Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha változni akarsz, döntsd el

2017. január 09. 03:00 - Lilla:)

"Dobjátok el régi, bűnös természeteteket és korábbi életmódotokat, mely a bűnös vágyak és a csalárdság miatt megromlott." (Efézus 4:22., NLT fordítás, második kiadás)

A változáshoz döntést kell hozni. Nem elegendő ha csak álmodsz a változásról. Kevés ha csak epekedsz a változás után. A változás érdekében döntést kell hoznod. A változást kell választanod.

A változás céllal történik: átesel majd bármilyen változáson hat hónapon belül? Jobb leszel egy év múlva? Egészségesebb, erősebb és sokkal érettebb leszel? Boldogabb leszel? Kevesebbszer vered magad adósságba? Sokkal inkább olyanná válsz, mint amilyennek Isten szeretne látni?

Most meg tudom mondani neked a választ: ez csakis akkor fog megtörténni ha a változás mellett döntesz, ugyanis ez nem a véletlen műve. Azt szeretném, ha 10 év múlva jobb lennél mint most, de nem leszel, hacsak nem döntesz úgy.

Ehhez egy döntésre van szükség.

Sokszor arra várunk, hogy Isten változtasson meg minket. De nem, nem Istenre vársz. Isten vár rád! Arra vár, hogy azt mond: "Igen Uram, meg akarok ezekben a dolgokban változni."

A növekedés érdekében konkrét döntéseket kell hoznunk. Nincs növekedés változás nélkül, nincs változás veszteség nélkül és nincs veszteség fájdalom nélkül. Ha növekedni fogsz, változnod kell. A változás pedig azt jelenti, hogy el kell engedned néhány régi dolgot azért, hogy megszerezhess néhány újat.

Ez olyan, mint a trapézon himbálózni; az artista kileng az egyik rúdon, hogy elérje és elkapja a másikat. Egy adott pillanatban viszont el kell engedje az egyiket, hogy elkaphassa a másikat, különben nem fog átjutni a túloldalra. Mi történne ha azt gondolná, hogy mindkettőt meg tudja tartani? Középen ragadna és később leesne.

Néhányan közületeket középen ragadtak és le fognak esni, mert nem engedik el a régi példákat, szokásokat és gondolkodásmódjukat. Ezért meg kell szabadulnod a régi szokásaidtól.

A Biblia azt mondja: "Dobjátok el régi, bűnös természeteteket és korábbi életmódotokat, mely a bűnös vágyak és a csalárdság miatt megromlott." (Efézus 4:22., NLT fordítás, második kiadás) Más szavakkal: engedd el! Azokat a régi szokásokat, azokat a régi sérelmeket, azokat a régi példákat, azokat a régi bűnöket az életedben - engedd el őket! A Biblia azt mondja, hogy dobjuk el őket és bízzunk abban, hogy Isten formálja bennünk "mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően." (Filippi 2:13/b.)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen változás bekövetkezésére várakozol az életedre vonatkozóan, amivel kapcsolatban viszont arra vársz, hogy Isten tegye meg?
  • Mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy haladj tovább e változással kapcsolatban? Milyen gyakorlati lépéseket kell megtenned?
  • Mit szeretnél, miben különbözzön az életed egy év múlva a mostani helyzetedtől? Mi szükséges ahhoz, hogy elérd ezt a célt?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.02.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása