Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A gyerekeidnek a biztatásodra van szükségük

2017. augusztus 19. 03:00 - K. Juc

sad_kid_by_noxyzz-d6jidjd.jpg

"A szeretet mindent türelmesen elfogad. Mindig bízik, mindig remél és mindig kitart." (1 Korintus 13:7, NCV fordítás)

A világban nagyon sok negatív üzenet és hatás éri az embert, ezért a gyerekek a legkevésbé vágynak arra, hogy hazaérkezéskor még többet kapjanak belőle. A Kolossé 3:21 szerint: "Ne kössetek bele állandóan a gyerekeitekbe! Ha túl nehéz a kedvetekre tenni, akkor előbb-utóbb meg sem fogják próbálni." (NCV fordítás)

Teljesíthetetlen elvárásaid vannak szülőként? Ha hármasaik vannak, neked négyesek kellenek? Ha pedig ez megvan, akkor már rögtön elvárod a kitűnő bizonyítványt? Tényleg azt szeretnéd, hogy a gyerekeid feladják, ahogy a Biblia is írja? A szülőknek, akiknek nehéz a kedvére tenni, alacsony önbecsülésű gyerekei lesznek.

Hogyan nevelhetsz akkor belőlük magabiztos, jó önbecsülésű gyerekeket? A Bibliában, az 1 Korintus 13:7 szerint: "A szeretet mindent türelmesen elfogad. Mindig bízik, mindig remél és mindig kitart." Ha magabiztos és jó önbecsülésű gyerekeket szeretnél nevelni belőlük, akkor sokkal többször kell feléjük megerősítést adnod, mint ahányszor kritizálod őket. Több biztatásra és kevesebb korholásra van szükségük.

Sok szülő gondolja úgy, hogy ha nagyjából ugyanannyi pozitív és negatív visszajelzést ad, akkor minden rendben lesz. Nem így van! Minden kritikus megjegyzésre legalább tíz pozitívnak kell jutnia. Hogy miért? Mert mindig a kritikát jegyezzük meg jobban. Ha tíz dicséretet kapnál és egy kritikát, melyikre emlékeznél hosszabb ideig? Ha tíz levelet kapok, amin az áll, hogy az igehirdetésem sokat segített valakinek, de érkezik egy olyan is, amelyben közlik velem, hogy ostobaságokat beszélek, szerinted melyik foglalkoztat jobban?

Sokkal több pozitívumot kell mondanod, mert a negatívumokat úgyis mindig megjegyzik.

Minden gyereknek szüksége van valakire, aki mellette áll, szurkol neki, hisz benne és aki azt mondja neki, "Tudom, hogy meg tudod csinálni! Hiszek benned! Szerintem fantasztikus vagy! Te vagy a legjobb! Mindent bele! Melletted állok. Tudom, hogy sikerülni fog!" A gyerekeknek szükségük van arra az önbizalomra és önbecsülésre, amit csak egy szülő adhat meg nekik.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Hogyan építed a gyermeked önbizalmát? Szavakkal? Tettekkel?
  • Milyen szavakat vagy kifejezéseket szoktál mondani a leggyakrabban a gyermekednek? Mennyi ebből a pozitív és mennyi a negatív? 
  • Mit mondana a gyermeked, ki bátorítja őt legjobban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.08.12.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása