Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az alvás Isten ajándéka

2017. június 30. 03:00 - Abidzsil

,,Akit az Úr szeret, annak pihenést ad.” (Zsoltárok 127:2b, NLT fordítás)

rest.jpg

A nap folyamán és amikor alszol a Mennyei Atyád szeretettel figyel és vigyáz rád. Az alvás Isten ajándéka, és ahhoz, hogy el tudd fogadni ezt az ajándékot, bíznod kell Istenben. Amikor alszol, Isten helyreállítja a tested és megújítja az energiád.

A túl sok evésnek például egy kevéssé köztudott kiváltó oka az alváshiány. Amikor túl fáradtak vagyunk, gyakran próbáljuk pótolni az energiánkat koffeinnel, cukorral vagy szénhidráttal, amitől végül még fáradtabbak leszünk, mint voltunk azelőtt.

Ha bízol Istenben és előtérbe helyezed, hogy eleget aludj, épülni fog a hited. Miért szükséges hit az alváshoz? Mert hajlamosak vagyunk túlterhelni magunkat és azt gondolni, hogy nem tehetjük meg, hogy időt szakítsunk  elegendő alvásra.

Jézus is pihent, és soha nem volt bűntudata emiatt. Még Isten is megpihent a teremtés után. Kik vagyunk mi, hogy azt gondoljuk, túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy pihenjünk? Jézus azt mondja: ,,Jöjjetek hozzám mindannyian, akik fáradtak és leterheltek vagytok, és én pihenést adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok a lelketeknek.” (Máté 11:28-29 NIV ford.)

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Ha megajándékozod magad egy jó és pihentető éjszakai alvással, akkor az hogyan segíthet elérni az egészséges életmóddal kapcsolatos céljaidat?
  • Jézus azt mondja: ,,Jöjjetek hozzám mindannyian, akik fáradtak és leterheltek vagytok, és én pihenést adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok a lelketeknek.” (Máté 11:28-29, NIV ford.) Mit érzel a szívedben akkor, amikor azt olvasod, hogy Jézus pihenésre hív téged?
  • Mit kell megváltoztatnod az időbeosztásodban és a fontossági sorrendeden, hogy többet tudj pihenni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.06.23.)

Szólj hozzá!

Isten korlátlan forrásai rendelkezésedre állnak

2017. június 29. 03:00 - nagynikoletta

„Ha tehát feltámadtatok Krisztussal, olyan dolgokra vágyódjon a szívetek, amik odafent vannak, ahol Krisztus van, aki Isten jobbján ül. Az odafent levő dolgokkal foglalkozzon az elmétek, ne a földi dolgokkal!” (Kol 3:1-2, NIV fordítás)

Miközben arra törekszel, hogy egészségesebbé válj, azon kaphatod magad, hogy a stressz eltérít céljaidtól. A mindennapi élet problémái miatt gyakran esünk olyan kísértésbe, hogy egészségtelen döntéseket hozunk kényelemből vagy pedig azért, mert átmenetileg segítenek a stressz kezelésében.

Az igazság azonban az, hogy a problémák követni fognak az életed során mindig. Ha arra vársz, hogy az életed stresszmentes legyen, akkor arra sokáig várhatsz!

A Kolossé 3:1-2-ben ezt olvashatjuk: „Ha tehát feltámadtatok Krisztussal, olyan dolgokra vágyódjon a szívetek, amik odafent vannak, ahol Krisztus van, aki Isten jobbján ül. Az odafent levő dolgokkal foglalkozzon az elmétek, ne a földi dolgokkal!” (NIV fordítás)

A stressz a te döntéseden múlik. Akkor borulunk ki, amikor úgy döntünk, hogy a saját korlátolt forrásainkra összpontosítunk ahelyett, hogy Mennyei Atyánk korlátlan forrásaira koncentrálnánk.

Sosem leszel egészséges akkor, ha csak az akaraterőddel próbálsz meg felülkerekedni az akadályokon, ugyanis az egyszerűen nem elég erős. Gondolj inkább arra a tényre, hogy Isten olyan hatalmas, hogy a segítségedre tud lenni mindig, bármilyen kihívással is kell szembenézned amikor egészséges életre törekszel.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Mi jelenti számodra a legnagyobb stresszforrást? Szerinted miért van ez így?
  • Mit gondolsz, Isten hogyan lehetne segítségedre ebben a helyzetben? Mi gátol abban, hogy elfogadd a segítségét?
  • Hogyan tudnál jobban Jézusra figyelni ahelyett, hogy a napi stresszforrásaidra figyelsz?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.06.22.)

Szólj hozzá!

Gondold végig, mit eszel!

2017. június 28. 03:00 - K. Juc

„Tegyél próbára bennünket!" – kérte az őrt. „Hozass nekünk tíz napon keresztül minden étkezésre zöldségféléket és vizet! Azután hasonlíts össze bennünket azokkal a fiatalokkal, akik a királyi udvar ételeit eszik, és a kinézetünk alapján hozz döntést!" Az őr beleegyezett és megengedte nekik a tíznapos próbát. Amikor ez letelt, egészségesebbnek és erősebbnek látszottak, mint azok, akik a királyi udvar ételeit kapták." (Dániel 1:12-15, GNT fordítás)

no-cook-meal-prep-for-the-1200-to1500-calorie-level.jpg

Amikor Dániel eldöntötte, hogy nem szennyezi be magát Nebukadneccár király udvarának ételeivel, felvetett egy másik lehetőséget az őrnek: „Tegyél próbára bennünket!" – kérte. „Hozass nekünk tíz napon keresztül minden étkezésre zöldségféléket és vizet! Azután hasonlíts össze bennünket azokkal a fiatalokkal, akik a királyi udvar ételeit eszik, és a kinézetünk alapján hozz döntést!" Az őr beleegyezett és megengedte a tíznapos próbát. Amikor ez letelt, egészségesebbnek és erősebbnek látszottak, mint azok, akik a királyi udvar ételeit kapták." (Dániel 1:12-15, GNT fordítás).

Dániel nem evett össze-vissza és nem fogadott el bármit, amit elé tettek. Megfontolt volt a táplálkozásával kapcsolatban.

Amikor józanul gondolkodsz arról, amit megeszel, akkor Isten megadja az erőt, hogy folyamatosan jó döntéseket hozz. A józan gondolkodás önuralomhoz vezet. 

Ha előre tervezel, akkor el tudod kerülni, hogy vészhelyzetbe kerülj (amikor nagyon megéhezel, de éppen nincs nálad ennivaló). Elérheted, hogy a főétkezésed és az uzsonnád, amit előre bepakolsz magadnak, mindig egészséges legyen – így nem fogsz a zsíros, gyorséttermi ebéd után azonnal kidőlni délután.  

Ehelyett, a lehető legjobb formában leszel, tele energiával és kész bármit megtenni, amire Isten elhív.

A megfontoltság, a józan gondolkodás és az önuralom gyakorolása segíteni fog elérni az egészségeddel kapcsolatos céljaidat, és abban is segít, hogy jól tudd Istent szolgálni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Sorolj fel három olyan lépést, amit meg tudnál tenni, hogy jobban átgondold és előkészítsd az étkezéseid és ne forduljon elő vészhelyzet (amikor nagyon megéhezel, de nincs nálad ennivaló)? 
  • Melyik napszakban vagy leginkább hajlamos ilyen helyzetbe kerülni? Hogyan tudsz felkészülni ezekre az időszakokra, amikor sebezhetőbb vagy?
  • Milyen változásokat veszel észre magadon, amikor odafigyelsz arra, hogy mit eszel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.06.21.)

Szólj hozzá!

Kötelezd el magad a legjobb mellett, ne érd be a jóval csupán!

2017. június 27. 03:00 - Anika Enikő

„Az odafentvalókkal törődjetek, ne a földi dolgokkal." (Kolossé 3:2, GNT fordítás)

Sokan azt gondoljuk, hogy korlátlanul egyszerre több dologra tudunk figyelni. Az agyunk azonban nem egy számítógép és nem tud egyszerre több különféle programot futtatni. Amikor azt gondoljuk, hogy több feladatot el tudunk végezni egyszerre, akkor tulajdonképpen nem erről van szó, hanem csupán egyik faladattól gyorsan átkapunk a másikhoz. A figyelmünk megosztott. Emiatt törik össze az emberek az autóikat amikor vezetés közben üzeneteket küldözgetnek.

Emiatt törik össze magukat az emberek az egészséges élet felé tartó úton is. Az egészséges élet elérésének érdekében szüntelenül Istenre kell figyelni és az Ő egészséges életre vonatkozó tervére. Arra kell összpontosítani, ami a legfontosabb, úgy, hogy ne engedd meg magadnak, hogy a jelentéktelen dolgok elvonják a figyelmedet. Ha Sátán nem tud rávenni, hogy rosszat tegyél, eléri, hogy kifárasszon csupa jó dologgal. Eléri, hogy túlságosan elköteleződj a jó mellett, de nem a legjobb mellett!

A Biblia ezt mondja: „Az odafentvalókkal törődjetek, ne a földi dolgokkat." ( Kolossé 3:2, GNT fordítás).

Amint azon dolgozol, hogy elköteleződj arra, hogy egészségessé válj és egészségesen élj, tedd félre mindazokat a dolgokat, amik nem számítanak, hogy Jézusra tudj figyelni és az Ő tervére a testeddel kapcsolatosan.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a jelentéktelen dolgok, amik elvonnak téged azoktól az emberektől vagy dolgoktól, amelyekre Isten hívott el?
  • Mit szeretnél elérni az egészséges életmódra való törekvésen keresztül? Mi motivál téged?
  • Miben különbözik az életed 5 év múlva, ha az egészséggel kapcsolatos céljaidban sikereket érsz el?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.06.20)

Szólj hozzá!

Tekints a mára ahhoz, hogy egészséges legyél

2017. június 26. 03:00 - Anika Enikő

„Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.” (Máté 6:11)

Vegyük csak észre, hogy Máté nem azt mondja, hogy: „A heti kenyerünket add meg nékünk ma." vagy „Az éves kenyerünket add meg nékünk ma."

Isten azt akarja, hogy nap mint nap bízz benne. Nem szükséges a holnappal, illetve a következő héttel sem törődnöd addig, amíg el nem érkezik.

Tehát ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egészséges légy, nem kell a jövőbeli dolgokon idegeskedned az egészségeddel kapcsolatban; hanem csupán arra kell figyelned, amit ma kell megtenned ezért. Egyszerre csak egy dolgot tűzz ki, és érj el abban sikereket. Másképpen szólva, arra figyelj amit ma megeszel, és csak azután arra, hogy hogyan fogod véghezvinni a napodat. Hogyan építesz be mozgásformákat a mai napba és azután eléred a napi célod.

Jézus mondta: „Ne aggódjatok a holnapért, mert a holnap meghozza majd a maga aggályait. Minden napnak elég a maga baja." (Máté 6:34, GNT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az egészséges létnek milyen aspektusai azok, amelyek aggodalommal töltenek el? Mit gondolsz, miért van ez? Mennyire lehet ez kapcsolatban az Istenben való bizalmaddal?
  • Mit gondolsz Isten vajon miért szeretné azt, hogy lépésről lépésre, illetve egyszerre csak egy dolgot tarts szem előtt?
  • Készíts egy listát az egészséggel kapcsolatos aggodalmaidról; majd szűkítsd le a listád csak azokra, amelyekkel ma kell foglalkoznod és vidd ezeket Isten elé.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.06.19)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása