Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az igazság szabaddá tesz

2017. január 08. 03:00 - magyarosijulia

„Mivel hallottatok Jézusról és az igazságról, ami Tőle származik, vessétek el a régi bűnös természeteteket és a korábbi életmódotokat, amit megrontott a bujaság és a csalás. Inkább engedjétek, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és magatartásotokat. Vegyétek fel az új természetet, ami Istenhez hasonlóvá teremtetett – valóságosan igaz és szent. Ne hazudjatok többé, hanem mondjátok el felebarátaitoknak az igazságot, hiszen mindannyian egy test tagjai vagyunk." (Efézus 4:21-25 NLT fordítás, második kiadás)

A személyes változáshoz nem az akaraterő a kulcs. A titok nyitja tudni az igazságot és szembenézni vele. Tudnod kell és szembe kell nézned az igazsággal önmagadra, a kapcsolataidra és a természetedre vonatkozóan, ha bármit is változtatni akarsz az életedben.

Miért szükséges tudni az igazságot mielőtt bármi is megváltozik? Mert az életedben lévő önpusztító szokások mögött egy hazugság áll, amit elhiszel. Ha adósságaid vannak, akkor olyan hazugságokat hittél el, hogy „Bármennyit is költhetek, mert úgy is megúszom!" vagy „Bármikor vissza tudom fizetni!" Lehet, hogy túlértékelted, hogy mennyit fogsz keresni, vagy elhitted azt a hazugságot, hogy szükséged van egy sokkal nagyobb házra.

Valóban így van? Biztos vagy benn, hogy ez az igazság? Be tudod bizonyítani, hogy ez az igazság? Teljesen biztos vagy, hogy amit az anyagiakról mondtál, az igaz? Vagy mi a helyzet a kapcsolataiddal? Vagy mi a helyzet azokkal a dolgokkal amelyeket magadról állítasz magadnak? Az az igazság a múltadról vagy valamilyen eseményről, amit te állítasz, vagy az az igaz, amit Isten mond róla?

A Biblia azt tanítja, hogy a személyes változás az igazsággal kezdődik. Az igazság szabaddá tesz! Pál apostol azt mondja, „Mivel hallottatok Jézusról és az igazságról, ami Tőle származik..." (Efézus 4:21 NLT fordítás, második kiadás). Ki az igazság? Jézus, és mivel Jézus az igazság, Ő mindig az igazat fogja mondani. Az Ő szava az igazság. A Biblia az Ő szava és ez azt jelenti, hogy a Biblia az igazság (2Tim 3:16-17).

Amit a tévében hallasz vagy könyvekben olvasol nem fog mindig segíteni, mert nem mindig az igazság. Tapasztaltad már ezt? De amit Isten mond az mindig igaz lesz. Isten Szava megmutatja, hogy hogyan menj vissza ahhoz az élethez, amelyre teremtettél, és azt is megmutatja, hogy miként maradj Isten útján.

Ezért annyira fontos, hogy naponta legyen egy csendes időszakod Isten Igéje mellett: a változáshoz szükséges megtudnod az igazságot! Amíg az életed alapját hazugságok, tévhitek vagy féligazságok képezik, sosem fogsz megváltozni. De amikor szembenézel az igazsággal és válaszolsz rá, elkezded meglátni a változást az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy önromboló viselkedésre az életedből. Milyen hazugságokat hittél el, ami ehhez a viselkedéshez vezetett?
  • Hogyan tudnád megváltoztatni a napi rutinod vagy beosztásod, hogy több időd tudj Isten Igéjével tölteni naponta?
  • Miért tűnik sokszor könnyebbnek továbbra is elhinni a magunkról vagy a körülményeinkről szóló hazugságokat mint szembenézni az igazsággal?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.01.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása