Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor irigykedsz, Istennel csatázol

2017. július 16. 03:00 - Erika1832

"Barátom, én nem csaptalak be. Pontosan annyit fizettem, amennyiben megállapodtunk... Mi beleszólásod van abba, hogy én nekik is ugyanannyit akarok fizetni, mint neked? Nincs-e jogom ahhoz, hogy a saját pénzemmel azt tegyem, amit akarok?" (Máté 20:13-15a, CEV fordítás)

irirgyseg04.jpg

 

Amikor úgy tűnik számodra, hogy Isten oly módon áld meg valakit, ahogy téged nem, csak nyugodj le és bízz Istenben. Hidd el, hogy Ő tudja, számodra mi a legjobb, és akkor is bízz benne, amikor az élet igazságtalannak tűnik.

Úgy tudhatod meg, hogy az irigység nem lopakodott-e be az életedbe, hogy megfigyeled, hogyan beszélsz. Ha azon kapod magad, hogy ilyen kifejezéseket használsz, hogy „Ez nem igazságos!”, "Miért ő?", "Miért nem én?" "Én is ugyanolyan keményen dolgoztam, mint ő!", akkor ez azt jelzi, hogy az irigység csapdájába estél.

Jézusnak a szőlőmunkásokról szóló példabeszédében a munkások úgy érezték, hogy igazságtalanul bántak velük. Nem azért, mert nem kapták meg a kialkudott összeget, hanem azért, mert mások, akik kevesebbet dolgoztak, ugyanannyit kaptak fizetségként, mint ők.

A Máté evangélium 20:12 így szól: "Ezek az utolsó munkások csak egy órányit dolgoztak, de velünk egyenlővé tetted őket.” (MSG ford.) Ebből már lehet érezni az irigységet; olyan, mintha azt mondanák, hogy „Mi a perzselő napon dolgoztunk egész nap... mi jobbak vagyunk, mint ők.”

Figyeljük meg, milyen választ ad a következő versben a szőlősgazda, aki Istent szimbolizálja: "Barátom, én nem csaptalak be. Pontosan annyit fizettem, amennyiben megállapodtunk.... Mi beleszólásod van abba, hogy én nekik is ugyanannyit akarok fizetni, mint neked? Nincs jogom hozzá, hogy a saját pénzemmel azt tegyem, amit én akarok?" (Máté 20:13-15a, CEV ford.)

Az irigység legmélyén ez található: amikor irigy vagy másra, Istennel csatázol. Kétségbe vonod Isten jóságát az életedre nézve. Neheztelsz rá azért, mert úgy döntött, hogy valaki mást is megáld. Azzal vádolod, hogy igazságtalan. Nem hiszed el, hogy a legjobbat akarja neked. Vádolod, hogy másokat előnyben részesít veled szemben.

Pedig épp ellenkezőleg! Isten ugyanazzal a rendkívüli, bőkezű, feltétel nélküli és végtelen szeretettel viszonyul mindenkihez. De ő nem egy automata – nem dobhatsz be egy imát, hogy megkaphasd cserébe, amit szeretnél. Istennek jó oka van arra, hogy nem kapsz meg mindent, amit akarsz. Ő jobban ismer téged, mint te magadat. Mondd el és gyakorold ezt az imát: "Istenem, hiszem azt, hogy neked egy személyre szabott terved van az életemre, és te jobban tudod, hogy mire van most szükségem."

Az irigység ma általános, és az Istenben való kételkedés járványszerűen terjed. Amikor elkezdesz irigykedni, kételkedsz Istenben. A gyógyszer, amire szükséged van az, hogy elkezdesz újra bízni Istenben és az Ő irántad való szeretetében.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az Istenbe vetett bizalmad és hited hogyan ad nagyobb bizonyosságot vagy jobb látást, amikor imádkozol?
  • Hogyan szeretnéd látni Isten szeretetének visszatükröződését a kapcsolataidban?
  • Most éppen milyen dologgal kapcsolatban gyakorolod a bizalmadat Isten iránt? Hogyan tudod kimutatni neki, hogy most is és a jövőben is bízni fogsz benne?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.06.09.)

Szólj hozzá!

Az elégedettség egy tanulási folyamat

2017. július 15. 03:00 - daniella_89

“Nem Isten ajándéka mindaz, amid van és ami vagy? Akkor mi értelme van a hasonlítgatásnak és a versengésnek? Már mindened megvan, amire szükséged van."

(1Korintus 4:7-8, MSG fordítás)

 

img_9832.JPG

Ahelyett, hogy arra összpontosítanál amid nincs vagy nem következett be az életedben, légy hálás mindazért, amid van. Ez nekem nem megy természetesen, ahogyan valószínűleg neked sem.  Sőt, még Pál apostolnak sem ment könnyen, mert ezt mondta: "Megtanultam elégedettnek lenni." Az elégedettség tehát egy tanulási folyamat eredménye.

A Biblia az 1Korintus 4:7-8-ban ezt mondja: “Nem Isten ajándéka mindaz, amid van és ami vagy? Akkor mi értelme van a hasonlítgatásnak és a versengésnek? Már mindened megvan, amire szükséged van." (MSG fordítás)

Az irigység azon a tévhiten alapszik, hogy többre van szükséged ahhoz, hogy boldog legyél. Az irigység mindig másokra néz és ezt kérdezi: "Miért ők? Ők miért érdemelték ezt meg? Én érdemlem meg azt, ami nekik van." A  hálás ember viszont ezt mondja: "Miért én? Isten miért ajándékozott meg ezzel? Áldott vagyok, mert nem érdemlem meg, de mégis megvan ez az életemben." Ez egy teljesen más látószög.

Mindannyian küzdünk irigységgel, mégis nehéz ezt bevallani, mert ez egy csúnya érzelem. Amikor irigy vagy másokra, igazából azt szeretnéd, ha nem sikerülne nekik valami, mert ez azzal a jó érzéssel töltene el, hogy nekik sincs több, mint neked. Ez szörnyű, nem? Ha meg tudnánk tanulni hálásnak lenni azért, amink van, meg tudnánk szabadulni az irigység érzésétől is.

Fontos megértenünk, hogy az irigység nem az, amikor van egy vágyad, egy álmod vagy egy célod. Ezek jó, ha vannak. Az irigység nem egyenlő azzal, hogy valamit örömmel vársz, valamiben reménykedsz vagy szeretnéd, ha egy bizonyos dolog megvalósulna az életedben. Az irigység az, amikor neheztelsz valakire, mert neki már megvan, amire te vágysz, vagy már elérte azt a célt, amit te még nem. Az irigység az, amikor úgy gondolod, hogy nem lehetsz boldog addig, amíg nincs meg, amire vágysz vagy el nem érted a célt, amit kitűztél. Az irigység az, amikor nem vagyunk hálásak azért, amink már van.

A Biblia azt mondja, hogy már most is több mindenünk van, mint amire szükségünk van és mint amit érdemelnénk. Minden jó dolog az életünkben Isten ajándéka, és az Őrajta múlik, hogy mikor és hogyan áld meg bennünket. Rajtunk az múlik, hogy hálásak legyünk és a lehető legjobbat és legtöbbet hozzuk ki abból, amit Istentől kaptunk.

"Jobb elégedettnek lenni azzal, amid van, mint mindig valami mást akarni." (Prédikátor 6:9b, GNT fordítás)

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • "Mikor irigy vagy másokra, igazából azt szeretnéd, ha nem sikerülne nekik valami, mert ez azzal a jó érzéssel töltene el téged, hogy nekik sincs több, mint neked." Ez az állítás milyen önvizsgálatra indít saját irigységeddel kapcsolatban?
  • Ma hogyan tudnád gyakorolni azt, hogy hálás vagy valamiért?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.08.)

Szólj hozzá!

Hogyan örülj az isteni jóság megnyilvánulásának mások életében

2017. július 14. 03:00 - kennedymárti

“Örüljetek azokkal, akik örülnek, sírjatok azokkal, akik sírnak.” (Rómabeliekhez írt levél 12:15 ESV fordítás)

Amikor látjuk, hogy Isten szerető és kegyelmes másokhoz, válaszunk lehet az öröm is, semmint a neheztelés.

A szőlőmunkások példázatában épp az ellenkezőjét tették a munkások: „A munkások, akiket elsőként vettek  fel napszámba a szőlősbe, úgy gondolták, hogy nagyobb jutalmat kapnak, mint a később érkezők. De miután kiderült, hogy egyenlő fizetségben részesül valamennyiük, panaszkodni kezdtek a szőlősgazdának… [És ő így válaszolt] ’Irigyek vagytok, amiért bőkezűen jutalmazok?’” (Máté evangéliuma 20:10-1, 15b CEV/NIV fordítás). Azok a munkások, akik egész nap dolgoztak, a megállapodás szerint kapták meg fizetségüket. Nem lettek becsapva; mégis elkezdtek neheztelni amiatt, hogy azok, akik a nap utolsó óráiban kezdték el a munkát, ugyanazt a fizetséget kapták, mint ők. Ahelyett, hogy élvezték volna fizetségüket, megsértődtek.

A Rómabeliekhez írt levél 12:15-ben a Biblia azt mondja, „Örüljetek azokkal, akik örülnek, sírjatok azokkal, akik sírnak.(ESV fordítás). Ennek a mondatnak a második felével sokkal könnyebb azonosulni, mint az elsővel. Egyszerű sírni a sírókkal. Amikor valaki nehézségeken megy keresztül, könnyű együttérzéssel viszonyulni hozzá.

De sokkal nehezebb együtt örülni valakivel, aki valamilyen sikert ért el. Gyakran nem tudjuk jól kezelni mások sikerességét, és sértődötté válunk. Ez azért van, mert az a kép él bennünk a világról, hogy az egy óriás pite, ami szeletekre van felosztva. Azt hisszük, Ha valakinek a szelete kicsivel is nagyobb, mint az enyém, akkor az enyém biztosan kisebb lesz emiatt.

Ez a gondolkodás helytelen. Isten kezében ott van minden, amivel ezt a képzeletbeli pitét meg tudja tölteni! Sosem fogy ki az áldásaiból. Sosem fogy ki a kegyelemből. Sokkal több van mindenki számára, mint ami elég lenne, és csak azért, mert Isten megáld valaki mást, nem jelenti azt, hogy nem marad elég áldása számodra is. Téged is meg akar áldani, de talán másféleképpen.

Az igazság az, hogy az irigység távol tart attól, hogy örülni tudj mások örömének. Ennek eredményeként, nem fogod örömöd lelni a körülötted zajló világban. Az irigység nyomorulttá tesz téged.

De ha úgy döntesz, hogy örülni fogsz az Isten mások életében való jóságának, mindig derűs lehetsz – mert valami jó mindig történik valakivel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan láthatod meg Isten áldást osztó kezét az életedben?
  • Gondolj arra, Isten milyen úton-módon áldotta meg a körülötted lévőket mostanában. Hogyan osztozhatsz velük az örömükben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.07.)

Szólj hozzá!

Ismerj meg másokat, hogy ne irigyeld őket

2017. július 13. 03:00 - Abidzsil

„Ekkor jöttek azok, akik öt óra tájban álltak munkába, és kaptak egy-egy dénárt. Amikor azután az elsők jöttek, azt gondolták, hogy többet kapnak, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak.” (Máté 20:9-10 The Message)

envy.jpeg

Az irigység legyőzésének kulcsa abban rejlik, hogy felhagysz önmagad másokkal való összehasonlításával.

Az összehasonlítgatás a gyökere minden rossznak. Ez volt az első hiba, amit a szőlőművesek példázatában találunk: azok, akik utoljára jöttek, „munkába álltak, és kaptak egy-egy dénárt. Amikor azután az elsők jöttek, azt gondolták, hogy többet kapnak, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak.” (Máté 20:9-10 The Message). Más szóval, elkezdték összehasonlítgatni egymást. „Nézzétek, mennyit kapnak ők. Mi többet fogunk kapni. Többet érdemlünk.”

A Biblia újból és újból azt mondja, hogy ne hasonlítsd össze önmagad másokkal két okból kifolyólag:

Először is, egyedi vagy. Isten különlegesnek teremtett téged. Nincs senki más ugyanolyan, mint te. Megalkotta az öntőformádat, majd széttörte azt. Nem vagy összehasonlítható senki mással.

Másodszor, ha elkezdesz összehasonlítgatni, az mindig egy újabb bűnhöz vezet az alábbi kettő közül: büszkeség vagy irigység. Amikor összehasonlítod magad másokkal, arra fogsz gondolni, hogy „Jobban csinálom, mint ők”, és tele leszel büszkeséggel, vagy arra, hogy „Ők jobban csinálják, mint én”, és tele leszel irigységgel. A büszkeség és az irigység is bűn.

Továbbá az irigység akkor jön elő, ha nem ismersz valakit igazán. Ha távolról nézel egy személyt, láthatod az erősségeit és sikereit, de csak amikor közel kerülsz hozzá, akkor ismerheted meg a sérelmeit, szokásait, gyarlóságait. Mindenkinek van rejtett fájdalma. Mikor távolról nézel egy embert, sokkal könnyebb nem látni a félelmeit és hibáit.

Nincs jobb módja közel kerülni és személyesen megismerni embereket, mint egy kis csoportban. Hallottam egy nőről szklerózis multiplexszel és lupusszal, aki azt mondta a kis csoportjának: „Ha a problémáinkat mindannyian a szoba közepén egy nagy halomba helyeznénk, és azokat tanulmányoznánk, az este végén feltehetőleg visszavennénk azokat, és hazavinnénk.”  Amikor közelebbről megismersz embereket, nem irigyled őket. De megtanulhatod, hogyan imádkozz értük.

Az irigység eltávolít minket egymástól. A közösség összeköt minket, és segít megismerni egymást, így abbahagyhatjuk önmagunk másokkal való összehasonlítását.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a feladatod abban, hogy másokkal való kapcsolatod egy mélyebb szintre lépjen?
  • Milyen ajándékokat adott neked Isten ahhoz, hogy különleges légy? Milyen utakat biztosított neked?
  • Ki az a valaki, akit irigyelsz, vagy irigyeltél korábban? Mit tudsz tenni azért, hogy ezt a személyt jobban megismerd?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.06.)

Szólj hozzá!

Segíts, hogy úrrá legyek hitetlenségemen

2017. július 12. 03:00 - nagynikoletta

„Ha tudsz valamit tenni, szánj meg minket, és segíts rajtunk! Jézus így válaszolt: Ha tudsz valamit tenni…? Minden lehetséges annak, aki hisz. Ahogy elhagyták ajkait a szavak, a gyermek apja sírva fakadt. Hiszek, segíts hitetlenségemen!” (Márk 9:22-24, The Message fordítás)

faith_doubt.png

Lehetséges, hogy a hit és a kétségek egyszerre legyenek jelen életünkben? Igen! Lehet bizonyosságod afelől, hogy Isten véghez akar vinni valamit általad, de mégis halálra vagy rémülve.

De ez így rendben is van, mivel Isten lehetővé teszi, hogy azzal a hittel fogj hozzá, amivel már rendelkezel. Lehet, hogy még kicsiny a hited, de ez minden, amire szükséged van az induláshoz.

Egy bizonyos ponton mindannyian gondoltuk már azt, hogy „Uram, van hitem, de vannak kétségeim is”. Ekkor találkozhatunk Istennel, aki megadja nekünk mindazt, ami szükséges ahhoz, hogy továbbhaladjunk és véghez vigyük azt, amit ránk bízott.

Az életedben melyek azok a területek, ahol bízol Isten munkálkodásában? Melyek azon területek, ahol kételyeiddel küszködsz és azon tűnődsz, hogy vajon Isten tényleg segít rajtad?

Bár lehet, hogy remegnek a térdeid, csak tedd az egyik lábad a másik elé. Mindig haladj előre!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, Isten mit szeretne általad véghez vinni? Milyen feladatokat adott a mai napra?
  • Mi rémít meg az elhivatottságodat illetően? Miben kételkedsz?
  • Hogyan tud bátorítani a Szentírás abban, hogy a félelmeid ellenére hitben haladj előre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.05.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása