Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kísértés - jelen és jövő harca

2017. június 04. 03:00 - Molyhoslepke

Nem a látható dolgokat tartjuk szem előtt, hanem a láthatatlanokra figyelünk. Ugyanis, ami látható, az hamar elmúlik, ami pedig láthatatlan, az örökké megmarad.” (2 Kor 4:18, egyszerű fordítás)

Amíg nem kerülünk válságba, nem igazán értékeljük azt, amink van, nem gondoljuk át felfogásunkat. Amikor pedig fájdalom ér minket, rendre megvizsgáljuk, min is alapszik az életünk. Lehet, hogy életünk alapját az anyagiak adják, talán az, hogy jól szeretnénk kinézni vagy éppenséggel jól érezni magunkat. De mind ösztönösen tudjuk, hogy ennél többről kell szóljon lényegünk.

Fontos, hogy olyankor is megkérdezzük magunktól, mi fontos és maradandó, amikor éppen nem szenvedünk.

Napjaink kultúrája pont ennek ellenkezőjére bíztat minket. Az ittet és a mostot értékeli fel. A holnap nem számít, a jövő év nem számít. Nem számít az sem, mi lesz ezer év múlva. Nem fontos a Mennyország és az Öröklét. Élj a mának!

A Biblia ezzel szemben így szól hozzánk: “Ez a mostani világ elmúlik, és vele együtt az is, amit a hitetlen emberek kívánnak. De aki Isten akaratát és terveit viszi véghez, az örökké él.” (1 Ján 2:17, egyszerű fordítás)

Gondold át, mi történik velünk, amikor kísértés ér! A csábítás nem csupán a jó és a rossz, a legjobb és a kevésbé jó harca.

A kísértés valójában a most és a később küzelme. Azt tegyem, amit Isten megkíván, és később számomra is jó, vagy azt, ami a jelen pillanatban jó nekem?

A Biblia erre tanít minket: “Nem a látható dolgokat tartjuk szem előtt, hanem a láthatatlanokra figyelünk. Ugyanis, ami látható, az hamar elmúlik, ami pedig láthatatlan, az örökké megmarad.” (2 Kor 4:18, egyszerű fordítás)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Miért nehéz kísértés idején az Örökkévalóra összpontosítanunk?
  • Milyen döntéseket tartasz ebből a szempontból a legnehezebben?
  • Hogyan segíthetsz másokat, hogy döntéseik hosszú távú következményeit is átgondolják?

 

 

Szólj hozzá!

Életedben minek van a legnagyobb tekintélye?

2017. június 03. 03:00 - Erika1832

“Az emberi elme mindennél jobban meg tud téveszteni. És ezen nem lehet segíteni. Senki sem tudja felfogni, mennyire meg tudja téveszteni az embert." (Jeremiás 17:9 GW)

Az életben van egy alapvető kérdés, amely minden kérdésnél lényegesebb: Mi a legnagyobb tekintély az életünkben?

Az értékrendünket milyen forrásokból merítve alakítjuk ki? A szüleink vagy más emberek példájából merítünk? Esetleg abból, amit az iskolában tanultunk vagy könyvekből olvastunk? Vagy talán a moziban látott filmekből, a TV műsorokból, vagy a dalokból, amiket szívesen hallgatunk?

Isten lehetővé teszi, hogy döntéseinket mi hozzuk meg önállóan, mivel szabad akaratot adott nekünk.

Többnyire három dologra támaszkodhatunk, amikor  választunk vagy döntünk.

1. önmagunkra: Támaszkodhatunk a megérzéseinkre azzal kapcsolatban, hogy mit tegyünk, de ezzel van egy kis gond. Több  tanulmány is bebizonyította, hogy érzékeink inkább  rossz és nem a jó irányba visznek minket, sőt előfordul, hogy időnként hazudunk is önmagunknak. A Biblia a Jeremiás 17:9-ben ezt mondja: „Az emberi elme mindennél jobban meg tud téveszteni. És ezen nem lehet segíteni. Senki sem tudja felfogni mennyire meg tudja téveszteni az embert." (GW)

2. a világra: Értékrendünk felállításakor meríthetünk más emberek véleményéből vagy értékrendjéből is. Ezzel azonban az a probléma, hogy a világ gyakran a nem értékes dolgokat tartja értékesnek. Például a világ inkább a fizikai szépségre teszi a hangsúlyt és nem a jellemre, azt mondja, hogy azt tegyük, amitől jól érezzük magunkat, és azt állítja, hogy az a nyerő, aki a leggazdagabb. A különböző médián keresztül világi értékrenddel bombáznak minket - olyannyira, hogy könnyen úgy gondolhatjuk, hogy Isten azért helyezett minket erre a bolygóra, hogy jól nézzünk ki, jól érezzük magunkat, és hogy anyagi javakat halmozzunk fel. Pedig semmi sem áll távolabb az igazságtól!

3. Isten Igéjére: Isten igéje objektív és igaz - ellentétben saját érzékeinkkel vagy a világ véleményével. Isten Igéje azt mondja, "Ha továbbra is az én Igémben maradtok ... meg fogjátok ismerni az igazságot, és az igazság szabaddá fog tenni benneteket". (János 8:31-32, NASB ford.)

A fenti három forrás közül te melyikre építed az értékrended? Melyiket választod legfőbb tekintélynek az életedben?

Mi lesz a legfőbb tekintély az életedben?

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Láttál már olyan esetet, hogy más emberek rossz döntést hoztak, mert Isten helyett valami mást tekintettek értékesnek vagy legfőbb tekintélynek az életükben?
  • Miért olyan fontos, hogy mit tartunk  legfőbb tekintélynek? Miért  ez a "legfontosabb kérdés az életben"?
  • Mi lesz a legfőbb tekintély a te életben? Hogy döntesz és mit válaszolsz erre a kérdésre?

 

* (Daily Hope by Rick Warren 2017.05.27.)

Szólj hozzá!

Nem számít, mit mondanak az emberek - Isten kiáll melletted

2017. június 02. 03:00 - daniella_89

“Az ÚR mellettem van, így nem fogok megijedni. Mit tehet velem az egyszerű halandó?“ (Zsoltárok 118:6 NLT fordítás)

nature-sky-sunset-man.jpeg

Bármi értékeset próbálsz megtenni az életben, negatív emberek kerülnek az utadba. Kinevethetnek, pletykákat terjeszthetnek rólad, még meg is fenyegethetnek.

De ne a negatív emberekre figyelj. Ne a problémáidra figyelj. Figyelj Istenre és az Ő ígéreteire. Legyél "ígéretes" ember!

1Sámuel 30:6-ban a Biblia leírja Dávid reakcióját a kritizálás egy példájára: “Dávid komolyan aggódott, mert a gyermekeikért érzett keserű gyászukban az emberei már a megöléséről beszéltek. De Dávid erőt vett az Úrtól.” (TLB fordítás)

Mikor a negatív emberek feltűnnek az utadon, ne menj a munkatársadhoz vagy egy baráthoz pletykálni. Találj az Úrban erőt! Imádkozd ezt: “Uram, tudom, hogy szeretsz engem. Tudom, hogy terved van az életemmel. Bízni fogok Benned.”

Dávid ezt így mondta: “Az ÚR mellettem van, így nem fogok megijedni. Mit tehet velem az egyszerű halandó?“ (Zsoltárok 118:6 NLT fordítás)

Lehet, hogy vannak olyanok, akik nem kedvelnek, de ez nem kell bántson téged. Nincs szükséged senki beleegyezésére ahhoz, hogy boldog legyél. Isten melletted van! Nem kell megijedned. Az embereknek megvan a maguk véleménye. És akkor?

Dávid ezt írja a Zsoltárok 119:11a-ban “Szívem páncéltermébe zártam ígéreteidet” (The Message fordítás)

Ez az, amit szükséges megtenned. Ne raktározz el minden negatívumot, ami az utadba kerül. Ehelyett vedd Isten ígéreteit készpénznek. Hidd el, hogy Ő pontosan azt fogja tenni, amit mond, hogy megtesz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha igaz az, hogy “annyira vagy boldog, amennyire eldöntötted, hogy az leszel”, miért nem boldogok többen?
  • Mik azok az ígéretei Istennek amik segítségedre lehetnek, mikor negatív emberekkel kerülsz szembe az életben?
  • Kinek az elfogadásáért küzdöttél leginkább az életedben? Miért vágysz ennek a személynek az elfogadására? Kérd Istent segítségét, hogy egyedül nála keress elfogadást!

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.26)

Szólj hozzá!

Nem kell küzdenünk a kritikusokkal

2017. június 01. 03:00 - Abidzsil

"Ezért ezt az üzenetet küldtem nekik: Nagy munkában vagyok! Nem tudom abbahagyni, hogy eljöjjek, és találkozzak veletek. Négyszer küldték ugyanezt az üzenetet, és én mindig ugyanezt feleltem nekik.” (Nehémiás 6,3-4 NLT)

criticism-stick-figure_1.jpg

A negatív emberek eltérítenek. Tudod, Isten egy fontos megbízást adott neked. De a kétkedő emberek azt mondják, hogy rossz ember vagy. Rosszul állsz hozzá a dolgokhoz. Rossz módon közelíted meg.

Vegyük Nehémiást például. Ő nem volt se lelkész, se pap. Egy üzletember volt. A babilóniaiak foglyul ejtették az izraelitákat. Az izraeliták 70 évig rabságban voltak – aztán a babilóniaiak hazaengedték őket. Jeruzsálemet védtelen volt, és lerombolták. Nehémiásnak volt egy jó ötlete. "Újraépítem a városom. Egy védőfallal kezdem az újjáépítést.”

Azonnal szembekerült azokkal, akik ezt ellenezték.

Izrael ellenségei nem akarták Jeruzsálemet védve látni. A vezetők látták, hogy minden lehetőséget elleneznek. Az életemben soha nem csináltam semmit, amit ne ellenzett volna valaki. Ha van egy lehetőséged és valaki aki ellenzi azt, akkor ott megtalálod Isten akaratát.

Nehémiás ellenségei minden lehetőséget megpróbáltak, hogy megállítsák őt a Jeruzsálem körüli fal újjáépítésében. Gúnyolták, pletykáltak róla, és fenyegették őt. Mikor ezek közül semmi nem működött, megpróbálták vitával lassítani.

A kritikusaid – a kétkedők, akik meg szeretnének akadályozni abban, amire Isten elhívott téged – ugyanazokat a trükköket fogják használni. Gúnyolni fognak, pletykákat fognak terjeszteni rólad, és még meg is fenyegetnek, hogy rávegyenek, hagyd abba azt, amire Isten elhívott téged.

Ahelyett, hogy rájuk hallgatsz, válaszd azt az utat, amit Nehémiás is.

"Ezért ezt az üzenetet küldtem nekik: Nagy munkában vagyok! Nem tudom abbahagyni, hogy eljöjjek, és találkozzak veletek. Négyszer küldték ugyanezt az üzenetet, és én mindig ugyanezt feleltem nekik.” (Nehémiás 6,3-4 NLT)

Nem kell küzdenünk a kétkedőkkel. Nem éri meg. Billy Graham egyszer azt mondta nekem, hogy dagonyázhatsz egy disznóval, de csak az egyikőtök fogja élvezni a küzdelmet. Igaza volt. Hogyha magadra veszed azt, amit a negatív emberek mondanak arról, amit csinálsz, csak vesztegeted az idődet.

Nehémiás nem védte meg a munkáját. Neked sem kell megvédened önmagad. Csak engedd el. Legyen elég hited, és várd a napot, amikor Isten munkájáról a te életeden keresztül bebizonyosodik, hogy jó.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan nehéz figyelmen kívül hagyni a kétkedőket?
  • Hogyan néztél szembe ellenzőkkel és kétkedőkkel úgy, hogy Istent követted?
  • Mit mondhatsz ezután a kétkedőknek aszerint, amit ma tanultál?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.25.)

Szólj hozzá!

Isten véleményével törődj, ne másokéval

2017. május 31. 03:00 - nagynikoletta

„Az emberek véleményétől való félelem megbénít, de az Istenben való bizalom megvéd attól.” (Péld 29:25, MSG fordítás)

Azoknak, akik nagy dolgokat visznek véghez életük során, szembe kell nézniük negatív, pesszimista emberekkel is, akik megpróbálják elbátortalanítani őket.

  • Amikor a Wright fivérek megpróbálták a levegőbe feljuttatni az első repülőgépet, az emberek azt mondták nekik, hogy ez sosem sikerülhet, hiszen az ember nem tud repülni;
  • Amikor Mózes keresztülvezette Izrael népét a sivatagon, az emberek panaszkodtak: „Meg fogunk halni! Vissza akarunk menni Egyiptomba!”.
  • Amikor John F. Kennedy bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államok embert küld a holdra, sok ember azt mondta, hogy ez sosem valósulhat meg.

Ha valaki valaha is megpróbált valami nagyszerű dolgot tenni, mindig szemben találta magát negatív gondolkodású emberekkel.

Igazából a negatív gondolkodású emberek nem feltétlenül rossz emberek. Lehet, hogy tényleg a legjobbat akarják neked és szeretnek téged.

De egyikőjük sem Isten. Tehát ne kezeld a véleményüket úgy, ahogyan Isten véleményét kezelnéd.

A Biblia azt mondja: „Az emberek véleményétől való félelem megbénít, de az Istenben való bizalom megvéd attól.”   (Péld 29:25, MSG fordítás)

Előfordult már mindannyiunkkal, hogy megbénított vagy akadályozott mások véleménye, bár lehet, hogy észre sem vettük. Vannak olyan emberek is, akik bizonyos értelemben függővé váltak mások véleményétől, és állandóan mások elfogadását igyekeznek megszerezni.

A Példabeszédek könyve 29:25 egy másik fordításban úgy szól, hogy „Veszélyes dolog azzal foglalkozni, hogy mások mit gondolnak rólad, de ha az Úrban bízol, biztonságban vagy.” (GNT fordítás)

Ha nagyobb súlyt helyezel mások véleményére, mint Istenére, akkor a pálya szélén fogsz maradni, amikor Isten játékosként szeretne látni. A saját félelmeid börtönében maradsz bezárva.

Más emberek véleménye eltéríthet Isten életedre vonatkozó tervétől.

Ne engedd, hogy ez megtörténjen.

Az Ézsaiás 8:13-ban ezt mondja a Biblia: „A mindenható Istent tekintsétek szentnek, őt tiszteljétek, tőle féljetek.” (NIV fordítás)

Rázd le magadról tehát a félelem láncait, és menj azon az úton, amit Isten tervezett számodra. Ő szurkol neked a leginkább, és azt szeretné, hogy sikerrel járj.  És mivel Ő munkálkodik az életedben, ez így is lesz.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Láttad már azt, hogy negatív emberek akadályoztak valakit az álmai követésében?
  • Veled mikor fordult elő, hogy negatív gondolkodású emberek eltérítettek  (vagy majdnem eltérítettek) a célodtól? Mit tanultál ebből a tapasztalatból?
  • Milyen álmot vagy látást adott neked Isten ezen a héten, amelyet egy teljesen új módon ragadhatsz meg?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.24.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása