Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Emlékezz a legjobbra, és a többit felejtsd el!

2016. november 20. 03:00 - Babacson

„Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok." (Fil 1:3; NIV-fordítás)

Mire emlékszel az emberekkel kapcsolatban? A jó élményre, vagy a rosszra? Pál apostol azt mondta, hogy a jó dolgokra szeret emlékezni az emberekkel kapcsolatban, az együtt töltött jó időre és a pozitív élményre összpontosítva.

Amikor Pál ezt mondta, nem volt könnyű dolga Filippiben. Az apostolok cselekedetei 16. fejezete azt mondja el nekünk, hogy amikor Filippiben járt, illegálisan elfogták, megkorbácsolták, megalázták, és börtönbe vetették, majd el kellett hagyja a várost. Mégis, ezt mondja. „Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok." (Fil 1:3; NIV-fordítás)

Pál panaszkodhatott volna a rossz dolgok miatt. Emlékezhetett volna a fájdalmas megtapasztalására. Azt választotta viszont, hogy nem a fájdalmas dolgokra emlékezik, hanem azokra összpontosított, amelyekért hálás lehetett. 

Talán a múltban megbántott egy szűlőd vagy egy társad, és még mindig tartogatod azt a fájdalmat. Ennek eredményeképpen nem tudod élvezni annak a személynek a társaságát. Még mindig a negatívumra összpontosítasz.

Legyél hálás a jóért az emberekben. A kellemes emlék választás. Megválaszthatod, hogy mire emlékszel a múltból. 

Nem azt mondom, hogy tagadd le a fájdalmadat, vagy igazold mások gyengeségét. Ez pszichológiailag egészségtelen. De válaszd azt, hogy a jóra emlékszel, kihangsúlyozva az erősséget.

Hallok feleségeket azt mondani, „Jó ember, de ..." Valahányszor meghallod a „de" kifejezést, tudod, hogy a hangsúly a negatív dolgokon van, és nem a pozitívakon. Legyél hálás azért, amid van! Mister Tökéletes nem létezik! Ugyanezt hallom férjektől is, de Missis Tökéletes sem létezik!

Ha élvezni akarod mások társaságát, az erősségükre kell összpontosítanod, és nem a gyengeségükre. Néhány ember esetében bőséges kreativitás szükséges, de mindenkiben találhatsz valami jót.

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a fájdalmas emlékképek, amelyek meggátoltak abban, hogy teljes szeretetet mutass valaki felé?
  • Mit fogsz ma imádkozni, hogy el tudd engedni az ilyen fájdalmat, és továbbléphess az életeddel?
  • Miért lehetsz hálás abban a személyben?

*(Daily Hope by Rick Warren 2016.11.13)

Save

Szólj hozzá!

Becsület vagy népszerűség?

2016. november 19. 03:00 - Szíj Melinda

 

„Aki szégyell engem és az én beszédemet, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön a maga, az Atya és a szent angyalok dicsőségében.” (Luk 9:26 NIV-fordítás)

servantgalatians.jpg

Egy napon számot fogsz adni az életedről Isten színe előtt. Ha ezt észben tartod, és hosszabb távon is így gondolkodsz, az megváltoztatja, hogy mit mondasz, mit teszel, és kiknek akarsz tetszeni. Ez az embereknek való megfelelés ellenszere.   

Ha tehát hosszabb távlatban gondolkodsz, és tudatosul benned, hogy minden ma kimondott szavadról egyszer el fogsz számolni, akkor felteszed magadnak a kérdést, „Azt akarom, hogy Isten szerint helytelen legyen, amit most mondtam vagy tettem, vagy inkább ennek az illetőnek a rosszallását vállalom?"

Ismerem a helyzetet, mert már magam is számos televíziós show-műsor interjúalanya voltam. Az ilyen adásban a lehető legkeményebb kérdéseket zúdítják rám. Pellengérre akarnak állítani, és – mivel egy bizonyos dologban hiszek – úgy állítanak be, mintha bigott vagy bolond volnék. Szánt szándékkal megpróbálnak eltántorítani mindattól, amit a Szentírás tanít.  

Az ilyen interjú során az emberi természetem tetszeni vágyódik, akárcsak a tiéd. Az emberi természetem hajlik a kompromisszumra, terelne, hazardírozna, és mellőzné az igazságot. Láttam élő példát, amikor az embereket effélékről faggatták a tévében. Ők mind így feleltek. „Én rábízom Istenre!” Vagy „Mindenkinek magának kell kialakítania a saját álláspontját.” Létezik erre egy szó: kibúvó! Ez mind politikailag korrekt, az emberek kedvében járó kibúvó. Az ilyen emberek nem állnak ki az igazság mellett.  

Abban a helyzetben, amikor mondhatnék olyasvalamit, ami politikailag korrekt, és nem sértő, ámde hazugság lenne, akkor eszembe jut ez az igazság. Ilyenkor a dilemma közepette három dolgot teszek.

Először is, az emlékezetembe idézem, mit tett értem Jézus Krisztus a kereszten. Ő nem tagadott meg, és nem hátrált meg miattam. Meghalt a vétkeim miatt, neki köszönhetem az életemet. Ő teremtett, megmentett, és megbocsátott. Ő visz majd a Mennybe, nem fogom Őt megtagadni.

Másodszor, emlékeztetem magamat, hogy egy napon számot fogok adni Isten színe előtt. Ezen a ponton Isten meg fogja kérdezni: „Mit mondtál abban az interjúban? Milyen véleményen voltál abban a munkahelyi beszélgetésben? Mit tanácsoltál a barátodnak az iskolában?” Nem tévesztem szem elől, hogy a becsület fontosabb, mint a népszerűség. Én pedig nem fogom feladni a becsületemet.

Végezetül pedig, az igazat mondom, a gúnyolódást pedig elengedem a fülem mellett. Te is megteheted ezt, ha hitben jársz Jézus oldalán.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:  

  • Melyik az a szófordulat, amelyet előszeretettel használsz, és tudod, hogy Isten szerint nem helyénvaló?
  • Hogyan tudsz megváltoztatni egy helyzetet, hogy inkább dicsőítsd Istent a szavaiddal?
  • A te életedben kinek van szüksége arra, hogy szépítés nélkül feltárd előtte az evangéliumot?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.11.12.)

Szólj hozzá!

Hogyan jussunk túl a sajnálaton?

2016. november 18. 03:00 - torokaron

 „Felejtsétek el, ami történt, lépjetek túl a rég történteken. Legyetek készek, éljetek a jelenben. Valami teljesen újat fogok tenni. Valami történni fog, nem látjátok? Itt jön már! Utat készítek a pusztán keresztül, folyókat a sivatagban!” (Ézsa 43:18-19, MSG-fordítás)

Milyen gyakran játszod a „bárcsak” játékot?

  • Bárcsak még egyszer megtehetném!
  • Bárcsak hamarabb odafigyeltem volna!
  • Bárcsak kitörölhetném a múltat!
  • Bárcsak meg tudnék bocsátani magamnak!

Egyvalamire emlékeznünk kell, mégpedig arra, hogy senki sem tökéletes. Mindannyian megbánunk dolgokat. Mindannyian hoztunk rossz döntést, és mondtunk ostoba dolgokat. Mindannyian pazaroltunk az időnkből, és bántottunk meg másokat.

Hogyan engedd el a sajnálkozást? Lelkipásztorként az a tapasztalatom, hogy nagyon sokféle olyan taktika van erre, ami egészen egyszerűen nem működik.

  • Megpróbálod eltemetni a múltadat. Azzal, hogy eltemeted a múltadat, soha nem fogsz tudni átlépni a sajnálkozáson. Megpróbálhatod minimalizálni („nem is volt olyan nagy dolog”) vagy racionalizálni azt („mindenki ezt csinálja”), vagy kompromisszumot kötni (lejjebb adod az elvárásodat), de a megbánás még mindig ott van, s ha nincs megoldva a probléma, akkor mindig visszatér a dolog, és kísérteni fog téged újra és újra, mint egy horrorfilmbeli lény.
  • Másokat hibáztatunk. Ez a taktika Ádámmal és Évával egyidős. Amikor Ádám vétkezett, akkor úgy viselkedett, mint egy férfi, a feleségét hibáztatta! A hibáztatást arra használjuk, hogy ellensúlyozzuk a bűntudatunkat.
  • Megpróbálunk bűnhődni. A vétkünkért akaratlanul is úgy fizetünk, hogy megbetegszünk, depressziósak leszünk, magunkat okoljuk a bukásért, s egyéb hasonló önsanyargató dolgot teszünk. Azzal, ha megpróbálsz bűnhődni, az a baj, hogy a lelkiismereted sosem fogja tudni, mikor kell ezt abbahagyni. Néhány ember az egész életét azzal tölti, hogy saját magát kárhoztatja.

 Mit szeretne azonban Isten, hogy ezek helyett tegyél?

  • Valld meg a bűntettedet. Ismerd be, ne keress kifogást. „Ha egy ember sosem vallja be a hibáját, nem lehet sikeres. Azonban ha megvallja azt, és elhagyja, akkor új esélyt kap.” (Péld 28:13 TLB-fordítás)
  • Fogadd el Krisztus megbocsátását. Ő arra vár, hogy tiszta lappal indíthass. Kérd tőle, hogy tisztítsa meg a lelkiismeretedet. A rómaiakhoz írt levél 8. fejezetének 1. verse ezt mondja. „Nincs kárhoztatás azok számára, akik Krisztus Jézusban vannak.” (NIV-fordítás)
  • Bocsáss meg magadnak, és koncentrálj a jövőre. „Felejtsétek el, ami történt, lépjetek túl a rég történteken. Legyetek készek, éljetek a jelenben. Valami teljesen újat fogok tenni. Valami történni fog, nem látjátok? Itt jön már! Utat készítek a pusztán keresztül, folyókat a sivatagban!” (Ézsa 43:18-19, MSG-fordítás)

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit szoktál tenni a sajnálkozásoddal? Minimalizálod, racionalizálod, vagy kompromisszumot kötsz?
  • Lehetséges-e a jövőre összpontosítani anélkül, hogy elengedd a megbánásodat? Miért, vagy miért nem?
  • Miért gátolhat meg a sikerességben téged az, ha elutasítod a hibád megvallását? (Péld 28:13)

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 11. 11.)

Szólj hozzá!

Ismerd meg a gyógyítódat

2016. november 17. 03:00 - Lilla:)

„Ne fizess rosszal a rossznak! A sértésre ne sértéssel felelj! Ahelyett inkább áldással fizess vissza. Ez az, amire Isten elhívott téged, Ő pedig az áldását adja neked." (1Pét 3:9, NLT-fordítás, második kiadás)

Semmi nem rombolja úgy a lelket, mint a bántalmazás; értéktelennek, lényegtelennek és haszontalannak érezni magunkat. Jézus tudja ezt, és azt mondja, „Én törődni fogok veled."

A gyógyulásodat azzal tudod elkezdeni, ha megismered a Gyógyítódat. Ki kell mondanod, „Jézus Krisztus, nem tudom, hogyan csináltad ezt, de magadra vetted a világ összes vétkét, az általam és az ellenem elkövetett bűntetteket is. Meg akarom tanulni, hogy szeresselek. Azt akarom, hogy gyere, és gyógyítsd meg a szívemet, az elmémet és a testemet."

És Ő meg fogja tenni! Megteszi!

Amikor Jézust bántották, Ő visszaadta nekik? Egyáltalán nem! A Biblia ezt mondja. „Krisztus sosem bántotta a szavaival azokat, akik Őt sértegették. Amikor szenvedett, senkit sem fenyegetett meg, hanem mindent arra hagyott, aki igazságosan ítél." (1Pét 2:23, GW-fordítás)

Egy napon Isten egyensúlyba hozza a könyvelést. Egy napon Isten kiegyenlíti a számlát. Egy napon Isten jóra fordít mindenféle rosszat. Azt hiszed, hogy a bántalmazóknak nem kell majd felelniük a bántalmazásért? Azt hiszed, hogy az a sokszoros gonoszság a világban büntetlenül marad?

Nem! Egy napon Isten kiegyenlíti a számlát. Ehhez egyedül neki van joga.

Isten igazságos Isten. Ő sokkal jobban meg tudja ítélni, hogy ki mit érdemel, mint te. Azt kéri tőled, hogy ezt hagyd Őrá, mert Ő az igaz Isten, nem pedig te.

Az egyik ok, amiért a bántalmazással foglalkoznunk kell, mert ragályos. Végigmegy generációról generációra.

Ha valaki úgy nőtt fel, hogy látta vagy megtapasztalta a meggyalázást a családjában, észrevett néhány mintát. Ha nem is mindenkire, de továbbmehet ez a minta.

Amerikában csak ebben az évben több millió gyermek látta a szüleit házon belüli erőszakos helyzetben. A tanulmányok kimutatták, miszerint ezeknél a gyerekeknél kétszer akkora a valószínűsége, hogy ők is legalább egyszer bántalmazzák a családjukat, amikor felnőnek. Valakinek meg kell törnie a kört!

Legyél te ez az ember! Kezdd el ma! Kezdd el most! Kezdd el a Szentlélek erejével!

Istenem, bátorító áldásért imádkozom mindenki számára, aki ezt olvassa, hogy sokan elmondhassák ezt. „Többé nem tartom titokban! A nevén nevezem a bántalmazást. Nem fogom minimalizálni vagy racionalizálni. Ha egy időre szükségem van elvonulni egy biztonságos helyre, akkor legyen. Istenem, adj nekem bátorságot ahhoz, hogy beszélni tudjak valakivel, aki segíthet nekem megtapasztalni az egészséget és a gyógyulást. Mentsd meg az életemet; mentsd meg a kapcsolatomat. Engedd, hogy elkezdődhessen a gyógyulás. És Istenem, engedem, hogy te egyenlítsd ki a számlát. A te nevedben imádkozom. Ámen."

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit teszel ma annak érdekében, hogy megtörd a bántalmazás körét? Van olyan lehetőség és gyülekezet a városodban, ahol segíthetnek neked?
  • Hogyan tudnál támogatni egy barátot vagy családtagot, aki szenvedett, vagy még mindig szenved a bántalmazástól?
  • Hogyan tudnád bátorítani azokat, akik még mindig csendben szenvednek?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.11.10.)

Szólj hozzá!

Isten szabadságot akar adni neked

2016. november 16. 03:00 - Lilla:)

„Ha a Fiú megszabadít téged, akkor leszel igazán szabad.” (Ján 8:36, GNT-fordítás)

freedom-in-christ.jpg

A világ szerint a szabadság a korlát nélküli élet. „Bármit megtehetek, és azt mondok, amit csak akarok, anélkül, hogy bárki is kioktatna.” Lehet, hogy mindenkit megégetsz magad körül, te akkor is úgy csinálod, ahogy te akarod. A világ azt mondja, hogy csak úgy lehetsz szabad, ha teljes mértékben önző vagy.

A Biblia viszont azt mondja, hogy a szabadsághoz vivő út csakis Jézuson keresztül érhető el. „Ha a Fiú megszabadít téged, akkor leszel igazán szabad.” (Ján 8:36, GNT-fordítás)

Az igazi szabadságban nincs félelem, bűn, aggodalom, keserűség vagy halál. Nem kell tovább másnak kiadnod magadat, szabad vagy arra, hogy önmagad legyél.

Hogyan szabadulhatsz meg az ilyen félelemtől? Úgy, hogy engeded, Isten szeressen téged! János apostol ezt tanítja. „A szeretetben nincs félelem. A tökéletes szeretet kizárja a félelmet.” (1Ján 4:18/a)

Amikor rádöbbensz arra, hogy Isten mennyire szeret téged, akkor kezdesz csak el igazi szabadságban élni. Akkor tudod Istent dicsőíteni, ha megérted, hogy Isten a szeretet. Dicsőíted Őt, ha elfogadod, hogy Ő szerető, törődő és nagylelkű Isten, ...támaszkodhatunk a szeretetre, amit Ő felajánl nekünk" (1Ján 4:16/a).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kell feladnod azért, hogy megtapasztalhasd az igazi szabadságot Jézus Krisztuson keresztül?
  • Mit érsz el a Jézus Krisztusban való szabadságon keresztül? Mi fog a kapcsolatodban megváltozni ezáltal? A hozzáállásod? A jövőd?
  • Hogyan támaszkodhatsz Isten szeretetére?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.11.09.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása