Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az igazság szabaddá tesz

2017. január 08. 03:00 - magyarosijulia

„Mivel hallottatok Jézusról és az igazságról, ami Tőle származik, vessétek el a régi bűnös természeteteket és a korábbi életmódotokat, amit megrontott a bujaság és a csalás. Inkább engedjétek, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és magatartásotokat. Vegyétek fel az új természetet, ami Istenhez hasonlóvá teremtetett – valóságosan igaz és szent. Ne hazudjatok többé, hanem mondjátok el felebarátaitoknak az igazságot, hiszen mindannyian egy test tagjai vagyunk." (Efézus 4:21-25 NLT fordítás, második kiadás)

A személyes változáshoz nem az akaraterő a kulcs. A titok nyitja tudni az igazságot és szembenézni vele. Tudnod kell és szembe kell nézned az igazsággal önmagadra, a kapcsolataidra és a természetedre vonatkozóan, ha bármit is változtatni akarsz az életedben.

Miért szükséges tudni az igazságot mielőtt bármi is megváltozik? Mert az életedben lévő önpusztító szokások mögött egy hazugság áll, amit elhiszel. Ha adósságaid vannak, akkor olyan hazugságokat hittél el, hogy „Bármennyit is költhetek, mert úgy is megúszom!" vagy „Bármikor vissza tudom fizetni!" Lehet, hogy túlértékelted, hogy mennyit fogsz keresni, vagy elhitted azt a hazugságot, hogy szükséged van egy sokkal nagyobb házra.

Valóban így van? Biztos vagy benn, hogy ez az igazság? Be tudod bizonyítani, hogy ez az igazság? Teljesen biztos vagy, hogy amit az anyagiakról mondtál, az igaz? Vagy mi a helyzet a kapcsolataiddal? Vagy mi a helyzet azokkal a dolgokkal amelyeket magadról állítasz magadnak? Az az igazság a múltadról vagy valamilyen eseményről, amit te állítasz, vagy az az igaz, amit Isten mond róla?

A Biblia azt tanítja, hogy a személyes változás az igazsággal kezdődik. Az igazság szabaddá tesz! Pál apostol azt mondja, „Mivel hallottatok Jézusról és az igazságról, ami Tőle származik..." (Efézus 4:21 NLT fordítás, második kiadás). Ki az igazság? Jézus, és mivel Jézus az igazság, Ő mindig az igazat fogja mondani. Az Ő szava az igazság. A Biblia az Ő szava és ez azt jelenti, hogy a Biblia az igazság (2Tim 3:16-17).

Amit a tévében hallasz vagy könyvekben olvasol nem fog mindig segíteni, mert nem mindig az igazság. Tapasztaltad már ezt? De amit Isten mond az mindig igaz lesz. Isten Szava megmutatja, hogy hogyan menj vissza ahhoz az élethez, amelyre teremtettél, és azt is megmutatja, hogy miként maradj Isten útján.

Ezért annyira fontos, hogy naponta legyen egy csendes időszakod Isten Igéje mellett: a változáshoz szükséges megtudnod az igazságot! Amíg az életed alapját hazugságok, tévhitek vagy féligazságok képezik, sosem fogsz megváltozni. De amikor szembenézel az igazsággal és válaszolsz rá, elkezded meglátni a változást az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy önromboló viselkedésre az életedből. Milyen hazugságokat hittél el, ami ehhez a viselkedéshez vezetett?
  • Hogyan tudnád megváltoztatni a napi rutinod vagy beosztásod, hogy több időd tudj Isten Igéjével tölteni naponta?
  • Miért tűnik sokszor könnyebbnek továbbra is elhinni a magunkról vagy a körülményeinkről szóló hazugságokat mint szembenézni az igazsággal?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.01.)

Szólj hozzá!

Tudd, hogy kié vagy, és bízz benne

2017. január 07. 03:00 - FodorImi

„Mikor Jézus ismét megszólalt, ezt mondta: ’Én vagyok a világ világossága. Aki engem követ, sosem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.’” (János 8:12 – NIV fordítás)

Amikor Jézus azt mondta, hogy „Én vagyok a világ világossága”, akkor meghatározta, hogy Ő ki. Azt mondta ezzel, hogy „Én tudom, hogy ki vagyok.” A Bibliában legalább 18-szor mondta el Jézus magáról, hogy ki Ő. Azt mondta, Ő az ajtó, az élet kenyere, az út, az igazság, a feltámadás és az élet. Jézus tudta, hogy ki, és ennek eredményeképpen nem volt nyomás alatt.

Itt az identitással kapcsolatos elvről van szó. Mindaddig, amíg bizonytalan vagy saját identitásodban, addig nyomás alatt leszel, hogy megfelelj mások elvárásainak. Manipulálni fognak és megpróbálnak olyanná formálni, amilyenné ők gondolják, hogy lenned kellene, és nem hagyják, hogy olyan legyél, amilyennek Isten teremtett.

A stressz egyik fő forrása, hogy megpróbálsz olyan valaki lenni, aki nem vagy. Amikor félsz attól, hogy más rájön, milyen is vagy valójában, vagy hogy nem leszel képes fenntartani a látszatot, az stresszt okoz.

Egyetlen módon tudod ellensúlyozni ezt a külső nyomást úgy, hogy van egy belső elégedettségérzésed azzal kapcsolatban, aki vagy és akinek Isten teremtett téged. Úgy tudhatod meg, hogy ki vagy, hogy tudod azt, hogy kié vagy.

A Biblia azt tanítja, hogy téged Isten teremtett, és hogy nagyon szeret. Ő elfogad úgy, ahogy vagy, és terve van az életeddel. Amíg nem rendezed el magadban azt, hogy ki vagy, bizonytalan leszel, stressz nyomása alatt maradsz, és nem tudsz másoknak sem szolgálni.

Jézus mindig olyan dolgokat tett, amin csodálkoztak vagy meglepődtek az emberek. Alázatos volt, és szolgálta az embereket. A tanítványok közül egyik sem gondolt volna soha arra, hogy megmossák egymás lábát a felső szobában, mert bizonytalanok voltak. Jézus azonban mindig az erő pozíciójából szolgált. Tudta, hogy ő ki, és azt is, hogy kié, ezért nem volt nehéz számára alázatosnak maradni és szolgálni az embereket.

A szolgálat az önbecsüléssel szoros kapcsolatban áll. Amíg nem győzöd le a benned lévő bizonytalanságot és nem vagy kibékülve magaddal, addig nem fogod úgy érezni, hogy szeretnél másoknak segíteni. Legyen egy bizonyosság benned azzal kapcsolatban, hogy ki vagy, és hogy kié vagy, és akkor hatékonyan tudsz másokat szolgálni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség aközött, amit az emberek mondanak rólad, és aközött, amit szerinted Isten mond rólad?
  • Mit jelent az, hogy az erő pozíciójából szolgálni?
  • Miért tudunk hatékonyabban szolgálni akkor, amikor bizonyosak vagyunk afelől, hogy kik vagyunk Krisztusban?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2016.12.31.)

Szólj hozzá!

Minden keresztény papi szolgálatot lát el

2017. január 06. 03:00 - Á. Bözse

„Jöjjetek hozzá mint élő kövek, mint szellemi ház, amely szent papsággá épül fel.” (1Péter 2,5a, GW fordítás)

Isten azt mondja, hogy pap vagy. A hátteredtől függően ez vagy ijesztő, vagy kicsit zavaros lehet számodra. Péter azt mondja, hogy a papsággal járó felelősség és kiváltság most bármelyik hívő számára elérhetővé vált.

Az Ószövetségben a papok két dolgot tettek:

  1. Nekik volt joguk, kiváltságuk és felelősségük közvetlenül Istenhez fordulni. Imádkozhattak Istenhez, beszélhettek vele, imádhatták őt és közösségben lehettek vele. Mindenki másnak a papon keresztül lehetett Istenhez fordulnia.
  1. A papnak volt az a kiváltsága és kötelessége, hogy Istent képviseli az emberek felé, és más emberek szükségeit betöltve szolgál.

Ez a két dolog rád nézve is igazzá vált, amikor hívővé lettél.

Most már közvetlenül fordulhatsz Istenhez. Nem kell senki máson keresztül imádkoznod. Nem kell senki máson keresztül megvallani a bűneidet. Nem kell senki más ahhoz, hogy Istennel kapcsolatban és közösségben legyél. Olvashatod a Bibliát, beszélhetsz az Úrral, és közvetlen kapcsolatban lehetsz vele.

A Biblia azt mondja, hogy a templomban volt egy kárpit, amely a Szentek Szentjét, vagyis Isten Szent Szellemének lakhelyét elválasztotta attól a helytől, ahol az emberek voltak. A kárpit mögé csak a papok mehettek be évente egyszer. Amikor Jézus meghalt a kereszten, Isten ezt a  – több mint 20 m magas – kárpitot a tetejétől az aljáig kettéhasította, azt szimbolizálva, hogy most már nincs többé elválasztva ez a kettő.

Isten olyan ajándékkal is felruházott minket, hívőket, hogy szolgálhatunk más emberek felé. Minden keresztény egyben szolgáló is – nem pásztor, de szolgáló. Minden alkalommal, amikor arra használod az ajándékaidat és a képességeidet, hogy másoknak segíts, szolgálsz.

„Ő az, aki megmentett minket és kiválasztott minket a szent munkájára – nem azért, mert megérdemeltük volna, hanem mert ez volt a terve már jóval azelőtt, hogy a világ elkezdődött” (2Timótheus 1,9a, TLB fordítás). Miért mentett meg téged Isten? Azért, hogy szolgálhasd őt. A „nem szolgáló keresztény” kifejezés ellentmondás.

Hogyan tudod meg, hogy mi a szolgálatod? Nézd meg a képességeidet, az ajándékaidat, a tehetségedet. Amikor ezeket használva segítesz másoknak, azt szolgálatnak hívják – és ezzel nem kell dicsekedni, és nem is kell tőle megijedni. Egyszerűen csak segítesz másoknak, nem több, nem kevesebb. Tudsz pap lenni egy üzletben? Persze, hogy tudsz. Tudsz pap lenni könyvelőként? Persze. És kamionvezetés közben is? Igen, tudsz. Bármikor, amikor más embereknek segítséget nyújtasz Isten nevében, szolgálsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik a szellemi ajándékaid és képességeid? Hogyan használod ezeket, hogy Istennek és másoknak szolgálj?
  • Mit gondolsz, milyen hozzáállással szeretné Isten, hogy szolgálj? Miért?
  • Hogyan tudod a legtöbbet kihozni abból, hogy pap vagy? Kihasználod teljes mértékben azt a lehetőséget, hogy közvetlenül mehetsz Istenhez?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.12.30.)

Szólj hozzá!

A kereszt bizonyítja, hogy értékes vagy

2017. január 05. 03:00 - mirjam07

"Jöjjetek az Úrhoz, az élő Kőhöz, akit az emberek mint értéktelent elutasítottak, de akit Isten mint értékeset kiválasztott." (1Pét 2:4, GNT-fordítás)

Isten azt mondja, Ő nemcsak elfogad téged, de értékesnek is tart!

Mit gondolsz, mennyit érsz? Nem arról beszélek, hogy milyen érték van a birtokodban, hanem arról, hogy szerinted te magad mennyire vagy értékes. Soha ne keverd össze azt, amid van, azzal, hogy te mint személy, mennyit érsz. Lehetsz gazdag vagy szegény, de ennek semmi köze ahhoz, hogy te magad mennyit érsz.

Az életben általában két dologtól függ valaminek az értéke.

1. Attól, hogy valaki mennyit hajlandó fizetni azért, illetve

2. attól, hogy kié volt az a dolog korábban.

Ezt figyelembe véve, te mennyit érsz? Kérdezd meg magadtól, "Kié vagyok?" és "Mit fizettek értem?" A Biblia azt mondja, "Krisztus vásárolt meg, és fizetett értetek, tehát az Övéi vagytok." (1Kor 7:23, TLB-fordítás)

Te Istené vagy, és Jézus az életével fizetett érted. Isten elfogad, és értékesnek tart.

Péter egy épületet vesz példaként, és úgy mutatja meg nekünk, hogy milyen értékesek vagyunk. Isten építi ezt az épületet, az egyházat, Isten családját, és te is egy építőkő vagy. "Jöjjetek az Úrhoz, az élő Kőhöz, akit az emberek mint értéktelent elutasítottak..." (1Pét 2:4, GNT-fordítás) Jézus az élő Kő. Tökéletes volt, de mégis voltak, akik elutasították. Néhányan talán ezt gondoljátok. "Ha én tökéletes lennék, akkor elfogadnának." Nem! Jézus tökéletes volt, mégsem fogadta el mindenki. Viszont Őt "Isten mint értékeset kiválasztotta".

Isten építi az Ő egyházát, de ez nem templomokat, imaházakat vagy gyülekezeti épületeket jelent. Isten az emberekben él, és te az Ő lelki háza vagy. Péter azt mondja, hogy élő kő vagy. Amikor átadod az életedet Krisztusnak, akkor Isten nagy tervében egy építőkő leszel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha megérted, hogy keresztényként milyen értékes vagy Isten szemében, ez hogyan befolyásolja azt, ahogy önmagadat és a többi hivőt kezeled?
  • A te életedben miben nyilvánul meg az, hogy megértetted és megragadtad azt a szabadságot, ami abból ered, miszerint Krisztus kifizette a váltságdíjat érted?
  • Ha végre többé nem akarod elnyerni Isten vagy bárki más tetszését, hogyan tudnád az energiádat ehelyett arra fordítani, hogy megosztod másokkal is azt, miszerint Isten elfogadja őket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.12.29.)

 

Szólj hozzá!

Te már elnyerted Isten jótetszését

2017. január 04. 03:00 - kennedymárti

„Ti azonban kiválasztott nép tagjai vagytok, királyi papság, szent nemzet, Isten megkülönböztetett tulajdona, hogy hirdessétek a dicséretét annak, aki kihívott titeket a sötétségből az ő csodálatos világosságába.” (1Pét 2:9, NIV-fordítás)

Az emberek nagy része azzal tölti az életét, hogy elnyerje mások tetszését. El akarjuk nyerni a szüleink, ismerőseink, a társunk vagy egy általunk tisztelt ember tetszését, de még azokét is, akikre irigykedünk. A bennünk élő vágy, hogy elnyerjük mások jóindulatát, a legkülönfélébb dolgokra késztet minket. Befolyásolhatja, hogyan öltözködünk, milyen autót vezetünk, milyen házat vásárolunk, de még azt is, hogy milyen pályát választunk.

Egyetértesz azzal, miszerint az emberek a legőrültebb dolgokat is képesek elkövetni annak érdekében, hogy elfogadják őket? Amikor gyerek voltál, nagyon erősen dolgoztál azon, hogy beilleszkedj egy közösségbe, és ha valaki azt mondta, "Fogadok, hogy ezt nem mered megcsinálni!", te csak azért is megcsináltál valami őrültséget. Megtetted, mert a megfelelés és elfogadás utáni vágyad felülírta a személyes biztonságvágyadat. Amikor gyerekkorodban például kosárlabdáztál, emlékszel arra, milyen nagyszerű érzés volt, hogy a legjobb játékos beválasztott a csapatába? És esetleg emlékszel arra is, hogy mennyire fájt, amikor már csak két-három játékos hiányzott a csapatból, de téged még mindig nem választottak ki?

Nagyon szeretjük azt érezni, hogy elfogadnak bennünket.

Ha valaki tudja, hogy kiválasztották, akkor az csodát tud tenni az önbecsülésével. A Biblia azt mondja Péter első levele 2. fejezetének 9. versében, hogy „ti kiválasztott nép tagjai vagytok” (NIV-fordítás). Ennek mindenképpen meg kell erősítenie az önbecsülésedet! Krisztus elfogadott téged. És nem azért, mert jól teljesítettél, vagy mert megdolgoztál azért, vagy mert megérdemled, hanem mert Isten egyszerűen azt mondja, „Én kiválasztottalak téged.”

Talán már elfogadtad Jézust, és behívtad Őt az életedbe, de vajon tudatosult-e benned, hogy Krisztus is elfogadott téged? Ezt nem kell kiérdemelned, és bizonyítanod sem kell.

„Még ha az apám és anyám elhagyna is, az Úr gondot fog viselni rám” (Zsolt 27:10, GW fordítás). Lehet, hogy olyan szüleid voltak, akiknek lehetetlen volt megfelelni. Nem számít, mit tettél, semmi sem volt elég jó. Ha hármast kaptál, ők négyesre számítottak. Ha négyest kaptál, akkor ötösre. És ha ötöst kaptál valamiből, ők az összes tárgyból ötöst akartak.

Nagyon szomorú látni, de sokan még felnőttként is bizonyítani próbálnak a szüleiknek. Lehet, hogy még te is próbálod elnyerni a szüleid tetszését, pedig több mint valószínű, hogy ez nem fog sikerülni. Ha eddig még nem tudták kifejezni feléd az elfogadásukat, akkor bennük nincs valami rendben. Viszont a jó hír az, hogy nincs is szükséged erre ahhoz, hogy boldog legyél! Több mint hétmilliárd ember él a Földön. Ha ebből te nem nyered el kettőnek a tetszését, az nem olyan nagy tragédia, igaz? 

Viszont Isten mint az Ő családjának tagját már elfogadott téged!

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mire alapozod az önbecsülésedet?
  • Hogyan hat rád fizikailag, hogy szeretnél másoknak megfelelni? Hogyan hat rád érzelmileg, lelkileg és szellemileg?
  • Honnan tudhatod, hogy Isten elfogadott, és hogy úgy fogadott el, ahogy vagy?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.12.28.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása