Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hatékony bibliatanulmányozás lépései (1. rész)

2017. február 26. 03:00 - kennedymárti

 “Nyisd fel szemem, hogy meglássam, milyen csodálatosak tanításaid” (Zsoltárok 119:18, ESV fordítás).

Isten Szavának tanulmányozása megváltoztathatja az életedet, amennyiben átülteted gyakorlatba azt, amit megtanulsz általa – viszont minden azzal kezdődik, hogy hajlandó vagy-e tanulmányozni az Igét.

A Biblia azt mondja, „Nyisd fel szemem, hogy meglássam, milyen csodálatosak tanításaid” (Zsoltárok 119:18, ESV fordítás).

Isten annyi mindent szeretne megmutatni nekünk, de nekünk kell késznek lennünk nyitott szemmel forgatni az Igét.

Hogyan is kellene tanulmányozni az Ő Szavát? Egy hatékony bibliatanulmányozás – függetlenül attól, milyen tanulmány alapján történik – öt részből áll. Ma két részről beszélek, holnap pedig háromról.

  1. Tegyél fel megfelelő kérdéseket. Bibliát tanulmányozni azt jelenti, hogy megtanulsz jó kérdéseket feltenni a szöveg alapján. Kérdéseid száma nincs korlátozva, ugyanis a Bibliában található bölcsesség és kinyilatkoztatás kimeríthetetlen. Minél mélyebbre ásol le a Biblia mélyére, annál több aranyat találsz majd. Olvasás közben segít téged egy teljesen új szemüvegen keresztül látni a szöveget az, ha kérdéseket vetsz fel. Mert egyszerre csak, ahányszor kezedbe veszed Isten Igéjét, újabb és újabb igazságra leszel figyelmes.
  2. Vesd papírra a megfigyeléseidet. Sose ülj le úgy Bibliát tanulmányozni, hogy nincs a kezedben papír és toll, hogy jegyzetelhess (vagy billentyűzet, ha úgy tetszik). Amikor kérdéseket vetsz fel és megtalálod a válaszokat, írd le, ami letisztult benned. Olvashatod a Bibliát anélkül, hogy valamit is leírnál, de nem tudod tanulmányozni.

Dawson Trotman, a Navitaros-misszió alapítója szokta mondani, „Gondolataink akkor szabadítják fel önmagukat, amikor elhagyják az ajkunkat és az ujjhegyeinket.” Más szóval tehát, amennyiben nem tudod kimondani, illetve leírni, amit gondolsz, valójában olyan, mintha nem is fordult volna meg a fejedben az a gondolat. Még ha nem is látsz semmilyen jelentést az adott versszakban, írd le, hogy nem látsz semmit. A leírás cselekedete kapukat nyit meg az elmédben.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Figyeld meg, hol töltesz időt Isten Igéjével nap mint nap. Hogyan segíti ez, illetve tereli el a fókuszt a bibliatanulmányozásról?
  • Van-e olyan barátod, akihez fordulhatsz a kérdéseiddel? Kihez mehetsz kérdezni a Bibliát érintő kérdésekkel? Kivel tudod megosztani a látásaidat, amiket Isten kinyilatkoztatott számodra?
  • Milyen eszközökre van szükséged, amik megkönnyítik a bibliatanulmányozás közben megfogalmazódott gondolatok feljegyzését?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.02.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása