Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Élj a Mennyországért!

2017. április 23. 03:00 - Molyhoslepke

„Mert ha abba az országba kívánkoztak volna vissza, ahonnan eljöttek, bőven lett volna idejük, hogy visszatérjenek. De ők sokkal jobbat kívántak: olyan ország után vágyakoztak, amely a Mennyben van. Ezért Isten sem szégyelli, hogy az ő Istenüknek nevezzék. Ezeknek az embereknek Isten valóban elkészítette azt a Mennyei Várost!" (Zsidók 11:15-16 egyszerű fordítás)

A mennyország megváltoztatja teljes életfelfogásodat. Ha a mennyek felé vetted az irányt (amit a tegnapi tanítás után szívből remélek), akkor annak a valóságnak kell befolyásolnia tetteidet.

Az értékrendünk megváltozik. Az itt és mostért való létezés helyett az öröklétért fogsz élni. Azzal a tudattal élhetsz, hogy a jövőt biztosítva van. Bármi is történjék a földön, a valaha volt legcsodálatosabb helyen fogod az örökkévalóság​ot eltölteni az Úr mellett.

Így élj, ha a mennyek országa a végcélod:

  • Ne engedd, hogy a csábítás elterelje figyelmedet! „Szeretett testvéreim, kérlek benneteket, ne engedjetek a régi emberi természet gonosz kívánságainak, mert ezek a lelketek ellen harcolnak. Hiszen csak átutazóban vagytok ezen a földön, és valódi otthonotok nem itt van." (1Péter 2:11 egyszerű fordítás). Mind a jó, mind a rossz tényezők el tudják vonni a figyelmedet. Irányítsd a figyelmedet az örökkévaló jelentősségűre! Ne az elégtételre összpontosíts, akkor sem, ha társadalmunk minden tekintetben ezt próbálja sugallni. Tekints előre!
  • Ne engedd, hogy eltántorítsanak a nehézségek! Ezt olvassuk a Bibliában: „Nem a látható dolgokat tartjuk szem előtt, hanem a láthatatlanokra figyelünk. Ugyanis, ami látható, az hamar elmúlik, ami pedig láthatatlan, az örökké megmarad.” (2 Kor 4:18 egyszerű fordítás). Ha az öröklétért élsz, a gondjaid is kezelhetőbbnek tűnnek. Tartsd szem előtt, hogy mulandóak, és ne add fel!
  • Arra tartalékold az energiád, ami maradandó! „A mennyei dolgokon gondolkozzatok, ne a földieken járjon az eszetek!” (Kol 3:2 egyszerű fordítás). Istennek céljai vannak életeddel, teljesítsd ezeket! Élj egy dicsőítő életet! Építs kapcsolatokat Isten embereivel! Tölts időt azzal, hogy Jézushoz hasonlóvá válj a tanítványságban. Légy fáradhatatlan a szolgálatban! Beszélj Jézusról az embereknek! Ezek örökkévaló cselekedetek.

Azért teremtett téged az Úr, hogy a Mennybe juss. Ha Jézust teszed életed vezetőjévé, vele töltheted az öröklétet. Hagyd ezt a gondolatot elmélyülni benned...

...majd engedd, hogy megváltoztassa az életedet!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mik vonják el a figyelmedet az örökkévaló nézőpontról?
  • Néha jó dolgok is elterelnek minket Isten-adta céljainktól. Milyen példákat tudnál erre mondani?
  • Milyen rövidtávú problémák zavarnak mostanában? Hogyan értelmezhetnéd őket másképp az örökkévalóságra összpontosítva?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.16.)

Szólj hozzá!

A Menny titkának feltárása

2017. április 22. 03:00 - FodorImi

 „Amit szem sosem látott, fül sosem hallott, és emberi elme el sem képzelt, azt készítette el az Isten azoknak, akik őt szeretik.” (1Korinthus 2:9b NLT fordítás)

Mikor kisfiú voltam, Észak-Karolinában lakott a családom. Egy alkalommal a családi vakációt Dél-Karolinába, Disneyland-be terveztük. Amint odafelé autóztunk, édesapám megpróbálta elmagyarázni, milyen is lesz Disneyland. Elvesztegetett idő volt. Nem értheted meg, milyen Disneyland, míg meg nem tapasztalod.

Néhány tapasztalat egyszerűen elmagyarázhatatlan, leírhatatlan.

Ugyanez igaz a Mennyre is. A Menny semmihez nem hasonlítható, ami itt a Földön megtapasztalunk. A bolygó, ahol most lakunk, csak egy szegény – nagyon szegény – másolata annak, amit Isten az örökkévalóságban készített számunkra.

A Biblia utal erre a titokra az 1Korinthus 2:9b-ben: „Amit szem sosem látott, fül sosem hallott, és emberi elme el sem képzelt, azt készítette el az Isten azoknak, akik őt szeretik.” (NLT fordítás, második kiadás).

Bár az emberi szavak nem képesek megfelelően kifejezni a Menny isteni titkát, azért mégis tudunk néhány dolgot, milyen lesz a Menny.

  1. Közösségben leszünk az összes hívővel (Zsidók 12:22-23). A Zsidókhoz írt levél elmondja, hogy a valaha élt összes hívő ott lesz a Mennyben velünk együtt. Ez magában foglalja mindazokat, akik Jézus követői voltak – és azokat a gyermekeket, akiknek sosem volt lehetőségük meghozni ezt a döntést.
  2. Jutalmat kapunk (Lukács 6:35). A Biblia gyakran beszél jutalomról a Mennyben. Meg leszel jutalmazva a jó cselekedeteidért – a nagylelkűségedért, a jellemedért, a szolgálatodért. Isten figyel mindenkit. El kell döntened, hogy hol akarod megkapni a jutalmad. Az örökkévalóság ezen az ideiglenes oldalán, vagy azon az oldalon, amely örökké tart.
  3. Felelősségünk lesz (Lukács 16:10-12). Dolgozni fogysz a Mennyben, bár az lesz a különbség, hogy használni fogod az Istentől kapott A.L.K.A.T-odat, hogy azt tedd, amit tenni szeretsz. 100%-ban elégedett leszel azzal a munkával, amit végezni fogsz. Nem tudom, mi lesz a feladatod a Mennyben, de a Lukács 16 azt mondja, ez attól függ, hogy itt a Földön hogyan kezeled a felelősségeidet és mennyire vagy hűséges.
  4. Nyugalmat találunk a Mennyben (Zsidók 4:9-11). Sokunk számára az örök pihenés a Mennyben igazán jól hangzik. Egy egész élet munkája után pihenni fogunk a Mennyben, úgy, mint előtte sosem. Igen, dolgozni fogunk, de a Mennyben a munka pihentető lesz, nem pedig teher.
  5. Örülni fogunk a Mennyben (Máté 35:21). Ünnepelni fogunk a Mennyben. Élvezni fogjuk, hogy Istennel leszünk a Mennyben. Élvezni fogjuk, hogy egymással együtt leszünk a Mennyben. Egy hatalmas ünnepségen veszünk részt a Mennyben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Próbáld leírni valakinek a legcsodálatosabb helyet, ahol valaha jártál. Miután megtetted, kérdezd meg magadtól, miért olyan nehéz a Mennyről beszélni másoknak.
  • Ki az, akivel várod, hogy újra együtt lehess a Mennyben? Miért?
  • Ha dolgozni fogsz a Mennyben, és ez olyan valami lesz, ami tökéletesen illik hozzád, és szereted tenni, mit gondolsz, milyen feladat lesz az?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.15.)

Szólj hozzá!
Címkék: titok Menny

A kereszt üzenete: Engedd el!

2017. április 21. 03:00 - magyarosijulia

„Vigyázzatok, hogy közületek senki se mulassza el válaszolni a kegyelemre, amit Isten ad, mert ha valaki elmulasztja, könnyen feltörhet benne a keserűség, ami nem csak önmagában rossz, de sokaknak megmérgezheti az életét." (Zsidók 12:15, Phillips fordítás)

A megbocsátás ingyen van, de nem olcsó! Jézus Krisztus életébe került! Ugyanakkor nem is könnyű. A megbocsátás csak akkor valósulhat meg, amikor a megbántott személy vállalkozik arra, hogy elfelejtse a tartozást, sőt nem is akarja kiegyenlíteni a számlát, vagy bosszút forralni. Ezt tette Jézus értünk, és erre hív el minket is, hogy így viszonyuljunk másokhoz.

De hogyan tudnád elengedni a fájdalmadat? A Biblia három lépést mutat, melyek által szabadságunk lehet a meg nem bocsátástól.

  • Hagyd Istenre. Add fel azt a jogodat, hogy bosszút állj valakin. Ha elégtételt akarsz szerezni magadnak, csak még jobban fokozod a konfliktust. Inkább engedd, hogy Isten egyenlítse ki a számlát.
  • Gyógyulj a kegyelemmel. Az egyetlen módja, hogy elengedd a fájdalmad, hogy belekapaszkodsz Isten kegyelmébe. A Biblia ezt mondja: „Vigyázzatok, hogy közületek senki se mulassza el válaszolni a kegyelemre, amit Isten ad, mert ha valaki elmulasztja, könnyen feltörhet benne a keserűség, ami nem csak önmagában rossz, de sokaknak megmérgezheti az életét." (Zsidók 12:15, Phillips fordítás). A keserűség ragályos!
  • Szegezd fel a keresztre! A kereszt Isten válasza minden szükségedre. Jézus meghalt, hogy bocsánatot nyerj! Meghalt, hogy szabad lehess a félelemtől, a keserűségtől és nehezteléstől. Nincs olyan pszichológia, terápia, pirula, semmilyen önsegítő szeminárium, ami olyan szabaddá tud tenni, mint a kereszt!

A Biblia azt írja: „Tudjuk, hogy a régi életünk meghalt Krisztussal a kereszten, hogy a bűnös természetünknek ne legyen hatalma felettünk és ne legyünk a bűn szolgái." (Róma 6:6, NCV fordítás). Ne légy többet a meg nem bocsátás bűnének a szolgája! Engedd el a neheztelést afelé, aki bántott. Tedd meg minden nap, ha szükséges. Függetlenül, hogy milyen gyakran tér vissza az a fájdalmas emlék, vidd Istenhez, kérd az Ő kegyelmét, majd hagyd a fájdalmad a keresztnél!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért nehéz feladni azt a jogod, hogy elégtételt szerezz magadnak?
  • Hogyan lettél te vagy mások a meg nem bocsátás bűnének a szolgája?
  • Kinek kell megbocsátanod? Kérd Isten kegyelmét, hogy meg tudd tenni!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.14)

Szólj hozzá!

Amiért nem tudsz túl szokszor megbocsátani valakinek

2017. április 20. 03:00 - Erika1832


„Uram, ha az én testvérem folyamatosan vétkezik ellenem, hányszor kell neki megbocsátanom?” (Máté 18:21b, GNT fordítás)


Mindannyiunk életében vannak bosszankodásra adó okok – emberek, akik ismételten megsértenek minket, vagy rosszul bánnak velünk. Az utolsó dolog, amit ilyenkor tennénk, az az, hogy megbocsássunk nekik.

Péter is ilyen helyzetben volt, amikor egy nap megkérdezte Jézust: “Uram, ha az én testvérem újra meg újra vétkezik ellenem, hányszor kell neki megbocsátanom?” (Máté18:20b, GNT fordítás). Igazán nagylelkűségnek érezte a maga részéről, amikor fölajánlotta, hogy: „hétszer”? A zsidó törvény csak háromszori megbocsájtást ír elő, ha egy személy vétkezik egy másik ellen. Ezért Péter így gondolkozott: „Megduplázom a törvényben előírtat, és adok hozzá, még egyet, ráadásként. Mit szólsz a héthez, Uram?” De Jézus így válaszolt: „Nem hétszer, hanem még hetvenhétszer”. (Máté 18:22b, NIV fordítás.)

Más szóval a megbocsátás nincs korlátozva. Jézus ezzel azt állította, hogy ha számon tartod, akkor pont a lényeget veszíted szem elől. Ha számolod, hogy hányszor bocsátottál meg, akkor az a megbocsátás nem számít.

Úgy tűnik, hogy Jézus egy lehetetlen parancsot adott nekünk – folyamatosan megbocsátani, és nem számít, hogy mit. Miért ennyire fontos számunkra, hogy így tegyünk?  Három okot szeretnék mondani neked erre:

1. Isten megbocsátott nekem.
A Biblia azt mondja, hogy te és én tartozunk Istennek, és ez a tartozás olyan nagy, hogy mi ezt soha nem tudjuk visszafizetni neki a saját erőnkből. De Isten az ő kegyelmében hozott egy döntést, hogy megbocsát nekünk, és azt mondja: “Kezdjük újra.” Ez az ÖRÖMHÍR! Isten megbocsátotta a bűneimet, és most azt akarja, hogy én is bocsássak,  meg azoknak, akik ellenem vétkeztek. Az Efézus 4:32 azt mondja: „Legyetek kedvesek és együttérzőek egymáshoz, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban.” (NIV fordítás)

2. A neheztelés megnyomorít engem.
A neheztelés a földi pokol. Kínoz téged – és ez egy olyan sérülés, amit te okozol magadnak. A Jób 21:23-25 azt mondja: “Néhány ember … boldogan és könnyedén hal meg … Másoknak nem jut a boldogságból egyáltalán; keserű szívvel élnek és halnak meg” (GNT fordítás). Szükséges, hogy megtanulj megbocsátani, mert a neheztelés tönkre fogja tenni az életedet.

A meg nem bocsátás kínzókamrája önként vállalt. Amikor nem bocsátunk meg, Istennek nem szükséges börtönbe zárnia minket. Megtesszük ezt mi magunk. Bezárjuk magunkat a düh és szorongás börtönébe.  Újra és újra előadjuk a sérelmünket, amely egyre nagyobb és nagyobb kezd lenni, és folyamatosan fájdalmat okoz nekünk, a történtek után is hosszú ideig. Jézus Krisztus megbocsátása a kulcs, ami kinyitja a börtönt. Ez tehet szabaddá téged. A saját érdekedben meg kell tanulnod megbocsátani.

3. A jövőben is szükségem lesz megbocsátásra.
Egyszer valaki azt mondta, John Wesleynek a Metodista Egyház alapítójának, hogy: “Soha nem tudnék megbocsátani annak a személynek. Wesley azt felelte neki: “Akkor remélem, hogy soha sem fogsz bűnt elkövetni a jövőben.” Te és én is fogunk még vétkezni. Szükségünk lesz újra a megbocsátásra. De a megbocsátás egy oda-vissza út. Ne égesd fel azt a hidat, amin át kell kelned, hogy a megbocsátást elnyerd.

Ugyanakkor, a megbocsátás nem jelenti azt, hogy a bizalom is azonnal helyreáll. A megbocsátás azonnali. A bizalom helyreállítása viszont időbe kerül. Például, ha egy hölgy férje bántalmazza őt, meg kell neki bocsátania, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal vissza is engedi őt az otthonukba, és úgy folytatják az életüket, mintha semmi sem történt volna.

A megbocsátás azonnali és meg nem érdemelt, de a bizalmat ki kell érdemelni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

•    Hogyan vagy képes megbocsájtani egy olyan személynek folyamatosan, aki a legtöbbször tesz próbára téged  ebben? Miért?
•    Hogy látod, a megbocsájtás hiánya milyen befolyással bírt az eddigi életedre?
•    Miért olyan fontos, hogy különbséget tegyünk a megbocsátás és a bizalom között?


*Daily Hope by Rich Waren (2017.04.13.)

Szólj hozzá!

Miért kellene irgalmat mutassunk?

2017. április 19. 03:00 - daniella_89

“Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.“ (Lukács 6:36, NIV fordítás)

forgiveness1.jpg


Egy tulajdonság sem írja le teljesebben Istent, mint az irgalom. Ez az első jellemvonás amit Isten használ, hogy bemutassa magát az Írásokban. Ez egy fontos tulajdonság Jézus minden komoly követőjének is a fejlődésre. Ha ez Isten legbelső része, akkor számunkra nélkülözhetetlen.

De mi motiválhat, hogy könyörületet tanúsítsunk embereknek az életünkben?

1. Isten irgalmas.
Jézus mondta:“Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.“ (Lukács 6:36, NIV fordítás)

Mielőtt megítélsz másokat a bűnükért és bukásaikért, emlékezz rá, Isten hányszor bocsátott meg neked. Ha terhes számodra valakinek segítséget nyújtani a szükségben, állj meg és emlékezz rá, hogyan vigasztalt Isten, amikor fájdalmat éltél át. Amikor azokra az emberekre gondolsz, akik próbára teszik a türelmedet, állj meg, és emlékezz, mennyire türelmes hozzád Isten. Mikor úgy érzed, elégtételt vennél valakin, aki rosszindulatú vagy igazságtalan volt veled, állj meg és emlékezz, milyen kedves volt veled Isten, mikor az ellensége voltál (Lásd: Róma 5:10.).

2. Minden nap szükségem van irgalomra.
Nem számíthatok rá, hogy minden nap tökéletes leszek egészen halálomig, így több irgalomra lesz szükségem. A Biblia azt mondja: “Semmi irgalom nem tanúsíttatik azoknak, akik semmi irgalmat nem mutattak másoknak.” (Jakab 2:13a, GW fordítás) Szükségem van Isten bocsánatára, kedvességére, türelmére és segítségére életem minden napján. Isten azt mondja, azt kapod, amit adsz. A megbocsátás és az irgalom egy kétirányú utca.

3. Az irgalom boldoggá tesz.
Jézus mondta: “Boldogok akik irgalmasok másokhoz” (Máté 5:7a, GNT fordítás). Az irgalom cselekedetei kimozdítanak önmagamból. Kimozdítják a fókuszomat önmagamról és mások felé irányítják. Ez pedig boldogságot idéz elő. Tulajdonképpen az iszonyúan erős mód a depresszió legyőzésére az irgalom cselekedetein át vezet. Ahogy elajándékozod az életed, a boldogság elkezd visszajönni hozzád, és a depresszió felhői felemelkednek és szertefoszlanak.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • A három fent felsorolt ok közül (hogy miért tanúsítsunk irgalmat) melyik a legmeggyőzőbb számodra? Miért?
  • Isten feléd irányuló kegyelme hogyan segít inkább abban, hogy könyörületet mutass mások felé?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.12)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása