Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hatékony bibliatanulmányozás lépései (2. rész)

2017. február 27. 03:00 - Anika Enikő

Jézus így válaszolt: "Meg van írva: Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik." (Máté 4:4)

Isten azt szeretné, ha alkalmaznánk az Ő szavát és hagynánk hogy megváltoztassa az életünket, ám mindez Isten igéjének a tanulmányázásával kezdődik. Hogyan tegyük ezt? Tegnap megnéztünk két általános elvet a Biblia tanulmányozására, amely bármilyen Bibliatanulmányozó módszerre alkalmazható.

1. Tedd fel a megfelelő kérdést

2. Írd le az észrevételeidet.

Ma három másikat fogok megosztani veletek.

3. Alkalmazd Isten igéjét. Nem csak látjuk, hogy mi van odaírva, hanem tesszük is azt, amit a Biblia mond. Minden Bibliatanulmányozás végső célja az alkalmazás. Másképpen szólva, hogyan változtatja meg, ez az Ige az életemet. Soha nem szabad megelégednünk az Ige megértésével csupán; hanem alkalmazni akarjuk a Bibliai alapelveket a mindennapi életünkre. A Bibliatanulmányozásra szánt erőfeszítéseinknek semmi értéke nincs, ha a végső következtetésünk nem az, hogy Krisztushoz hasonlóvá váljunk. Tulajdonképpen csupán azt a részét hiszed el a Bibliának amit, alkalmazol. Hiszel abban, hogy Jézusról beszélj másoknak? Hiszel a tized fizetésében? Teszed mindezeket? Ha nem, akkor igazából nem hiszed azt, amit a Biblia ezekről tanít. A legtöbbünknek a Bibliával nem az a problémája, hogy nem értjük, hanem az, hogy alkalmazzuk mindazt, amit értünk!

4. Tanulmányozd rendszeresen a Bibliát. Ne csak véletlenszerűen tanulmányozd, hanem versről-versre, könyvről-könyvre, témáról-témára. Ennek az ellenkezője az a régi belelapozós- kihagyós módszer, amikor az ujjaddal megjelölöd, mit akarsz elolvasni; ez nem fogja azt az eredményt hozni, amit Isten szeretne az életedre.

5. Olvasd a Bibliát újra és újra. Ez az egyszerű ‘eszköz’ meg fogja változtatni az életedet. Meglepő, hogy mennyi minden kitűnik, ha ugyanazt a részt újra és újra előveszed, illetve visszatérsz az olvasására néhány hónap múlva. Minél többet olvasol egy részt, annál többet fogsz megérteni belőle.

Nincs jobb idő a mánál, hogy elkezd tanulmányozni a Bibliát te magad. Teljesen mindegy hogyan tanulmányozod, lényeg, hogy alkalmazod ezt az öt alapelvet és többet fogsz megérteni, bármit is tanulmányozol.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, hogy Isten az életed milyen területein szeretné, ha a gyakorlatba ültetnéd az Ő szavát?
  • Van-e olyan barátod, aki felé elszámolási kötelezettséggel tartozol? Ha nincs, akkor nem gondolod, hogy segíthetne egy ilyen barát, hogy szorgalmasabban tanulmányozd a Bibliát?
  • Arra nézve, hogy mit / milyen részt tanulmányozol a Bibliában, milyen a megközelítésed? Rendszeres vagy véletlenszerű? Mit teszel azért, hogy eltökéltebb legyél abban, amit tanulmányozol?

 

* (Daily Hope By Rick Warren, 2017.02.20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása