Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Fektesd pénzedet az emberek mennybe juttatásába

2016. október 09. 03:00 - Szíj Melinda

„Mondd meg nekik, hogy használják pénzüket jócselekedetekre. Bővelkedjenek a jótéteményekben és örömmel adakozzanak a szükségben lévőknek; legyenek mindig készek megosztani másokkal mindazt, amit Isten adományozott számukra. Ha így tesznek, valódi kincset gyűjtenek majd maguknak a mennyben.” (1 Timóteus 6:18-19a, TLB fordítás)

kereszteny_ekszer.jpg


A legvégső teendőd, hogy felkészülten várd, hogy Isten használni tudjon, a kincsedet az örökkévalóság fényében hasznosítani. 

Tételezzük fel, hogy az amerikai törvényhozás elfogadott egy törvényt, mely szerint valamikor az elkövetkezendő 12 hónap folyamán a japán yen lesz a hivatalos amerikai fizetőeszköz. Többé nem létezne dollár, hanem mindenkinek yent kellene használnia, hogy vételezzen vagy eladjon dolgokat. A tisztességes eljárás érdekében – minthogy a dollár értéktelenné válna a pénznemváltást követően  – senki nem tudná az átállás pontos időpontját. 

Ha tudnád, hogy a következő 12 hónap folyamán ilyen nagy változás fog bekövetkezni, de nem tudnád, hogy pontosan mikor, mi volna a stratégiád? 

Ha megfontolt lennél, akkor fognád az amerikai pénzed javát, és tüstént átváltanád japán yenre, így „a nagy kapcsolás” után nem érintene kellemetlenül, hogy nyakadon maradt az értéktelen dollár. Csupán annyi amerikai dollárt tartanál meg, ami napi szükségleteidet fedezi, mivel az átállás időpontjában megmaradt dollárod többé már semmit sem érne. 

Egy nap a te életedben is elérkezik egy ilyen átállás: az a nap, amikor véget ér életed itt, a Földön. Tudjuk, hogy ez be fog következni, és csak a bolond menne végig úgy az életen, hogy nem készül fel arra, amiről tudja, hogy elkerülhetetlen. A halál mindannyiunk számára 100%-ig bizonyos, egyszer mindegyikünk számára eljön a fordulónap. 

Az örökkévalóság fényében a vagyon, amit itt hagysz a Földön, értéktelenné válik. Ám amivel most rendelkezel, számíthat az örökkévalóságban, ha elkezded átváltani az örökkévaló megtakarításba. Ezt értjük az alatt, hogy kincseket gyűjtesz a mennyben. 

Hogyan teheted ezt meg? Hogyan gyűjthetsz kincseket a mennyben? A Biblia az 1 Timóteus 6:18-19-ben ad választ erre: „Mondd meg nekik, hogy használják pénzüket jócselekedetekre. Bővelkedjenek a jótéteményekben és örömmel adakozzanak a szükségben lévőknek; legyenek mindig készek megosztani másokkal mindazt, amit Isten adományozott számukra. Ha így tesznek, valódi kincset gyűjtenek majd maguknak a mennyben – ez az egyedüli biztonságos befektetés az örökkévalóságba! Ráadásként áldott keresztény életet fognak élni itt a Földön is.” (TLB fordítás). 

Neked melyik bankban van betéted? A földi pénzintézetben vagy az örökkévalóság bankfiókjában? Nem viheted magaddal, viszont előre küldheted azáltal, hogy vagyonodat olyan emberekre áldozod, akik a mennybe igyekeznek. 

A befektetés legnagyszerűbb formája, ha fogod a pénzed és arra fordítod, hogy az emberek mennybe jutását segítsd elő vele. Így amikor magad is oda érkezel, ők mind ott fognak köszönteni téged, és azt mondják majd: „Köszönöm, hogy segítettél ide kerülnöm!” 

Valahányszor adakozol, hogy segíts egy misszionáriusnak megnyerni valakit Krisztus számára, akkor kincset ruházol be és gyűjtesz a mennyben. Valahányszor támogatsz egy egyházkerületet a programtervezésben, egy épület megépítésében, vagy adakozol egy lelkészi szolgálatnak, akkor ezzel hozzásegíted az embereket a mennybe jutásukhoz. Ez a legjobb rendeltetési hely a pénzed számára, és végeredményben ez az, ami valódi beteljesülést tartogat neked itt, a Földön. 

Téged fog valaki üdvözölni a Mennyországban? Így lesz, ha pénzedet az örökkévalóság távlatába fekteted. 

Beszéljetek róla: 

  • Mit gondolsz, mit vár el tőled Isten, amikor úgy érzed, hogy nincs megtakarítanivaló pénzed, amit másokra költhetnél?
  • Milyen lehetőségeket adott neked Isten, melyeket még nem aknáztál ki, hogy a Jó Hír továbbadásával pénzt fektess az emberekbe?
  • Ha valaki belelátna a bankszámlakivonatodba, mit mondana, hol gyűjtöd a kincsedet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.02.)

Szólj hozzá!

Engedd, hogy a képességeid és a tehetséged számítsanak

2016. október 08. 03:00 - torokaron

„Használjátok fel testetek minden részét arra, hogy dicsőséget szerezzetek Istennek.” (1 Korinthus 6:20b, TLB fordítás)

slide02.jpg

Amikor készen állsz arra, hogy Isten használjon téged, Ő nem csak azt szeretné látni, hogy az idődet a legfontosabb dolgokkal töltsd. Azt is szeretné, hogy a tehetségedet az örökkévalóság szemszögéből is használd.

1 Korinthus 6:20-ban úgy olvassuk, hogy „Használjátok fel testetek minden részét arra, hogy dicsőséget szerezzetek Istennek.” (TLB fordítás)

Van egy nagy félreértés a Mennyországgal kapcsolatban, ami még sok keresztyén embernél is jelen van. Néhányan azt gondolják, hogy amikor a Mennyországba kerülnek, akkor mást sem kell majd csinálniuk, mint, hogy hátradőlve nassoljanak, fehér köntösbe bújva hárfán játszanak és a felhők között ficánkoljanak.

Mit is kell akkor csinálni tulajdonképpen a Mennyben töltendő sokmillió év során?

Isten terve szerint kell majd a Mennyben szolgálnod. Lesznek tennivalók a Mennyben – olyan élvezetes dolgok, amivel Istent szolgáljuk. Ő most lehetőséget ad neked arra, hogy ezeket gyakorold a földön. Miért is bízna rád valami fontos dolgot Isten az örökkévalóságban, ha itt lent a földön nem csináltál mást, mint hogy magadnak éltél? Ha egész életedben a partvonal mellett ültél azt mondogatva, hogy „Én magamnak élek”, akkor ha a Mennybe kerülve azt mondod, hogy „Rendben, Uram, akkor most a kispadról szeretném, ha az első csapatba tennél egyből, add, hogy most szolgálhassalak.”, akkor erre Isten válasza az lesz, hogy „Erről szó sem lehet. Milyen szolgálati képességeket fejlesztettél ki magadnak a földön töltött időszak alatt? Nincs is semmi ilyen képességed.”

A pénzedből semmit sem fogsz tudni magaddal vinni a Mennybe, sem a tulajdonaidból. Egyetlen egy kézzelfogható dolgot sem viszel majd a Mennyországba.

Mit viszel akkor magaddal? Két dolgot csupán: a jellemedet és a képességeidet. Isten azt szeretné, hogy megértsd, hogy pontosan most van időd arra, hogy felkészülj az igazi dolgokra. Most van itt a lehetőséged arra, hogy a szolgáló képességeidet kialakítsd, és olyan jellemet építs magadnak, ami Jézuséhoz hasonlít.  

Teszel-e bármit is annak érdekében, hogy a képességeidet Isten számára kamatoztasd? Vagy mindent a saját javadra használsz? Isten azt szeretné, hogy már itt lent a földön is jól szolgáld őt és aztán folytasd ezt az örökkévalóságig a Mennyben.

Beszéljetek róla:

  • Milyen módon használod a képességeidet és tehetségedet Istent szolgálatára? És mindezeket hogyan használod a magad javára?
  • Mit jelent kialakítani a szolgáló képességeidet?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.01.)

Szólj hozzá!

Használd ki az idődet!

2016. október 07. 03:00 - Lilla:)

"A tőled telhető legjobb módon használd ki az idődet" (Kolossé 4:5/b, ICB fordítás)

Ha készen akarsz állni arra, hogy Isten használhasson, először is meg kell ismerned Jézus Krisztust. Aztán, az örökkévalóságot szem előtt tartva kell használnod az idődet.

A Kolossé 4:5. azt mondja, "A tőled telhető legjobb módon használd ki az idődet" (ICB fordítás). Az idő a legértékesebb forrásunk. Sokkal, de sokkal értékesebb, mint a pénz. Szerezhetsz több pénzt, de több időt nem. Csak egy bizonyos meghatározott időtartam adatik ebben az életben. Nem csinálhatsz időt, nem kölcsönözhetsz időt, nem tehetsz félre magadnak időt és nem adhatsz másnak időt. Te csakis használhatod! Mindannyiunknak ugyanannyi ideje van egy héten: 168 óra. Ha nem tanulsz meg jól gazdálkodni az időddel, akkor semmi mást sem tudsz majd jól irányítani az életedben, mert az időd az életed.

Isten figyeli, hogyan gazdálkodsz az időddel a földön, hogy eldönthesse, mit bíz majd rád az örökkévalóságban. Tesztel téged, mert a földi életed felkészítés az örök életre. A Sátán egyik stratégiája az, hogy túl elfoglalttá tesz jelentéktelen teendőkkel, hogy ne legyen időd az igazán fontos dolgokra és ne tölthess időt azzal, hogy az örökkévalóságra készülsz. A Sátánnak nincs szüksége arra, hogy elkövess valamilyen bűnt. Ha nem tud rávenni arra, hogy rossz legyél, akkor elfoglalttá fog tenni.

A Bibliában az Apostolok Cselekedetei 20:24. pontosan elmondja, hogyan kellene bánni az időnkkel: "Az életem semmit sem ér nekem, hacsak be nem fejezem a munkát, melyet rám bízott az Úr Jézus" (NLT fordítás, második kiadás).

Isten használni akar, de biztos akar lenni benne, hogy a legfontosabb dolgokba fekteted az idődet. Az örökkévalóság távlatában kell használnod az idődet. Fel kell tenned magadnak a kérdést: "Mennyire számít majd öt vagy 10 év múlva az amivel most töltöm az időmet? Mennyire számít ez majd az örökkévalóságban?" Ez után pedig újra kell tervezned, mire fókuszálsz.

Használd az időd az örökkévalóság távlatában, hogy Isten láthassa, hogy az igazán fontos dolgokra figyelsz - az ő céljaira.

Beszéljetek róla:

  • Nézd meg a naptáradat vagy a határidőnaplódat! Mennyi olyan dolgot tartalmaz, ami lényeges az örök élet tekintetében?
  • Mi az a munka, amit Isten rád bízott a földi életed idejére?
  • Milyen módon tudnád másképpen felhasználni az idődet, hogy teljesíthesd azt a munkát, amit Isten rád bízott?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.30.)

Szólj hozzá!

Mit jelent Istennel kapcsolatban lenni?

2016. október 06. 03:00 - mintyovanviki

“Mindazok, akik befogadták őt, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek. Mindössze annyit kellett tenniük, hogy teljes bizalommal forduljanak felé, hogy megmenthesse őket.” (János 1:12b TLB fordítás)

Tegnap arról beszéltünk, hogy miért is fontos tisztába lenned az életed céljával. Azzal a céllal, amelyet Isten szerzett, hogy használni tudjon addig, amíg ezen a Földön vagy. Szóval ha ez az élet előkészület az örökkévalóságra, hogyan csinálnád? Hogyan használnád itt és most az életedet hogy előkészülj az örökkévalóságra?

Először meg kell ismerned Jézust!

A Biblia azt mondja: “Mindazok, akik befogadták őt, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek. Mindössze annyit kellett tenniük, hogy teljes bizalommal forduljanak felé, hogy megmenthesse őket.” (János 1:12b TLB fordítás). Jegyezzük meg, hogy nem mindenki Isten gyermeke - csak azok, akik befogadták őt az életükbe. Isten arra törekszik, hogy egy jó kapcsolatot alakíts ki vele azáltal, hogy bízol benne.

Kapcsolatot kialakítani Istennek ugyanúgy kell, mint minden más kapcsolatot. Ha kapcsolatot szeretnék kezdeményezni a feleségemmel Kay-jel, mit kell tennem? Először időt kell vele töltenem. Meg kell mutatnom neki, hogy rászánom az időt arra, hogy megismerjem. Nem lehet úgy kapcsolatot kialakítani valakivel, hogy nem töltesz vele időt.

Ugyanígy lehet Istennel kapcsolatot kialakítani. Időt kell szánni rá a napirendedben. Valójában a napod első és a legfontosabb részévé kellene tenned a napi csendességedet. Amikor egyedül vagy Istennel, dícséred Őt és tanulsz tőle. Rendszeres és fontos időt töltesz vele.

A második dolog, amit tenned kell egy kapcsolat ápolásáért: a beszélgetés. Nagyon sokféleképpen lehet az imaéletedet rendszeresebbé tenned. Lehet hogy egy imaújsággal kellene kezdened, amelyben kért és megválaszolt imádságokról olvashatsz. Készíthetsz imakártyákat a Szentírást használva, amelyeket azután a fürdőszobai tükrödre vagy a munkahelyi asztalodra helyezel el, hogy emlékeztessenek Isten szavaira. Vagy lehet hogy a családodnak lenne szüksége arra, hogy együtt üljetek le imádkozni minden nap. Bármelyik módszert választod arra, hogy az Istennel való kapcsolatodat fokozd - tedd meg!

Sosem fogod megbánni az időt, az energiát, amit Isten jobb megismerésébe fektettél. Tedd meg az első lépést ma azzal, hogy kész vagy Istennek ajánlani magad a vele töltött idővel, a beszélgetéssel.

Beszéljetek róla:

  • Az Istennel való kapcsolatod a legfontosabb az életedben? Mi bizonyítja az életedben ezt?
  • Mit kell változtatnod a napirendeden, hogy következetesebb lehess a csendes perceiddel kapcsolatban?
  • Gondolj ki két gyakorlati lehetőséget arra vonatkozóan, hogyan tudnád növelni és javítani a kommunikációdat Istennel. Tégy próbát ma!

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.29.)

 

 

Szólj hozzá!

Úgy használd az életedet, hogy felkészülj az örökkévalóságra

2016. október 05. 03:00 - magyarosijulia

„Nagyon régen, még mielőtt a világot megteremtette, Isten kiválasztott minket magának, azáltal, amit Krisztus megtett értünk... Az Ő meg nem változó terve mindig is az volt, hogy örökbe fogadjon minket az Ő családjába azáltal, hogy elküldi Jézus Krisztust meghalni értünk.” (Efézus 1:4-5a, TLB fordítás)

Ha azt szeretnéd, hogy Isten használjon, az első dolgod, hogy megértsd az életed célját.

A Biblia nagyon világosan leírja ezt az Efézusi levél 1:4-5-ben: „Nagyon régen, még mielőtt a világot megteremtette, Isten kiválasztott minket magának, azáltal, amit Krisztus megtett értünk... Az Ő meg nem változó terve mindig is az volt, hogy örökbe fogadjon minket az Ő családjába azáltal, hogy elküldi Jézus Krisztust meghalni értünk.” (TLB fordítás).

Isten azért teremtett, hogy része legyél az Ő családjának. Azért teremtett, hogy kapcsolatba lehessen veled. Azért teremtett, hogy szeressen téged, és hogy te is viszonozd ezt a szeretetet. De csak egyetlen-egy módja van beletartózni Isten családjába: a Jézus Krisztusba vetett hit. Amikor Jézusba helyezed a hited és a bizalmad, Isten családtagja leszel.

Nem csak azt akarja Isten, hogy része légy a családjának, hanem azt szeretné, hogy az örökkévalóságot is Vele töltsd.

Az Efézus 1:10-ben ez áll: „Ez volt az Ő célja: amikor az idő megérett, összegyűjtsön mindannyiunkat... hogy mindörökre Vele legyünk Krisztusban.” (TLB fordítás) Isten célja elsősorban, hogy tagja legyél a családjának, hogy megismerd Őt, utána pedig, hogy Vele töltsd az egész örökkévalóságot.

A történelem a tetőpont felé tart. Egy nap majd Isten elvisz mindenkit, aki hisz Benne és összegyűjti őket, hogy Istennel töltsék az örökkévalóságot.

Az élet az örökkévalóságra való felkészülés. A Biblia szerint, Isten „az örökkévalóságot is az emberi értelem elé tárta.” (Préd 3:11a). Ez azt jelenti, hogy örökkévalóságra lettél teremtve! Örökké fogsz élni. Minden egyes emberi lény örökké fog élni e két hely egyikében: Istennel a Mennyben vagy Istentől távol a pokolban.

Isten nem csak 80 vagy 90 évre teremtett, ami ezen a bolygón lehet. Istennek hosszútávú tervei vannak az életeddel. Tehát mire való ez az élet? Felkészülés az örökkévalóságra. Ez azt jelenti, hogy Istent sokkal jobban érdekli, hogy felkészítsen az örök életre, mint egyszerűen itt és most boldoggá tegyen. Persze, Ő nagyon szeret és azt akarja, hogy boldog légy, de nem azzal az árral, hogy felkészületlen légy az örök életre.

Az élet egy ruhapróba. Ez a bemelegítő a nagy esemény előtt. Fel kell készülnöd az örökkévalóságra azáltal, hogy megismered Istent, egyre inkább olyanná válsz, mint Jézus, és engedni, hogy Isten általad is véghezvigye célját a Földön.

Beszéljetek róla:

  • Megtetted azt a lépést, hogy Isten családjának a tagja legyél? Mit értettél meg a célodból, amióta hívő vagy?
  • Milyen módon használja fel Isten a földi idődet, hogy felkészítsen az örökkévalóságra?
  • Többre értékeled a jellemedet a boldogságod felett? Hogyan reagálsz, amikor Isten azt választja, hogy egy nehéz helyzet által építi a jellemedet, ahelyett, hogy boldoggá tegyen?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.28)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása