Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ragadd meg mind a jó, mind a rossz múltbeli tapasztalataidat

2017. szeptember 12. 03:00 - magyarosijulia

„Emlékezzetek ma mindazokra, amiket megtanultatok az Úrról a vele való tapasztalatokból.” (5Mózes 11:2a, GNT fordítás)

El kell fogadnod az életedben történt tapasztalatokat – a jókat, a rosszakat, a szégyenteljeseket, a helyeseket, a helyteleneket, a boldogokat és a szomorúakat – és abba kell hagynod a múltadtól való menekülést, ha azt szeretnéd, hogy Isten jóra fordítsa azokat az életedben.

A Galata 3:4-ben írja: „Minden tapasztalatod hiábavaló volt? Remélem, hogy nem!” (NCV fordítás).

Ne próbálj elszaladni a múltadtól! A fájdalom miatt sokan letagadják, figyelmen kívül hagyják, leértékelik, bánják vagy neheztelnek a múltjukra. Újraírják a múltjukat és különféle történeteket találnak ki, mert boldogabbak a hazugsággal, mint szembenézni a múlt fájdalmaival. De ha tagadásban élsz, Isten nem tudja felhasználni a tapasztalataidat a jóra.

Isten minden élettapasztalatot a javadra tudja fordítani, de többé nem futhatsz el azoktól a tapasztalatoktól. El kell fogadnod, meg kell ragadnod őket. Lehet, hogy a szüleid nem voltak valami csodásak, lehet, hogy nem voltál olyan menő a suliban, nem te voltál a csapatkapitány vagy a diákbál királynője – és mi van akkor? Ezek a te tapasztalataid. Tedd magadévá őket!

Hagyd abba a rossz tapasztalataid kilökését az elmédből! Emlékezned kell rájuk. Az 5Mózes 11,2a-ban ez áll: „Emlékezzetek ma mindazokra, amiket megtanultatok az Úrról a vele való tapasztalatokból.” (GNT fordítás).

Ez az igevers azt mondja, hogy az a fontos, hogy emlékezz a leckékre. De hogyan tedd ezt? A legjobb módja emlékezni a leckékre és tapasztalatokra, ha naplóba jegyzed le őket. Nem határidőnaplóról beszélek, mert abban a tetteid listáját jegyzed: ma elmentem a boltba és vettem egy tejet. Nem feltétlenül kell írnod egy naplóba, de minden alkalommal, amikor egy fontos leckét tanultál, leírod, hogy ne felejtsd el: Ez fájdalmas volt. A nehezebb úton tanultam meg ezt a leckét. Nem akarom ezt soha elfelejteni!

Hogy emlékezz mindarra, amit Istenről tanultál, vezess egy naplót. Így visszatekinthetsz és emlékezhetsz, hogy mi mindenre tanított meg Isten, és ez bátorítani fog az életed sötétebb időszakaiban és emlékeztetni fog arra, hogy Isten akkor is a te javadra munkálkodik!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit teszel, hogy emlékezz Isten hűségére és a megválaszolt imádságokra?
  • Ha nem vagy egy „író" típus, milyen más módon tudnád megörökíteni Istennel való tapasztalataid a papír és ceruza helyett?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása