Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A jólelkűség megtérülő befektetés

2017. július 30. 03:00 - Molyhoslepke

„Ha ételt adsz az éhezőnek, és segíted a rászorulót, akkor fölragyog a sötétben világosságod [...]. Az Úr vezet majd szüntelen, sivár földön is jól tart majd téged. […] olyan leszel, mint a jól öntözött kert, mint a forrás, amelyből nem fogy ki a víz.” (Ézsaiás 58:10-11)

serving-food-poor-beggar-homeless.jpg

A jólelkűségnek mindig ára van. Ha jólelkű vagy, elkerülhetetlen, hogy ez idődbe, pénzedbe, energiádba, jóhíredbe, magánéletedbe, vagy valami másba ne kerüljön. Az irgalmas szamaritánus is hozott áldozatot.

A Lukács 10:34-35-ben ezt olvashatjuk: „Ezután [az irgalmas szamaritánus] feltette őt a saját szamarára, elvitte egy fogadóba, és ápolta. Másnap elővett két ezüstöt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki: Viselj rá gondot, és ha nem lesz elég, legközelebb megadom neked.”

Ez az ember mindent megtett, hogy gondoskodjon erről a számára teljesen idegen emberről. Először is rátette szamarára (ami egyben azt jelentette, hogy ő maga gyalogolt azután), majd elvitte egy szállásra. Az éjszaka során törődött vele, és kifizette a számlát. Mindent megtett, amivel csak a józsívűségét bizonyíthatta.

Mi haszna volt ebből? Semmi. Az embert még csak nem is ismerte. De pont ebben áll a jószívűség értelme: jót tenni úgy, hogy nem vársz érte semmit. Miért kell akkor jónak lenni? Miért mutasd ki jólelkűségedet, ha nem kapsz cserébe semmit?

Amikor ezt a kérdést tanulmányoztam, minden egyes igeverset elolvastam a jószívűségről. Egy listát készítettem az okokról, amiért megéri jószívűnek lenni.

Néhány ok ezek közül:

  • Isten jószívű (sőt, mérhetetlenül jószívű) hozzád;
  • a jólelkűség gyakorlása egyfajta imádás;
  • a kedvesség dicsőséget hoz Istennek;
  • jónak lenni örömet okoz neked is,
  • ...sőt! a kedvesség megszépít. (Keresd a Példabeszédek 19:22-ben! – Living Bible fordítás);
  • kedvességed másokat is arra indít, hogy jószívű legyen hozzád.

Végül pedig: Isten megáldja a jószívűséget: „Ha ételt adsz az éhezőnek, és segíted a rászorulót, akkor fölragyog a sötétben világosságod [...]. Az Úr vezet majd szüntelen, sivár földön is jól tart majd téged. […] olyan leszel, mint a jól öntözött kert, mint a forrás, amelyből nem fogy ki a víz.” (Ézsaiás 58:10-11).

Isten kijelenti, hogy ha segíted a szükséget szenvedőket, Ő is betölti a te szükségeidet. Micsoda egyezség! Isten pedig mindig megtartja ígéreteit.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért lényeges, hogy a kedvességnek ára van?
  • Hogyan segített meg Isten egy olyan alkalommal, amikor a jószívűséged valami más rovására ment?
  • Hogyan lehet a kedvesség a dicsőítés egyik módja?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.23.)

Szólj hozzá!

Kedvesebb személlyé válni

2017. július 29. 03:00 - Erika1832

„A szeretetben nincs félelem, de a tökéletes szeretet kiűz minden félelmet." (1Ján 4:8a ESV fordítás)

kindness5.jpg

Az irgalmas szamaritánusról szóló példázatnak (Luk 15. rész) két nagyon alapvető tanulsága van a kedvességgel kapcsolatban. Ha valóban szeretnél kedvesebb ember lenni, akkor örömmel bevállalod az alábbi két dolgot:

1. Légy kész arra, hogy váratlan dolgok történnek veled. A kedvességet ugyanis nem akkor kell kifejezned mások felé, amikor azt te előre eltervezed, hanem amikor embertársainknak éppen erre van szüksége. Amikor pont ennek van itt az ideje, dobj el mindent, azaz hagyd abba, amivel éppen foglalkozol. A szeretet kifejezése gyakran kényelmetlen és a kedvesség időigényes.

Nézzük meg, hogy milyen kifogásokat mondhatott volna az irgalmas szamaritánus az út szélén fekvő sebesültnek. Mondhatta volna, hogy: „Megvannak a magam gondjai, amikkel foglalkoznom kell.” vagy „Fontos üzleti ügyeim vannak, amikkel törődnöm kell. Különben is ez már egy veszett ügy.” Bármikor, amikor kifogást keresel arra, hogy ne segíts, az ördög készen állva ott lesz, hogy adjon neked egyet. Örömmel fog adni, akár ezer kifogást, hogy miért nincs időd, energiád vagy pénzed arra, amit meg kellene tetted.

Isten szándékosan vezet sérült embereket az utadba, hogy megtanuld, hogyan légy kedvesebb. Amikor ma találkozol ezekkel a lehetőségekkel, hogyan reagálsz ezekre? Félre söpröd őket, vagy megragadod a pillanatot?

2. Késznek kell lenned a kockázat vállalására. Sokszor a saját félelmeid tartanak vissza attól, hogy kedves légy. Csak képzeld el azokat a jogos félelmeket, melyek az irgalmas szamaritánus fejében is megfordulhattak.

Mondhatta volna, hogy: „Mi van akkor, hogy segítek ennek az embernek, a rablók pedig még itt vannak a közelben”?. Napjainkban mi talán ezt mondanánk: „Mi van, ha ez az ember beperel engem?” vagy: „Mi van, ha igazán nem is tudok segíteni rajta? Nem vagyok képzett elsősegélynyújtó.” Hányszor történt már meg veled, hogy nem segítettél valakinek, mert azt gondoltad, hogy: „Nem tudom, hogy mit is mondjak?” Egy másik nagy félelem, amit nem gyakran említünk meg, az az, hogy mások fájdalmát látva, eszünbe jut a saját törékenységünk. Félünk mások fájdalmával foglalkozni, mivel attól tartunk, hogy a sajátunk is a felszínre bukkan.

De soha nem leszünk képesek igazán kimutatni kedvességünket és továbbadni Isten szeretetét a sérült embertársaink felé, amíg meg nem tanulunk túllépni a félelmeinken. A Biblia azt mondja: „A szeretetben nincs félelem, de a tökéletes szeretet kiűz minden félelmet." (1Ján 4:18a ESV fordítás).

Isten a szeretet, és valójában, ez az első, ami segít begyógyítani a saját sebeinket, hogy így be tudjuk mutatni másoknak is ezt a szeretetet. Isten szeretete az, ami, segít, hogy elhagyjuk múltbéli félelmeinket, és így tudjuk megtanulni, hogy hogyan legyünk kedvesek mások felé. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Hogyan tudod úgy alakítani a napirendedet, hogy időt szakíts rá, hogy kimutasd mások felé a kedvességedet?
• Milyen félelmeken kell túllépned ahhoz, hogy képes legyél kedvességet kimutatni mások felé?
• Légy felkészülve rá ezen a héten, hogy Isten azt akarja, hogy megmutasd a kedvességed valaki felé, aki az utadba kerül. Hogyan fogsz reagálni?

*(Daily Hope by Rich Waren, 2017.07.22.)

Szólj hozzá!

Ragadj meg minden alkalmat a kedvességre!

2017. július 28. 03:00 - daniella_89

„Soha ne sétálj el valakitől, aki segítséget érdemel; a kezed Isten keze számára. Sose mondd a szomszédaidnak, hogy várjanak holnapig, ha most segíthetsz nekik.” (Példabeszédek 3:27-28 The Message/GNT fordítás)

8242fff0639d01ff6e4367c7c21a1f70c8f6e8d136a4cd5066f9b29578bd3bc1_large.jpeg

Az irgalmas samaritánus történetéből megtanulhattuk a kedvesség leckéit. Először is, az irgalmas samaritánus kinyitotta a szemét, hogy lássa, milyen szükség van körülötte. Azután meghallgatta a sebesült fájdalmát és együttérzett vele.

Ezután azt látjuk, hogy az irgalmas samaritánus megragadta a pillanatot: „Odamenve hozzá, a samaritánus csillapította a fájdalmát: sebeit bekente oliva olajjal és borral és bekötözte őket.” (Lukács 10:34a NLT fordítás). Nem várt. Nem késlekedett. Nem halogatott. Megtette, amit abban a pillanatban, amikor meglátta a szükséget, meg tudott tenni.

A szeretet valami, amit teszel. A szeretet nem csak azt mondja: „Sajnálom ezt a srácot. Nemde szégyenteljes és túlságosan rossz dolog ez?” A szeretet megragadja a pillanatot.

Az irgalmas samaritánus számos dolgot tett abban a pillanatban. Néhány fordítás elmondja, hogy lehajolt. Más szavakkal, egy szintre ereszkedett az emberrel. Nem tett úgy, mintha felsőbbrendű lenne, és nem beszélt hozzá magaslóról.

Másodszor is, használta azt, amije volt. Bekötözte az ember sebeit borral és olajjal. Miért? Ezek voltak a szamarán. A bor jól fogott, mert alkohol és fertőtlenít. Az olaj is jó volt, mert nyugtatóan hatott az ember sebeire.

Ezután azt olvassuk, hogy az irgalmas samaritánus bekötözte az ember sebeit. Honnan szerzett kötszert? Nem orvos volt. Nem volt elsősegély felszerelése. A bántalmazott embert pedig meztelenre vetkőztették, így neki nem voltak ruhái. A kötszerek a samaritánus saját ruhái voltak.

Az irgalmas samaritánus megtette, amit abban az adott pillanatban meg tudott tenni. A Példabeszédek 3:27-28 azt mondja: „Soha ne sétálj el valakitől, aki segítséget érdemel; a kezed Isten keze számára. Sose mondd a szomszédaidnak, hogy várjanak holnapig, ha most segíthetsz nekik.” (Példabeszédek 3:27-28 The Message/GNT fordítás).

A világ tele van sebesült emberekkel. Gondolkodtál már azon, hány ember mellett mész el nap mint nap, akik meg vannak sebesülve? Talán nem fizikailag sérültek, de érzelmileg igen. Vagy lelkileg. Pénzügyileg. És szükségük van a szeretetedre. Szükségük van a kedvességedre.

Ne várj jobb körülményekre. Ne várd meg, hogy kényelmesebb legyen. Ne térj ki az elől, amit meg kéne tenned valakiért ma. Isten veled lesz, amint megragadod a pillanatot!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Elmélkedj az időbeosztásodon. Mi az, ami ott van az ütemtervedben, és visszatarthat attól, hogy megragadd a lehetőségeket a kedvesség kimutatására?
  • Gondolj valakire az életedben, akiről tudod, hogy valamiért szenved. Mit tudsz tenni ma, hogy kedvességet mutass felé?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.21.)

Szólj hozzá!

A kedvesség hallgatással kezdődik

2017. július 27. 03:00 - Abidzsil

„Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét." (Galáta 6:2 NLT fordítás)

kindness.jpg

Ha mások szükségleteinek észrevétele látással kezdődik, akkor a sérüléseik észrevételéhez hallásra van szükséged. Meg kell tanulnod hallgatni! Minél jobban tudsz hallgatni, annál rokonszenvesebb leszel.

Az nem elég, ha csak észreveszed valaki szükségleteit. Át is kell érezned a helyzetét. Együtt kell érezned a fájdalmával. A Biblia azt mondja a Lukács 10:33b-ben, amikor a jó samaritánus meglátta a kifosztott és megvert férfit az út túloldalán, „a szíve szánalommal volt tele” (GNT fordítás). Először a szemére volt szükség, hogy meglássa, majd a fülére és a szívére, majd együtt érzett a férfivel, akinek szüksége volt rá.

Sokszor csak annyi szükséges a kedvességhez, hogy meghallgass másokat. Előfordul, hogy tanácsadással ellenkező hatást érsz el, mint kedvességgel. Joe Bayly írta a The View From a Hearse című könyvében: „Ültem, meggyötörten a gyásztól, és valaki odajött hozzám, és Istenről és a miért történt ez? kérdésről beszélt, és a síron túli reményről. Folyamatosan beszélt. Olyan dolgokat mondott, melyekről tudtam, hogy igazak. De nem volt rám hatással, kivéve, hogy azt kívántam, bárcsak elmenne. És végül megtette. Majd jött még valaki, aki leült mellém, de ő nem beszélt. Nem kérdezett tőlem semmit. Csak ült mellettem egy óráig, vagy még tovább, hallgatta, ha megszólaltam, tömören válaszolt, egyszerűen imádkozott, majd elment. Nagy hatással volt rám. Megnyugtatott engem. Utáltam látni, hogy elmegy.”

A fülek segítenek növelni a szimpátiát. A hallgatás a kedvesség egyik formája.

A szimpátiához két alapvető dolog szükséges: hogy megértsenek, és hogy jóváhagyják az érzelmeid. Amikor fájdalmat érzel, jó tudni, hogy nem vagy őrült, hogy normális, amit érzel, és hogy már mások is éreztek így.

A Biblia azt mondja: „Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét.” (Galata 6:2 NLT fordítás).

Mi Krisztus törvénye? Nagy parancsolatnak hívják: „Szeresd Istenedet teljes szívedből, és felebarátodat, mint magadat.” Neked jól esik, ha az emberek kedveskednek neked, mikor érzelmileg, fizikailag, vagy lelkileg sérült vagy? Persze. A Biblia azt mondja, ugyanezt tedd másokkal.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez: 

  • Mit jelent aktívan hallgatni valakit?
  • Olykor miért nehézebb meghallgatni valakit, aki szenved, mint beszélni neki?
  • Hogyan tudsz szimpatizálni valakivel, aki olyasmin megy keresztül, amit te soha nem tapasztaltál?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.20.)

Szólj hozzá!

Ha kedves akarsz lenni, nyisd ki a szemed

2017. július 26. 03:00 - nagynikoletta

„Mások javát keressétek” (1Kor 10:24b, NCV fordítás)

A kedvesség mindig a szemeinkkel kezdődik – azzal, hogyan szemléled a világot és hogy mennyire vagy fogékony a többi ember szükségleteire.

A Lukács 10:33b-ben ezt olvashatjuk az irgalmas szamaritánusról: „Amikor meglátta (a férfi állapotát), a szíve megtelt szánalommal.” (GNT fordítás). Vegyük észre a szóhasználatot „meglátta”. Ez a kiindulópont. Ha szeretnéd megtanulni, hogyan lehetnél kedvesebb ember, meg kell változtatnod azt a módot, ahogyan a világot szemléled. Nagyobb figyelmet kell fordítanod a körülötted lévők szükségleteire.

A sietség a kedvesség halála. Ha megtanulsz kedvesebb emberré válni, le kell lassítanod! Ha mindig más dolgok kötik le a figyelmedet, nem marad időd a kedvességre.

Ha úgy döntenél, hogy elmész egy országot átszelő túrára, többféle lehetőség közül választhatnál ahhoz, hogy eljuss egyik helyről a másikra. A leggyorsabban repülőgéppel érnél oda, de nem látnál túl sokat az országból. Utazhatnál vonattal vagy akár autóval, mindkettő lehetőséget biztosítana arra, hogy többet láthass. Azonban, ha valóban a lehető legtöbbet szeretnéd kihozni a dologból, gyalog mennél.

Minél lassabban mész, annál többet látsz.

A Biblia azt mondja, hogy „mások javát keressétek” (1Kor 10:24b, NCV fordítás). Az első lépés a kedvesség irányába az, hogy kérd Istent, hogy ajándékozzon meg téged spirituális radarral, hogy felfigyelhess azokra az emberekre a környezetedben, akik érzelmileg, lelkileg és fizikailag sérültek.

Talán ez egy veled született adottságod. Automatikus megérzed, ha körülötted valaki szükséghelyzetben van. Ez nem jelenti azt, hogy te sokkal lelkiismeretesebb vagy hozzánk képest. Te egyszerűen így teremtettél. Ha ez nem jellemző rád, akkor olyan vagy, mint én: „lelki figyelemhiányos”. Könnyű elterelni a figyelmedet. Könnyen feladatközpontúvá válsz. Könnyű figyelmen kívül hagynod, hogy mi történik körülötted.

Ha törődsz, körültekintőbb leszel. Pál galatákhoz írt levele 6:8-ban azt olvashatjuk: „Az, aki önzést táplálja semmibe véve mások szükségleteit – semmibe véve Istent – egy rakás gazt fog aratni. Csupán a gazt tudja majd felmutatni életéért.” (The Message fordítás). Nem mindig egyszerű észrevenni más emberek szükségleteit, főként mikor az út másik oldalán helyezkednek el. De ez a kedvesség kezdőpontja.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módokon tudnád szándékosan lelassítani életed annak érdekében, hogy könnyebben megláthasd a körülötted lévő emberek szükségleteit?
  • Milyen emberek mellett haladsz el nap mint nap, akiket olykor nehéz észrevenni? Ha nyitva tartod szemeidet, milyen új lehetőségeket veszel észre arra, hogy segíthess azon emberek egyikének?
  • Hogy van az, hogy azok, akik semmibe veszik mások szükségleteit, Istent is semmibe veszik (Gal 6:8)?

 

*(Daily Hope by by Rick Warren 2017.07.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása