Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hat lépés a biblikus döntéshozatalért

2017. szeptember 21. 03:00 - kennedymárti

“Bolond, aki magában bízik! De azok, akik Isten bölcsességére támaszkodnak, biztonságban maradnak” (Példabeszédek 28:26 TLB).

Bár Isten álmot adott Mózesnek, miszerint az kivezeti Izrael gyermekeit a 400 éve tartó rabszolgaságból, de Mózesen állt a döntés, hogy szembeszegüljön a fáraóval. Nóénak azt az álmot adta az Isten, hogy mentse meg a Földet az árvíztől, azonban Nóénak kellett elhatároznia, hogy megépíti a bárkát. Isten álma  Ábrahám számára egy új nemzet létrehozása volt, ám Ábrahámnak kellett döntenie afelől, hogy maga mögött hagyva megszerzett javait, beleveti magát az ismeretlenbe.

Csakúgy, mint ők, te sem fogsz ráébredni Isten életedre vonatkozó tervére, amíg el nem jutsz odaig, hogy döntesz és hitbéli lépést teszel..

Legyen szó akár a karrieredről, a házasságodról, az anyagiakról, az egészségedről vagy a gyermekeidről, létezik egy egyszerű és jól bevált módszer arra, hogyan hozz biblikus döntéseket. E módszer segíti mederben tartani az életed, miközben igyekszel Isten neked szánt tervét beteljesíteni.

  1. Imádkozz útmutatásért.

Mielőtt bármit is teszel, vizsgáld meg Isten nézőpontjából a problémát. “Bolond, aki magában bízik! De azok, akik Isten bölcsességére támaszkodnak, biztonságban maradnak” (Példabeszédek 28:26 TLB).

  1. Szögezd le a tényeket.

Nincs ellentmondás a hit és a tények között. Járj utána mindennek, mielőtt döntést hoznál. A Példabeszédek 13:16a azt mondja, „Aki bölcs, az ésszel cselekszik” (NIV fordítás).

  1. Kérj tanácsot.

Beszélgess olyasvalakivel, aki döntött valaha hasonló kérdésekben. Továbbá kérdezz barátokat, akik ismerik a gyenge tulajdonségaid. „Minél több tanácsot kapsz, annál nagyobb az esélyed a győzelemre” (Példabeszédek 24:6b GNT fordítás).

  1. Számolj a költségekkel.

Minden döntésnek ára van, hiszen időt, pénzt, energiát, hírnevet, tehetséget és erőforrásokat vesz igénybe. A Példabeszédek 20:25 azt mondja, „Csapdába esik, aki meggondolatlanul köteleződik el és csak később gondolja át fogadalmát” (NIV fordítás). Amikor az emberek nyomást gyakorolnak rád egy döntéshozatal során, teljesen érthető, ha így szólsz: „Hamarosan választ adok”. Sokkal fontosabb bölcs, semmint gyors döntést hozni.

  1. Készülj fel a nehézségekre.

Hittel várd az események legjobb kimenetelét. Bízz benne, hogy Isten munkálkodik az életedben. Ugyanakkor, készülj fel a lehetséges problémákra, amik részei minden döntéshozatalnak. Salamon a Példabeszédek 22:3-ban azt mondja, „Az elővigyázatos ember látja a lehetséges nehézségeket és felkészül rájuk; a vakmerő vakon indul el és szenvedi a következményeket” (TLB fordítás).

  1. Szembesülj a félelmeiddel.

A tökéletességre való törekvés megbénítja a bennünk szunnyadó lehetőségek kibontakozását. Isten mindig tökéletlen embereket használt tökéletlen helyzetekben, hogy megvalósítsa tervét. A Prédikátor 11:4 azt mondja, „Ha a tökéletes feltételekre vársz, sosem fogsz semmit megvalósítani” (TLB fordítás). Bízz Istenben és cselekedj a nehézségek, félelmek és kételyek ellenére is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, vajon miért késlekedünk imátkozni és kérni a jo Isten útmutatását fontos döntések előtt?
  • Mi a különbség aközött, hogy hitben lépéseket teszünk és aközött, hogy biblikus lépéseket teszünk annak érdekében, hogy bölcs döntéseket hozzunk?
  • Melyik lépést tartod  a legnehezebbnek a fent említettek közül? Imádkozz és kérd Istent, hogy segítsen bíznod Benne minden egyes hitben megtett lépés során.

 

      *    (Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása