Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Itt az idő, hogy igazat mondj önmagadnak

2017. március 11. 03:00 - kennedymárti

„Az Úr adott nekünk értelmet és lelkiismeretet; nem rejtőzhetünk el saját magunk elől” (Példabeszédek 20:27, TEV fordítás)

A legjobb módja a lelkiismeret-furdalás orvoslásának az, hogy beismered, valami bűnt követtél el és bűntudat van benned. Ne temesd el, ne tagadd le és ne hagyd figyelmen kívül. Egyszerűen ismerd be!

De még akkor is, ha tudjuk, hogy ez lenne a helyes, megpróbálunk elmenekülni a bűn és a bűntudat elől. De hiába próbálunk meg elmenekülni, az utolér minket. A probléma az elmeneküléssel az, hogy önmagadat akkor is mindig magaddal viszed. A probléma az elmédben van! Nem számít, mennyire vagy elfoglalt vagy hová, mibe menekülsz el, ugyanolyan feszült maradsz, ha a feszültség benned abból fakad, hogy megbántál vagy szégyellsz valamit, vagy hogy valami miatt bűntudatot érzel. Amikor végre visszaveszel a tempóból, azonnal rád törnek megint ezek a rossz érzések. Isten nem akarja, hogy így éld az életed.

A Biblia azt mondja, nem menekülhetsz el saját magad elől: „Az Úr adott nekünk értelmet és lelkiismeretet; nem rejtőzhetünk el saját magunk elől” (Példabeszédek 20:27, TEV fordítás). Talán sikerül elpalástolnod a bűnöd és a bűntudatod mások elől, de önmagad elől nem rejtheted el.

Hihetetlen, hogy mi emberek mennyire tudunk hazudni önmagunknak. Azt mondjuk valamire, nem is olyan rossz, pedig nagyon is az, vagy azt, hogy valami egyre jobb, holott egyáltalán nem is jobb a helyzet. Bemagyarázzuk magunknak, hogy milyen sokat haladtunk vagy fejlődtünk, pedig ez távol áll a valóságtól.

Ahhoz, hogy sikerüljön legyőzni önmagad, abba kell hagynod az önbecsapást. Az igazat kell mondanod önmagadnak.

Mi tud legyőzni bennünket? Sok minden, például az aggódás, az irigység, a keserűség, a féltékenység vagy a bűntudat. De legyőzhet még a félelem, a szorongás vagy a bizonytalanságérzés is.

Azt ajánlom, végezz egy kis tavaszi szellemi-lelki nagytakarítást. Sok ember szakít időt ilyenkor tavasszal arra, hogy átsuvickolja a lakását vagy rendbe tegyen dolgokat, amiket amúgy elhanyagol. Azonban legalább egyszer egy évben ajánlatos egy átfogó, személyes leltárt készítened a szellemi-lelki állapotodat illetően is.

Hogyan is kellene hozzáfognod?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Először is, tegyél szabaddá néhány órát és vonulj el egyedül egy papírral és ceruzával valahová. Ülj le és mondd Istennek ezt: „Istenem, kérlek, hozd a felszínre minden bűnömet. Mit rontottam el? Milyen hibákat vétettem? Tudatosan vagy tudat alatt milyen dolgok miatt érzek bűntudatot?”
  • Ha őszinte bűnbánattal fordulsz Istenhez és őszinte vagy önmagadhoz is, Isten Lelke felhozza benned ezeket a dolgokat. Aztán írd le a gondolataid egy papírra.
  • Miért kell leírnod? Mert ez segít, hogy konkrétan meg tudd fogalmazni a problémáidat. Egyszerre egy dolgot követtél el, tehát egyenként is kell megvallanod őket. Ha konkrétan megnevezed az egyes dolgokat, azzal Isten tudomására hozod, hogy mindegyiket komolyan veszed.

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.03.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása