Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten segítségével ép kapcsolatokat építs

2017. május 12. 03:00 - csmsdvd

[Jézus azt mondta, hogy a legfontosabb parancsolat] az, hogy "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből!" A második [legfontosabb parancsolat] ez: "Szeresd felebarátodat, mint magadat!" Nincsen ezeknél nagyobb parancsolat." (Mk 12:30-31)

Tegnap a személyiségünket befolyásoló öt tényező közül az elsőről beszéltünk. Mindannyian csodálatosan komplexek, összetettek vagyunk – a sok hibánkkal együtt – , és amíg nem fogadjuk el, akik vagyunk – a hibáinkkal együtt – , addig nem tudjuk megtenni az életünkben azokat a változásokat, amik a személyiségünk valóságos átformálódást eredményezik.

A második tényező, ami befolyásolja a személyiségedet: a kapcsolataid. Az emberi kapcsolataid adnak célt és értelmet az életednek és alakítják a személyiségedet. Ha rendezetlen vagy rosszul működő kapcsolatokban nőttél fel, akkor felteszed talán a kérdést, hogy mi a célja az életednek, vagy esetleg nem stabil a személyiséged.

A Márk 12:30-31-ben Jézus azt mondja, hogy a legfontosabb, amit tennünk kell az, hogy szeressük Istent és szeressük az embereket. Az élet nem arról szól, hogy mit érsz el, milyen javakat szerzel meg, mennyire vagy népszerű vagy mennyire vagy fontos és befolyásos ember. Az élet arról szól, hogy mennyire tudsz szeretni másokat.

Három akadály van, amiért nem tudunk Isten akaratának megfelelően szeretni:

1. Egyikünk sem tökéletes. Nincs tökéletes kapcsolat, mivel nincsenek tökéletes emberek.

2. A bűn elválaszt bennünket. Ádám és Éva esetében történt először az, hogy megromlott a kapcsolat közöttük és Isten között, illetve kettőjük között is. A bűn elválasztotta őket Istentől és egymástól. Azóta is csak mentegetőzünk és vádoljuk azokat az embereket, akiket szeretünk.

3. Minél jobban el vagyunk választva Istentől és egymástól, annál inkább félünk bizonyos dolgoktól. Például vágyunk arra, hogy valakivel nagyon közeli kapcsolatba kerüljünk, de félünk attól, hogy ezáltal sebezhetőek leszünk. Vágyunk az elfogadásra, de félünk az elutasítástól.

Te a kapcsolataid "végterméke" vagy. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a személyiségedet főleg az határozza meg, hogy mit gondolsz, hogy az életedben legfontosabb szerepet játszó emberek mit gondolnak rólad. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy Jézus legyen a legfontosabb személy az életedben, aki feltétel nélkül szeret téged.

Mindannyiunknak sokféle kapcsolata van – van, amelyik egészséges, és van, amelyik sérült. Lényeges, hogy egészséges kapcsolataink legyenek, mert ezeknek nagyon nagy szerepük van a személyiségünk alakulásában. Akiknek egészséges kapcsolataik vannak, azokban nem merül fel a kérdés, hogy ”Számít az életem?”

Talán eddig nem volt semmi beleszólásod abba, hogy hogyan alakult az életed. De Isten elküldte Fiát, a Szabadítódat, hogy mostantól kezdve neked is "nyerő lapjaid" legyenek. Függetlenül attól, hogy jó vagy rossz kapcsolataid voltak eddig az életedben, csak azzal kell elszámolnod majd, hogy mit teszel a meglévő kapcsolataidban most.

Hagyod-e, hogy Isten befolyásolja a kapcsolataid? Függetlenül a múltban átélt nehézségektől, fogsz Istenben bízni a jövőddel kapcsolatban? Ápolod, véded és építed majd a kapcsolataidat, hogy életed még inkább Isten dicsőségére váljon?

Határozd el még ma, hogy Isten segítségével ép és egészséges kapcsolatokat fogsz építeni.

Holnap megnézzük a harmadik és negyedik tényezőt, ami befolyásolja a személyiségünket: a körülményeket és a tudatunkat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Istennek milyen szerepe van az emberi kapcsolataidban?
  • Mit jelent az, hogy a múlt nehézségeitől függetlenül valaki bízik Istenben a jövőjével kapcsolatban?
  • Hogyan lehet úgy ápolni, védeni és építeni a kapcsolatainkat, hogy az életünk még inkább Isten dicsőségére váljon?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása