Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ideje felszámolni a negatív belső hanggal

2017. május 18. 03:00 - daniella_89

“Vigyázz, hogyan gondolkodsz; az életedet a gondolataid formálják” (Példabeszédek 4:23 GNT fordítás)

4-1.jpg


Jóval azelőtt, hogy a pszichológa elterjedt, Isten megmondta, hogy a gondolataid meghatározzák az érzéseidet és az érzéseid meghatározzák a cselekedeteidet.

Az elménk valóban csodálatosan van megalkotva. Egy Pentagon nagyságú számítógépre lenne szükség csak ahhoz, hogy az alapvető funkciókat ellássa a fejedben. Az agyad 100 milliárd idegsejtet tartalmaz, és minden egyes sejt 10.000 másik neuronhoz kapcsolódik.

Folyamatosan beszélsz magadhoz - mindig, állandóan! Most is beszélsz magadhoz! Kutatások mutatják, hogy a legtöbb ember arányában 150-200 szót beszél percenként, de a belső dialógus, amit önmagadban folytatsz (nevezzük belső hangnak), több, mint 1300 szót tehet ki percenként.

Az a baj a belső hangunkkal, hogy a legtöbb emberé úgy cseng, mint Jóbé. Jób 9:20b-ban ezt mondja: “Minden, amit mondok úgy tűnik, elítél engem” (GNT fordítás). Ha ez jellemez, te vagy a saját magad legrosszabb kritikusa. Ugye? Mindig lehúzod magad. Belépsz egy szobába mosolyogva, de magadban ezt mondod: “Kövér vagyok. Nem vagyok elég csinos. Csúnya vagyok. És mindig elkések.” A legtöbb ebből a dialógusból tudat alatti.

Isten azt akarja, hogy fejezd be önmagad lehúzását. Mikor ezt teszed, kit húzol le igazából? Igazából a Teremtődet célzod ezzel, aki alkotott. Amikor azt mondod: “Istenem, értéktelen vagyok; nem vagyok ügyes; nem tudok semmit tenni”, valójában azt mondod: “Istenem, Te kibabráltál velem”. Ezért Isten azt mondja, hogy nem jó, ha lehúzod magad.

Hogyan számolj fel a negatív belső hanggal hogy nagyobb önbizalommal rendelkező emberré válhass? Ez a kicserélődés alapelve: “Igazítsd a gondolataidat arra ami igaz és jó és helyes…Gondolja mindarra, amiért Istent dicsőítheted, és teljen örömöd benne” (Filippi 4:8b TLB)

Összpontosíts arra, ami lenni szeretnél, amit Isten szeretne tenni az életedben. Nem tudok jobb ellenszert az alacsony önértékelésre, mint Isten Igéjének mindennapos olvasását. Tanulmányozd, memorizáld, elmélkedj rajta, és alkalmazd az életedre! Nem tudok jobb dolgot mondani ami segíthet emelni az önbizalomszintedet, mint hogy mélyedj el a Bibliában és kezdd el elhinni, amit Isten mond rólad.

Segítség elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Mikor a Bibliát olvasod, próbálj találni egy verset ami hozzád szól - írd le egy kártyára, memorizáld, és kezdd el azt állítani Isten felé. Például: “Értékes vagyok, fontos vagyok, a bűneim megbocsáttattak, és alkalmas vagyok”. Engedd, hogy Isten átformálja az elmédet, mert “ahogyan (az ember) a szívében gondolkozik, olyan ő” (Példabeszédek 23:7a NKJV fordítás)

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.11.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása