Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Vizsgáld meg a Bibliát ezekkel a kérdésekkel

2017. február 28. 03:00 - nagynikoletta

„Értesd meg velem utasításaid célját, hogy elmélkedjem csodáidon!” (Zsoltárok 119:27, TEV fordítás)

A keresztyén meditáció azt jelenti, hogy a Szentíráson gondolkozol. Ugyanúgy meditálsz a Szentíráson, ahogyan a tehén rágja a táplálékát: rágódik rajta és rágódik rajta és rágódik rajta.

A Biblia tanulmányozásának nagyszerű módja lehet a „vizsgálódási” módszer. Amikor ezt a módszert alkalmazod, az Írást vizsgálod ezekkel a kérdésekkel, szinte, mint egy légkalapáccsal. Ahhoz, hogy segítselek ebben, megosztom veled az egyik legszokatlanabb betűszót, amit valaha használtam: SPACEPETS, mely magyarul annyit tesz ŰRÁLLATKÁK. A kifejezés összes betűje egy kulcsszó – angol megfelelőjének – első betűjét jelképezi egy kérdésben, mellyel Isten Igéjét kérdezheted.

  1. SIN – Van valamilyen bűn, amit be kellene vallani?
    Isten Igéje hoz-e tudomásodra olyan dolgot, amit Istennel kellene helyrehoznod?
  2. PROMISE – Van valamilyen ígéret, amelyre igényt kellene tartani?
    Isten Igéje több, mint 7000 ígéretet tartalmaz. Gondolkozz el rajta, hogy az igeszakasz, amelyet olvastál tartalmaz-e univerzális ígéretet. Gondolkozz el rajta, hogy az ígérethez szükséges feltételek rendelkezésedre állnak-e. Minden ígéretnek van előfeltevése.
  3. ATTITUDE – Van valamilyen hozzáállás, amelyen változtatni kellene?
    Van olyan dolog, amely felől másféleképpen kellene gondolkoznod? Dolgoznod kellene negatív hozzáálláson, aggodalmaskodáson, bűntudaton, félelmen, magányosságon, keserűségen, gőgösségen, közönyösségen vagy egoizmuson?
  4. COMMAND – Van valamilyen parancs, amelynek eleget kellene tenni?
    Van-e olyan parancs, amelynek eleget kellene tenned, bárhogyan is érzel?
  5. EXAMPLE – Van valamilyen példa, amelyet követni kellene?
    Vannak-e pozitív, követendő példák és negatív, elkerülendő példák?
  6. PRAYER – Van valamilyen ima, amelyet el kellene mondani?
    Pál, Dávid, Salamon, Illés és Ézsaiás is imádkoznak a Bibliában. Használhatod az imádságaikat és biztos lehetsz benne, hogy választ kapsz rájuk, mivel benne vannak a Bibliában és Isten rendelkezése szerintiek.
  7. ERROR – Van valamilyen hiba, amely elkerülendő lenne?
    Bölcs dolog a tapasztalatainkból tanulni, és még bölcsebb, ha a mások tapasztalatából tanulunk. Nincs időnk arra, hogy minden hibát mi magunk is elkövessünk. Tehát, mit tanulhatsz a Szentírás szereplőinek hibáiból?
  8. TRUTH – Van valamilyen igazság, amelyben hinni kellene?
    Gyakran olyat fogunk olvasni a Szentírásban, amellyel nem tudunk mit kezdeni. Egyszerűen csak el kell hinnünk azt, amit Istenről, a mi Atyánkról, Jézusról, a Szentlélekről, a múltról, a jövőről, mennyországról, pokolról vagy egyéb témákról mond a Biblia.
  9. SOMETHING – Van valami, amiért dicsőítheted Istent?
    Mindig találhatsz valamit az igeszakaszban, amiért hálás lehetsz Istennek, például amikor Isten megvédett valamitől vagy megtett valamit érted.

A listában szereplő összes kérdés tartalmaz egy cselekvő igét; van valami, amit te is meg tudsz tenni ezekkel kapcsolatban. Írd be ezeket a Bibliádba vagy egy cédulára, amit a Bibliádban tarthatsz. Segíteni fognak abban, hogy az Ige cselekvőjévé válj minden alkalommal, amikor a Bibliát vizsgálod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miután olvastál a „vizsgálódási” módszerről, térj vissza ahhoz az igeszakaszhoz, amit tegnap olvastál csendes perceidben és alkalmazd ezt a módszert arra az igeszakaszra. Milyen új igazságokat fedezel fel?
  • Istennek mely ígéretére támaszkodsz ma?
  • Milyen parancsolatokat adott Isten a Biblia tanulmányozásán keresztül, amelyeknek engedelmeskedned kell?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.02.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása