Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Igazsággal, és ne méreggel töltsd meg az elméd

2016. szeptember 11. 03:00 - Lilla:)

„A bölcs ember éhezi a tudást, míg a bolondok a szeméttel táplálkoznak." (Példabeszédek 15:14 NLT fordítás, második kiadás)

Ha bölccsé akarsz válni, az elsődleges feladatod, hogy Isten szavát hallgatod minden nap.

A Példabeszédek 2:6 azt mondja: „Az Úr az, aki bölcsességet tud adni; tőle jön a tudás és a megértés." (TEV fordítás).

Nem a televízióból, az internetről vagy magazinokból kapod meg. A bölcsesség Istentől jön.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 15:14-ben, hogy „A bölcs ember éhezi a tudást, míg a bolondok a szeméttel táplálkoznak." (NLT fordítás, második kiadás). Nem táplálkozhatsz igazsággal és szeméttel is. Akármivel is töltöd meg az elméd, az jön majd ki is – szemét be, szemét ki. Ha bölcs akarsz lenni, igazsággal kell táplálnod magad és nem szeméttel.

Háromféle dologgal töltheted meg az elméd: megtöltheted méreggel, egészségtelen táplálékkel vagy egészséges táplálékkel.

A méreg olyan dolgokkal tölt meg, amik megmérgezik a szervezeted. Ez káros a számodra. Leépít téged. A pornográfia méreg. Nem szabadna elolvasnod egyik színnek sem az „ötven árnyalatát"! Néhány ember olyan nyitott gondolkodású, hogy kiesik az agyuk is. Azt mondják, „Megnézhetem ezeket a dolgokat. Engem többé nem zavarnak." Ez a probléma! Amikor ilyen gyalázatos, istenkáromló, gonosz, aljas és sértő dolgokat nézel vagy olvasol és nem zavarnak téged, akkor neked valami problémád van. Bolonddá váltál.

A bölcs emberek megvédik az elméjüket. Felveszik a megváltás sisakját. Nem engednek be bármit az elméjükbe. A mérget kirekesztik.

Az egészségtelen étel nem jó, de nem is rossz. Egyszerűen csak nincsen tápértéke. A legtöbb dolog, amit a TV-ben látsz nem ördögi. Egyszerűen csak egészségtelen étel. Ezt úgy hívom, hogy töltelék. A töltelékkel azonban az a gond, hogy amikor ezzel tömöd magad, nem vagy éhes az igazságra. Ha négy órán keresztül csak TV-t nézel, az elméd csak üres kalóriákkal lesz tele, amik nem segítik sem a tested, sem az elméd.

Az egészséges étel tápanyagokban gazdag. Segít a növekedésben és fenntartja az egészséged. Ez igazság, a bölcs ember pedig igazsággal táplálkozik. Ez csak bölcsebbé tesz – a kapcsolataidban, a szabadidődben, a pénzed kezelésében, az üzleti életedben, a szülőségben, a házasságodban, és az életed összes többi területén.

Első sorban Isten Szavával kell megtöltened az elméd. Minél inkább fejlődsz abban a szokásodban, hogy minden nap időt tölts a Biblia olvasásával és tanulmányozásával, annál bölcsebbé válsz.

Beszéljetek róla:

  • Milyen egészségtelen ételt engedsz be az elmédbe?
  • Milyen változást látsz azon a napon, amikor több időt töltesz TV nézéssel és internetezéssel, mint Isten szavával?
  • Milyen gyakorlati lépéseket tudsz ma megtenni azért, hogy a csendességed legyen az első helyen?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.04.)

Szólj hozzá!

Miért legyél nagylelkű?

2016. szeptember 10. 03:00 - mintyovanviki

„Mert ennek a szolgálatnak próbája által dicsőítik Istent azért az engedelmességért, amellyel vallást tesztek a Krisztus evangéliumáról…” (2 Korinthus 9:13 Új fordítás)

Krisztus követőjeként szükségünk van arra, hogy emlékeztessük magunkat a nagylelkűségre.

Miért annyira fontos emlékeztetni magunkat a nagylelkűségre? Íme három út, amely megmutatja, hogyan hat az életünkre a nagylelkűség.

Boldoggá tesz. Az Apostolok cselekedetei 20:35 azt mondja: „Emlékezzetek az Úr Jézus szavaira: Jobb adni, mint kapni.” (NLT fordítás, második kiadás). Vegyük észre: Jézus nem azt mondta, hogy nem áldott dolog kapni. Igenis boldoggá tesz, ha kapsz valamit. De a világ azt mondja, hogy a legboldogabb leszel, amikor kapsz valamit. Jézus ezt fordítva fogalmazta meg, és azt mondta, hogy boldogabb leszel, ha adsz, mintha kapsz.

Jó érzéssel tölt el. A Biblia a 2 Korinthus 9:6-ban azt mondja: „Emlékezzetek rá, hogy, aki szűken vet, szűken is arat és aki bőven vet, az bőven is arat.” (NIV fordítás). Mindenki közülünk azt várja a másiktól, hogy nagylelkű legyen vele. Gondolod, hogy ha fukarul vetsz, akkor nagylelkűséget fogsz kapni Istentől vagy másoktól? Isten azt mondja, az életben ez nem így működik. A vetésnek és az aratásnak törvénye van. Szóval, hogyha nagylelkűséget akarsz aratni, akkor nagylelkűséget kell vetned.

Megmutatja a világnak, hogy milyen valójában Isten. A Biblia azt mondja: „Mert ennek a szolgálatnak próbája által dicsőítik Istent azért az engedelmességért, amellyel vallást tesztek a Krisztus evangéliumáról…” (2 Korinthus 9:13 Új fordítás).

Amikor nagylelkűséget tapasztalok, mindig eszembe jut Isten hihetetlen nagylelkűsége. Nézz szét a világban, amely körülvesz bennünket. Nézz szét az életben, amelyet Ő adott nekünk. Nézd meg, hogyan tölti be Isten a szükségeinket. Isten tökéletes példája a nagylelkűségnek. És amikor másokkal nagylelkűek vagyunk Isten nagylelkűségét követve, akkor ezzel Istenre mutatunk mások számára.

Beszéljetek róla:

  • Gondolj egy olyan időszakra az életedben, amikor boldogabb voltál, hogy adtál, mint ha kaptál volna. Fel tudsz idézni egy olyan emléket, amikor nagyobb áldás volt számodra, hogy kaptál, mint ha adtál volna?
  • Milyen módon tudsz nagylelkűséget vetni az életedben?
  • Hogyan volt Isten nagylelkű veled? Hogyan fejezed ki neki háládat?

       *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.03.)

      Szólj hozzá!

      Akinek megbocsátottak, annak meg kell bocsátania

      2016. szeptember 09. 03:00 - magyarosijulia

      „Nézzétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg mindenkinek, aki megbántott. Emlékezzetek, hogy az Úr megbocsátott nektek, így nektek is meg kell bocsátanotok egymásnak." (Kolossé 3:13, NLT fordítás, második kiadás).

      0119.jpg


      Kegyelmes vagy az emberekkel szemben? Isten ezt várja tőlünk, de nem mindig könnyű erre emlékezni, mert olyan gyakran csak magunkra fókuszálunk.

      Néha könnyebb önzőnek lenni mint irgalmasnak. Úgy tekintesz a lassú bolti pénztárosra, mint egy öt perces kiesésre a napodból, ahelyett, hogy meglátnád az embert, aki lehet, hogy éppen azért küzd, hogy megtartsa az állását, vagy aki épp öt perccel előtte kapta meg élete legrosszabb hírét.

      Úgy tekintesz valakire a családodban, aki valamivel küzd, mint aki lemerít téged, ahelyett, hogy meglátnád a reménytelenségét egy kétségbeesett helyzetben. Úgy látod azt a személyt, aki átvágott előtted az autópályán, mint a sátán megtestesülését, ahelyett, hogy csak egy pofátlant látnál, akinek szüksége van Isten szeretetére.

      Az igazság az, hogy mindannyian szerencsétlenek vagyunk, akiknek szükségünk van Isten szeretetére. Ezért jött Jézus Krisztus a világba, hogy kegyelmet mutasson az embereknek, hogy emlékeztessen minket arra, amit Isten értünk tett. A legalapvetőbb mód arra, ahogy Isten kimutassa kegyelmét, a megbocsátása. És a legalapvetőbb mód, ahogyan szeretné, hogy irgalmasságot mutassunk mások felé az, hogy megbocsátunk nekik.

      A Kolossé 3:13-ban azt olvassuk, hogy „Nézzétek el egymás hibáit, és bocsássatok meg mindenkinek, aki megbántott. Emlékezzetek, hogy az Úr megbocsátott nektek, így nektek is meg kell bocsátanotok egymásnak." (Kolossé 3:13 NLT fordítás, második kiadás)

      Az emberek gyakran kérdezik tőlem: „Hogyan legyen erőm megbocsátani? Nincs bennem erre erő!" Bennem sincs meg erre az erő! Az egyetlen hely, ahol erőt kapok a megbocsátáshoz az, ha elgondolkodok, hogy milyen sokat bocsátott meg nekem Jézus. Amikor erre emlékezek, akkor megkapom Tőle az erőt és irgalmat, hogy megbocsássak másoknak.

      Clara Barton-nak, a Vörös Kereszt alapítójának egyik barátja egyszer egy rendkívül kegyetlen dologra emlékeztette őt, egy olyan dologra, amit valaki évekkel előtte követett el ellene. Barton úgy viselkedett, mintha már nem is emlékezne a dologra. Amikor a barát megkérdezte, hogy nem emlékszik, ő ezt a híressé vált választ adta: „Nem, én határozottam emlékszem, hogy elfelejtettem."

      Mire van szükséged, hogy felejteni tudj? Ha nem bocsátasz meg, nem tudod élvezni Isten elképzelését az életed további idejére, mert a meg nem bocsátás a múltba fog zárni. Saját magad javára meg kell bocsátanod, és utána folytatnod az életed. A megbocsátás nem azt jelenti, hogy amit valaki tett, az helyes volt, vagy, hogy nem lesznek következményei a történteknek. Annyit jelent, hogy elengeded a haragodat és fájdalmadat, és átadod azt Istennek, hogy be tudd tölteni az életed célját.

      Amikor ez lehetetlennek tűnik, amikor úgy érzed, hogy nem tudsz kegyelmes lenni valakivel, emlékezz egy dologra: Jézus megbocsátott neked. Ha emlékezel a kegyelemre, amit Isten irántad mutatott, erőd lesz irgalmasnak lenni és megbocsátani másoknak.

      Beszéljetek róla

      • Hogyan érint valakit, ha megbocsátasz neki? Hogyan érint téged?
      • Mit kell elengedned, hogy meg tudj bocsátani és Isten segítségével irgalmas légy valakivel?
      • Hogyan tart vissza a neheztelés és a keserűség attól, hogy betöltsd a céljaidat?

       

      *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.02.)

      Szólj hozzá!

      Válaszd a hitet a félelem helyett!

      2016. szeptember 08. 03:00 - FodorImi

      „Hit által hagyta el Egyiptomot, nem félt a király haragjától, mert látta Őt, a láthatatlant.” (Zsidókhoz írt levél 11:27, NIV fordítás)

      two-options.jpg

      Első döntés: legyél az, akinek Isten akar, hogy legyél. Második döntés: vállald a rövidtávú fájdalmat a hosszútávú nyereségért. Harmadik döntés: válaszd Isten értékeit, ne a világét.

      És a negyedik, amit Mózes tett: úgy döntött, hogy inkább hitben él, nem félelemben. Ugyanezt a választást neked is meg kell tenned. Vagy hitben fogsz élni, vagy félelemben.

      A Bibliában a Zsidókhoz írt levél 11:27-ben azt olvassuk, hogy „Hit által hagyta el Egyiptomot, nem félt a király haragjától, mert látta Őt, a láthatatlant.” (NIV fordítás)

      Mózes odament a világ leghatalmasabb emberéhez, és azt mondta: „Tudsz azokról a rabszolgákról, akik a piramisaitokat építik? Fogom őket, és mindannyian elmegyünk. Többé nem lesznek rabszolgáid a munkához. Engedd elmenni a népemet.”

      Mózesnek minden oka megvolt, hogy féljen. Szemben állt a bolygó legnagyobb hatalmú emberével. Abban az időben a fáraót istenként tisztelték, bármit is mondott, azt meg kellett tenni. Amit mondott, az törvény volt. Mózes odamegy viszont hozzá, és azt mondja: „Többé nem tesszük meg, amit mondasz. Nem félek tőled, mert az én főnököm tőled magasabb hatalom.” Igen nagy bátorság volt ezt megtenni.

      Akarsz hasonló hitet az életedben, hogy győzhess a félelmeid felett? Minél közelebb vagy Istenhez, annál inkább betölt a hit. Minél távolabb vagy Istentől, annál inkább eltölt a félelem.

      Nem tudom eléggé hangsúlyozni a hit fontosságát életed hátralevő részében. A Biblia azt mondja, ami nem hitből van, az bűn. Hányszor vétkeztél ezen a héten? Sokszor. Én is. Mert bármi, amit nem hitben tettem, azt kételkedve tettem, és az bűn volt. A Biblia azt is mondja, hogy hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni. Hányszor tetszettél Istennek ezen a héten?

      Meg akarsz változtatni valamit az életedben? Hagyd abba a panaszkodást és kezdj el hinni. Isten nem indul meg a panaszokra. Isten a hitre cselekszik: „Legyen a ti hitetek szerint!” (Máté 9:29) Te választod, mit tesz Ő az életedben.

      Itt van a kulcs: Nem a te hited nagysága számít, hanem Isten nagysága, akibe a hited veted. Egy kicsi hit a hatalmas Istenben óriási eredményeket hoz!

      Beszéljetek róla

      • Mire van szükséged, hogy közelebb kerülj Istenhez, hogy betöltsön a hit?
      • Hogyan tart távol a félelem attól, hogy elérd a legjobbat, amit Isten szánt neked?
      • Mik a külső bizonyítékai egy hittel teljes személynek?

      *(Daily Hope by Rick Warren – 2016.09.01.)

      Szólj hozzá!
      Címkék: félelem hit

      Nevezd meg az értékeidet, aztán élj azok szerint!

      2016. szeptember 07. 03:00 - Á. Bözse

      "[Mózes] nagyobbra tartotta a Krisztusért szenvedett szégyent, mint Egyiptom kincseit, mert a jutalomra tekintett." (Zsidókhoz írt levél 11:26, NIV fordítás)

      25334-woman-sitting-luggage-roadside-travel-green-trees-flowers-pink-wide_1200w_tn.jpg

      Az első döntés: Válaszd azt, hogy azzá leszel, akivé Isten akarja, hogy legyél. A második döntés: Válaszd a rövidtávú fájdalmat, a hosszútávú nyereségért.

      Aztán Mózes hozott egy harmadig életet átformáló döntést: Isten értékeit választotta, nem a világét. És ezért használta őt Isten!

      A Zsidókhoz írt levél 11:26-ban azt olvassuk, hogy: "[Mózes] nagyobbra tartotta a Krisztusért szenvedett szégyent, mint Egyiptom kincseit, mert a jutalomra tekintett." (NIV fordítás)

      Mózes megállapította, hogy mi számít értéknek. Tisztázta, hogy mi számít neki leginkább.

      Hadd kérdezzek tőled valamit: Mi számít neked leginkább az életedben? Mi a három-négy legfontosabb érték az életedben? Könnyen meg tudod őket nevezni?

      Ha engem kérdezel, nagyon egyszerűen elmondom neked, hogy mik számítanak értéknek nálam: becsületesség, alázatosság és nagylelkűség. Több, mint 30 éve eldöntöttem, hogy becsületességre, alázatosságra és nagylelkűségre akarom építeni az életem, mert ez a vezetői lét három csapdájának ellenszere.

      Meg tudod nevezni a három legfontosabbnak tartott értéket az életedben most azonnal? Ha nem, akkor biztos, hogy nem ezek alapján élsz. Nem éled meg az értékeket, ha meg sem tudod nevezni őket. Mielőtt megélnél még egy napot, le kell ülnöd és megkérdezned: "Mi a legfontosabb nekem? Mik a legfontosabb értékek az életemben?". Le kell írnod őket, mert amíg nem tisztázod le az értékeidet, nem tudod megélni sem azokat.

      Mózes Isten értékeit választotta a világ értékei helyett. Miért olyan fontos ez? Mert ha nem döntöd el, hogy mi a fontos neked az életben, akkor mások fogják eldönteni helyetted. Az ő mintájuk felé fognak téged is taszítani. És az ő értékeik szerint fogod élni az életed, nem a tieid szerint.

      El kell döntened, mit a legfontosabb neked, és élj azok szerint az értékek szerint!

      Beszéljetek róla

      • Mi a három legfontosabb érték az életedben?
      • Hogyan tudod őket megnevezni?
      • Hogyan tudod őket alkalmazni az életedben?

       

      *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.31.)

      Szólj hozzá!
      Címkék: értékek
      süti beállítások módosítása