Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kiben bízhatsz?

2017. március 19. 03:00 - Szíj Melinda

„Mert az Úr igéje igazságot hordoz, és mindenben bízhatunk, amit Ő cselekszik” (Zsoltárok 33:4 NLT fordítás, második kiadás).

merleghinta.jpg

Az élet nagy kérdéseinek egyike: „Kibe veted a bizodalmad?” Erre a kérdésre adott válaszod fogja meghatározni, hogy boldog vagy nyomorult leszel-e, sikeres, vagy kudarcot vallasz, kezdesz-e valamit az életeddel vagy elfecséreled azt.  

Vegyük sorra a lehetőségeket. A Kongresszusra rábíznád magad? Minden bizonnyal nem. Az ő szavahihetőségük nem csekély kívánnivalót hagy maga után mostanság. Esetleg a médiába veted a bizalmad? Miért tennéd, amikor sohasem tudhatod, hogy az igazat mondják-e? Netán egy népszerű vélemény az, ami élvezi a bizalmad? Nem túl bölcs megfontolás, ha csakhamar felülírhatja egy másik vélemény.  

Magadra hagyatkozva önmagadban bízol? Ez valójában megint csak nagy szamárság, mert az érzelmek hazudnak. Ha az érzéseid vezérelnek, akkor egész hátralévő életedben más emberek és saját hangulatváltozásaid függésének leszel kitéve.

Ha életed és jövőd valakire vagy valamire is bízni szeretnéd, jobban teszed, ha olyas valakit választasz, aki szíve mélyén a te legjobb érdekeidet tartja szem előtt, mindent tud, tökéletes és sohasem fog hazudni neked. Ezek a kitételek egyvalakire korlátozzák lehetőségeidet – Istenre.

Soha nem lesz senki, aki mindig az igazat mondaná neked, mert az emberek árnyalják, megszűrik az igazságot, és úgy fordítják a szót, hogy az kellemesen hangozzék. Nem fogják azt mondani, amit hallanod kéne. Pedig amit hallanod kellene, az az igazság, mert ez az az igazság, ami felszabadít. A hazugságok rólad, másokról, a világról és arról, hogy milyen is az élet valójában, csak fogságban tartanak.

Hogy kiszabadulhass, mindenképpen szükséged van az igazságra. Mint már számtalanszor elmondtam, az igazság fel fog szabadítani, ám először nyomorulttá tesz. Nem szeretünk az igazsággal szembesülni. Nem akarjuk hallani, hogy életünk folyamán a legtöbb bajt rossz döntéseinkkel mi magunk hoztuk a fejünkre. Nem akarjuk hallani, hogy saját önfejűségünk, önzésünk és megbízhatatlanságunk az okozója sok feszültségnek az életünkben, pedig ez az igazság.

A Zsoltárok 33:4 így fogalmaz: „Mert az Úr igéje igazságot hordoz, és mindenben bízhatunk, amit Ő cselekszik” (NLT fordítás, második kiadás).

Isten kimondta, és ezzel eldőlt – akár hiszed, akár nem. Isten nem vár az állásfoglalásodra, míg kigondolod, mi a jó és mi a rossz. Ha Isten mondja, akkor színigaz.

Bízhatsz Istenben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit bízol Isten gondjaira a mai napon?
  • Miért könnyebb elhinni gyakran a többi embertől vagy médiától hallott hazugságokat, mint bízni Isten igazságában?
  • Elfogadod Isten Igéjének egészét mint alapigazságot? Miért vagy miért nem?

*Daily Hope by Rick Warren (2017.03.12.) 

Szólj hozzá!

Hogyan csillapíthatod a lelki szomjúságod?

2017. március 18. 03:00 - Lilla:)

"Bárki, aki ebből a vízből iszik, hamarosan újra megszomjazik. Azok azonban, akik abból a vízből isznak, melyet én adok, soha többé meg nem szomjaznak. Friss, pezsgő forrássá válik bennük, mely örök életet ad." (János 4:13-14., NLT fordítás, második kiadás)

Ha elégedetlen vagy az életeddel és teljes, jelentőséggel bíró életet szeretnél, akkor nem kellene Jézuson kívül máshol kutatnod az elégedettség után.

Folyton csak nézelődünk, próbálunk valami olyat keresni, ami boldoggá és lényessé teszi az életünket. Azt gondoljuk "Ha ilyen ruhákban járhatnék, akkor menő lennék. Ha elmehetnék egy plasztikai műtétre és ezt rendbe hozhatnám, akkor ragyogó életem lehetne. Ha megkaphatnám ezt a munkát, akkor elégedett lennék."

A Biblia azt mondja a Jeremiás 2:13-ban, "Az embereim két gonoszságot is elkövettek: elfordultak tőlem, az élő víz forrásától és saját kutakat ástak, melyek eltörtek és nem tudják magukban tartani a vizet." (NCV fordítás)

Nem csak elutasítottuk Istent és nem kerestük őt, hogy betöltse szükségeinket és elégedettséget hozzon életünkbe. Megpróbáltuk saját magunk betölteni szükségeinket. Ezek a kutak, amiket ásunk magunknak, mint például a karrier, a jó megjelenés vagy akár egy golf meccs, nem tartják magukban a vizet.

A János 4:13-14-ben Jézus azt mondja: "Bárki, aki ebből a vízből iszik, hamarosan újra megszomjazik. Azok azonban, akik abból a vízből isznak, melyet én adok, soha többé meg nem szomjaznak. Friss, pezsgő forrássá válik bennük, mely örök életet ad." (NLT fordítás, második kiadás)

A bűn függőséget okoz. Folyton csak még szomjasabbá tesz! Ha nem hiszed, kérdezz meg bárkit, aki pornót nézett - egyszer nem volt elég. Ha a vényköteles gyógyszerek rabja vagy, egy pirula nem elég. Ha dühkezelési problémáid vannak, akkor nem csak egyszer gurulsz méregbe. A bűn sokkal nagyobb szomjúságot okoz a kielégülés iránt.

Jézus azonban olyan élő vizet ajánl, ami tartósan oltja a szomjad.

Ha elégedetlen vagy az életeddel, azt lelki szomjúságnak hívják és az egyetlen, aki ezt a szomjúságot csillapíthatja az, aki azt mondta: "Szomjazom." Jézus szomjazott a kereszten, úgyhogy neked nem kell. Ő megfizetett azért, hogy neked ne kelljen. Ő szomjassá vált azért, hogy neked ne kelljen megszomjaznod újra.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan kellene kinéznie az életünkben Jézus "friss, pezsgő forrásának"?
  • Hogyan próbálod te magad olyan jelentőségteljessé tenni az életed, amilyenné csak Jézus tehetné?
  • A környezetedben kinek lenne rá szüksége, hogy halljon az élet vizéről, melyet Jézus adhat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.03.11.)

Szólj hozzá!

A működő szeretet – találkozás a szükségben szenvedőkkel

2017. március 17. 03:00 - Benjoe70

„Igen, jönnek napok – mondja az Úr, az Isten –, amikor éhséget bocsátok a földre: éhséget, de nem kenyérre, szomjúságot, de nem vízre, hanem az Úr szavának hallgatására. Vándorolnak az egyik tengertől a másikig, kóborolnak északtól délig, keresik az Úr szavát, de nem találják. Azon a napon szomjúság gyötri majd a szép szüzeket és az ifjakat,” (Ámosz 8:11-13, SZIT fordítás)

a308441a-e197-490d-8109-c00e3b62fa0a.jpg

A Biblia azt mondja a János 19:28-29-ben: Jézus tudta, hogy már minden beteljesedett. De hogy egészen beteljesedjék az Írás, megszólalt: „Szomjazom!” Volt ott egy ecettel teli edény. Belemártottak egy szivacsot, izsópra tűzték és a szájához emelték.” (SZIT fordítás)

A „Szomjazom” kifejezés Teréz anya életigéje volt. Ő alapította a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet és az ún. Haldoklók Otthonát. Világszerte az ilyen otthonokban, ahová a legszegényebbeket fogadták be, volt egy kereszten függő Jézus kép, mely alá írva a szavak: „Szomjazom”. Teréz anya szerint ez a szolgálatunk – csillapítani Krisztus szomját az által, hogy segítő kezet nyújtunk a szükséget szenvedőknek.

Nem segíthetünk Jézusnak a kereszten. Az régen történt. El tudod képzelni, milyen lehetett annak a katonának, aki inni adott Jézusnak? Micsoda kiváltság! Mi ezt nem tehetjük meg. De segíthetünk a körülöttünk élőknek.

Létezésünk célja, hogy Jézus szomját oltsuk a kereszten minden lélekért és ezt működő szeretetünk által mutassuk meg.

A működő szeretet az, amikor a – testi, lelki vagy érzelmi – szomjúságban szükséget szenvedő emberekkel találkozunk, akik Krisztus szeretetére szomjaznak, aki pedig értünk szomjazott.

Körülötted is vannak olyan emberek, akik lelki szomjúságtól szenvednek, bár ezt a kifejezést senki sem használja. Van néhány szinonima a lelki szomjúságra: unatkozás, boldogtalanság, elégedetlenség, stressz és kétségbeesés.

Azok az emberek, akik lelkileg szomjaznak, az életük értelmét és célját keresik. Hallani akarják Isten szavát. Tudni akarják, mit kezdjenek az életükkel.

„Igen, jönnek napok – mondja az Úr, az Isten –, amikor éhséget bocsátok a földre: éhséget, de nem kenyérre, szomjúságot, de nem vízre, hanem az Úr szavának hallgatására. Vándorolnak az egyik tengertől a másikig, kóborolnak északtól délig, keresik az Úr szavát, de nem találják. Azon a napon szomjúság gyötri majd a szép szüzeket és az ifjakat,” (Ámos 8:11-13, SZIT fordítás)

Hát nem egy tökéletes mai társadalomkritika ez? Az emberek kívülről jól néznek ki, de belül üresek. Depressziósak, bátortalanok, legyőzöttek, kétségbeesettek, elégedetlenek, folyton változtatják elképzelésüket, keresnek valamit, ami elégedettséggel töltheti el őket, amitől elmúlik a szomjúságuk.

Mi a Te felelősséged ezek felé az emberek felé? A világ felé?

Csak úgy szolgálhatod Istent, hogy az embereket szolgálod és segítesz nekik az Ő nevében. Segíts nekik enyhíteni a szomjukat úgy, hogy megosztod velük, hogy Isten mit tett azért, hogy ők teljes életet élhessenek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kik azok az emberek a környezetedben, akik lelkileg szomjaznak?
  • Miért fontos, hogy észre vedd, ha valaki belül szenved, miközben a felszínen úgy tűnik, minden rendben van?
  • Hogy szolgálja Istent a mások felé való szolgálat?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.03.10.)

Szólj hozzá!

Szomjaztál-e valaha valaki más javára?

2017. március 16. 03:00 - magyarosijulia

„Ezek után Jézus tudta, hogy minden elvégeztetett. Tehát hogy az Írás valóvá váljon, így szólt: Szomjazom! Volt ott egy korsó ecet, így a katonák belemártottak egy szivacsot, felszúrták egy izsópágra és felemelték Jézus szájához." (Jn 19:28-29 NCV fordítás)

A Biblia azt mondja, hogy amikor a kereszten függött, „... Jézus tudta, hogy minden elvégeztetett. Tehát hogy az Írás valóvá váljon, így szólt: Szomjazom! Volt ott egy korsó ecet, így a katonák belemártottak egy szivacsot, felszúrták egy izsópágra és felemelték Jézus szájához." (Jn 19:28-29 NCV fordítás).

Amikor Jézus azt mondta, hogy „Szomjazom!", bebizonyította, hogy mennyire szeret téged és engem.

Jézus hajlandó volt szenvedni és szomjazni érted, hogy te a Mennybe mehess. Ezt nevezik megváltó szenvedésnek – amikor nem a saját bűneid miatt szenvedsz, hanem más emberek helyett. Jézus semmi rosszat nem tett. Tökéletes volt, mégis megölték. Miért? Mások megváltásáért halt meg. A mi javunkra szomjazott.

Szomjaztál-e valaha valaki más javára? A Róma 5:8-ban ez áll: „Isten azonban a maga szeretetét mutatta meg irántunk, mert Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk."

1987-ben a testvérem, Jim, épp a Detroit-i repülőtér egyik felszállópályáján ült egy repülőgépen arra várva, hogy felszálljanak. Épp kinézett az ablakon, és az előttük levő gépet nézte, amelyik pont a Northwest 225 volt. A testvérem látta, ahogy a gép felszáll, majd 20 másodperc múlva lezuhan, és 155 ember meghal.

Egyetlen egy személy élte túl a zuhanást azon a repülőn – egy Cecilia nevű négy éves kislány Tempe városából, Arizonából. Nem tudta senki megérteni, hogy hogyan élte túl a kislány, amikor mindenki más meghalt, míg aztán megkérdezték tőle, hogy mi történt. Amikor a repülő el kezdett ereszkedni és mindenki rájött, hogy le fognak zuhanni, Cecilia anyukája kioldotta a biztonsági övét, gyermeke elé fordult, takarva őt a lábaival, karjaival és testével, körülvéve őt a szeretetével és megvédve a kislányt. Az anya a saját életét adta valaki más életéért.

Pontosan ez a megváltás. Ez az amit Jézus tett érted! Átment Ő a poklon a kereszten, hogy neked ne kelljen egy örökkévalóságot a pokolban töltened. Betakart és megvédett a büntetéstől, a lángoktól és a fájdalomtól.

Isten bebizonyította az irántunk való szeretetét szomjazva és meghalva a kereszten.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted miért kellett Jézusnak betöltenie az ószövetséget azáltal, hogy kimondta, hogy „Szomjazom!"?
  • Amikor a megváltó szenvedésre gondolsz, milyen tulajdonságai jutnak eszedbe Istennek?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.03.09.)

Szólj hozzá!

Ma van az üdvösség napja

2017. március 15. 03:00 - FodorImi

„Biztosítalak, hogy még ma velem leszel a paradicsomban” (Lukács 23:43 – NLT 2.kiadás fordítása)

Amikor a lator Jézus mellett a kereszten függve kérte Jézust, hogy emlékezzen meg róla, Jézus így válaszolt: „Biztosítalak, hogy még ma velem leszel a paradicsomban” (Lukács 23:43 – NLT 2.kiadás fordítása) Válaszával megadta Jézus számunkra az üdvösség jellemzőit is, amelyekben bízhatunk és hihetünk.

Először is azt mondta, hogy „még ma”. Ez azt jelenti, hogy az üdvösség azonnali. Abban a pillanatban, mikor kéred Jézust, hogy mentsen meg, ő már meg is tette. Amikor meghalsz, vagy egyenesen Isten jelenlétébe mégy, vagy egyenesen az Istentől való elválasztottságba.

Másodszor az üdvösség egészen bizonyos. Ő azt mondta, hogy „ma leszel…” Nem „Lehet”, nem „Remélem”, nem „Hadd gondoljam még át”. Mikor Isten azt mondja, hogy „leszel”, akkor az úgy lesz. Amikor elfogadod Krisztust, akkor bizonyos lehetsz az üdvösségedben.

Harmadszor, az üdvösség az személyes kapcsolat. Ő azt mondta: „…velem leszel” Az üdvösség nem egy vallás. Nem szabályok, előírások vagy rituálék. Az üdvösség egy kapcsolat. Ez a kapcsolat nem akkor kezdődik, mikor belépsz a mennybe. Már itt a Földön elkezdődik. Jézus Krisztus a te legjobb barátod akar lenni, mindig beszélni akar veled. Isten a vele való közösségre teremtett téged!

Negyedszer, Jézus azt mondta, „még ma velem leszel a paradicsomban”. A menny egy valóságos hely, és mindörökre az.

Jézus mindkét oldalán egy-egy gonosztevő volt keresztre feszítve. Jézus megadta nekik az üdvösség választásának a lehetőségét, és megadja neked is ugyanezt a választási lehetőséget. Nem erőszakolja rád a szeretetét. Nem kényszerít, hogy bízz benne, nem kényszerít, hogy elfogadd a mennyet. Két válasz lehet. Az egyik lator elutasította Jézust, a másik pedig hittel fordult hozzá. Te is ugyanezt a választást teheted.

Róma 10:13 azt mondja, „Mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, az üdvözül.” Ha kész vagy segítségül hívni az Úr nevét, és elismered ezeket az igazságokat az üdvösségről, akkor az örökkévaló sorsod kérdése egyszer s mindenkorra el van döntve.

„Ez az az óra, hogy megnyerd Isten kegyelmét, ma van a napja, hogy üdvözülj!” (2 Korinthus 6:2b – TEV fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a bizonyítéka az életedben, hogy az üdvösséged biztosítva van?
  • A menny és a pokol bizonyosságának hogyan kellene megváltoztatnia az evangélium másokkal történő megosztásának módját?
  • Kérd Istent, vezessen valakihez, aki segítségül hívja az Úr nevét, hogy segíthesd az üdvösségre vezetni, tanítvánnyá válni. Kiket hoz Isten a gondolataidba?

 

* (Daily Hope by Rick Warren - 2017.03.08)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása