Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kezdd el felfedezni az Igét ezzel a módszerrel!

2017. február 25. 03:00 - K. Juc

„Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet teljes gazdagságában betöltse az életeteket!” (Kol 3:16a, NLT-fordítás)

summer-reading-girl.jpg

Ahhoz, hogy a Biblia-tanulmányozás megváltoztassa az életedet, nincs szükséged drága eszközökre. Nincs szükséged sem szövegmagyarázatra, sem Biblia-tanulmányozó programra. Igazság szerint, ha egy lakatlan szigeten ragadnál, ahol csak egy Biblia-példány lenne nálad, akkor nyugodtan használhatnád a módszert, amiről most szó lesz.

Isten azt mondja, hogy ha elmélkedünk az Ő Igéjén, akkor sikeresek leszünk. A következő módszer segít ezt olyan módon tenni, ami tetszik Istennek.

A bibliai elmélkedésre használt „mondd ki” módszer egyszerű módja az Igén való elmélkedésnek, és segít mindenféle szellemi tápanyaghoz hozzájutnod abból, amit olvasol.

Válassz egy Ige-verset, és olvasd el újra és újra. Minden alkalommal, amikor végigolvasod, másik szót emelj ki. Ez a legegyszerűbb módja az Ige felfedezésének. Még akkor is sikerülni fog, ha most először lapozol bele a Bibliába. Egyszerű módszer, mégis elképesztő ereje van. Minden alkalommal, amikor egy újabb szóra teszed a hangsúlyt, más nézőpontból látod az olvasottakat.

Vegyük például a Kolossébeliekhez írt levél 3. fejezetének 16. versét, amely így szól. “Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet teljes gazdagságában betöltse az életeteket!” (NLT-fordítás)

Amikor először olvasod el az Ige-verset, tedd a hangsúlyt a „hagyjátok” szóra.Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet teljes gazdagságában betöltse az életeteket!” Mit is jelent ez a szó? Azt, hogy engedélyt adsz neki. Te nyitod ki az ajtót előtte, ez a te választásod. Neked kell úgy döntened, miszerint hagyod, hogy Isten Igéje gazdagon betöltse az életedet.

Azután olvasd újra az Ige-verset, és hangsúlyozd ki az „üzenet” szót. „Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet teljes gazdagságában betöltse az életeteket!” Ez azt jelenti, hogy be kell juttatnod Isten Igéjét az elmédbe.

Azután hangsúlyozd a „Krisztus” szót. Nem valami filozófus, guru vagy talk-show műsorvezetőjének szavain időzöl, hanem Krisztus szavain elmélkedsz! Lehet, nem akarod, hogy a világ üzenete benned lakjon, de pontosan ez történik, amikor Isten Igéjének olvasása helyett tévénézéssel töltöd az idődet.

Azután összpontosíts a „gazdagság” szóra. Mit jelent ez? A szegényesen szóval ellentétes jelentésű. A gazdagság más szóval azt jelenti, hogy bőségesen, túlzón és alaposan. Isten nem azt szeretné, hogy az Igéjét gyenge pótszerként használd, hanem azt, hogy szépséget hozzon létre az életedben.

Azután hangsúlyozd a „betölt” kifejezést. Ne az legyen a cél, hogy végigrohanj Isten Igéjén, és minél előbb folytathasd a napi teendődet! Hagyd, hogy Krisztus szava betöltsön, és benned éljen.

Végül fókuszálj az „életeteket” szóra. A Biblia nemcsak a pásztorod, a teológiatanárod vagy a kiscsoportvezetőd számára Isten Igéje, hanem számodra is! A Biblia minden egyes hivőnek szóló utasítás.

Látod, milyen drágaköveket fedeztél fel, csupán azzal, hogy egyszerre egyetlen szóra összpontosítottál? Nem volt szükséged teológiai végzettségre vagy Biblia-tanulmányozó könyvek egész tárára. Meg tudod csinálni!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan fogsz a napod során folyamatosan Isten Igéjén elmélkedni?
  • Hogyan tükrözi vissza az életed Isten szavának gazdagságát és az Ő kegyelmét? Miben látszana a változás mások számára, ha hagynád, hogy Isten szava jobban megváltoztassa az életedet?
  • Gyakorold a „mondd ki” módszert a következő csendességed alatt. Milyen változást tapasztalsz?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.02.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása