Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A lelki érettség nem magányos elfoglaltság

2017. január 23. 03:00 - Anika Enikő


"Öltsétek fel az új ént, amely megigazultságban és szentségben teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen." (Efézus 4:24, NIV fordítás)

Ahogy tegnap említettem, a személyiséged a szokásaid összességéből tevődik össze, vagyis mindabból, amit szokásszerűen teszel. A Biblia ezt mondja: ''Öltsétek fel az új ént, amely megigazultságban és szentségben teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen." (Efézus 4:24, NIV ford.)

Isten az Igéjét, a körülményeket és embereket használ, hogy ezeken keresztül formáljon bennünket, és ez a három nélkülözhetetlen a jellemünk fejlődéséhez. Isten Igéje elmondja nekünk az igazságot, a testvéreken keresztül támogatást és segítséget kapunk, hogy tudjunk növekedni, a körülmények pedig olyan környezetet biztosítanak számunkra, ami jó terep a Krisztushoz való hasonlatosság gyakorlásához.

Ha tanulmányozod és alkalmazod Isten Igéjét, ha rendszeresen kapcsolatot ápolsz hívő testvérekkel, és ha nehéz körülmények közepette is megtanulsz bízni Istenben, egészen biztos, hogy egyre inkább Krisztushoz hasonló leszel.

Sokan úgy gondolják, hogy a szellemi, illetve lelki növekedéshez a Biblia tanulmányozására és imádkozásra van csak szükség. De van néhány dolog az életben, ami nem fog megváltozni csupán a Biblia tanulmányozásával és imádkozással. Isten embereket is használ, és általában embereken keresztül szeret munkálkodni ahelyett, hogy csodát tesz azért, hogy mi, hívők egymásra legyünk utalva és egymással közösségben legyünk. Isten azt szeretné, hogy együtt növekedjünk.

Számos vallásban azok az emberek számítanak szellemileg, lelkileg a legérettebbeknek, akik elkülönítik magukat másoktól és a hegytetőn élnek egy kolostorban, hogy ne "szennyeződjenek be."

Ez azonban egy óriási félreértés. A lelki és szellemi érettség nem egyenlő a magánnyal vagy azzal, hogy csak a saját dolgainkkal foglalkozunk.

Elszigetelve nem lehet Krisztushoz hasonlóvá válni. Az emberek között van a helyünk, kapcsolatban kell lennünk másokkal. Szükséges, hogy egy gyülekezet vagy egy közösség része legyél.

Hogy miért? Azért, mert a lelki és szellemi érettség abból áll, hogy megtanulunk úgy szeretni, mint Jézus, és ezt csak akkor gyakorolhatod, ha más emberekkel is kapcsolatban állsz.

Ne felejtsd el, hogy minden a szeretetről szól: szeretni Istent, és szeretni másokat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan használt eddig Isten embereket az életedben ahhoz, hogy segítsen a szellemi és lelki növekedésedben?
  • Mi tart vissza attól, hogy felkeress és része légy egy hiteles, nyílt és őszinte közösségnek?
  • Valószínűleg tudod, hogy Jézus hogyan szereti az embereket. Hogy segít ez neked abban, hogy te magad is jobban szeresd őket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.16.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása