Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Boldog akarsz lenni? Soha ne hagyd abba a növekedést!

2016. február 07. 03:00 - mintyovanviki

„Nem mondhatom, hogy tökéletes vagyok. Korántsem tanultam meg azt, amit megtanulhattam volna eddig, de folyamatosan haladok és végül olyanná leszek, mint amilyennek Krisztus engem látni szeretne, amiért megmentett engem. Nem, kedves testvéreim még mindig nem értem el a célt.” (Filippi 3:12-13 LB fordítás)

Jézust követni egy döntés, majd egy egész életen át tartó folyamat. Nem követhetsz valakit gyaloglás nélkül. Mozgásban kell lenned!

A Filippibeliekhez írt levél 3:12-13 azt írja: „Nem mondhatom, hogy tökéletes vagyok. Korántsem tanultam meg azt, amit megtanulhattam volna eddig, de folyamatosan haladok és végül olyanná leszek, mint amilyennek Krisztus engem látni szeretne, amiért megmentett engem. Nem, kedves testvéreim még mindig nem értem el a célt.” (Filippi 3:12-13 LB fordítás)

Pál ezt a verset már idős korában, egy római börtönben ülve írta. Élete végén járt már. Egy hihetetlenül érett ember volt. Azt mondta, hogy még nem érkezett meg. Ha valakinek joga lenne azt mondatni „Én már lelkileg megérkeztem”, azt gondolom pont az az ember lehetne, aki az Új Testamentum nagy részét írta. De Pál azt mondja: nem, még nem érkeztem meg. Még mindig növekszem. Még mindig tanulok. Még jobban Krisztushoz hasonlóvá szeretnék válni.

Mi az a csapda, ami eltávolít attól, hogy Pál példáját kövesd és folyamatosan növekedj Krisztusban? A bűn.

A bűn elválaszt a növekedéstől, mert úgy tesz, mintha minden rendben lenne és ezért te nem fogsz erőfeszítéseket tenni azért, hogy lelkileg érettebbé válj. Senkinél sincs minden rendben! Az alázat boldogsághoz vezet, mert taníthatóvá tesz minket!

A boldog emberek soha nem hagyják abba a növekedést. A boldog emberek soha nem hagyják abba a felfedezést, az erejük megfeszítését, a tanulást. Ha Te abbahagytad a növekedést, akkor nyomorúságos állapotban vagy, mert újra kell növekedned.

A boldogság és az alázat együtt járnak mert az alázatos emberek egyben taníthatók is. Mindig azt kérdezik: „Hogyan lehetek jobb férj? Hogyan lehetek jobb barát? Hogyan lehetek jobb főnök? Hogyan követhetném jobban Jézust?”

„Önmagatokat tegyétek próbára, hogy igazán hisztek-e? Ne sodródjatok azzal az árral, akik mindent biztosnak vesznek. Rendszeresen ellenőrizzétek magatokat. Első kézből kell megbizonyosodnotok arról, hogy a Jézus Krisztus bennetek van. Próbáljátok ki. Ha elbuktok a próbán, tennetek kell valamit!” (2Korinthus 13:5 MSG fordítás)

Beszéljetek róla:

  • Hogyan növekedtél lelkileg az elmúlt évben? Mások is látják, hogy növekszel?
  • Miért fontos, hogy egy kis csoport támogatása, akik arra törekszenek, hogy lelkileg növekedjenek?
  • Miért gondolod, hogy a tanítható lelkű emberek boldogabbak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.01.31.)

Szólj hozzá!

Boldog akarsz lenni? Ismerd meg jobban Istent!

2016. február 06. 03:00 - magyarosijulia

„Mert határozott szándékom az,  hogy ... fokozatosan egyre mélyebben és egyre közelebbről megismerjem Őt, és hogy még jobban és még tisztábban meglássam, megismerjem és megértsem az Ő személyének csodáit.” (Filippi 3,10, AMP fordítás)

Arra lettél teremtve, hogy kapcsolatban légy Istennel. Csak becsapod magad, ha azt gondolod, hogy boldog  lehetsz anélkül, hogy Őt jobban megismered. Úgy leszel boldog, ha minden nap egy kicsit jobban megismered Istent.

Pál felismerte ezt, és a Filippi 3,10-ben ezt írja: „Mert határozott szándékom az,  hogy ... fokozatosan egyre mélyebben és egyre közelebbről megismerjem Őt, és hogy még jobban és még tisztábban meglássam, megismerjem és megértsem az Ő személyének csodáit.” (AMP ford.)

Különbség van aközött, hogy tudsz valakiről, és aközött, hogy ismersz valakit. Többet tudok Justin Bieber-ről és Kim Kardashian-ról, mint amennyit szeretnék, de egyiküket sem ismerem. A feleségemet és a gyermekeimet viszont ismerem, mert időt töltők velük, és van velük személyes kapcsolatom.

Pál apostol nagyon jól ismerte Istent, mert volt Istennel egy személyes kapcsolata, és időt szánt arra, hogy megismerje Őt.

Istent nem lehet csak úgy véletlenül megismerni.  Határozott szándék és döntés kell hozzá.  Tegyél valamit ennek érdekében! Fektess ebbe időt!

Sajnos túl elfoglaltak vagyunk, és ez tönkreteszi a kapcsolatokat. Tönkreteszi a családunkkal való kapcsolatunkat és Istennel való kapcsolatunkat is.

Ahhoz, hogy megismerd Jézust, időt kell töltened Vele. Ha időt akarsz tölteni Vele, akkor időt kell szánnod erre. Csak 10-15 percet fordíts reggelente arra, hogy Istennel vagy és teljesen Őrá figyelsz. Semmi máson ne járjanak a gondolataid.  Csendesedj le és nyugodj meg. Meglátod, milyen nagy változást fog hozni ez az életedben.

Beszéljetek róla:

  • Mi az a tevékenység, amit legalább 15 percig csinálsz minden nap? Ez fontosabb, mint Istennel időt tölteni?
  • Hogyan kell megváltoztatnod a napi időbeosztásodat ahhoz, hogy időt tudj tölteni Istennel?
  • Milyen dolgok vonják el a figyelmed, vagy mi miatt vagy túl elfoglalt ahhoz, hogy időt tölts Istennel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.01.30.)

Szólj hozzá!

Boldog akarsz lenni? Tudd, hogy mi számít és mi nem...

2016. február 05. 03:00 - mirjam07

"...minden mást értéktelennek tekintek ahhoz a végtelenül értékes dologhoz képest, hogy ismerem Krisztus Jézust, az én Uramat." (Filippi 3:8, NLT fordítás)

Minden nap, amikor fölkelsz, emlékeztetned kell magad arra, hogy mi számít és mi nem számít. Ne vonják el a figyelmed az élet jelentéktelen, apró-cseprő dolgai.

Miért olyan fontos ez a szokás? Észrevetted, milyen könnyen elveszíted az örömödet apró dolgok miatt? Történik valami lényegtelen de bosszantó dolog, és már oda is a boldogságunk. Valaki bevág eléd az úton, amikor be akarsz kanyarodni, és máris elveszíted a jókedved. Esetleg rosszul áll a hajad, vagy egy ruha már nem jó rád, és elveszíted az örömödet. Az apró dolgok vannak ránk néha a legnagyobb hatással - pedig nem is igazán számítanak.

Pál ezt mondja a Filippi 3:7-ben: "Régen ezeket a dolgokat nagyon értékeseknek gondoltam, most viszont értéktelennek tartom őket amiatt, amit Krisztus tett."

Mi volt a legfontosabb dolog számodra, mielőtt találkoztál Jézus Krisztussal? A munkád? A karriered? A pénzkeresés? Esetleg egy randevú? Vagy szerettél volna népszerű lenni? Esetleg a biztonság vagy a hírnév?

Pál azt mondja, hogy azok a dolgok már nem számítanak ahhoz képest, hogy milyen öröm Jézust ismerni.

A mai világunk tele van csapdákkal, amik megakadályoznak abban, hogy ezt a szokást kifejlesszük magunkban. Naponta reklámok ezrei bombáznak, hogy nem vagy elég értékes, amíg meg nem veszed ezt vagy azt a terméket. A tévében minden hír úgy hangzik el, mintha az lenne a legfontosabb. Pedig nem az! Egy tegnapi újság már semmit nem ér. Az, hogy valami sürgős és azonnal kell, nem jelenti azt, hogy fontos is.

Meg kell kérdezned magadtól minden dologgal kapcsolatban a következőt: Mennyire fog ez számítani 100 év múlva? Ami miatt most aggódom, számítani fog holnap? Valószínűleg nem fog számítani, és még kevésbé számít az örökkévalóság szempontjából.

Az örökkévalóság fényében, azt szem előtt tartva kell élned.

Amerikában az emberek folyamatosan a jelentéktelen dolgokat hajszolják. Olyan dolgokért élünk, amelyek nem igazán számítanak. Ha szembe akarsz menni az árral, koncentrálj olyan dolgokra, amelyek aktuálisak is, de az örökkévalóság szempontjából is van értékük. Amikor az örökkévalóság szemszögéből nézed a dolgokat, akkor rájössz, hogy az, amiért most aggódsz, az örökkévalóságban nem számít. Ha így élsz, nem leszel feszült és ideges, és boldogabb ember leszel.

"...minden mást értéktelennek tekintek ahhoz a végtelenül értékes dologhoz képest, hogy ismerem Krisztus Jézust, az én Uramat" (Filippi 3:8, NLT fordítás).

Minden nap gondolj arra, mi az, ami a legfontosabb.

Beszéljetek róla:

  • Milyen apró dolgok miatt aggódsz mostanában, ami elrabolja az örömödet?
  • Hogyan lehet a gyakorlatban megvalósítani azt, hogy Istent helyezzük a figyelmünk középpontjába és az örökkévalóság nézőpontjából lássuk a dolgokat?
  • Mit tartottál a legfontosabbnak, amikor még nem hittél Jézus Krisztusban? Mit gondolsz erről most?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.01.29.)

 

Szólj hozzá!

Boldog akarsz lenni? Élvezd Isten kegyelmét!

2016. február 04. 03:00 - FodorImi

„Többé nem számítok arra, hogy a törvénynek való engedelmességem miatt válok igazzá;
inkább úgy válok igazzá, hogy hiszek Krisztusban. Isten minket a hitünk alapján tesz igazzá önmaga számára.”
(Filippi 3:9 – NLT fordítás)

Nem tudod kiérdemelni Isten elfogadását. Nem tudod kiérdemelni a szeretetét és az elismerését sem. Isten a szeretet, és Ő feltétel nélkül szeret téged. Ha boldog akarsz lenni, Isten kegyelmét kell élvezned és abban kell megnyugodnod minden nap.

A Filippi 3:3 ezt mondja: „Mi keresztények annak örülünk és azt élvezzük nagyon, amit Krisztus Jézus tett értünk, és felismerjük, hogy képtelenek vagyunk megmenteni magunkat.” (LB fordítás)

Az egyik dolog, ami elrabolja a boldogságod, a törvényeskedés, a törvény betűjéhez való túlzott ragaszkodás. A törvényeskedés az, amikor be akarod bizonyítani, hogy szereted Istent. A törvényeskedés abban bízik, amit az ember tesz Istenért, ahelyett hogy abban bízna, amit Jézus tett az emberért. Amikor törvényeskedünk, azt gondoljuk, hogy törvényeket, szabályokat, utasításokat és korlátozásokat kell betartani ahhoz, hogy méltók legyünk valamire.

Honnan tudod, hogy mikor vagy törvényeskedő? Akkor, amikor ítélkező vagy más emberek felé. Honnan tudod, mikor élsz kegyelemből? Akkor, amikor könyörületes vagy mások felé. Azok, akik Isten kegyelmére és irgalmára hagyatkozva élnek, gyakran könnyebben megbocsátanak, mert felismerik, hogy Isten is folyamatosan megbocsát nekik.

A törvényeskedés elszívja az örömöt, szárazzá teszi az életed. És örömtelenné, szárazzá teszi a gyülekezetet is. Voltál már törvényeskedő gyülekezetben? Egy ilyen gyülekezet nem boldog, és hiányzik belőle az öröm. Mindenki csak kötelességből vagy bűntudatból van ott.

Az egyik legfelszabadítóbb érzés a világon az, amikor végre felismered, hogy semmit nem kell tenned azért, hogy Isten jobban szeressen. Ez a kulcs a boldogsághoz. Minden nap emlékeztesd magad Isten kegyelmére, élvezd és pihenj meg benne.

„Többé nem számítok arra, hogy a törvénynek való engedelmességem miatt válok igazzá;
inkább úgy válok igazzá, hogy hiszek Krisztusban. Isten minket a hitünk alapján tesz igazzá önmaga számára.” (Filippi 3:9 – NLT fordítás)

Beszéljetek róla

  • Még ha Isten kegyelmében bízol is, a törvényeskedésnek milyen kis csapdái vannak jelen a mindennapi életedben?
  • Hogyan tudsz "annak örülni és azt élvezni nagyon, amit Krisztus Jézus tett" érted?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2016.01.28.)

Szólj hozzá!

Számít, amit teszel?

2016. február 03. 03:00 - hofgartekesnoemi

"Hadd temessék el a halottak a halottaikat, te pedig menj el, és hirdesd az Isten országát!" (Lukács 9:60)

Amikor Krisztus követője leszel, Isten betölt téged a Szentlélekkel. A bizonyítéka ennek nem valamiféle érzelmi megtapasztalás, nem a nyelveken szólás, és nem is az, hogy milyen magasra vagy képes ugrani.

A bizonyíték az, hogy mész. És elmondod valakinek a Jó Hírt. Ez igaz a te esetedben?

Jézus ezt mondja a Lukács könyvében: "Hadd temessék el a halottak a halottaikat, te pedig menj el, és hirdesd az Isten országát!" (Lukács 9:60)

De vajon mit jelent ez? Első hallásra még kicsit szívtelennek is hangzik. Jézus itt azt mondja, hogy tegyük azt, amiben nélkülözhetetlenek vagyunk. Vannak munkák, amiket bárki el tud végezni, és vannak olyanok, amiket csak egy hívő képes elvégezni. Csak egy keresztény tud az embereknek Krisztusról beszélni. Csak egy keresztény mondhatja el másoknak, hogyan juthatnak a Mennybe. És kizárólag egy keresztény tud krisztusi irgalmassággal lenni más emberek felé, úgy, ahogy azt maga Krisztus is tenné.

Isten azt akarja, hogy tedd azt, amiben nélkülözhetetlen vagy. Hagyd a szellemükben halott emberekre, hogy ők tegyék azokat a dolgokat, amit bárki el tud végezni. Te pedig használd arra az életed, hogy azzal foglalkozz, amit csak te tudsz megtenni.

Nagyon sok olyan dologgal töltheted el az életed hátralevő részét, ami a Mennyben nem fog számítani. 

Van azonban valami, ami számít az örökkévalóságban. Bejut valaki a Mennybe általad? Milyen örökséget hagysz magad után? A legnagyobb dolog, amit örökségül hagyhatsz az, ha valaki a Mennyben odamegy hozzád és ezt mondja: "Miattad vagyok itt." Ez az értékes élet.

Beszéljetek róla

  • Érzel magadban késztetést arra, hogy megoszd az evangéliumot? Miért? (Vagy miért nem?)
  • Mit jelent Krisztus követőjeként nélkülözhetetlennek lenni? 
  • Mit tudnál tenni ma azért, hogy kevesebb olyan dologgal törődj, ami nem számít majd a Mennyben, és helyette inkább azzal foglalkozz, aminek az örökkévalóságban is van értéke? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.01.27.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása