Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Közös munkával Jézushoz vezetni az embereket

2017. május 07. 03:00 - magyarosijulia

„Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát.” (2Kor 5:18b)

Neked és nekem ugyanaz a misszió adatott, mint Jézusnak. Az egyik legfontosabb kegyelmi cselekedet, amit megtehetünk.

A Biblia azt írja: „Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, és nekünk adta a békéltetés szolgálatát.” (2Kor 5:18b). A missziód egyszerűen az, hogy továbbadd másoknak ugyanazt az örömhírt Isten szeretetéről, amit neked is elmondott valaki.

De Isten nem várja el, hogy egyedül töltsd be ezt a küldetést. Keresztyéneket ad melléd, hogy támogassanak. Tulajdonképpen az evangélizálás olyan dolog, amit egy kis csoportként lehet megtenni.

Isten egy csodálatos példát adott erre a Lukács 5:17-26-ban. Egy csapat barátról szól, akik elhoztak valakit Jézushoz. Nem tudtak bejutni a házba, ahol Jézus volt, ezért leengedték a lebénult barátjukat a tetőbe vágott lyukon egy hordágyon, minden kellős közepén, pont Jézus elé. Jézust lenyűgözte a hitük, majd azt mondta az embernek, hogy keljen fel és járjon, az pedig rögtön meg is tette! Az embereket lenyűgözte!

Ebben a csodálatos történetben Isten mutat öt elvet, hogy miként szólíthat meg a kiscsoportod embereket, és hogyan tudod betölteni az Istentől kapott küldetésedet ebben a világban.

  • Az együttérzés elve: Ez a kis csoport törődött annyira a magatehetetlen barátjukkal, hogy tegyenek valamit a fájdalma enyhítésére. Az irgalmasság nem csak egy érzés, hanem cselekvő szeretet!
  • Az együttműködés elve: Isten kijelölt mindegyikünknek egy feladatot. Pál azt mondja: „Én ültettem a magot és Apollós öntözte." (1Kor 3:6, BSB fordítás). Más szavakkal, nem kell neked mindent megtenned, de meg kell tenned a részedet. Isten pedig meg fog jutalmazni érte.
  • A hit elve: Jézus azt mondja, hogy a béna barátainak a hite gyógyította meg őt. Senki sem esik kívül Isten szeretetétől! Isten arra szakosodott, hogy megtegye a lehetetlent. Tehát ne mondj le azokról az emberekről, akikkel törődsz! Legyen hited abba, hogy Isten mit tud tenni az életükben.
  • A cselekvés elve: A barátoknak volt egy terve, majd meg is valósították. A béna embernek szüksége volt másokra, hogy Jézushoz menjek, mert egyedül nem tudott eljutni Hozzá.
  • A kitartás elve: A barátok elbátortalanodhattak volna, amikor nem tudtak bemenni az ajtón a tömeg miatt, de ők nem adták fel! Eltökéltségről tettek bizonyságot. Azt gondolták, hogy bármibe is kerül, eljuttatják a barátjukat Jézushoz!

Hajlandó vagy átmenni a tetőn is egy barátért? Mindenkinek meg kell ismernie Jézust! Jézus nélkül az embereknek nincs reményük az örökkévalóságba. Az a keresztyén, akit nem érdekelnek az elveszettek, tulajdonképpen azt mondja: Nem érdekelsz, felőlem mehetsz a pokolba! A Biblia viszont azt írja: „Az Úr ... nem azt akarja, hogy bárki is elvesszen, hanem, hogy mindenki megtérjen." (2Pt 3:9, NKJV fordítás).

Ne csüggedj el és ne add fel! Folytasd az imádkozást, a kérést, a meghívást és a munkát, hogy megnyerd azt a személyt Jézusnak!

Segíteni az embereknek a Mennyországba jutni a legnagyobb kegyelmi cselekedet, amit értük tehetsz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kik azok a barátok (vagy családtagok), akik segíthetnek valakit Jézushoz vinni?
  • A kiscsoportodban egyezzetek meg 4-5 emberben, akit Jézushoz akartok vinni kiscsoportként.
  • A fent említett öt elv közül, melyik területen szeretnél leginkább növekedést látni, amint azon munkálkodsz másokkal, hogy Jézushoz visztek embereket?

*(Daily Hope By Rick Warren, 2017.04.30.)

Szólj hozzá!

Hogyan legyünk békeszerzők (1. rész)

2017. május 05. 03:03 - Erika1832

Azok, akik békességre törekednek a béke magjait vetik el, és a jóság gyümölcseit fogják learatni. (Jak. 3:18, TLB fordítás)

Természetünkből fakadóan hajlamosak vagyunk rá, hogy gyűlöljük ellenségeinket, vagy legalábbis
igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerüljük őket. De ha elmenekülünk, a konfliktushelyzetek elől, életünk további részében nyomorúságosan fogjuk érezni magunkat. Jézus azt szeretné, ha egy magasabb szintre lépnénk ezen a területen. Azt kéri, hogy békességre törekvők legyünk, és ne csupán békefenntartók, mivel e kettő között hatalmas különbség van. A békefenntartók mindent megtesznek annak érdekében, hogy az összetűzéseket elkerüljék, és úgy tesznek, mintha viszályok nem is léteznének. Ezzel szemben a békességre törekvők a viszályokat megoldják, a feleket kibékítik egymással, és a kapcsolatokat helyreállítják.

A  Biblia ezt ígéri: „Azok, akik békességre törekednek a béke magjait vetik el, és a jóság gyümölcseit fogják learatni.” (Jak. 3:18, TLB fordítás)

Amikor elültetünk egy magot, mindig valami több és nagyobb sarjad ki belőle, mint amivel az egész kezdődött.  Ha egy almafa magját ültetjük el, idővel egy egész fányi almát kapunk cserébe, mert ez a vetés és aratás törvénye. Ha a viszály magját ültetjük el, az is így működik, vagyis sokkal több baj nő ki belőle, mint amennyire az elején, az ültetéskor gondoltunk. De a Biblia azt mondja, hogy ha a béke magjait vetjük el, akkor cserébe békét, jóságot, kedvességet fogunk learatni.

Hogy tudjuk ezt a hétköznapokban megvalósítani? Az egyik legfontosabb készség, amit az életünk során megtanulhatunk, az a konfliktuskezelés, amelynek hét fontos lépésével a mai és a következő üzenetben szeretnélek megismertetni benneteket, hogy békeszerzőkké válhassunk egy viszályokkal terhelt világban. Íme az első három:

Tegyük meg mi az első lépést. Ne arra várjunk, hogy a másik jöjjön oda hozzánk, legyünk mi a kezdeményezők, hívjuk meg  őt egy csésze kávéra, vagy menjünk el együtt ebédelni. Amikor az Úrral találkoztunk, velünk is így történt – Jézus volt a kezdeményező, hogy bemutassa az Ő irgalmasságát irántunk. A Biblia ezzel kapcsolatban ezt mondja: "bár még bűnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt... Miközben  mi ellenségei voltunk Istennek, megbékéltünk Ővele,  az Ő Fiának halála által."(Róma 5:8b, 10a, ESV fordítás) Jézus nem várta el, hogy bocsánatot kérjünk, még azt sem, hogy a helytelen viselkedésünk miatt rosszul érezzük magunkat. Jézus tette meg az első, kezdeményező lépést felénk, és azt szeretné, ha mi is ugyanígy megtennénk ezt embertársaink felé.

Kérjünk Istentől bölcsességet. Isten, mindig örömmel segít, ha megtesszük, amit kér tőlünk. A Biblia azt mondja, "Ha meg szeretnéd tudni, hogy Isten mit akar, hogy tegyél, kérdezd meg tőle, és Ő örömmel el fogja mondani neked". (Jakab 1:5a, TLB fordítás) Kérjük  Istent, hogy segítsen jó döntést hozni, hogy  alkalmas időre és ideális helyre tervezzük a "békekonferenciánkat". Kérjük, hogy segítsen a megfelelő szavakat megtalálni, hogy mondanivalónkat a legalkalmasabb módon tudjuk előadni.

A Biblia azt mondja, hogy: "a megfelelő szó, melyet a megfelelő időben szólnak olyan, mint az ezüstbe foglalt értékes arany." (Példabeszédek 25:11, CEV fordítás)

A saját vallomásunkkal kezdjük. Ne az összegyűjtött vádjainkkal indítsunk, és ne is azzal, hogy minket mennyire  megsértettek. Azt mondjuk el, amiben mi hibásnak érezzük magunkat. Akkor is így tegyünk, ha elképzelhető, hogy  99,99999%-ban a másik személy mondható  hibásnak. Valószínű, hogy tudunk mondani valamit, amiben mi hibáztunk, ahelyett, hogy a másik személyt vádolnánk, és ahelyett, hogy magunkat mentegetnék. Kezdjünk inkább a saját hibáinkról beszélni, még akkor is, ha ezt egy rossz választásnak gondoljuk, de azzal kezdjünk, ami a magunk részéről  volt hiba.

A holnapi üzenetben a békekötés további négy lépését fogjuk megnézni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:
•    Ha megtesszük  az első lépést valaki felé, aki megsértett, mi a biztosítéka  annak, hogy az a személy a viselkedését meg fogja változtatni vagy bocsánatot fog kérni tőlünk? Számít ez az örök élet szempontjából?
•    Hogyan változtatja meg az életünket az, hogy Jézus nem várt a bocsánatkérésünkre, Ő tette meg az első lépést?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.28.)

Szólj hozzá!

Ragadd meg a magaslatot a tisztább rálátásért

2017. május 04. 03:00 - daniella_89

“Kérd Istent, hogy áldja meg azokat, akik üldöznek - igen, kérd, hogy áldja, ne pedig átkozza“ (Róma 12:14, GNT fordítás)

bird-chirps-on-treen-sunset_jpg_838x0_q80.jpg


Mindannyiunk életében vannak “Extra Kegyelmet Igénylő” emberek. Bosszantanak, felidegesítenek, frusztrálnak és próbára tesznek.

De ugyanekkor növekedni is segítenek. Isten arra hívott, hogy irgalmat mutassunk minden ember iránt - még azok felé is, akik a legtöbb bajt okozzák.

A legutóbbi áhítatokban öt lépést mutattam arra, hogyan bánj az Extra Kegyelmet Igénylő (EKI) emberekkel:

  1. Nézz a viselkedésük mögé.
  2. Ne engedd meg magadnak, hogy megsértődj.
  3. Hagyd őket békén.
  4. Ne engedd meg magadnak, hogy pletykálj róluk.
  5. Ne engedd meg magadnak, hogy belemenj a játékukba.

Itt van a hatodik és végső lépés: mindig ragadd meg a magaslatot.

Azt tedd, ami helyes, nem számít mit tesznek az EKI emberek. Ha megbántanak, bánj velük kedvesen. Ha az idegeiden táncolnak, vagy a te tempódnak túl lassúak, bánj velük türelemmel. Nem tudod irányítani, mások mit gondolnak rólad. Nem tudod ellenőrzésed alatt tartani, mások mit mondanak rólad. Nem tudod kontrollálni, mások mit tesznek veled. De az 100%-ban terajtad múlik, hogyan reagálsz.

A magaslat tisztább kilátást ad neked. Ha megragadod a magaslatot, túllátsz az ember viselkedésén a fájdalmáig. Ha megragadod a magaslatot, felülemelkedsz a bosszúságon, az ellentéten és a békességet választod. Talán teljesen jogod lenne a megtorló viselkedésre, de a Biblia azt mondja: “az irgalmasság diadalmaskodik az ítéleten” (Jakab 2:13b, NIV fordítás). Lehet, hogy a szádra jönne a tökéletes visszavágás, de a Biblia azt mondja: “Ne fizessetek a gonoszért gonosszal” (1Péter 3:9a, NIV fordítás)

A klasszikus rész a magaslat megragadásáról a Róma 12. A 14-es vers ezt mondja:“Kérd Istent, hogy áldja meg azokat, akik üldöznek - igen, kérd, hogy áldja, ne pedig átkozza“ (Róma 12:14, GNT fordítás) Ez az igevers az irgalom definíciója. Azt mondod: “Rick, engem senki nem üldöz.” Akkor cseréljük ki az “üldöz” szót, és írjuk bele azt, hogy “irritál”. Kérd Istent, hogy áldja meg azokat, akik irritálnak. Ahelyett, hogy arra kérnéd Istent, hogy ítélje meg őket, kérd rájuk az Ő áldását. Így néz ki az igaz szeretet. Az igaz szeretet nem csak azt szereti, aki szeretetre méltó. Az könnyű. Az igaz szeretet türelmes a bosszantó emberekkel az életedben.

Isten képessé tesz minket arra, hogy szeressük azokat, akiket nehéz szeretni.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Eszedbe jut olyan példa az életedből - vagy valakinek az életéből, akit ismersz - amelyben te (vagy akit ismersz) megragadta a magaslatot egy EKI emberrel való összetűzésben? Hogyan sikerült, hogyan végződött?
  • Hogyan ösztönzött téged más szeretete egy nehezen szerethető ember iránt?
  • Mit tehetsz azért, hogy megragadd a magaslatot egy EKI emberrel az életedben?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.27)

Szólj hozzá!

Maradj távol a mocsártól.

2017. május 03. 03:00 - Anika Enikő

“Ahogyan a széntől és fától ég a tűz, úgy tartja fenn a vitát a viszálykodó ember“ ( Példabeszédek 26:21 - NCV fordítás)

A megtorlás mint megoldás soha sem alkalmazható az EKSZ (Extra Kegyelemre Szoruló) emberek felé, mert csupán felerősödik bármilyen probléma adódjon. Az elmúlt néhány áhítat során megosztottam veletek az első négy dolgot, amit alkalmazni érdemes azok felé az emberek felé, akik zavaróak, bosszantóak és veszekedőek.

  1. Nézd a magatartásukat.
  2. Ne sértődj meg.
  3. Légy kegyelmes.
  4. Ne pletykáld ki őket.

Ne menj bele és ne vegyél részt a játékukban.

Az EKSZek szeretnek veszekedni és vitatkozni. Konfliktusokat szítanak csak hogy figyelmet kapjanak. Amikor valaki konfliktusok által szeretné felhívni magára a figyelmed, akkor tulajdonképpen csak azt próbálgatja, hogy vajon horogra akadsz-e? Igazából nem is érdekli az, hogy mit gondolsz, csupán  a játékához keres partner.

Látni ezt állandóan az interneten. Valaki jön egy légből kapott állításal és erre te így reagálsz: "No, most aztán helyreigazítom!" És akkor az a valaki ezt mondja: “Hm; itt egy nagy hal; ráharapott!” Minden porcikád meg akarja mondani vagy megírni a frankót arra a bizonyos blogra, emailre vagy facebook bejegyzésre.

Ne tedd; mert csapda!

Egyszer valaki azt mondta: "Ha a pocsolyában bírkózni kezdesz egy disznóval, akkor mindketten mocskosak lesztek, de csupán egyikőtök fogja élvezni" Tartsd magad távol a pocsolyától. Ne szívd magadba a vitatkozást, hanem menj el mellette.

A Példabeszédek 26:21-ben ez áll: "Ahogyan a széntől és fától ég a tűz, úgy tartja fenn a vitát a viszálykodó ember" (NCV fordítás) Az EKSZ emberek szeretik folytatni és felvenni a vitatkozás fonalát. Abban találják meg saját értéküket, céljukat és jelentőségüket, hogy felzaklatnak. Ne légy részese és ne csatlakozz a játékukhoz. Nem válaszokat keresnek, hanem szóváltásba kívánnak keveredni."Hány ember kell a vitatkozáshoz? Kettő, ugye? Ha az egyikük odébb áll, mit történik? Vége lesz. A tűz kialszik. Néha a legirgalmasabb dolog az, ha nem állsz le vitatkozni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Vissza tudsz emlékezni arra, amikor egy EKSZ emberrel vitatkoztál? Mi lett a vége?
  • Hogyan porlasztja a konfliktust az, ha nem mégy bele egy ilyen emberrel a vitatkozásba?
  • Miért nehéz odébb állni egy vitától? Mit kell észben tartani, és mi lehet számodra segítség abban, hogy odább állj?
     

* Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.26

Szólj hozzá!

Tartsd a szád az EKSZ-ekkel kapcsolatban

2017. május 02. 03:00 - nagynikoletta

„Aki megbocsátja a vétket, szeretetre törekszik, aki pedig újra felemlegeti, még a barátokat is elválasztja.” (Péld 17:9, CEV fordítás)

Ha nem jelent problémát számodra az első három javaslatom, azzal kapcsolatban, hogyan kezelheted életed során az EKSZ-eket, azokat frusztráló embereket, akik Extra Kegyelemre Szorulnak (nézz a magatartásuk mögé, hagyd el a sértettséget és légy egy kicsit elnéző velük), a negyedik valószínűleg ezeknél nehezebb lesz.

Ne pletykálkodj róluk!

Amikor felbosszantanak téged vagy valami olyat tesznek, ami frusztrációt okoz neked, nagy kísértést érzel arra, hogy valakit felhívj vagy küldj egy üzenetet, hogy elmeséld „Nem fogod elhinni, mit tett!”. Jó érzés lehet ezt megtenni. De ez nem szeretetre méltó viselkedés.

A Biblia azt mondja, hogy szeretnünk kell azokat az embereket, akik megsértenek minket. A róluk való pletykálás kedvesnek egyáltalán nem nevezhető. A Példabeszédek könyve 17:9-ben ezt olvashatjuk: „Aki megbocsátja a vétket, szeretetre törekszik, aki pedig újra felemlegeti, még a barátokat is elválasztja.” (CEV fordítás). Ha másokról pletykálkodsz, azzal csak olajat öntesz a tűzre és fokozod a frusztráltságod.

Mi a pletyka? A pletyka egyik meghatározása szerint „információ megosztása valakivel, aki nem érintett a problémában vagy nem vesz részt a megoldásban”. Az adott illetőnek lehet nincs is köze az egészhez, de te belekevered azért, hogy jobban érezhesd magad.

Legyünk őszinték ezzel kapcsolatban. A pletyka, lényegét tekintve, a megtorlásnak az egyik formája. Úgy próbálsz meg visszavágni azoknak az embereknek, akik megsértettek téged, hogy kibeszéled őket a hátuk mögött.

Isten utálja ezt.

A rómaiakhoz írt levél 1:29-ben, Isten a pletykát egy kategóriába sorolja a gyilkossággal. A pletyka hihetetlenül ártalmas. Ártalmas a gyülekezetben. Ártalmas a családokban. Ártalmas a munkában. Valamint, a pletyka állandósítja a fájdalmat.

Ezért mondja Isten azt, hogy „Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat…”, és hogy keressük egymásban azt, „…ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes…” (1Thessz 5:11, Fil 4:8, NIV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért érzünk néha kísértést arra, hogy pletykáljunk?
  • Amikor felismerted azt, hogy Isten a pletykát egy kategóriába sorolja a gyilkossággal, hogyan változtak meg az ezzel kapcsolatos gondolataid?
  • Hogyan állít ellentétet ez az igeszakasz a pletykával szemben: „Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is.” (1Thessz 5:11, NIV fordítás)?


* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.25.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása