Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten megpróbál mielőtt sikerekkel bízna meg

2017. október 03. 03:00 - Anika Enikő

“A tűz az ezüst és az arany tisztaságát próbálja meg, az Úr az ember szívét teszi próbára.” (Példabeszédek 17:3, NLT fordítás)

Több millió órán át nézhetsz tévét és filmeket, de olyan izgalmas történetet nem fogsz látni, mint amilyen Dániel története a Bibliában. Ez olyan izgalmas, mint mondjuk az Elveszett frigyláda fosztogatói és a Küldetés című film együttvéve.

A Bibliában Dániel élete 15 éves korától 85 éves koráig követhető, és életének minden szakasza lélegzetelállítóan izgalmas. Az elkövetkezendő néhány hétben Dániel életéből olyan fontos igazságokat fogunk megnézni, amelyeket mindennapi életünkben is alkalmazhatunk.

Amikor Dániel még tizenéves volt, a Babilóniaiak levertek egy felkelést Júdeában és néhány izraelitát fogságba vittek. Mivel Dániel egészséges, értelmes és jó ítélőképességű volt, fogolyként elvitték, hogy kiképezzék a király  szolgálatára ( Dániel 1:1-7).

Ekkor Isten megpróbálta őt, mert Isten megpróbáltatásokkal tesztel minket mielőtt sikerekkel bízna meg. Istennek nagy tervei voltak Dániellel. Az egész történelemben csupán csak két ember van, akiknek Isten elmondta, hogy milyen lesz a világ vége: Dánielnek és János apostolnak. Dánielt azzal bízta meg Isten, hogy ezt az üzenetet elsőként Izraelnek mondja el, majd a Biblián keresztül az egész világnak. Ám mielőtt Isten rábízta volna Dánielre az üzenetet, nehézség elé állította és megpróbálta.

A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 17:3-ban: “A tűz az ezüst és az arany tisztaságát próbálja meg, az Úr az ember szívét teszi próbára.” (NLT ford.)

Ha Isten használni fog, előbb megpróbál. Meg akar bizonyosodni afelől, hogy készen állsz jól használni a hatalmat, az áldást, a befolyást vagy bármi mást, amit ő akar adni neked.

Nabukodonozor, Babilónia királya Dánielt más fiatal férfiakkal együtt egy hároméves mentális átprogramozásnak vetette alá. Szerette volna kitörölni az elméjükből az Izraellel kapcsolatos emlékeket és elvilágiasítani őket. Új nyelvet tanítottak nekik, új kultúrát, új vallást és új szokásokat. A babilóniaiak megpróbálták Dánielt és ezeket a férfiakat újraprogramozni, hogy felkészítsék őket a királyi udvari szolgálatára.

Ám a király váratlan ellenállásba ütközött, amikor megpróbálta megváltoztatni Dániel étrendjét, amit ő Isten parancsainak való engedelmességből követett.

A Biblia ezt mondja: “Dániel elhatározta, hogy nem szennyezi be magát a királyi palota ételével és borával, és engedélyt kért a főtisztségviselőtől, hogy ne kelljen beszennyeznie magát ezekkel." (Dániel 1:8, NIV fordítás)

Lényegében a király azt mondta Dánielnek, hogy felejtse el Istent és mindazokat a szellemi, lelki értékeket, amelyeket addig követett. Dániel azonban nem mondott le ezekről, és így kiállta a próbát.

Isten hasonló próba elé állít téged is. Nem pont ilyen próba elé, de Isten tesztelni fogja a jellemedet. Isten tudni akarja, hogy rád bízhat-e sikereket. És a jó hír az, hogy Isten ott lesz veled, és segíteni fog, hogy sikerrel juss túl a próbákon.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor kellett Dánieléhez hasonló próbán keresztülmenned?
  • Mit gondolsz, miért tesz próbára Isten megpróbáltatásokkal mielőtt sikerekkel bízna meg?
  • Miért volt annyira fontos Dánielnek, hogy engedelmes maradjon Istennek Babilonban?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása