Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A viselkedésed megváltoztatásához változtatnod kell a gondolkodásmódodon

2017. január 10. 03:00 - torokaron

„Engedjétek, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és a hozzáállásotokat” (Efezus 4:23, NLT fordítás, második kiadás)

A változáshoz újfajta gondolkodásmódra van szükség. Annak érdekében, hogy megváltozzunk, meg kell tanulnunk az igazságot és el kell kezdenünk jó döntéseket hozni, azonban arra is szükség van, hogy a gondolkodásmódunkat megváltoztassuk.

A bűnnel való hadakozás az elmédben kezdődik, nem a viselkedésedben. Az, ahogyan gondolkozol, meghatározza azt, ahogyan érzel, és ahogyan érzel, az meghatározza azt, ahogyan cselekszel. Ha meg szeretnéd változtatni a viselkedésedet, a gondolkodásmódodon kell változtatnod. Továbbá ha meg szeretnéd változtatni azt, ahogyan érzel, el kell kezdened változtatni azon, ahogyan gondolkodsz.

Jó példa, amikor azt mondom, hogy „Jobban kellene szeretnem a gyerekeimet”, de ez így nem fog működni. Nem tudod magad beleküzdeni egy érzésbe. Azon kell változtatnod, ahogyan a gyerekeidre, a férjedre, vagy a feleségedre gondolsz, ez pedig meg fogja változtatni azt, ahogyan érzel, ami pedig végső soron meg fogja változtatni azt, ahogyan viselkedsz. A Biblia azt mondja, hogy „Engedjétek, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és a hozzáállásotokat” (Efezus 4:23, NLT fordítás, második kiadás).

Így lehet összegezni ezt az egészet: nem az vagy, aminek gondolod magadat. Sokkal inkább, amit gondolsz, az vagy te. Az életed effajta nemkívánatos hiányosságaival való küzdelem az elmédben kezdődik. Ha bármit is meg szeretnél változtatni a viselkedésedben, vagy bármi mást az érzelmeidben, kezdd a gondolataiddal és a hozzáállásoddal.

Az elménk megújulása a bűnbánathoz kapcsolódik. Tisztában vagyok vele, hogy sokak számára a bűnbánat egy eléggé baljós szóként hangzik. Sokan azt gondolják, hogy ez olyan dolgot jelent, amit nem igazán szeretnének, vagy ami valami fájdalmas dolog. Egy olyan fickóra gondolnak ilyenkor, aki az utca egyik zugában áll egy táblával a kezében, amire az van írva, hogy „Bánjátok meg bűneiteket! Közeleg világvége!”

A bűnbánatnak nincs sok köze a viselkedésedhez. Sokkal inkább arról szól, hogy másként tanulsz meg gondolkodni. „Megbánni” egyszerűen azt jelenti, hogy egy 180 fokos mentális fordulatot veszünk. Ez valami olyasmi, amit az elmédben viszel véghez, nem pedig a viselkedésedben. A gondolkodásmódodban való változás pedig hatással lesz az érzéseidre és viselkedésedre.

Amikor megbánok valamit, a bűntől a megbocsátás felé fordulok. A pokol helyett a mennyországot veszem célba, a céltalanság helyét a céltudatosság veszi át az életemben. A reménytelenségből új remény lesz, a frusztrációból pedig szabadság. A sötétségből a fény felé fordulok.

Ez az a fajta változás, amire szükségem van ahhoz, hogy képes legyek az életem többi részén is változtatni.  

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miket szoktál nézni, mire szoktál figyelni, amik aztán hatással vannak a gondolkodásmódodra? Segítenek ezek a dolgok abban, hogy megújítsad az elmédet?
  • Mit mondasz Istennek, amikor megbánást gyakorolsz?
  • Hogyan tudod a kapcsolataiddal kapcsolatos gondolkodásmódodat megváltoztatni, hogy aztán nagyobb szeretetet tudj tanúsítani az emberek irányában az életedben?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása