Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A nevelhető lélek három hatása

2017. július 23. 03:00 - csmsdvd

„Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik”. Péld. 15:32


Miközben tanulod, hogyan legyél alázatos, képesnek kell lenned hallgatni, tanulni és növekedni, nyitottnak lenni a javaslatokra, az igazításokra, amiket más emberektől kapsz. Te sem tudsz mindent, és nem is viselkedhetsz úgy, mint aki mindent tud.

Íme néhány indok, miért is jó ha nevelhető és alázatos vagy.

1. Szerethetőbb leszel.

A Bibliában a Példabszédek 15:12 szerint „Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik.” A gőg alapvetően bizonytalanságot mutat. Lehet attól félsz, hogy nem tudsz mindent, de sokkal szerethetőbb vagy, ha nyitott vagy a nevelésre.

2. Bölcsebb leszel.

Példabeszédek 15:12 szerint „Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik”. Alázatos emberek mindig tanulnak, mert nyitottak a javulásra. Mindenki valamilyen szempontból tudatlan, csak más-más témában. Több szem többet lát. Nincs időd az életben mindent megtanulni, mindent megtapasztalni. Jobb, okosabb, ha mások tapasztalatára is alapozol. Ha megfelelően kérdezel, sokat tanulhatsz.

3. Kevesebb konfliktusod lesz.

A Példabeszédek 13:10 szerint „A kevélységből csak civódás lesz”. Ez az első ige, amit Kay és én megtanultunk, miután összeházasodtunk. Igazából már a mézeshetek alatt megtanultuk, mert már ott szükségünk volt rá. Minden egyes civódásban, vitában a gonosz felüti a fejét. Ellenben minden olyan kapcsolatban, amikor alázatosan közelítesz, kevesebb konfliktusod, viszályod lesz.

Sok esetben Isten az alázatot azért várja el, hogy olyanok legyünk, mint a kisgyerek. Miért? Mert a kisgyerekek nevelhetők. Nyitottak a tanulásra. Vágynak a megtapasztalásra. Nem hárítanak. Nem mondják azt: „Nem szeretnék megtanulni járni.’” „Nem szeretnék megtanulni beszélni!” „Ne taníts meg engem olvasni!”

Van választási lehetőséged: Megalázod magad vagy arrogáns, gőgös életet élsz. Nevelhető leszel, vagy elérhetetlen. Isten rád vár, olyan mértékben segít, ahogyan tanulsz alázatos lenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Amikor valaki megpróbál igazgatni, általában hogyan reagálsz rá? Megnyilatkozásod hogyan mutat alázatosságot?
  • Gondolj egy vitára valakivel. Tanúsítottatok egymás iránt alázatosságot? Miben volt más?
  • Miért lényeges, hogy folyamatosan nevelhető legyél?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.16.)

Szólj hozzá!

A tanítható Lélek három hatása

2017. július 23. 03:00 - Anika Enikő

“Aki semmibe veszi a fegyelmezést, csupán önmagának árt; aki pedig hallgat a helyesbítésre az értelmessé válik.” ( Példabeszédek 15:32, GNT fordítás)

Amikor azt tanulod, hogyan legyél alázatos, akkor hajlandónak kell lenned arra, hogy figyelj, tanulj és növekedj abban, hogyan legyél nyitott, illetve vevő mások  javaslataira és kiigazításaira. Hisz nem tudsz mindent, és nem is tehetsz úgy, mint ha mindent tudnál!

Íme néhány ok, amiért tanítható és alázatos lelkűnek kell lenned:

  1. Szerethetőbb leszel.

A Biblia a Példabeszédek 15:12-ben ezt mondja: “ A felfuvalkodott emberek nem szeretik, ha helyreigazítják őket; soha nem kérnek tanácsot a bölcsebbektől.” (GNT fordítás). Lehet, hogy félsz megmutatni, hogy nem sok mindent tudsz, de szerethetőbb leszel, ha nyitott vagy a tanításra.

  1. Bölcsebb leszel.

A Példabeszédek 15:32 ezt mondja: “Aki semmibe veszi a fegyelmezést, csupán önmagának árt; aki pedig hallgat a helyesbítésre az értelmessé válik.” (GNT fordítás). Az alázatos emberek mindig tanulnak, mert nyitottak a kiigazításra. Mindenki tudatlan; csak különféle témákban. Ezért jobb kettőnek, mint egynek. Nincs időd arra az életben, hogy mindent személyes tapasztalat által tanulj meg. Bölcsebb, ha mások tapasztalataiból tanulunk. Ezt pedig úgy érhetjük el, ha megtanulunk kérdéseket feltenni és kérdezni.

  1. Kevesebb lesz a konfliktusod.

A Példabeszédek 13:10 ezt mondja: “A büszkeség vitatkozásba torkollik." Ez az első igevers amit Kay és jómagam megtanultunk kívülről házasságkötésünk után. Tulajdonképpen a nászutunkon memorizáltuk ezt, mert szükségünk volt erre ott. Bármikor, amikor vitatkozásra kerül a sor, tudnod kell, hogy a büszkeség kezdi felütni mocskos fejét. Ám amikor alázattal közelíted meg a helyzetet, akkor a kapcsolataidban kevesebb konfliktusod lesz.

Számos esetben, amikor az alázatosságra kerül a sor, Isten azt akarja, hogy a gyerekekhez legyünk hasonlókká. Hogy miért? Azért, mert a gyerekek taníthatók;  ők nyitottak arra hogy tanuljanak és vágynak arra, hogy tanuljanak és nem védekezőek. Nem mondják ezt: “ Nem kell megtanulnom járni vagy nincs szükségem arra hogy megtanuljak beszélni vagy semmit nem tudsz nekem tanítani az olvasásról. ”

Van választásod : Megalázod magad, vagy arrogánsan büszke tagadásban élsz? Tanítható, vagy elérhetetlen maradsz? Isten érted van és támogatni fog téged, amint az alázatosságot tanulod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor valaki megpróbál kijavítani téged, általában hogyan reagálsz arra? A reakcióidból miként nyilvánul meg az alázatos lelkület?
  • Gondolj egy nézeteltérésre valakivel. Hogyan nyilvánult meg az alázat köztetek?
  • Miért fontos a folyamatos tanulás?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.16.)

Szólj hozzá!

Jöjj Istenhez egyszerűen úgy, ahogy vagy

2017. július 22. 03:00 - Szíj Melinda

„Isten megmutatta irántunk való nagy szeretetét azzal, hogy elküldte Krisztust, hogy meghaljon értünk, amikor még bűnösök voltunk”  (Róma 5:8 NLT-fordítás).

mess3.jpg

Mindazt, amit Jézus tett érted, szeretetből tette. A Biblia szerint Isten azért teremtett, hogy szeressen. Az egyedüli ok, amiért a világon vagy: mert arra születtél, hogy Isten szeressen. 

Ha Isten nem akarná, hogy élj, a szíved azon nyomban megállna; már nem is lélegeznél. Isten megteremtett, és életben akar tartani, hogy szerethessen és hogy te is viszontszerethesd őt. 

Isten nemcsak állította, hogy szeret; hanem meg is mutatta. A Biblia így fogalmaz: „Isten megmutatta irántunk való nagy szeretetét azzal, hogy elküldte Krisztust, hogy meghaljon értünk, amikor még bűnösök voltunk”  (Róma 5:8 NLT-fordítás). Úgy írja, hogy amikor még bűnösök voltunk. Mielőtt még egyáltalán ismertem volna Istent, vagy tudatára ébredtem volna, hogy szükségem van Istenre az életben, Jézus már meghalt értem. 

Létezik egy tévhit, mely szerint „rendbe kell szednünk magunkat”, mielőtt Isten színe elé járulhatnánk: „Ezt még mind el kell rendeznem. Van néhány dolog, amit először rendbe kell hoznom az életemben, és aztán fordulok Istenhez.” Ne tedd! Hozd magaddal Isten elé a problémáidat – a jót, a rosszat, a szégyenteljeset. 

Ha előbb rendezni akarod a körülményeidet, az olyan, mint amikor fogat mosunk, mielőtt felkeresnénk a fogorvost azzal a szándékkal, hogy tisztítsa meg a fogainkat, vagy amikor elmosogatjuk az edényeket, mielőtt a mosogatógépbe helyeznénk őket. Miért tesszük ezt? 

Isten inkább így szól: „Ne tedd, nem kell! Nem kell rendezned a soraidat. Hozz csak mindent magaddal hozzám! Gyere énhozzám minden problémáddal! Nálam mindenre megvan a válasz. Gyere csak egyszerűen úgy, ahogy vagy!” 

A Biblia így emlékeztet: „Ő szeretetéből segítséget küld alá a mennyből, hogy üdvözítsen” (Zsoltárok 57:3a TLB-fordítás). Ezt tette Jézus Húsvétkor. Elküldte önmagát a mennyből, hogy puszta szeretetéből üdvözítsen minket. Így hát bátran jöhetsz Istenhez a problémáiddal, mert nála van a megoldás.   

Ha e hír hallatán nem mozdulsz, akkor Jézus Krisztus halála és feltámadása merő pazarlás volt rád nézve, és nem hoz változást az életedbe. Lehet hogy felismered az ajándékot, ám el is kell azt fogadnod.

„Ha őszintén kimondod, hogy Jézus az Úr, és teljes szívedből hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, akkor üdvözülsz. Isten elfogad és üdvözít, ha őszintén hiszed ezt, és elmondod másoknak” (Róma 10:9-10 CEV-fordítás). 

Isten nem kéri tőled, hogy tarts be olyan ígéretet, amit nem vagy képes betartani. Isten azt kéri tőled, hogy higgy annak az ígéretnek, amit csak ő képes betartani. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez: 

  • Mit szükséges elengedned, amit már egy ideje próbálsz rendbe szedegetni, hogy közeledni tudj Istenhez?
  • Hogyan tükröződik életeden Isten irántad való túláradó szeretete, illetve hogy el is fogadtad azt?

 

* Daily Hope by Rick Warren (2017.07.15)

Szólj hozzá!

Hányszor kellene megbocsátanunk?

2017. július 21. 03:00 - Lilla:)

"Péter eljött hozzá, és azt kérdezte: 'Uram, hányszor kellene megbocsátanom annak, aki újra és újra vétkezik ellenem? Hétszer?' 'Nem, nem hétszer' válaszolta Jézus, 'hanem hetvenszer hétszer!'" (Máté 18:21-22., NLT fordítás)

pay-2446666_1280.jpg

A megbocsátás általában egy egyszeri alkalom. Akkor hányszor is kellene elengednünk a saját igazunkat?

Amint megszűnik a sértettség érzése, tudni fogod, hogy megbocsátottál annak a személynek.

A Máté 18:21-22 azt mondja:"Péter eljött hozzá, és azt kérdezte: 'Uram, hányszor kellene megbocsátanom annak, aki újra és újra vétkezik ellenem? Hétszer?' 'Nem, nem hétszer' válaszolta Jézus, 'hanem hetvenszer hétszer!'" (NLT fordítás)

Péter azt hitte magáról, hogy igazán nagylelkű személy. A zsidó törvények szerint, meg kellett bocsátanod három alkalommal, ha ez megtörtént, akkor utána annyi volt. Többé nem kellett megbocsátanod annak az embernek. Ezért Péter úgy gondolta, "A törvény háromszori alkalmat ír. Mi lenne ha én dupláznék és a biztonság kedvéért még eggyel megtoldanám? Hétszer? (Istent ez biztosan lenyűgözi majd!)"

Jézus viszont azt mondta, "Tévedsz! Még csak meg sem közelíted! Mit szólnál inkább a hetvenszer hét alkalomhoz?" Ő azt mondja, hogy folyamatosan ezt kell tenned. Addig kell megbocsátanod, míg a fájdalom el nem múlik. Minden egyes alkalommal, amikor visszaemlékszel a sebre, lehetőséged adódik arra, hogy azt mondd: "Istenem, ez az ember komolyan megbántott engem, ami még mindig fáj. Én azonban szeretnék teljesen betöltekezni a te szereteteddel a neheztelés helyett, ezért elengedem a saját igazam és azt, hogy rosszat kívánjak annak a személynek. Azt választom inkább, hogy áldás kérek azokra, akik megsebeztek. Istenem, azért imádkozom, hogy áldd meg életüket - nem azért mert megérdemlik. Nem így van. Én sem érdemlem meg az áldást. Azért imádkozom viszont, hogy megtapasztalhassák a te kegyelmed, ahogy én is."

Ez nem könnyű. Sőt, kétségem sincs afelől, hogy néhányotoknak, akik ezt elolvassátok, a házassága önpusztító - nem azért, mert bántjátok egymást, hanem a megbocsátás hiánya miatt. Ez nem a sérülésekről szól, hanem a megbocsátás elutasításáról, ami rombolja a házasságot.

Lehet, hogy azt mondod: "Nem érzem úgy, hogy meg kellene bocsátanom." Ki érzi? Senki sem kerül megbocsátó hangulatba. Azért bocsátasz meg, mert ez a helyes és így tudod sínen tartani az életed. Ezek a lépések nem egyszerűek, viszont Isten erejével képes vagy rá.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Van olyan tönkrement kapcsolatod, amiben a "kiengesztelhetetlen különbségeket" okoltad? Hogyan játszott szerepet a megbocsátás hiánya ennek a kapcsolatnak a darabokra hullásában?
  • A múlt mely sérelmei okoznak még mindig fájdalmat számodra? A megbocsátás miként segíthet a továbblépésben?
  • Amikor ez bekövetkezik a kapcsolataidban, mit jelent, hogy Isten ereje munkálkodik az életedben?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017. 07. 14.)

Szólj hozzá!

Jóval felelj a gonoszságra

2017. július 20. 03:00 - Benjoe70

Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót gyűlölőitekkel. Azokra, akik átkoznak benneteket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért.” (Lk. 6:27b-28 SZIT)

maxresdefault_1.jpg

A Lukács 6:27-28-ban ezt olvashatjuk a Bibliában: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót gyűlölőitekkel. Azokra, akik átkoznak benneteket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért.” Figyeljük meg a három igét: „tegyetek jót”, „mondjatok áldást” és „imádkozzatok”. A megbocsájtás legnagyobb részt arról szól, hogy jóval válaszoljunk a gonoszságra.

Honnan tudhatjuk, hogy őszintén megbocsátottunk valakinek? Imádkozhatsz Istenhez, és kérheted, hogy áldja meg azt a személyt. Elkezdheted látni annak az embernek a fájdalmait. Amikor valakit megbántanak, akkor azt elkezdi másokra kivetíteni. Megbántottak, hát bánts meg te is valakit. Amikor megtanulsz megbocsátani, nem csak a saját fájdalmadat látod, hanem a másik emberét is. Akkor elkezded megérteni, miért viselkedtek olyan gonoszul vagy önző módon, esetleg bántóan és zaklatóan. Imádkozhatsz értük és imádkozhatsz Istenhez is, hogy áldja meg őket.

Erre azt mondhatod: „De hát nem is tudod, hogyan bántottak meg engem.” Nem, nem tudom. És sajnálok minden bántást, amit el kellett szenvedned. De azt tudom, hogy sosem fogsz tudni túllépni ezeken és folytatni az életedet, hacsak nem megbocsátással és elengedéssel. Ez nem azt jelenti, hogy felejtened kell. Azt jelenti, hogy el kell engedned a bosszút és jóval kell felelned a gonoszságra.

Hogyan teheted ezt meg? Csak egyetlen lehetséges megoldás létezik. Fel kell töltődnöd Jézus Krisztus szeretetével.

Amikor mélyponton vagy akkor nem szeretsz eléggé. De ha elengeded és megáldod azokat, akik megbántottak, akkor engeded, hogy Isten szeretete munkálkodjon benned. Azt mondod, erre nem vagy képes? Igazad van! Éppen ezért van szükséged Jézus Krisztusra. Ezt csak az Ő segítségével tudod megtenni.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen mintát mutat nekünk Jézus a Lukács 6:27-28-ban?
  • Meg tudsz nevezni valakit, akinek meg kell bocsátanod és Isten áldását kérned rá?
  • Hogyan segíthet mások megáldása abban, hogy tisztábban lásd a másik fájdalmát?

 

* (Daily Hope by Rick Warren 2017.07.13.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása