Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha hiszed, tedd meg!

2017. szeptember 11. 03:00 - FodorImi

Ne csupán hallgatói legyetek az igének, hogy ne csapjátok be magatokat, hanem tegyétek is meg, amit mond! (Jakab 1:22,  NIV fordítás)

Tegnap megnéztük a Máté 12:30-at: „Szeresd az Urat a te istenedet, teljes szívedből, teljes lelkedből, tejes elmédből és minden erődből.” (NLT fordítás) Egy lehetséges mód, ahogyan tekinthetsz erre az igeversre, hogy arra összpontosítasz, szereted Istent minden beszédeddel, minden érzéseddel, minden gondolatoddal és minden cselekedeteddel. Isten úgy alkotott téged, hogy elsősorban egy beszélő, érző, gondolkodó, cselekvő lény legyél.

Akik beszélnek, a szívükkel szeretik Istent, akik éreznek, azok a lelkükkel. De tudtad, hogy az értelmeddel is szeretheted Istent? A gondolkodók az elméjükkel szeretik Istent. Amikor fejleszted, erősíted az elméd, az az imádat cselekedete.

A gondolkodók szeretik tanulmányozni a Bibliát. A Zsoltárok 119:97 azt mondja: „Mennyire szeretem a te törvényedet. Azon gondolkodom egész nap.” (GNT fordítás)

A gondolkodó emberek szerelmesek lesznek a Bibliába, amikor megtérnek. Nincs egyetlen más könyv sem, ami hasonló lenne hozzá. Választ ad az élet kérdéseire, beleértve ezeket is: Ki vagyok én? Hova megyek? Mi az élet célja? Számít az én életem? Mi a múlt? Mi a jövő? Honnan jöttem?

Szükségünk van gondolkodókra, mert a világot meg kell vizsgálnunk. Valakinek végig kell gondolni az összetett kérdéseket, és annak a következményét, amit mi többiek teszünk. Szükségünk van emberekre, akik végig gondolják a makacs problémákat, és leteszik a megoldásokat az asztalra. Ezért van szükségünk tudóskora, írókra, filozófusokra, feltalálókra.

A gondolkozóknak azonban nagyon figyelniük kell az alázat gyakorlására. A Biblia azt mondja: „Ne tartsd bölcsnek önmagadat” (Példabeszédek 3:7). Miért? Mert Isten az Isten, te pedig nem.

Az alázat egy választás. Egyszer sem mondja a Biblia, hogy kérd Istent, alázzon meg. Azt mondja, hogy „alázd meg magad az ÚR előtt.” Ez egy választás. Az alázat olyan valami, amit magaddal teszel. Senki sem képes megtenni veled. Megalázhatnak, de nem tudnak alázatossá tenni. Lényegében az alázat teljes függés Istentől. Ez nem tagadja meg az erősségeidet, de azt jelenti, hogy őszinte vagy a gyengeségeidet illetően.

A gondolkodóknak arra is figyelniük kell, hogy gyakorolják, amit tudnak. Ha tudod, akkor tedd meg! A Jakab 1:22 azt mondja: „Ne csupán hallgatói legyetek az igének, hogy ne csapjátok be magatokat, hanem tegyétek is meg, amit mond!”

Isten Igéje az élet „Használati Utasítása”, ezért akarja Isten, hogy tegyük meg, amit meg kellene tennünk. Ő a Teremtőnk, Ő tudja legjobban, hogyan kellene élnünk. A jó hír az, hogy Isten mindig igazságos velünk, segít bennünket, hogy kövessük az Ő utasításait.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Melyik nehezebb számodra, megtagadni az erősségeidet, vagy őszintének lenni a gyengeségeiddel kapcsolatban Miért gondolod így?
  • Készíts egy listát arról, hogy miben hiszel! Teszed ezeket?
  • Hogyan fejleszted és erősíted az elméd az imádat cselekedeteként?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2017.09.04)

Szólj hozzá!
Címkék: imádat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása