Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Többet érsz el, ha kevesebbet teszel

2016. október 16. 03:00 - mirjam07

"Minden szabad nekem, de nem minden használ." (1. Kor. 6:12)

Ha keretek között akarod tartani az életedet, rendszeresen meg kell nyirbálnod a tevékenységeidet.

Én pihenésképpen rózsákat nevelek. Megtanultam, ha azt akarom, hogy egyáltalán legyen rózsám a következő szezonban, meg kell metszenem őket, általában január harmadik hetében. Egyik évben, amikor nekikészültem a metszésnek, még mindig sok ág volt tele rügyekkel, virágzásra várva. Tudod, milyen nehéz levágni egy olyan ágat, amin a virág épp most akar kinyílni? Majd belehaltam.

Miért metszik a kertészek a fákat és a növényeket? Hogy a növény egészséges legyen és gyümölcsöt teremjen a következő idényben. Ha elmarad a metszés, nincs gyümölcs sem.

Mi is minden évben általában új tevékenységekbe kezdünk, új ágakat növesztünk. Elkezdünk valami új dolgot és így megint egy dologgal több mindent csinálunk. De mit hagytunk abba, mit metszettünk vissza az életünkben? Nem lehet mindig csak új tevékenységeket venni a nyakunkba anélkül, hogy bizonyos dolgokat ki ne iktatnánk, vissza ne metszenénk.

Van egy titok: amikor metszel, nem csak az elszáradt ágat vágod le. Olyan ágat is levágsz, ami még él. Levágsz néhány olyan tevékenységet is, ami jó és ami még gyümölcsöt is terem. Azért kell levágnod őket, mert egy új évszakba lépsz.

Pál ezt mondja az 1. Kor. 6:12-ben: "Minden szabad nekem, de nem minden használ."

Isten szabad akaratot adott neked. Megengedte, hogy bármit megtegyél. Mehetsz és 10-szeresen is túltervezheted a naptáradat és Isten nem fog megállítani. De ez nem jelenti azt, hogy amit teszel, az hasznos és a javadra van.

Meg kell tanulnod nemet mondani az életben, sőt, többször kell nemet mondanod, mint igent. Több olyan dolog van, amit nem tudsz megtenni, mint amennyi időd, energiád, erőd és Istentől kapott elhívásod van. Még a jó dolgokat sem tudod mindet megtenni. Rájöttél már erre? Nem tudsz mindent megtenni, tehát el kell döntened, hogy a helyes és megfelelő dolgokat teszed meg. Mit szeretne Isten, mit tegyél az időddel és energiáddal?

A hatékony élet kulcsa a választás. Hatékonyabb leszel, ha tudod, hogy mi az, amit nem fogsz megtenni, és mi az, amit meg fogsz tenni. Többet fogsz elérni az életedben azáltal, hogy kevesebb dolgot teszel!

Ha nem nyirbálod meg életed tevékenységeit, Isten fogja megnyirbálni. Egy betegségen, krízisen, vagy valami máson keresztül ez megtörténhet, mert nem vállalhatod túl magad hónapról hónapra.

A Példabeszédek 20:30-ban ezt olvashatjuk: "Néha fájdalmas tapasztalatok árán vagyunk hajlandóak változtatni az útjainkon." (GNT fordítás). De nem számít, mennyire rosszul állnak a dolgok, BIZTOSAK LEHETÜNK BENNE, hogy Isten a legjobbat akarja nekünk.

Beszéljetek róla

  • Melyek azok a jó, vagy éppen gyümölcsöző tevékenységek az életedben, amelyekről tudod, hogy el kell távolítanod őket, hogy az új tevékenységeknek helyet csinálj?
  • Használt már Isten fájdalmas tapasztalatokat az életedben, hogy megmutassa neked, hogy muszáj eltávolítanod valamit a naptáradból?
  • Miért olyan nehéz elismernünk, hogy vannak határaink? Miért nem tudunk sokkal gyakrabban "nemet" mondani a lehetőségekre "igen" helyett?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.9.)

Szólj hozzá!

Az előrelátás segít téged felkészülni a nehézségekre

2016. október 15. 03:00 - kennedymárti

 „A bölcs ember előrelátóan cselekszik és felkészíti magát a nehézségekre; az együgyű vakon bolyong és szenvedi a következményeket.” (Példabeszédek 22:3 TLB fordítás).

Szükségünk van határokra, mert elkerülhetetlen, hogy ne adódjanak problémák az életünkben.  

A tervek hasznosak. A Biblia azt mondja, hogy terveznünk kell, mert az a helyes irányba tereli a dolgokat. Viszont semmi sem fog olyan tökéletesen sikerülni, ahogyan el volt tervezve, tehát nagy csalódásokra várhatsz, ha nem veszed figyelembe az esetleges buktatókat az úton.

Emlékszem, sok évvel ezelőtt meggyőztem a feleségemet, hogy úgy menjünk el nyaralni, hogy bármit is megterveztünk volna előre. Az egész életem meg volt tervezve. Szinte a napom minden percére volt valami betáblázva. Tervektől mentes üdülésre volt szükségem.

Szóval hajrá, tegyük be a gyerekeket az autóba és indulás! Egy igazi kaland lesz!

Elég jó ötletnek hangzott. A gyerekeket beültettük az autóba és elindultunk átszelni a sivatagot, anélkül, hogy bármi fogalmunk is lett volna, merre tartunk. Ezt Kay a mi „flipper vakációnknak” nevezi.

Az első éjszaka megérkeztünk Durango, Colorado-ba és az autóban aludtunk, mert az egész városban nem volt egy motel sem nyitva.

A második éjszaka Denverben kötöttünk ki és szintúgy nem volt egy árva motel szoba sem az egész városban. Honnan tudhattam volna, hogy épp akkor rendezik az éves rodeót a városban? Már hetekkel előtte lefoglalták a jegyeket a műsorra. Szóval újra vissza az autóba.

A harmadik este a No Tell Roach Motel-ben voltunk Dumptyville, Utah-ban, amit egy benzinkút üzemeltetett. A motelszobák nagyon kopott, lelakott lakókocsik voltak. A mi lakókocsinknak szúnyoghálós ajtaja volt, ami egy zsanéron lógott és a szúnyogháló ki volt lyukadva, tehát a szúnyogok bejutottak a kocsiba és kis csótányok mászkáltak a mennyezeten. Az autóban kötöttünk ki újra.

Így ment ez a legutolsó éjszakáig, amikor már úton voltunk hazafelé. Emlékszem, ahogy ültünk egy zajos, füstös társalgóban Las Vegasban hajnali egykor, arra várva, hogy valaki kicsekkoljon és mi elfoglalhassuk az ő szobáját.

Milyen klassz nyaralás!

A Biblia azt mondja, hogy az előrelátás a bölcsesség jele. A Példabeszédek 22:3 szerint, „A bölcs ember előrelátóan cselekszik és felkészíti magát a nehézségekre; az együgyű vakon bolyong és szenvedi a következményeket.” (TLB fordítás).

Miért is nem láttam ezt a verset a nyaralásunk előtt? Ne kövesd el ugyanazt a hibát, amit én. Építs rendszert az életedbe, s így egy olyan perspektívát kapsz, ami a problémák megelőzésében és az azokra való felkészülésben segít téged.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan segít a tervezés felkészülni a lehetséges problémákra?
  • Amennyiben számítasz egy lehetséges problémára vagy észleled azt, hogyan tudsz előre felkészülni rá?
  • Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy problémákat és nehézségeket tapasztaljunk meg abban az életben, amibe ő helyezett el bennünket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.08.)

Szólj hozzá!

Ha túl vagy terhelve, akkor meg kell tanulnod hol vannak a határaid

2016. október 14. 03:00 - Anika Enikő

„Megtanultam, hogy mindennek van határa." (Zsoltárok 119:96 a, GNT fordítás)

Ha szeretnél határokat húzni az életedben, hogy meg tudd tenni azt, amit Isten szánt neked, akkor szem előtt kell tartanod, hogy ember vagy; nem vagy egy isten. Nem vagy legyőzhetetlen; csupán egy emberi lény vagy és vannak határaid!

A Zsoltárok 119:96 ezt mondja: „Megtanultam, hogy mindennek van határa.” (GNT fordítás).

Isten a határaid szerzője és ő szabta ezeket a javadra azért, mert szeret téged. Tehát ahelyett, hogy hadakozol a határaiddal, inkább fogadd el őket.

Sajnos, mi emberi lények, nem vagyunk valami nagy mesterei annak, hogy felismerjük határainkat. Folyamatosan túlbecsüljük képességeinket és alábecsüljük a problémáinkat, és azt az időt, amit rá kell fordítani a dolog megtételére; és a hab a tortán, hogy egy olyan kultúrában élünk, ami állandóan azt sulykolja belénk, hogy: „Mindent meg tudsz tenni! Mindent meg tudsz kapni! Bármi lehetsz, ami akarsz!” De mindez nem igaz. Lehetsz mindaz, akivé Isten szeretné, hogy legyél, ám nem lehetsz mindaz, amivé te magad akarsz lenni, hiszen vannak határaid.

Először is vannak fizikai korlátaid. Akármennyire is bebeszéled magadnak, hogy kibírsz hat hónapot étel nélkül, nem fog menni. A pozitív gondolkodásnak is vannak határai.

Aztán vannak érzelmi korlátaid. Ezeket sokkal nehezebb bevallani a saját életünkben. Hány embert vagy képes érzelmileg hordozni? Mások megannyi problémáit mi módon tudod kezelni? Valószínűleg közel sem annyit, mint amennyit gondolsz, hogy elbírsz.

Vannak mentális korlátaid. A baj az, hogy a média folyamatosan pumpálja az agyunkba az új információkat a rádió, a Tv és az internet segítségével. Ennek eredményképpen a legtöbb ember szellemileg, illetve érzelmileg zavart és frusztrált.

Vannak még időbeli korlátaid is. Teljesen mindegy, hogy időbeosztási szemináriumon veszel részt, hiszen egy napba nem fogsz tudni 24 óránál többet beletenni; és ennek az időnek egy részében aludnod is kell.

Lehet azt gondolod, hogy: „Nagyon klassz lenne, ha Isten figyelmeztetne engem, ha kezdek a korlátaim és a határaim közelébe érni.”

Isten adott neked egy figyelmeztető jelet! És ez a fájdalom. A kimerültség. A stressz. Az öröm elvesztése. Az ingerlékenység és érzékenység. Amikor ezek közül bármelyiket is érzed, akkor tudd, hogy túl vagy terhelve és valamilyen határt már túlléptél.

A kezdő lépés ahhoz, hogy határt tudj szabni, hogy ráébredsz, hogy határokra van szükséged, mert véges vagy. Nem rakhatod tele az életedet mindenféle dologgal, ami nem fontos, vagy talán fölösleges, mert ezek nem segítenek hozzá a céljaid eléréséhez.

Kérj bölcsességet Istentől ahhoz, hogy felismerd a határaidat és aztán, hogy fel is tudd állítani ezeket, hogy ne élj túlterhelt életet.

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, miért szabott Isten nekünk határokat? Miért nem akarja, hogy te magad tégy meg mindent?
  • Honnan kellene tudnod, hogy mit kell abbahagynod vagy elhagynod ahhoz, hogy jobban meg tudd húzni az életedben a határaidat?
  • Milyen határaid vannak, amikről már tudsz? Hogyan jöttél rá ezekre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.07.)

Szólj hozzá!

Lehet, hogy te sietsz, de Isten nem

2016. október 13. 03:00 - Anika Enikő

Isten mindig mindent a megfelelő időben cselekszik, ám az emberek soha nem érthetik meg teljesen, hogy mit is tesz." (Prédikátor 3:11, GNT fordítás)

Ha le szeretnéd lassítani az életedet, akkor meg kell tanulnod megbízni Isten időzítésében.

Tudod mi a türelmetlenség? A bizalomnak a hiánya. Amikor türelmetlen vagy, akkor tulajdonképpen azt mondod: „Istenem, nem igazán bízom benned és nem hiszem, hogy a szíved mélyén a legjobbak a szándékaid irányomban; nem tudod mikor van valamire szükségem, és egyébként is sürgős lenne nekem." Aggódni kezdesz, minden sürgőssé válik és rohanásba kezdesz, mivel nem bízol Istenben, hogy a megfelelő módon és időben cselekszik; ezért erőlködsz és küzdesz.

A gyorsaság mindig a legjobb? Nem minden esetben.

A Biblia ezt mondja a Prédikátor 3:11-ben: „Isten mindig mindent a megfelelő időben cselekszik, ám az emberek soha nem érthetik meg teljesen, hogy mit is tesz." (Prédikátor 3:11, GNT fordítás).

Istennek van terve az életedre és ezt valószínűleg tudod is; ám van egy menetrendje is az életedre nézve. De itt a bökkenő: Isten soha nem magyarázza meg a menetrendjét. Néha ez elég bosszantó tud lenni, ugye?

Az életben az egyik legfájdalmasabb dolog az, amikor neked valami sürgős, ám az Istennek nem az. A gyerekek a felnőtté válásuk során meg kell tanulják, hogy mi a különbség a ‘nem’ és a ‘még nem’ között. A késés nem egyenlő a visszautasítással. Mint Jézus Krisztus követője meg kell tanulnod ugyanezt, hogy Istennél sem egyenlő a késés a visszautasítással. Isten tudja a megfelelő időt és megfelelő utat, illetve van terve és menetrendje; valamint az időzítése tökéletes.

Amikor a Saddleback Gyülekezet csak növekedett és 15 évig nem volt állandó épülete, akkor ez volt az az ige, amit Isten arra használt, hogy bátorítson engem azokban az években: „Beteljesedik ez a látomás a maga idejében, de még várnod kell türelemmel. Siet a beteljesedés felé, és nem fog csalódást okozni. Ha úgy tűnne, hogy késik, te akkor is kitartóan várj, mert eljön bizonyosan, eljön és nem késik!" (Habakukk 2:3).

Az a látomás, amit Isten adott neked még nem teljesedett be, de eljön; eljön Isten menetrendje szerint. Időközben bízz Istenben és lassulj le.

Beszéljetek róla:

  • Milyen látomást adott neked Isten, amire még várnod kell, hogy beteljesüljön?
  • Mit gondolsz, Isten mit szeretne hogy tegyél, amíg vársz rá és az időzítésének a beteljesülésére?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.06)

Szólj hozzá!

Tanulj meg szünetet tartani és imádkozni, mielőtt újabb feladatot vállalsz!

2016. október 12. 03:00 - K. Juc

„Csapdába kerülsz, ha meggondolatlanul odaszentelsz valamit és csak később fontolod meg az ígéreted.” (Példabeszédek 20:25)

Amikor megtanulsz szünetet tartani és imádkozni, mielőtt döntést hozol, azzal el tudod érni, hogy az életed tempója kezelhetőbb legyen.

A Példabeszédek 20:25 szerint: „Csapdába kerülsz, ha meggondolatlanul odaszentelsz valamit és csak később fontolod meg az ígéreted.”

Mit mond ezzel Isten? Előbb gondold át a dolgot, azután tégy ígéretet! Előbb vedd fontolóra az ajánlatot és csak azután dönts! Elmélkedj rajta, mielőtt választanál! Vizsgáld meg jól, mielőtt kiválasztod! Imában és kellő óvatossággal gondold végig a meglévő kötelezettségeidet és azután dönts! Tarts szünetet és imádkozz, mielőtt döntesz! Így tudod lelassítani az életed.

A saját káromon tanultam meg, hogy nem adhatok hozzá újabbnál újabb feladatokat a teendőimhez, anélkül hogy bizonyos feladatoktól megválnék. Amikor elvállalsz egy új feladatot, egy másiktól mindig meg kell válnod.

Egyik mentorom, Peter Drucker, mondta nekem mindig: „Ne azt mondd, milyen új dolgot kezdtél el! Mondd inkább, mi az, amivel már nem foglalkozol!” A vezetők ismertetőjele, hogy tudják, mit kell abbahagyni és mitől kell megválni. Ha mindkét végén égeted a gyertyát, akkor nem vagy olyan okos, mint hinnéd. Ki fogsz égni!

Nehezedre esik bármit is kiiktatni a teendőid közül? Amikor eléd kerül egy lehetőség, a következő három dolgot kell tenned:

  1. Kérdezd meg magadtól: „Megéri?” Megéri az idődet, az energiádat, az erőfeszítésedet, a hírnevedet vagy a pénzedet?
  2. Kérdezd meg magadtól: „Mit fogok feladni?” Vedd figyelembe, hogy mibe fog ez neked kerülni!
  3. Tanulj meg nemet mondani! Ez a leghatékonyabb eszköz, amivel időt takaríthatsz meg.

Meg kell tanulnunk megtenni ezt a három lépést és imádkozva megállni egy kis időre, mielőtt újabb dolgokat adunk hozzá az amúgy is túl sok teendőnkhöz!

Beszéljetek róla:

  • Miért esik annyira nehezünkre nemet mondani az új lehetőségekre?
  • Hogyan tudod megtanítani a gyerekeidnek, hogy imádkozva fontolják meg és gondolják át, hogy felvállalnak-e újabb feladatokat?
  • Milyen újabb tevékenységekkel kezdtél el foglalkozni az utóbbi egy hónapban? Mi az, amit el tudnál hagyni, hogy legyen mozgástér a beosztásodban?   

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.05.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása