Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Megtérés: hogyan állítsd át a robotpilótádat

2017. január 31. 03:00 - csmsdvd

„Engedd, hogy Isten új emberré formáljon azáltal, hogy értelmedet megújítja.” (Róma 12:2, NLT fordítás)

zgfmyybg-1371082658.jpg


Képzeld el, hogy egy versenycsónakban vagy, amely a robotpilóta segítségével kelet felé van állítva. Ha nyugat felé szeretnél menni, két dolgot tehetsz.

Elkapod a kormányrudat és fizikai erővel kényszeríted a másik irányba, mint amerre a robotpilóta programja vinné. Kemény akarattal tudnál uralkodni a robotpilótán, de folyamatosan éreznéd az ellenállást. A karjaid valószínű elfáradnának az idegeskedéstől, elengednéd a kormányt és a hajó azonnal újra kelet felé fordulna, amerre eredetileg programozva volt.

Ez történik akkor, amikor saját akaratból próbálod megváltoztatni az életed. Azt mondod: ”Erőszakkal kevesebbet fogok enni és többet tornázok, nem leszek többé rendetlen és késlekedő.”

Igen, akarattal rövid távon eredményt érhetsz el, de egyben folyamatos belső vívódást generáltál, mert nem kezeled a kiváltó okot. A változás nem válik természetessé, valószínű feladod, és gyorsan visszatérnek az eredeti beidegződések, sémák.

Van egy egyszerűbb és könnyebb út: irányítsd át a robotpilótát. Változtasd meg a gondolkodásod. A Biblia szerint: „Engedd, hogy Isten új emberré formáljon azáltal, hogy értelmedet megújítja.” (Róma 12:2, NLT fordítás)

Az Újszövetség ezt megtérésnek nevezi, ami görögül az értelem megváltozását jelenti. Megtérsz, amikor megváltozik a gondolkodásod és elfogadod, ahogyan Isten gondolkodik: rólad, bűnödről, Istenről, a többi emberről, életről, jövőről és minden másról. Felöltöd magadra Krisztus jövőképét és perspektíváját.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen eredménye lett az életedben azoknak a változásoknak, amiket saját erődből próbáltál elérni?
  • Hogyan tudsz olyan új szokásokat felvenni, amelyek segítenek, hogy Isten szerint gondolkodj?
  • Mi a különbség aközött, ahogyan Isten látja az életedben változtatandókat és ahogyan Te vélekedsz azokról?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.24.)

Szólj hozzá!

Elszigetelődve nem tudsz szellemileg növekedni

2017. január 30. 03:00 - torokaron

„Gondolkodjunk azon, hogyan tudunk másokat motiválni arra, hogy szeretetben munkálkodjanak és jó dolgokat tegyenek. Ne hanyagoljuk el a közösséget egymással, mint ahogyan azt némelyek teszik, hanem bátorítsuk egymást, különösen most, hogy a visszatérés napja egyre jobban közelít.” (Zsidók 10:24-25, NLT fordítás, második kiadás)

 birds-1714542_1280.jpg

Néhányunk visszakozik attól, hogy elköteleződjék olyan nemzetközi növekedési terv kidolgozásában, ami elszámoltathatóságot és másokkal való kapcsolatépítést feltételez, mert azt hisszük, hogy a szellemi növekedés egy személyes és privát dolog. Ehelyett inkább úgy gondoljuk, hogy minden egyes személy saját magának fejleszt ki egy ilyen dolgot.

Ez azonban távol áll az igazságtól. Az individualizmus erőltetése még a szellemi növekedéssel kapcsolatos gondolkozásmódunkat is befolyásolta. Nagyon sok szellemi fejlődésről szóló tanítás én-központú és önmagunkra fókuszáló, a többi keresztyénnel való kapcsolat témáját teljesen figyelmen kívül hagyva.

Ez egyáltalán nem biblikus és az Újszövetség nagy részét semmibe veszi. A keresztyéneknek szükségük van a kapcsolatokra a növekedéshez. Elszigetelődve nem tudunk növekedni, közösségen belül tudunk csak fejlődni.

Az Újszövetségben újra és újra találkozunk azzal az alapigazsággal, miszerint a hívőknek szükségük van az egymással való kapcsolatra annak érdekében, hogy növekedni tudjanak. A Zsidók 10:24-25-ben úgy olvassuk, hogy „Gondolkodjunk azon, hogyan tudunk másokat motiválni arra, hogy szeretetben munkálkodjanak és jó dolgokat tegyenek. Ne hanyagoljuk el a közösséget egymással, mint ahogyan azt némelyek teszik, hanem bátorítsuk egymást, különösen most, hogy a visszatérés napja egyre jobban közelít.” (NLT fordítás, második kiadás)   

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A Bibliában hol olvashatsz olyan emberekről, akik igazán biblikus közösséget formálnak?
  • Az elszámoltathatóság hogyan segít a szellemi növekedésedben?
  • Mire van szükséged a szellemi családodtól? Továbbá, neked mit szükséges nyújtani a szellemi családod számára?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.23.)

Szólj hozzá!

Akarnod kell a lelki növekedést

2017. január 29. 03:00 - Szíj Melinda

„Ahogyan mindenkor,  félelemmel és rettegéssel munkáljátok ki üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő jó céljának beteljesítése szerint.” (Filippi 2:12b-13, NIV fordítás) 

weightlifting-generic-.jpg

Az emberi lélek növekedése feltételezi a növekedés iránti elköteleződést. Elengedhetetlen az emberi akarat, elhatározás és erőfeszítés a növekedés érdekében.

A lelki növekedés egy elhatározással kezdődik, amely elhatározás nem kell, hogy nagy ívű legyen, sokkal inkább legyen szívből jövő és komoly. Amikor Jézus követői egy elhatározással az ő útjára léptek, nem voltak tisztában döntésük minden vonatkozásával.  Egyszerűen kinyilvánítottak egy szándékot, hogy követik őt, ami aztán egy izgalmas lelki utazás nyitánya lett. Jézus pedig megragadta ezt az egyszerű, ám komoly döntést és építkezett rá.  

A Filippibeliekhez írt levél 2:12b-13. igeversében Pál beavat minket a lelki növekedés rejtelmeibe, midőn azokhoz szól, akik már megtértek: „Ahogyan mindenkor,  félelemmel és rettegéssel munkáljátok ki üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő jó céljának beteljesítése szerint.” (NIV fordítás)

Figyeld meg a szóhasználatot: „munkáljátok ki” üdvösségeteket – nem pedig „munkálkodjatok rajta”.  Semmit sem tehetsz azért, hogy lelki értelemben megváltsd magad;  Krisztus végezte el ezt életével, halálával  és feltámadásával. Fontos azzal tisztában lenni, hogy Istennek része van a növekedésünkben – de nekünk is oda kell tennünk magunkat. Elszánt erőfeszítéseket kell tennünk a lelki fejlődésünk érdekében.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent „kimunkálnod” üdvösségedet?
  • Milyen célzott erőfeszítéseket teszel a lelki növekedésed érdekében? Mi egyebet tehetnél még az idei esztendőben?
  • Mit gondolsz, Isten miért kíván meg tőlünk erőfeszítéseket lelki növekedésünk érdekében?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.22.)

Szólj hozzá!

A lelki növekedéshez tervre van szükséged

2017. január 28. 03:00 - Lilla:)

"Olyan régóta hiszel, most már másokat kellene tanítanod. Ehelyett, újra szükséged van arra, hogy valaki megtanítsa neked Isten igéjének alapjait. Olyan vagy, mint egy kisbaba, akinek tejre van szüksége, mert nem tud szilárd ételt enni." (Zsidók 5:12, NLT fordítás)

pencil-1891732_1280.jpg


Keresztények milliói lesznek úgy egyre idősebbek, hogy közben nem nőnek fel; úgy csinálnak, mintha a lelki növekedés automatikus lenne. Lehet, hogy van tervük a biztonságos nyugdíjas évekre. Lehet, hogy tervük van arra is, hogy főiskolára küldjék gyermeküket. Arra viszont nincs stratégiájuk, hogy gazdagítsák lelküket. Az emberi lét legfontosabb oldalát a szerencsére bízzák!

A lélek azonban nem automatikusan növekszik és érik, mint ahogy egy kisbaba sem. Kell hogy legyen egy terved arra, hogyan táplálod, edzed és tanítod - különösen a szobatisztaságra -, hogy felnőve egészséges, erős és érett legyen.

Ha magára hagysz egy kisbabát, meghal. Ugyanez történik a lelkeddel is. A világunk tele van olyan emberekkel, akik megöregszenek, de ha a lelki érettségről van szó, még mindig kisbabák.

A lelki növekedés akkor sem jön magától, ha megnyitod a szívedet Krisztusnak. A Zsidókhoz írt levél szomorúan jegyzi meg: "Olyan régóta hiszel, most már másokat kellene tanítanod. Ehelyett, újra szükséged van arra, hogy valaki megtanítsa neked Isten igéjének alapjait. Olyan vagy, mint egy kisbaba, akinek tejre van szüksége, mert nem tud szilárd ételt enni." (Zsidók 5:12, NLT fordítás)

A lelki növekedés nem történik meg csak úgy. Kell, hogy legyen egy terved!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Egy év múlva ilyenkor, hol szeretnél állni lelkileg?
  • Mi a terved, hogy elérd ezt a célt?
  • Mi a következő lépés, amit meg kell tenned a lelki növekedésed érdekében? Hogyan tudnál használni az ajándékaidat Krisztus testének szolgálatában?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.21.)

Szólj hozzá!

A szeretetre való készség szellemi fittséget követel meg

2017. január 27. 03:00 - kennedymárti

„Mindent eltűr, mindig bizakodik, mindig remél, mindenben kitart. Ez a szeretet soha nem fogy el.” (Korinthusiakhoz írt első levél 13:7-8a, NIV fordítás).

Isten ereje nélkül nem tudsz úgy szeretni, ahogy Ő teszi, mert az emberi szeretet véges.  

Ha úgy érzed, semmi nem éri meg annyira, hogy energiát ölj bele, az élet hiábavalónak és céltalannak tűnik, vagy azt veszed észre, hogy Istent okolod a problémáidért, akkor ezek utaló jelek arra, hogy spirituálisan fásult vagy. Nem vagy kész szeretni, ha ki vagy égve szellemileg.

A Biblia azt mondja az 1Timótheus 4:7-ben, „Szánj időt arra, hogy fitten tartsd magad szellemileg (Phillips fordítás). Hogyan tudod magad lelkileg egészségesen tartani annak érdekében, hogy szeresd az embereket? Úgy, hogy olyan szokásokat veszel fel, amik folyamatosan megújítják a lelkedet.

Íme három tényező, ami segít elkezdened új szokásokat beépítened az életedbe:

Napi csendesség. “Ezért pedig nem csüggedünk. Ha a külső emberünk szenvedést tűr is el és könnyeket, a belső emberünk naponta megújul erejében” (2. Korinthusiakhoz írt levél 4:16 Phillips). A testünk fizikálisan szenvedhet és gyötrődhet, de bensőnkben újra és újra megújíthatjuk lelkünket az Istennel eltöltött idő során.

Nem is tudom, mi vihetné pozitívabb irányba az életedet annál, mint hogy szokássá teszed a mindennapjaidban a rendszeres csendességet az Úrral. Kezdésnek szánj erre tíz percet a napodból. Találj egy olyan helyet magadnak, ahol egyedül lehetsz: az autóban, a hálószobádban vagy a nappalidban, a kertben vagy talán az irodádban. Azután válassz egy könyvet a Bibliából és olvass el egy fejezetet minden nap. Olvasd el, tűnődj el azon, amit olvastál, talán írj le néhány dolgot, ami megfogalmazódik benned. Ez egy olyan jó szokás, ami frissen fogja tartani a lelked.

Házi csoport. A hívő ember házi csoport nélkül árva, ezért mindenképpen szükséged van egyre! A Biblia azt mondja, “Bátorítsátok egymást minden egyes napon” (Zsidókhoz írt levél 3:13a, NIV fordítás). Szükséges, hogy összegyűljetek egy csoporttal hetenként, ahol megoszthatod egyéni szükségeidet és problémáidat, imádkozhattok egymásért és barátokra lelhetsz.

Dicsőítés. A dicsőítés megújít és megelevenít. Helyrerak. A Zsoltárok 59:16-ban olvashatjuk, „Én pedig hatalmadról énekelek, magasztalom szeretetedet minden reggel; mert te vagy az én mentsváram, menedékem a szükség idején” (NIV fordítás). Szükséged van arra az érzelmi felszabadulásra és feltöltődésre, ami az éneklés folyamán történik. Hallgass keresztény dalokat és kezdj el énekelni, azután pedig figyeld, Isten hogy rak rendet a szívedben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért nehéz szeretni másokat akkor, amikor szellemi sivárság uralkodik benned?
  • Készíts tervet napi csendességre: Hol fogsz találkozni Istennel? Melyik napszakban? Mennyi időre? Mit fogsz tanulmányozni? Mire lesz szükséged a Bibliád mellett?
  • Hogyan kérhet Isten arra, hogy dicsőíts, amikor úgy tartod magadról, hogy egyáltalán nem vagy jó énekes?


* (Daily Hope by Rick Warren – 2017.01.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása