Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nehéz időkben az a legfontosabb, ami benned történik

2017. szeptember 29. 03:00 - mintyovanviki

„Pál így szólt a századoshoz és a katonákhoz: „Ha ők nem maradnak a hajón, ti sem menekültök meg.” (Apostolok cselekedetei 27:31 NIV fordítás)

Az élet nem igazságos. Lesznek problémáid, nehézségeid, sérelmeid, amelyek vagy jobbá vagy még keserűbbé fognak tenni. Akár növekedhetsz, de akár fel is adhatod. Akár azzá is válhatsz, akinek Isten látni szeretne, de akár meg is keményítheted a szívedet. Neked kell eldöntened, hogyan válaszolsz életed nehézségeire. Hogyan fogod kezelni őket?

Amikor ezeken a nehéz időszakokon mész keresztül, akkor kevésbé fontos, hogy mi történik veled, azzal szemben, hogy mi történik benned. Ez az, ami elvezet téged az örökkévalóságba – nem a körülményeid, hanem a jellemed.

Az Apostolok cselekedeteinek 27. részéből három olyan utat tanulhatunk meg, ahogyan NEM szabad válaszolnunk a megpróbáltatás idején:

1. Ne sodródj. „A hajót magával ragadta a vihar, úgyhogy nem tudott a széllel szemben haladni; ezért feladtuk és sodródtunk tovább.” (Apostolok cselekedetei 27:15 NIV fordítás). A hajó Pált és más bebörtönözöttet szállított Rómába a Földközi-tengeren. 14 napja nem látták a Napot, ezért semmilyen támaszpontjuk nem volt. Hagyták magukat sodródni.

Amikor nehézséggel találkoznak az emberek, sokan elkezdenek sodródni. Nincs céljuk, tervük, érdeklődésük, álmuk az életükkel kapcsolatban. Ma ezt „lejtmenetnek” hívjuk. A probléma a lejtmenettel az, hogy fejjel a mélység felé állsz. Az élet nem egy tengerpart. Az élet sokszor nehéz, de ne veszítsd el az érdeklődésedet vagy az álmaidat, csak azért mert az élet nehéz.

2. Ne add fel. „A vihar hevesen dobált bennünket, ezért másnap kidobálták a hajóterhet.” (Apostolok cselekedetei 27:18 NIV fordítás). A hajótisztnek csökkenteni kellett a hajóterhet, ezért kidobálták a berendezést és az élelmiszert. Feladtak szükséges dolgokat, mert a vihar akkora nagy volt.

Amikor viharba kerülsz és a stressz kezd elhatalmasodni rajtad, hajlamos vagy elhanyagolni és kidobni jobb időkben egyébként nagyon fontos értékeidet és kapcsolataidat. Azt mondod, „Lemondok a házasságomról!", „Lemondok arról az álmomról, hogy főiskolára menjek.”

Isten azt mondja, „Maradj a hajóban!”. Például megtetted-e ezt a házasságodban? Mondtad-e: „A válás nem lehetőség számunkra; harcolni fogunk érte!" Ha nem, akkor ott lesz a kísértés, hogy bármikor feladd. Ha nem dobod el a kulcsot, sosem fogsz azzá a jellemmé fejlődni, amelyet Isten szánt neked. Isten képes helyzeteket és személyiségeket változtatni. Téged is meg tud változtatni. Saját tapasztalataimból tanultam meg, hogy Isten akarata sohasem az, hogy elmeneküljünk nehéz helyzetekből. Isten azt akarja, hogy tanuljunk, növekedjünk és fejlődjünk és ő velünk lesz minden pillanatban.

3. Ne ess kétségbe! „Végül feladtunk minden reményt, hogy megmenekülünk.” (Apostolok cselekedetei 27:20b NIV fordítás). 14 nap teljes sötétség és a hajóteher kidobása után – mikor már sem ételük, sem felszerelésük nem volt, – az utasok feladták a reményt. De egyetlen dologra nem gondoltak: Bár viharban vannak, Isten irányítja az életüket. Nem hagyta el őket. Lehet, hogy nem tapintható az Ő jelenléte, de ha távol érzed magadtól Istent – tedd fel a kérdést: ki távolodott el: Ő vagy te? 

Isten veled van a viharban és át fog segíteni rajta. Próbára tesz, hogy meglássa valóban bízol-e benne.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tudod bemutatni azt, hogy bízol Istenben, miközben viharban vagy?
  • Milyen nehéz helyzetekben vártad, hogy Isten, hogy közbeavatkozzon és megváltoztassa azokat?
  • Hogyan várhat arra Isten, hogy elkezdj változni, ahelyett, hogy megváltoztatná a helyzetet? Mit válaszolsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása