert barátai törődtek vele. Minden azzal kezdődik, hogy együttérzünk és törődünk azokkal, akiknek valami problémájuk van. A Róma 15:2 ezt mondja: „Segítenünk kell másokat, hogy azt tegyék, ami helyes, és építenünk kell őket az Úrban.” (NLT ford., 2. kiadás) Isten azért használta ezeket a férfiakat, mert érzékenyek voltak barátjuk szükségére. És minket is használni fog, ha nem csak önmagunk körül forgunk, és ha jobban figyelünk mások szükségeire, mint a magunkéra.

Hit: Ezek a férfiak hitték, hogy Isten meg akarja gyógyítani a barátjukat. Vess egy pillantást a Lukács 5:20-ra: „Mikor Jézus látta a hitüket, ezt mondta, ’Barátom, a bűneid meg vannak bocsátva’” (NIV ford.) Nem a saját hite miatt gyógyult meg a béna ember, hanem a barátai hite miatt. Hány olyan embert ismersz, akik annyira le vannak bénulva, hogy képtelenek hinni Istenben? Ezek azok a helyzetek, amikor nekünk kell hinnünk helyettük és értük!

Cselekvés, beavatkozás: Ennek a béna férfinak a barátai nem csak imádkoztak a barátjukért, hanem „akcióba is léptek”. Nem elég csupán imádkozni valakiért, akit fogva tart a bűn és problémákkal küzd. Cselekednünk kell. A Lukács 14:23-ban azt mondja Jézus: „Menj ki az utakra és az országutakra, és kényszerítsd őket, hogy jöjjenek be, hogy megteljen a házam.” (MBT ford.) a A Bibliában nagyon sok példát találunk arra, hogy emberek másokat visznek Jézushoz.

Beszéljetek róla:

  • Miből látszik az, hogy valakinek reménytelen vagy kilátástalan a helyzete?
  • Hiszel abban, hogy nincs senki, akit Jézus ne tudna elérni? Ha igen, akkor mit vagy hajlandó tenni azért, hogy Jézushoz vidd a “reménytelen” embereket?
  • Melyik problémákkal küzdő barátodért kezdtél már el imádkozni? Mit tudsz tenni érte, és hogyan segítheted, hogy meggyógyuljon?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.19.)

Szólj hozzá!

Semmi sem jön könnyen, ami ér valamit

2016. augusztus 25. 03:00 - Á. Bözse

"Ne fáradjunk bele a jó cselekvésébe. A megfelelő időben learatjuk az áldást, ha nem adjuk fel." (Galata 6,9 NLT fordítás, második kiadás)

Nagyon sok dolog van, ami akadályozza azt, hogy beteljesítsük az életünk küldetését. Az évek során sokat vitáztam arról, hogy a legrosszabb ellenség a halogatás-e, vagy az elcsüggedés. Ha a Sátán nem tudja halogatni életünk küldetésének megvalósulását, akkor azzal próbálkozik, hogy végleg feladjuk.

Pál apostol arra tanít minket, hogy ellen kell állnunk az elcsüggedésnek. „Ne fáradjunk bele a jó cselekvésébe. A megfelelő időben learatjuk az áldást, ha nem adjuk fel." (Galata 6,9 NLT fordítás, második kiadás).

Belefáradtál valaha abba, hogy mindig csak a jót teszed? Szerintem mindannyian voltunk már így. Néha könnyebbnek tűnik a rosszat tenni, mint a jót.

Amikor elcsüggedünk, akkor nem vagyunkhatékonyak. Amikor elcsüggedünk, akkor a hitünk ellen cselekszünk.

Amikor elcsüggedünk, akkor ezt mondjuk: „Ezt nem lehet megcsinálni." Ez pont az ellentéte annak, hogy „Tudom, hogy Isten meg tudja tenni, mert azt mondta ..."

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Hogyan kezelem a bukást?
  • Mérges leszek, amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogy én akarom?
  • Frusztrált leszek, amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogy én akarom?
  • Panaszkodni kezdek, amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogy én akarom?
  • Befejezem, amit elkezdek?
  • Mekkora a kitartásom?

Ha elcsüggedsz, ne add fel harc nélkül. Ami valamit is ér, soha nem történik meg kitartás és energiabefektetés nélkül.

Amikor egy szobrász megalkot egy szobrot, sokáig kell vésnie. Nem csak megüti egyszer a kalapáccsal a vésőt, és hirtelen a felesleges kő leomlik, megjelenítve a csodálatos mesterművet. Folyamatosan üti és üti, rétegenként eltávolítva a felesleget.

És ez így van a való élettel is. Ami igazán ér valamit, az sosem jön könnyen az életben. Folyamatosan „ütöd", mész utána, és lassacskán az életed Isten kegyelmének mesterművévé válik.

Az az igazság, hogy a kiemelkedő emberek igazából átlagos emberek, rendkívüli mértékű elszántsággal. A kiemelkedő emberek nem tudják, hogyan kell feladni.

Beszéljetek róla

  • Mit mutat meg a hitedről az, hogy hogyan viselkedsz egy nehéz szituációban?
  • Mi volt az, amit éppen készültél feladni?
  • Hogyan tud Isten igéje segíteni neked kitartani? Ki az az életedben, aki bátorítani tud, hogy menj tovább?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.18.)

Szólj hozzá!

Félsz, hogy rossz döntést hozol?

2016. augusztus 24. 03:00 - kennedymárti

"Ő felüdíti lelkemet, igaz ösvényen vezet az Ő nevéért.” (Zsoltárok 23:3b, NIV fordítás)

right-decision-wrong-decision.jpg

Gyakran félünk rossz döntést hozni, ami stresszt eredményez.

Talán egy kényes kérdéssel kell szembenézned: „Tartsak ki, vagy hagyjam elmenni?” „Szálljak be vagy inkább szálljak ki?” „Hozzámenjek? Elvegyem feleségül?” „Keresnem kellene egy új állást?” „El kellene költöznöm?”

Ha nem tudod megváltoztatni a gondolkodásod, úgy az életen csak végigbotorkálsz. Sőt, a Biblia azt mondja, ha kétfelé sántikálunk, mindenben, amit cselekszünk, bizonytalanokká válunk (Jakab első fejezete). A görög „bizonytalan” szó azt jelenti szó szerint, hogy „támolyog, mint egy részeg ember”.

Isten viszont azt mondja, hogy van ellenszer a bizonytalanságra. A Zsoltárok 23:3-ban azt olvassuk, "Ő felüdíti lelkemet, igaz ösvényen vezet az Ő nevéért.” (NIV fordítás) A döntéshozatallal járó stresszt úgy tudjuk kezelni, ha engedünk Isten vezetésének.

Azt gondolhatod, „De már próbáltam!” Kérted Isten vezetését, de azután csak még jobban összezavarodtál, mint előtte és még mindig nem jöttél rá a megoldásra. Most pedig azon tűnődsz, „Miért is olyan nehéz felfogni Isten akaratát?”

Isten valamiféle játékot űz velünk? Hát persze, hogy nem! Isten vezetni szeretne minket, azt akarja, hogy az akarata legyen világos előttünk, jobban, mint ahogyan el tudjuk képzelni. A problémánk sokszor az, hogy rossz dologra tekintünk, amikor az Ő akaratát keressük.

Például, sokan érzelmen keresztül fogható választ várunk. Azt akarjuk, hogy egy erős érzés egyszerűen döntsön le minket a lábunkról és így biztosan mondhassuk, „Igen, így már tudom, hogy ez Isten akarata!” Néhányan valamilyen módszeren keresztül szeretnék megközelíteni Isten akaratát. Azt akarjuk, hogy valaki adjon nekünk egy receptet vagy egy képletet, amit alkalmazhatunk. Mások pedig mágikus köntösbe öntöztetik Isten akaratát. Arra várunk, hogy Isten valamilyen fantasztikus jelt adjon – írja az üzenetét az égre, hívjon fel telefonon, küldjön egy e-mailt.

Mindezek frusztrációhoz vezetnek és ahhoz, hogy elveszítjük szem elől Isten akaratát. Isten akarata nem egy érzés vagy képlet, vagy valami olyasféle, amitől azt szeretné, hogy feszült lennél vagy félnél.

Isten nem akar téged összezavarni és nem akarja, hogy túlstresszeld magad, mikor döntéseket hozol. Ő ott van, vezeti minden lépésed az úton.

Beszéljetek róla

  • Mi volt az a nehéz döntés, amivel mostanában szembe kellett nézned? Hogyan kerested Isten akaratát?
  • Isten miért akarja, hogy használd a Bibliád a döntéseid meghozatalakor?
  • Mi tart távol attól, hogy bízz Istenben, aki vezet téged a döntéshozatalaid során?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.17.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása