Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet örül annak, hogy Isten jó másokhoz

2016. október 02. 03:00 - kennedymárti

Örüljetek azokkal, akik örülnek, és sírjatok azokkal, akik sírnak!” (Rómabeliekhez írt levél 12:15, ESV fordítás)

A Biblia azt mondja, “Örüljetek azokkal, akik örülnek, és sírjatok azokkal, akik sírnak!” (Róma 12:15, ESV fordítás). Észrevetted már, hogy ennek a mondatnak a második része könnyű, az első része viszont nagyon nehéz is tud lenni?

Amikor valaki nehéz időszakon megy keresztül, könnyű együttérzőnek lenni vele. Könnyű lelkesíteni az embereket, amikor mélypontra kerülnek. De sokszor ki nem állhatjuk, amikor előléptetést kapnak vagy jól mennek a dolgaik. Nem igazán tudjuk jól kezelni mások sikerét. Ahelyett, hogy örülnénk, neheztelés támad bennünk. Sőt, esetleg azt kívánjuk, bárcsak valami rossz dolog történne velük, mert azt gondoljuk, hogy ha valakinek a gyertyáját elfújjuk, akkor a miénk majd fényesebben ragyog.

Isten kegyelme kifogyhatatlan. Ha Isten egyenlő mértékben jutalmaz másokat is, mi abban a rossz? Nem azzal kell foglalkoznom, hogy ő mit akar adni másoknak, hanem inkább azzal, hogy én hogyan használom azt, amit nekem adott.

Hadd mondjak el még valamit az irigységgel kapcsolatban. Az irigység általában a közvetlen környezetedbe, az emberi kapcsolataidba, a hozzád közel állókhoz való viszonyodba férkőzik be. Általában nem azokra az emberekre vagy irigy, akikkel csak távoli kapcsolatban állsz. Lehet, hogy azt mondod, „Ó, bárcsak olyan lehetnék, mint az a szupersztár vagy az a híres ember.” De ez nem olyan, mint az az érzés, amit azok felé az emberek felé érzel, akik közel állnak hozzád. A barátok és a hozzánk közel álló emberek sikerét látni a legnehezebb néha.

Az irigység alattomos. A másik embert értéktelenebbnek tartja, rombolja a kapcsolatokat és tönkreteszi az életed. Láthatatlanul működik, rejtve, de romboló hatású. És rengeteg örömtől foszt meg az életben.

Meg akartál házasodni, de mégsem vagy házas. Vagy lehet, hogy házasságban éltél, de az teljesen tönkrement. Most tehát utálod az esküvőket. Amikor kapsz egy esküvői meghívót, neheztelni kezdesz. Nem szereted az esküvőket, mert azt hiszed, amikor másvalaki gyertyája ragyog, akkor a tiéd csak pislákolni tud. De tévedsz.

Sokkal jobban fogod élvezni az életet, ha megtanulsz örülni mások sikereinek. Ha kizárólag akkor vagy csak boldog, amikor neked minden összejön, az életed nagy részében boldogtalannak fogod magad érezni, mert nem fog mindig minden sikerülni, ahogy egyikünknek sem. De ha megtanulsz örülni mások sikereinek, és örülni tudsz, amikor mások örülnek, akkor mindig boldog lehetsz.

A Biblia azt mondja az 1. Korinthus 13:4-ben, hogy „A szeretet nem irigykedik.” Irigynek lenni azt jelenti, hogy egyáltalán nincs benned szeretet egy másik ember felé. Viszont ha van benned szeretet, nem vagy irigy, mert "a szeretet nem irigykedik."

A szeretet örül annak, hogy Isten jó másokhoz is.

Beszéljetek róla

  • Kik azok, akiket felhívsz, amikor valami nagyon jó dolog történt veled és meg akarod osztani az örömödet? Te is egy ilyen barát tudsz lenni mások számára?
  • Láttad már azt, hogy az irigység meg tud rontani egy kapcsolatot?
  • Az irigység hogyan tud beférkőzni a szívünkbe? Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne tudjon ott gyökeret verni?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.25.)

Szólj hozzá!

Az irigység gyökere az összehasonlítás

2016. október 01. 03:00 - Anika Enikő

"Fontos, hogy mindenki a tőle telhető legjobban végezze azt, amit tesz, mert a jól elvégzett munka személyes megelégedettséghez vezet, és nem lesz szüksége arra, hogy máshoz hasonlítsa önmagát." (Galata 6:4, GNT fordítás)

Az irigység gyökere az összehasonlítás. Ha ettől meg tudsz szabadulni és ki tudod iktatni az életedből, akkor az irigységgel sem lesz problémád.

A gond az, hogy sportot űzünk abból, hogy mindig hasonlítgatunk - az alkatunkat, a külsőnket, a bőrünk színét, a beszédstílusunkat, az intelligenciánkat, a családunkat, a gyerekeinket, a foglalkozásunkat, a tehetségünket, de még a kertünkben lévő füvet is összehasonlítjuk a szomszédéval.

Isten arra figyelmeztet bennünket, hogy csak az ostoba ember hasonlítgat: "Nem merjük magunkat azokhoz számítani vagy hasonlítani, akik önmagukat ajánlják. Amikor egymáshoz mérik vagy hasonlítják magukat, nem bölcsek." (2Kor 10:12, NIV fordítás)

Minden alkalommal, amikor összehasonlítgatsz, vagy a büszkeség vagy az irigység csapdájába esel. Ugyanis mindig fogsz találni valakit, aki jobban csinál valamit, mint te, és ilyenkor irigykedni fogsz rá. És mindig lesz olyan, akinél te csinálsz jobban valamit, és ilyenkor büszke leszel magadra.
A büszkeség vagy az irigység mindig egy összehasonlítás eredménye. Isten pedig azt mondja erre, hogy bolondság. Te se hasonlítsd magad máshoz, hisz egyedi vagy, csak egy van belőled, és összehasonlíthatatlan.

A Galata 6:4-ben ezt mondja a Biblia: "Fontos, hogy mindenki a tőle telhető legjobban végezze azt, amit tesz, mert a jól elvégzett munka személyes megelégedettséghez vezet, és nem lesz szüksége arra, hogy máshoz hasonlítsa önmagát."(TLB ford.)

A Mennyben Isten nem azt fogja kérdezni tőled, hogy miért nem voltál ehhez vagy ahhoz az emberhez hasonló, hanem azt, hogy miért nem voltál még inkább a valódi önmagad.
Nem tudsz Isten veled kapcsolatos céljára koncentrálni mindaddig, amíg másokon van a fókuszod.

A Mennyben Isten nem azokat a tálentumokat fogja számonkérni tőled, amikkel nem rendelkeztél, és nem azokról a lehetőségekről kell számot adnod, amelyek nem álltak a rendelkezésedre. Azzal kell elszámolnod, ahogyan éltél és hogy mit kezdtél azzal, amit kaptál.

Nincs szükség arra, hogy összehasonlítsd magad másokkal. Isten arra hívott, hogy a tőled telhető legjobbat nyújtsd az Őtőle kapott háttereddel, tapasztalataiddal és ajándékaiddal.

Beszéljetek róla:

  • Ahelyett, hogy másokra nézel és a velük való összehasonlításból akarod megtudni, mennyire vagy értékes, hová, mire vagy kire kellene nézned?
  • Amikor valaki, akit ismersz győz valamiben, elér valamit vagy jutalmat kap, akkor képes vagy együtt örülni vele? Miért, vagy miért nem?
  • Milyen ajándékokkal és képességekkel ruházott fel Isten? Hogyan használod ezeket, hogy a legjobbat hozd ki magadból?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09. 24.)

Szólj hozzá!

Az irigység négyféle módon teszi tönkre az életed

2016. szeptember 30. 03:00 - Bolbásné Viola

“Ahol féltékenység és önző törekvések vannak, ott összevisszaság (nyugtalanság, lázadás) és mindenféle gonosz dolog van.” (Jakab 3:16, AMP fordítás).

Ami leginkább megakadályozhat abban, hogy Isten célja és küldetése megvalósuljon az életedben, az egy nagyon alattomos bűn. Nem a testi vágy, a büszkeség vagy a harag, és nem is az aggódás, a félelem vagy az elbátortalanodás. Talán soha nem is gondolnál erre, hiszen annyira alattomos, hogy észre sem vesszük a romboló hatását az életünkben.

Ez nem más, mint az irigység.

Amikor más emberekre irigykedsz, akkor annyira koncentrálsz arra, hogy mi az, amid nincs és hogy ki nem vagy, hogy nem látod Isten neked szánt tervét.

Ahhoz, hogy az irigységgel leszámolhass, először meg kell értened, hogy az hogyan teheti tönkre az életed. Négyféle módon:

  1. Az irigység tagadja az egyediséged. A 139. Zsoltár 13-16. ezt mondja: “Te alkottad testem minden egyes kifinomult, belső részét és te fűztél egybe anyám méhében... Csodálatos a kezed munkája.... Figyelted, ahogy formálódtam az anyaméh sötétjében.... Te már láttál engem azelőtt, hogy megszülettem. Életem minden egyes napja már fel volt jegyezve könyvedben. Minden pillanat el volt tervezve, mielőtt akár egy nap is eltelt volna” (NLT fordítás). Az irigység megvakít, és így nem látod meg saját ajándékaidat és egyediségedet. Isten azonban nem úgy teremtett, hogy valaki máshoz hasonlíts. Isten téged azért teremtett, hogy te te legyél.
  2. Az irigység megosztja a figyelmed. Nem tudod egyszerre Isten célját is követni és közben más emberekre is koncentrálni. Két irányban leszel elkötelezett, kétfelé irányul a figyelmed, és így nehezen tudsz eredményeket felmutatni az életedben. Jézus azt mondja a Máté 6:24-ben: “Senki nem szolgálhat két urat. Mert az egyiket gyűlölni fogod, a másikat szeretni; az egyiknek elkötelezed magad, a másikat pedig megveted. Nem tudod Istent szolgálni miközben a pénz rabszolgája vagy.“
  3. Az irigység elvesztegeti az idődet és az energiádat. A Prédikátor 4:4-8 ezt mondja: “Azt is megértettem, hogy miért dolgoznak olyan sokat az emberek, hogy elérjenek dolgokat: azért, mert irigykednek arra, ami másoknak van. De ez haszontalan. Olyan, mint a szelet kergetni… Valaki például egyedül él. Se fia, se testvére nincsen, mégis örökké dolgozik, soha nem elégszik meg azzal a vagyonnal, ami van neki. De kiért dolgozik ilyen sokat ..? Ez is ugyanúgy haszontalan, és nyomorúságos dolog így élni.” (GNT fordítás).
  4. Az irigység más bűnhöz is vezet. Az irigység mindent és mindenkit elpusztíthat körülötted. A Biblia azt mondja, “Ahol féltékenység és önző törekvések vannak, ott összevisszaság (nyugtalanság, lázadás) és mindenféle gonosz dolog van” (Jakab 3:16, AMP fordítás). A probléma gyökere tehát a szívünk állapota. Az irigység azt mutatja, ami a szívünkben van. Amikor irigykedsz, akkor helytelen irányt vett az imádatod, ugyanis az irigység az imádat egyik formája. Amikor irigy vagy, ez van a szívedben: "arra vágyom, azt akarom, az tetszik, azért akarok élni." Ez nem más, mint valakinek vagy valaminek az imádása.  És ha ez nem Isten maga, akkor bálvánnyá válik. Ha le akarsz számolni az irigységgel, fel kell tenned magadnak a kérdést: “Mi az, amit imádok? Vajon Istent és az Ő kegyelmét az életemben? Vagy valami mást?

 Beszéljetek róla:

  • Milyen kisebb dolgokban hagytad, hogy az irigység belopózzon a szívedbe? Milyen nagyobb hatásai voltak ennek később?
  • Mi az, ami szerinted segítene neked abban, hogy ne vakítson el az irigység és meg tudd látni a saját ajándékaidat?
  • Hogyan változik az irigységről alkotott képed, ha arra gondolsz, hogy az nem más, mint az imádat egyik formája?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.23.)

Szólj hozzá!

Négy lépés, ami megerősíti a hitedet

2016. szeptember 29. 03:00 - K. Juc

„Arra fordítsd az idődet és az energiádat, hogy szellemileg jó formában tartsd magad!” (1Timóteus 4:7b, TLB fordítás)

Ha azt szeretnéd, hogy Isten használjon, akkor meg kell erősítened a hitedet.

A Biblia ezt tanácsolja: „Arra fordítsd az idődet és az energiádat, hogy szellemileg jó formában tartsd magad!” (1Timóteus 4:7, TLB fordítás).

Hányan ébredtek azzal a gondolattal, hogy: „Na végre, ma mehetek edzeni!”? Én biztosan nem! Azt viszont tudom, hogy mindannyiunknak szüksége van fizikai és szellemi edzésre egyaránt. Én igyekszem minden edzéssel töltött pillanatból a lehető legtöbbet kihozni, legyen az fizikai vagy szellemi edzés. Hadd segítsek neked is ugyanezt tenni a következő négy szellemi szokással, amelyek meg fogják erősíteni a hitedet.

1. Tanulmányozd a Bibliát! Személyesen kell tanulmányoznunk a Bibliát, mert amikor a hitünk megerősítéséről van szó, nem támaszkodhatunk mások Biblia tanulmányozására. Nekünk kell megtennünk. A Biblia szerint: „A teljes írás Istentől ihletett és képes megtanítani bennünket felismerni, hogy mi igaz és mi nem helyes az életünkben. Helyreigazít bennünket, amikor tévedünk, és megtanít azt tenni, ami helyes. Isten arra használja fel, hogy felkészítse az ő népét minden jó munkára.” (2Timóteus 3:16-17, NLT fordítás). Isten Igéje az életre felkészítő kézikönyv. Ha fel akarod magad készíteni, hogy Isten használjon, akkor tanulmányoznod kell Isten Szavát.

2. Olvass keresztény könyveket! A Példabeszédek 19:8 szerint: „Tégy jót magadnak, és amit csak lehet, tanulj meg!” (TEV fordítás). Sokkal többet fogsz megtanulni, ha olyan könyveket olvasol, amelyek segítenek szellemileg növekedni.

3. Írd le a bizonyságodat! A Biblia azt mondja az 1Péter 3:15-ben, hogy „Mindig legyetek készek, hogy meg tudjatok felelni azoknak, akik azt kérdezik, miben reménykedtek!” (NCV fordítás). Ahogy senki más nem tud helyetted tanulni, úgy a történetedet sem tudja más elmondani. Egy bizonyság négy részből áll: Milyen volt az életed, mielőtt Krisztushoz jöttél? Hogyan jöttél rá, hogy szükséged van Krisztusra az életedben? Hogyan adtad át az életed Krisztusnak? Milyen az életed most?

4. Csatlakozz egy kiscsoporthoz! A Biblia szerint: „Bátorítsátok egymást és építse egyik a másikat!” (1Thesszalonika 5:11a, NLT fordítás, második kiadás). Nem tudok semmi másról, ami annyira meg tudná erősíteni a hitedet, mint a rendszeres kapcsolat a kiscsoportoddal. Ha nem vagy tagja egy kisebb csoportnak, akkor keresned kell olyan embereket, akikkel megoszthatod az életedet és akik támogatni fognak, ahogy növekszel hitben.

Ez a négy szokás segíteni fog szellemileg jó formában maradni, hogy készen állj arra, hogy Isten használjon. Melyik szokásra kell ma nagyobb figyelmet fordítanod?

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, miben segít, ha leírod a bizonyságodat?
  • Mi módon segítheti a kiscsoport, hogy növekedjen a hited? Hogyan tudod te segíteni őket?
  • Nem biztos, hogy szórakoztató feladatnak tűnik a keresztény könyvek olvasása. Gondold át, hogyan tehetnéd érdekesebbé! Például, ha a baráti köröd is ugyanazt a könyvet olvasná vagy kávézás mellett beszélnétek meg az olvasottakat.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.22.)

Szólj hozzá!

Ne hagyd magad eltéríteni Isten által kirendelt munkádtól

2016. szeptember 28. 03:00 - csmsdvd

„Bárki, aki megengedi, hogy eltérítsék attól a munkától, amit én szánok neki, nem alkalmas az Isten országára." (Luk 9:62, TLB fordítás)

Számtalan emberrel találkoztam, akik azt mondták, hogy szeretnék, ha Isten felhasználná őket, viszont tudom, hogy  ez mégsem fog megtörténni. Miért is? Azért, mert túl elfoglaltak. Nekik mindig saját napirendjük van. Megvannak a saját terveik, álmaik és vágyaik, semmi másra nincs idejük. Elfoglaltságuk közepette kikeresik azt a kis időszeletet, amire azt mondják: „Ezt Istennek adom!" Ez így azonban nem működik.

Amennyiben valóban elhatároztad, hogy Isten szolgálatába akarsz állni, akkor meg kell kérdezned: „Uram, mit kell elhagynom? Mit kell kiiktatnom az életemből? Mik azok a korlátok, amik visszatartanak, eltérítenek attól az úttól, amit te jelöltél ki a számomra?"

Nagyon sokféle korlát van, ami visszatarthat, hogy megcselekedd Isten életedre vonatkozó tervét. Az egyik legnagyobb az elterelés. Jézus ezt mondta a Lk 9:62-ben: „Bárki, aki megengedi, hogy eltérítsék attól a munkától, amit én szánok neki, nem alkalmas az Isten országára." (TLB fordítás).

Íme néhány dolog a sok közül, ami eltérít életed küldetésétől:

Más emberek elvárásai. El kell döntened, hogy kinek kedvezel elsődlegesen az életedben. Csak egy legfontosabb lehet!

Hobbik. Semmi rossz nincs ezekben a dolgokban. Amennyiben viszont eltérítenek a legfontosabb dologtól, akkor el kell hagyni őket.

A múltad. Néhányan közületek nem engedik el azt, ami megtörtént – akár bűn, akár megbántódás, akár bánat. Amikor leragadsz a múltban, akkor nem tudsz a jelenben lenni, és egészen biztos nem tudsz mit kezdeni Isten számodra kirendelt feladatával. A múltad a múlté. Elmúlt. El kell engedned.

Mit is kell elengedned? A Biblia azt mondja az 1Kor 10:23-ban: „Mindent szabad, de nem minden használ." (HCSB fordítás). Mit is jelent ez? A következőt mondja: Sok dolog nem feltétlenül rossz, ellenben nem szükséges. Az élet gyakran egy választás két lehetőség között: „Vajon a jót cselekszem meg vagy inkább megteszem a legjobbat?"

Ha az ördög nem tud rosszá tenni, akkor elfoglalttá tesz. Annyira lefoglal, hogy nem lesz időd a fontos dologra – saját időre Istennel, szolgálatra, küldetésre.

Egyszerűsítsd le az életed, és ne hagyd magad eltéríteni, hogy Isten hasznára tudj lenni! Ne akarj mindent csinálni. Csak azt tedd, ami a legfontosabb!

Beszéljetek róla:

  • Mi a legfontosabb az életedben?
  • Gondolj azokra a jó dolgokra, amik életedben elsőbbséget élveznek. Hogyan térítettek el ezek a dolgok attól a küldetéstől, amit Isten számodra kijelölt és ami a legfontosabb dolog?
  • Szerinted miért vonják el olyan könnyen a figyelmünket azok a látszólag jó dolgok, amelyek mégsem az Istentől legjobbat jelentik?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.21.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása