Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A nevelhető lélek három hatása

2017. július 23. 03:00 - csmsdvd

„Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik”. Péld. 15:32


Miközben tanulod, hogyan legyél alázatos, képesnek kell lenned hallgatni, tanulni és növekedni, nyitottnak lenni a javaslatokra, az igazításokra, amiket más emberektől kapsz. Te sem tudsz mindent, és nem is viselkedhetsz úgy, mint aki mindent tud.

Íme néhány indok, miért is jó ha nevelhető és alázatos vagy.

1. Szerethetőbb leszel.

A Bibliában a Példabszédek 15:12 szerint „Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik.” A gőg alapvetően bizonytalanságot mutat. Lehet attól félsz, hogy nem tudsz mindent, de sokkal szerethetőbb vagy, ha nyitott vagy a nevelésre.

2. Bölcsebb leszel.

Példabeszédek 15:12 szerint „Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik”. Alázatos emberek mindig tanulnak, mert nyitottak a javulásra. Mindenki valamilyen szempontból tudatlan, csak más-más témában. Több szem többet lát. Nincs időd az életben mindent megtanulni, mindent megtapasztalni. Jobb, okosabb, ha mások tapasztalatára is alapozol. Ha megfelelően kérdezel, sokat tanulhatsz.

3. Kevesebb konfliktusod lesz.

A Példabeszédek 13:10 szerint „A kevélységből csak civódás lesz”. Ez az első ige, amit Kay és én megtanultunk, miután összeházasodtunk. Igazából már a mézeshetek alatt megtanultuk, mert már ott szükségünk volt rá. Minden egyes civódásban, vitában a gonosz felüti a fejét. Ellenben minden olyan kapcsolatban, amikor alázatosan közelítesz, kevesebb konfliktusod, viszályod lesz.

Sok esetben Isten az alázatot azért várja el, hogy olyanok legyünk, mint a kisgyerek. Miért? Mert a kisgyerekek nevelhetők. Nyitottak a tanulásra. Vágynak a megtapasztalásra. Nem hárítanak. Nem mondják azt: „Nem szeretnék megtanulni járni.’” „Nem szeretnék megtanulni beszélni!” „Ne taníts meg engem olvasni!”

Van választási lehetőséged: Megalázod magad vagy arrogáns, gőgös életet élsz. Nevelhető leszel, vagy elérhetetlen. Isten rád vár, olyan mértékben segít, ahogyan tanulsz alázatos lenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Amikor valaki megpróbál igazgatni, általában hogyan reagálsz rá? Megnyilatkozásod hogyan mutat alázatosságot?
  • Gondolj egy vitára valakivel. Tanúsítottatok egymás iránt alázatosságot? Miben volt más?
  • Miért lényeges, hogy folyamatosan nevelhető legyél?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.16.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása