Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi is a megbocsátás valójában

2016. november 06. 03:00 - Babacson

"Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek." (Lukács 23:34a., NIV fordítás)

Azt, hogy mit jelent valakinek megbocsátani, nagyon sokszor félreértjük manapság. Azt gondoljuk, hogy tudjuk, mi a megbocsátás, de valójában nem így van. Mielőtt tovább olvasnál, csinálj meg egy rövid tesztet, és döntsd el, igaz vagy hamis a következő öt állítás:

  1. Addig nem kell megbocsátani egy személynek, amíg ő nem kért bocsánatot. 
  2. Ha valaki megbocsát, azzal csökkenti az őt ért sérelem vagy fájdalom jelentőségét.
  3. A megbocsátás magában foglalja a bizalom és a kapcsolat helyreállítását.
  4. Addig igazán meg sem bocsátottál, amíg el nem felejtetted a sérelmet.
  5. Amikor látod, hogy valakit sérelem ért, a te feladatod megbocsátani az elkövetőnek.

Ha elolvasod a Bibliát és megnézed, hogy Isten mit mond a megbocsátásról, rájössz, hogy mind az öt állítás hamis. Te hogyan válaszoltál?

Az elkövetkező pár napot azzal fogjuk tölteni, hogy megvizsgáljuk,  mi az igazi megbocsátás, mert a legtöbb ember nincs ezzel igazán tisztában.

Először is, az igazi megbocsátás feltétel nélküli. Nem lehet megdolgozni érte, nem lehet kiérdemelni, és nem lehet alkudozni rá. A megbocsátás nem  egy "soha többet nem fogom ezt tenni" ígéretre épül. A megbocsátás belőlünk fakad, és egy felajánlás a másik ember felé, függetlenül attól, hogy ő bocsánatot kért vagy sem.

Amikor Jézus kinyújtotta a kezét a keresztfán és azt mondta, "Atyám, bocsáss meg nekik, mert  nem tudják mit cselekszenek," senki sem kért tőle bocsánatot (Lukács 23:34a, NIV ford.). Senki sem mondta, "Kérlek bocsásd meg nekünk, Jézus, amit most veled teszünk." Ő volt az, aki ezt felajánlotta, ő kezdeményezett.

Másodszor, a megbocsátás nem csökkenti a sérelem nagyságát vagy jelentőségét. Amikor valaki bocsánatot kér tőled és te azt mondod, "nem olyan nagy dolog, nem is bántottál meg annyira", akkor azzal valójában a megbocsátásnak is csökkented az értékét. Ha nem volna nagy dolog, akkor nem kérnének arra, hogy megbocsáss.

A megbocsátás a nagyobb horderejű dolgokhoz kapcsolódik, és nem a kisebb vagy jelentéktelenebb problémákhoz. Ha valamiért valóban meg kell bocsátanod, akkor ne csökkentsd annak a jelentőségét, amikor bocsánatot kérnek tőled. Ne mond azt, hogy "nem nagy dolog", mert igenis az. Ha csak valami kisebb problémáról van szó, akkor mond csak egyszerűen azt, hogy "nem kell bocsánatot kérned". Viszont, ha valóban komoly dologról van szó, akkor ismerd el azt. 

Nagyon sok fontos és komoly dolog van az életben, észrevetted már? De különbség van aközött, hogy valakit megsértettek vagy megbántottak, és aközött, hogy valaki ellen valami szándékos vagy súlyos sérelmet követtek el. Ha valakit megsértettek vagy megbántottak, akkor inkább türelemre és elfogadásra van szükség, és nem feltétlenül a megbocsátásra, mert a másik személy nem szándékosan tette, amit tett. Azonban ha valaki ellen valami szándékos vagy súlyos sérelmet követnek el, akkor szükség van megbocsátásra. 

Ne felejtsd el soha, hogy Isten mindig kegyelmet ad arra, hogy megbocsáss másoknak, ha hitben jársz Ővele. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Melyek azok a sebek, amelyek miatt várod, hogy valaki bocsánatot kérjen?
  • Miért olyan nehéz valakinek megbocsátani akkor, ha ő nem kért bocsánatot? Hogyan tudsz ezen túllépni?
  • Hogyan változik meg a megbocsátáshoz való hozzáállásod, ha figyelembe veszed, hogy Krisztus megbocsátott neked?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.30.)

 

Save

Szólj hozzá!

A kibékülés legyen a célod, ne a vita eldöntése!

2016. november 05. 03:00 - Szíj Melinda

„Egy Isten van és egy közbenjáró Isten és az emberiség között, az ember Krisztus Jézus”. (1Timóteus 2:5, NIV fordítás)

 Ha konfliktusod támad az életben, a megbékélésre helyezd a hangsúlyt, és ne a vitás kérdés eldöntésére. Nagy különbség van a kettő között. A megbékélés vagy kibékülés a kapcsolat helyreállítását jelenti, míg a másik inkább az adott probléma részleteibe való belemerülést.

Minden vitás részletben valószínűleg úgysem fogsz teljesen egyetérteni a másik féllel, mert mindig lesz ellenvéleményed valamivel kapcsolatban. És senki nincs a világon, aki mindenben egyetértene veled, így soha nem lesz egyértelmű megoldás minden problémádra.

Lehet szeretetteljes kapcsolatod valakivel anélkül, hogy mindenben egyetértenétek? Persze hogy lehet. Akkor, ha megtanulod, hogyan lehet valakivel nem egyetérteni anélkül, hogy megsértenéd a másikat, és ha megtanulod, hogyan tudsz együttműködni mással még akkor is, ha nem vagy vele teljesen azonos véleményen. Ezt hívják bölcsességnek.

Az egyik legnagyszerűbb dolog, amit tehetsz az életed során az, hogy hídépítő leszel, és nem falakat emelsz. Akkor hasonlítasz leginkább Jézus Krisztushoz, amikor kibékíted az embereket, és falak helyett hidakat építesz. Jézus pontosan ezért jött a Földre! Ő a nagy békéltető. Isten azért küldte Jézust a Földre, hogy kibékítsen minket önmagával, mivel mi emberek konfliktusban állunk Istennel.

Azonban mindaddig nem tudsz békét kötni a többi emberrel, amíg nem békélsz meg Istennel. Talán az is része lehet a problémának, hogy nem vagy kibékülve önmagaddal, mert még Istennel sem vagy kibékülve. Először meg kell békélned Istennel, és azután nyered el Isten békességét.

A legelső dolog tehát az, hogy békesség legyen a szívedben, és ez úgy lehetséges, hogy beengeded a Békesség Fejedelmét oda.

Imádkozz szívedből így Istenhez: „Istenem, te ismered az életemet megkeserítő konfliktust. Belefáradtam és szeretnék megbékélni. A te békédet szeretném az életembe, ezért kész vagyok békejobbot nyújtani mások felé. Ezzel elfogadom a te békességedet ma. Megnyitom életem előtted, amennyire csak tudom. Töltsd meg életem szeretettel, türelemmel, örömmel és békességgel, és tartsd távol tőlem a haragot. Jöjj, és töltsd be életem minden területét a te békességeddel, és segíts, hogy falak emelése helyett hidakat építsek. Segíts, hogy képes legyek kezdeményezni, és ne a másiktól várjam ezt. Segíts, hogy megtaláljam a megfelelő időt és helyet, és hogy bátorságot merítsek ahhoz, hogy beismerjem a saját részemet és hibámat a konfliktusban, és hogy alázatos legyek. Kérlek segíts, hogy ne a másik embert támadjam, hanem a problémát állítsam kereszttűzbe. Segíts nekem, hogy a másik fél szempontjaira is tekintettel tudjak lenni. Támogass, hogy az igazat mondjam, és hogy a probléma megoldását tartsam szem előtt, és ne a másik embert hibáztassam. Segíts kérlek, hogy a kapcsolat helyreállítása és a kibékülés legyen a célom ahelyett, hogy a nézeteltérés minden részletét meg akarnám oldani. A te nevedben kérem ezt. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.29.)

Save

Save

Szólj hozzá!

Oldd meg a problémát, ahelyett, hogy inkább valakit hibáztatnál azért

2016. november 04. 03:00 - torokaron

„Most azonban vessétek el magatoktól mindezt, a haragot, az indulatot, a gonoszságot, az Isten-káromlást, és a szátokból a gyalázatos beszédet.” (Kol 3:8, NIV-fordítás)

 

Csak meghatározott nagyságú érzelmi energiával rendelkezel. A beszélgetés során, amikor problémát szeretnétek megoldani, választhatod azt, miszerint ezt az energiádat arra fordítod, hogy valakit elkezdesz okolni a kialakult helyzetért; de dönthetsz úgy is, hogy azt a probléma megoldására fordítod. Olyan nagy energiád nincsen, hogy mindkét változatra elég legyen. Fel kell tehát tenni magadnak a kérdést, hogy mi a fontosabb a számodra, a másikat hibáztatni, vagy megoldani a konfliktust.

Oldd meg a problémát, ahelyett, hogy inkább valakit hibáztatnál azért.

Minden házaspárnak szükséges lefektetnie néhány olyan alapszabályt, hogy nézeteltérés esetén meddig lehet elmenni, és milyen szavakat nem szabad már kimondani. Vannak bizonyos szavak, amiket a házasságban soha, de soha nem szabad használni; ezek „a tömegpusztító fegyverek”.

A hidegháború idején, amikor a Szovjetunió és az Egyesült Államok egymással szemben állt, az USA több ezer interkontinentális rakétával vette célba a szovjeteket. Az egész Szovjetuniót képesek lettek volna elpusztítani azzal. Ugyanígy, a Szovjetunió is számtalan rakétát tartott az amerikaiakra célozva, az oroszok is képesek lettek volna elpusztítani azzal az USA-t. Azonban még a hidegháború legrosszabb időszakaiban is, amikor a helyzet pattanásig feszült, mindkét félben maradt olyan józanság, hogy azt mondja, bizonyos fegyvereket nem fognak használni, mert azokkal kölcsönösen elpusztítanák egymást. Ha ti használjátok a ti fegyvereiteket, akkor mi be fogjuk vetni a mieinket, és akkor végül elpusztítjuk egymást. Tehát ha még teljesen más állásponton vagyunk is egy adott kérdésben, legalább abban egyet fogunk érteni, hogy ezeket a fegyvereket nem használjuk."

Ugyanígy, sohasem szabad bevetned az olyan kapcsolati „tömegpusztító fegyvereket” a házasságodban, mint a válással való fenyegetőzés vagy a kapcsolatból való kilépés réme, vagy éppen a másik szülei viselkedésének felhánytorgatása. Meg kell egyeznetek abban, hogy nem számít, milyen nagyon haragszotok is éppen a másikra, ezeket a szavakat tilos használni, mert tönkreteszik a kapcsolatot azáltal, hogy lerombolják a bizalmat.

A Biblia nagyon pontosan meghatározza, hogy hol van ez a határ. „Most azonban vessétek el magatoktól mindezt, a haragot, az indulatot, a gonoszságot, az Isten-káromlást, és a szátokból a gyalázatos beszédet.” (Kol 3:8, NIV-fordítás) Ezek olyanok, mint a tömegpusztító fegyverek.

Az oka annak, hogy a problémát meg kell oldanunk, nem pedig hibáztatnunk kell azért valakit, nem más, mint az, hogy a hibáztatás egyfajta ítélkezés, s erre csak Istennek van joga. Nem te vagy a bíró, te nem tudod kitalálni mások motivációját. Sokszor még a saját motivációddal sem vagy tisztában! Ezt csak Isten tudja. Engedd, hogy Ő legyen a bíró, te pedig a probléma megoldásával foglalkozhatsz.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik lehetnek a te kapcsolatodban „a tömegpusztító fegyverek”?
  • Hogyan tudod megtenni azt, hogy a mások hibáztatása helyett inkább a probléma megoldására törekedj?
  • Miért fontos lefektetni „a tisztességes vitatkozás” határát egy kapcsolatban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.28.)

 

Save

Save

Szólj hozzá!

A bátor emberek megoldják a konfliktusukat

2016. november 03. 03:00 - mintyovanviki

„Mert nem a félelem és a gyávaság lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. (2Tim 1:7; NLT, második kiadás)

Miért szeretné Isten tőlünk, hogy békében éljünk mindenkivel?  Mert a megoldatlan konfliktusnak háromféle káros hatása is van az életünkre.

Először is, akadályozza az Istennel való kapcsolatodat. Amikor haragban vagy másokkal, nem lehetsz harmóniában Istennel. Amikor zavart vagy, amikor konfliktusod van másokkal, nem lehet tiszta kapcsolatod Istennel. A Biblia ezt írja. „Ha valaki azt mondja, »Szeretem Istent«, de a testvérét gyűlöli, az az ember hazug.” (1Ján 4:20/a; NLT, második fordítás)

Másodszor, a megoldatlan konfliktus akadályozza az imádságodat. Újra és újra arról beszél a Biblia, hogy ahol konfliktus, bűn és diszharmónia van az életedben, ott az imádság is akadályozott.

Harmadszor, a megoldatlan konfliktus akadályozza a boldogságodat. Nem lehetsz egyszerre boldog és konfliktussal teli. Ha a konfliktus a bejárati ajtón jön be, a boldogság a hátsó ajtón távozik.

Szóval, nem akarsz megszabadulni az életedben jelen levő konfliktustól? Bármilyen konfliktus megoldásának kiindulási pontja az, hogy át kell venni a kezdeményezést. Ne várj a másik emberre, hogy odajöjjön hozzád; menj te hozzá! Legyél te a béketeremtő!

Ne vedd semmibe a konfliktust! Ne tagadd a konfliktust! Ne söpörd a szőnyeg alá a konfliktust!

Hallottad már az alábbi kifejezést? „Az idő mindent begyógyít!” Ez butaság! Az idő semmit nem gyógyít meg!

Sőt, az idő rosszabbá teszi a dolgokat. Ha van egy nyílt sebed, és nem foglalkozol azzal, attól még az megmarad. A harag neheztelésbe megy át, és a neheztelésből keserűség lesz.

A konfliktus nem oldódik meg magától. Tudatosan foglalkoznod kell azzal.

Csak a bátor emberek tudnak konfliktust megoldani. Talán a legbátrabb dolog, amit tehetsz, hogy felteszed magadnak a kérdést, amit eddig mellőztél hosszú ideig a házasságoddal,  a gyermekeiddel, az alkalmazottaiddal, a főnököddel vagy bárkivel kapcsolatban.

Hol találhatsz bátorságot szembenézni ezzel? Istentől kapod.

A Biblia a Timóteushoz írt második levél 1. fejezetének 7. versében ezt mondja. „Mert nem a félelem és a gyávaság lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. (NLT, második kiadás)

Ez azt jelenti, ha engeded Isten Lelkének, hogy az ereje betöltse az életedet, akkor erővel, szeretettel és józansággal fog betölteni. És Isten szeretete győzedelmeskedik a félelem felett.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Van olyan probléma az életed bármely területén, amelyet eddig mellőztél? Pénz? Bizalom? Család? Gyermekek? Kommunikáció? Érték? Időbeosztás?
  • Mit teszel annak érdekében a mai napon, hogy kezdeményezőként léphess fel a konfliktus megoldásában?
  • Mit jelent engedni Isten Lelke erejének betölteni az életedet?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.27.)

 

 

Save

Szólj hozzá!

Te is szívátültetésre vágysz?

2016. november 02. 03:00 - mintyovanviki

„ Az emberek véleményétől való félelem elgyengít, de aki Istenben bízik, az oltalmat talál.” (Péld 29:25; MSG-fordítás)

Ha az ellenőrzésed alá szeretnéd vonni a haragodat az életedben, Jézusban kell megalapoznod a személyiségedet. Meg kell értened, hogy Ő feltétel nélkül szeret, az övé vagy, és értékesnek tart. Jézusnak célja van veled, és terve van az életeddel kapcsolatban.

Ha bármi másra építed a személyiségedet, állandó bizonytalansággal fogsz küzdeni egész életedben. Építheted az életedet a munkádra, de elvesztheted a munkádat. Építheted a személyiségedet arra, hogy milyen jól nézel ki, de ezt is elveszítheted. Építheted a személyiségedet egy emberre, akivel házasságot kötöttél, de ő is meg fog halni egyszer. Építheted a személyiségedet arra, hogy népszerű legyél, de nem lehetsz örökké népszerű.

Ha valami olyanra építed a személyiségedet, amelyet el lehet venni tőled, akkor bizonytalan leszel, és a bizonytalanság a harag gyökere. Amíg el nem kezded biztonságban érezni magadat, addig az emberek képesek lesznek fogást találni rajtad. Amikor rájössz, hogy te magad ki vagy, és kihez tartozol, az emberek nem tudnak fogást találni rajtad. Nem tudnak befolyásolni. A harag és a bizonytalanság együtt jár. Minél bizonytalanabbnak érzed magadat, annál nagyobb harag gyűlik benned.

A Biblia A példabeszédek könyve 29. fejezetének 25. versében ezt mondja. „ Az emberek véleményétől való félelem elgyengít, de aki Istenben bízik, az oltalmat talál.” (MSG-fordítás)

Amikor dühbe gurulsz, a szád azt mondja ki, ami belül, a szívedben lakik. Az éles nyelv dühös szívet takar. A negatív nyelv félelemmel teli szívet takar. A kérkedő nyelv bizonytalan szívet takar. A túlzó nyelv bizonytalan szívet takar. Az ítélkező nyelv bűnös szívet takar. A kritikus nyelv keserű szívet takar. Az erkölcstelen nyelv tisztátalan szívet takar.

Másrészt, a bátor nyelv boldog szívet takar, a szelíd nyelv szerető szívet takar, és a fegyelmezett nyelv békés szívet takar.

Érted már, mire van szükséged, hogy megszabadulj a haraggal kapcsolatos problémádtól? Szívátültetésre van szükséged! "Szerencsére", Isten a szívtranszplantációra specializálódott. Ezt megtérésnek hívják. Isten egy teljesen új szívet ad neked, és teljesen új személyiséget. Nem kell többé a személyiségedet keresni a munkádban, a bankszámládon vagy a kinézeteden, és még a kapcsolatodban sem, mert megtalálod a személyiségedet abban, amit Isten mond rólad.

Jézus meg tudja gyógyítani azt a három dolgot, ami haragot okozhat; a sérelmet, a csalódottságot és a félelmet is. Jézus meg tudja gyógyítani a megsebzett szívedet az Ő szeretetével. Jézus ki tudja cserélni a sértett szívedet az Ő békéjével. Jézus ki tudja cserélni a bizonytalan szívedet egy erővel és szeretettel felövezett szívre.

Ha felkapsz egy síró gyermeket, és erősen tartod a kezedben, hogy melegséget és biztonságot érezzen, abbahagyja a sírást. Megszűnik dühösnek lenni. Ha biztonságban, elfogadottnak érzed magadat Jézus Krisztusban, a te haragod is eloszlik.

Lehet, hogy szükséged van ma ezt az imádságot elmondani. „ Drága Istenem! Belátom, hogy problémám van a haraggal. Hagyom, hogy mások fogást találjanak rajtam, és gyakran előfordul, hogy nem gondolkodom, mielőtt beszélek. A te segítségedet kérem. Segíts nekem megfontolni a dolgokat, mielőtt cselekszem. Segíts nekem elengedni a haragomat a megfelelő módon. Szeretném megtalálni a személyiségemet benned. Átadom önmagamat teljesen neked. Gyere az életembe. Ments meg. Ámen!”

(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.26.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása