Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Megérteni Isten meghatározását a szeretetről

2017. augusztus 06. 03:00 - Anika Enikő

"A szeretet azt jelenti, hogy az ő parancsai szerint cselekszünk." (2 János 1:6a GNT fordítás)

Ha már a szeretetről egy sorozatnyi áhitatot állítunk össze, illetve ha a Biblia azt mondja, hogy az életünk középpontjában kell állnia a szeretetnek, akkor nézzük csak meg mit is jelent igazán a szeretet.

  1. A Biblia azt mondja, hogy a szeretet parancs.

Isten azt parancsolja, hogy szeressük egymást. ‘‘A szeretet azt jelenti, hogy az Ő parancsai szerint cselekszünk." (2 János 1:6a GNT fordítás)

Nem mindig vagy képes kontrollálni egy érzést; ám Isten soha nem parancsol valami olyat, amihez nem adja meg az erőt, illetve a képességet arra, hogy megtegyük. Ez azt jelenti, hogy a szeretet nem egy érzés. Képzelj csak el egy kisgyereket, aki sír és szomorú, s ezt mondják neki: “Megparancsolom hogy légy boldog! Megparancsolom, hogy hagyd abba a sírást! Egyszerűen nem parancsolhatsz valakinek az érzések tekintetében; hogy így vagy úgy érezze magát.

  1. A Biblia azt mondja, hogy a szeretet a mi döntésünk

A Biblia azt mondja az 1Korintus 14:1-ben, hogy: "Minden erővel azon legyetek, hogy szeretetteljes életet éltek, mintha az életetek ettől függne – hiszen ettől is függ." (GNT fordítás) "Minden erővel azon lenni" azt jelenti, hogy döntést kell hozni. A szeretet döntés. Mi úgy öntünk, hogy vagy szeretünk, vagy nem. El sem tudom mondani nektek, hogy hányszor hallottam már férfiaktól is illetve nőktől is a következő mondatot a különélésükre illetve válásukra vonatkozólag:  “Nem szeretem  már a társam.” – mintha ez rajtuk teljesen kívülálló dolog lenne. De tulajdonképpen szeretetben cselekedni akkor, amikor nincs hozzá kedved, az egy magasabb szintű szeretet, mint amikor van kedved hozzá. Egy dolog, akkor szeretni, amikor virágoznak a fák; ám az igazi mércéje a szeretetnek, télen nyilvánul meg, amikor a dolgon nem alakulnak olyan nagyszerűen az életedben. Úgy döntesz, hogy szeretsz annak ellenére ahogyan érzel és megadod annak a másik embernek azt, amikre szüksége van, és nem azt amit érdemel. Ahogyan Isten is döntött arról, hogy szeret bennünket, úgy mi is döntünk, hogy szeretjük a másikat.

  1. A Biblia azt mondja, hogy a szeretet életvitel.

A szeretet az, amit megteszel. A Biblia azt mondja: “Hagyjuk abba, annak a mondogatását, hogy szeretjük egymást, ne szóval szeressünk; szeressük egymást valóságosan és váljon ez nyilvánvalóvá a cselekedeteinkben.” (1János 3:18 GNT fordítás)

Isten minden nap lehetőséget ad arra, hogy magunk körül kinyilvánítsuk a szeretetet. A gond az az, hogy legtöbbször túlságosan elfoglaltak vagyunk. Hányszor jutott eszedbe a következő: “Fel kell hívnom; bátorítanom kell őt a munkahelyen; segítenem kell a szomszédomon” , ám kihagyod a lehetőséget mert valami más közbejött. A szeretet kihasználja a lehetőséget, hogy másokat szolgálja.

  1. A Biblia azt mondja, hogy a szeretet elkötelezettség.

A Biblia az 1János 4:16-ban ezt mondja: “Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne.” Az Istennel való kapcsolatunk nagyban hatással van más emberekkel való kapcsolatainkra. Ha elköteleződünk és meg is maradunk a szeretetben, akkor megmaradunk Istenben és Isten is mibennünk – mert Isten szeretet.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten szeretetének melyik / milyen tulajdonságát tudnád alkalmazni a kapcsolataidban?
  • “Nem tudod, mindig kontrollálni az adott érzést, és Isten soha nem parancsolná, hogy olyat tegyél, amihez nem adja meg az erőt és a képességet arra, hogy megtedd.” Hogyan tud bátorítani téged ez az igazság, amikor megpróbálsz nehéz embereket szeretni vagy az életed egyik nehéz helyzetében?
  • Mit jelent “Istenben maradni”?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.30)

Szólj hozzá!

Az élet a kapcsolatokról szól, nem a sikerekről

2017. augusztus 05. 03:00 - csmsdvd

“Mert Krisztus Jézusban nem számít semmi sem …, csak a szeretet által munkálkodó hit” (Gal 5:6)

Tegnap láthattuk, a Biblia mennyire pontosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mi számít az életben. “Mert Krisztus Jézusban nem számít semmi sem …, csak a szeretet által munkálkodó hit” (Gal 5:6)

Amennyiben nem szeretet által vezérelt életet élsz, akkor szavaidnak nincs értelme, akkor tudásod hasztalan, nem számit miben hiszel, és nem számít milyen adakozó vagy.

Sőt mi több, ha nem a szeretet vezérel, akkor az sem számít mit értél eddig.

A Bibliában a 1Kor 13:3 szerint “ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból”. Felállíthatsz egy elképesztően hosszú listát, a személyes sikereidről. Felkerülhet az arcképed a Fortune magazin címlapjára. Nobel díjas lehetsz. Számtalan sikereket érhetsz el, az év vállalkozója lehetsz, felépíthetsz milliárdos céget a semmiből, vágyaid beteljesítésében élen járhatsz. A Biblia szerint semmi sem számít, ha nincs benned szeretet.

Az élet a kapcsolatokról szól, nem a sikerekről.

Ennyire egyszerű: lehetsz a legkiválóbb előadó, szónok, tudós elme, csodadoktor, adakozó emberbarát, sikeres megasztár, ha szereted nem szívből jön, minden egyéb nulla. Nem számít. Istennek csak ez számít: Szereted-e őt és szereted a többi embert?

Egy nap meg fogsz halni, és ott fogsz Isten előtt állni. Amikor ő számon kér, nem a folyószámládat fogja nézni vagy az okleveleid számát. A sportban elért eredményeid, érméid sem számítanak. Azt sem fogja nézni mennyi Like-od van, sem azt, hogy mi van az önéletrajzodban.

Isten téged a következő alapon fog megítélni. Milyenek voltak a kapcsolataid. Azt fogja kérdezni: Mennyire szerettél engem és mennyire szeretted embertársaid? Ez a legfontosabb parancsolat. Szeretted-e Istent teljes szívedből és szeretted-e felebarátodat, mint magadat?

Emiatt Pál arra tanít, hogy a legfontosabb ami számít, a szeretet által munkálkodó hit (lásd Gal 5:6)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Ha ma halnál meg és Isten előtt állnál, mit mondana mennyire szeretted őt és mennyire szeretted embertársaid?
  • A munkád során Isten milyen lehetőséget adott, hogy szeresd a körülötted lévő munkatársaid?
  • Mit gondolsz, Isten miért várja el, hogy életünket szenteljük oda, hogy folyamatosan tanuljuk egymást szeretni?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.29.)

Szólj hozzá!

Szeretet nélkül semmi sem számít

2017. augusztus 04. 03:00 - Szíj Melinda

„Ha Jézus Krisztus követője vagy, csak a hited számít, mely képessé tesz arra, hogy szeretettel légy mások iránt” (Galata 5-6 CEV-fordítás).

clanging_cymbal.jpg

Tűnődtél már valaha azon, hogy mi az, ami lényeges Isten számára? A Bibliában, a Galatákhoz írt 5:6-os igeversben azt olvassuk, hogy: „Ha Jézus Krisztus követője vagy, csak a hited számít, mely képessé tesz arra, hogy szeretettel légy mások iránt” (CEV-fordítás). Isten azt mondja, hogy nem a jó tulajdonságaid, teljesítményeid, a hírneved vagy a vagyonod az, ami számít az életben. Ami igazán számít, hogy legyen hited, mely szeretetet ébreszt benned embertársaid iránt. Ha ezt elmulasztod, akkor a legfontosabb dologról maradsz le az életben.

A következő néhány nap folyamán a Bibliának a szeretetről szóló leghíresebb fejezetét, az 1Korinthus 13-at fogjuk áttekinteni. Amikor a szónokok magukra akarják vonni figyelmed és emlékeztetni szeretnének valamire, akkor az ismétlés eszközéhez folyamodnak. Újra és újra elmondogatnak valamit. Az igeszakasz első néhány sorában Pál ugyanazt a dolgot öt különböző módon mondja el: nevezetesen, hogy a legfontosabb dolog az életben a szeretet. 

Íme az első négy ok, hogy miért: 

1. Ha nem élsz szeretetteljes életet, akkor mindegy mit mondasz, semmit nem fog számítani. 

„Ha minden földi és angyali nyelvet beszélnék is, de nem szeretnék más embereket, csak egy érchangú gongszó vagy egy bongó cintányér lennék” (1 Korinthus 13:1 NLT-fordítás).

A jeles szónokok igazán nagy hatást gyakorolnak ránk. Szeretjük az ékesszólást és a karizmát. Isten azonban így szól: „Nekem mindegy, milyen hangzatosan tudsz beszélni. Szeretetteljes életet élsz?” Ha nem, akkor teljesen lényegtelen, mit beszélsz. A szócséplés szeretet nélkül csak zajkeltés. 

2. Ha nem élsz szeretetteljes életet, a tudásod sem fog számítani.

„Enyém lehet a prófécia ajándéka. Isten minden rejtett titkát megfejthetem, és minden tudás az enyém lehet… Ám még mindezen dolgok birtokában is ha szeretet nincs bennem, akkor semmi vagyok” (1 Korinthus 13:2 NCV-fordítás). 

A kirobbanó tudás korszakát éljük. Találékonyabbak vagyunk, mint valaha. Mégis még mindig ugyanazokkal a problémákkal küszködünk: bűnözés, bántalmazás, előítéletesség, erőszak. Miért? Mert a világnak nem több tudásra, hanem több szeretetre van szüksége. Elképzelhető, hogy lángelme vagy. Isten viszont azt mondja, ha nincs szeretet az életedben, minden tudásod hasztalan.  

3. Ha nem élsz szeretetteljes életet, lényegtelenné válik, miben hiszel.

A Biblia szerint: „Még ha enyém lenne is a hit ajándéka, mellyel szóra bírnám és elmozdítanám a hegyeket, szeretet nélkül akkor sem érnék semmit sem” (1 Korinthus 13:2b TLB-fordítás). Él egy tévhit, miszerint Krisztus követőjének lenni csupán bizonyos igazságtételek hittel megvallásának a kérdése. Semmi sem állhat távolabb az igazságtól! Krisztus követése arról szól, hogy szeretetteljes életet élünk. Ez jelentőségteljesebb annál, mintsem hit által „Isten kedvében járni”.

4. Ha nem élsz szeretetteljes életet, bármit is adományozol, nem lesz jelentősége. 

A következő igeszakasz így hangzik: „Ha mindenemet odaadnám a szegénynek, és még a testemet is feláldoznám, büszkélkedhetnék vele; de ha nem viseltetnék szeretettel mások iránt, semmi hasznom nem származna abból” (1 Korinthus 13:3 NLT-fordítás). 

Nem mindig a szeretet motivál adományozásra. Vannak, akik csak azért adnak, hogy visszakapják, vagy esetleg bűntudatból, presztízsből, illetve hogy irányíthassanak. Lehet, hogy helytelen indíttatásokból bőkezűen adsz, ám a Biblia óva int, ha nem szeretetből teszed, minden adományod súlytalan. 

A Bibliában igen egyértelmű utalásokat találunk arra, mi történik, ha nem élünk szeretetteljes életet. Holnap az utolsó okot járjuk körbe, miért szükséges a hitünkre támaszkodnunk, mely a mások iránti szeretetet munkálja bennünk. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez: 

  • Téged mi motivál az adományozásban?
  • Ha egy barát jellemezne téged, mit mondana, hogyan mutatod ki szeretetedet mások felé?
  • A Biblia megfogalmazása szerint: „Az egyedüli dolog, ami számít, az önmagát szeretet által kinyilatkoztató hit” (Galata 5:6 NIV-fordítás). Mit gondolsz, mit jelent ez?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.28)

 

Szólj hozzá!

Szeretettel elmondani az igazat kockázatos

2017. augusztus 03. 03:00 - Lilla:)

"Végül többre értékelik az emberek az őszinteséget, mint a hízelgést." (Példabeszédek 28:23., TLB fordítás)

Félünk attól, hogy szeretettel megmondjuk az igazat valakinek. Azért tartjuk magunkban az érzéseinket és rejtegetjük a problémákat a kapcsolatainkban, mert félünk a lehetséges következményektől. Engedjük, hogy a félelmünk nagyobb legyen, mint a szeretetünk. Szeretettel megmondani az igazat valakinek óriási kockázattal jár! Mivel pedig nem akarunk kockázatot vállalni, felszínes kapcsolatokat ápolunk.

A feleségem, Kay és én nagyon profik voltunk ebben a házasságunk elején. Elfojtottuk az igazságot, elrejtettük az érzéseinket és nem vettünk tudomást dolgokról. Mindent a szőnyeg alá söpörtünk, hogy fenntartsuk az adott állapotokat. Folyton csak söpörtük és söpörtük a szőnyeg alá a dolgokat, és egyre csak nőtt és nőtt a szőnyeg alatt a kupac, míg egy nap egyszer csak robbant!

Muszáj vállalnod az elutasítás kockázatát, ha szereted a másikat. Muszáj vállalnod a szeretetben való konfrontálódással járó dühkitörést azért, akit szeretsz. Ez óriási bátorságot igényel.

Néhányan lehet, hogy nem éreztetek szeretet egy hozzátok közel álló személy iránt hetek, hónapok vagy akár évek óta, mert sokáig elnyomtátok az érzéseiteket. Nem mondtátok el szeretetben az igazságot, és ez szép lassan megöli a kapcsolatot.

Kivel lenne szükséged egy őszinte beszélgetésre? Kivel kellene megbeszélned az igazságot szeretetben? Valakivel, aki ott él a környezetedben? Vagy valakivel a házicsoportodból? Látsz esetleg egy tizenévest, aki rossz irányba halad vagy olyan dolgokba keveredik, amibe nem kellene? Szereted és törődsz vele annyira, hogy elmond nekik az igazságot szeretettel?

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Van olyan probléma valamelyik kapcsolatodban, amit szőnyeg alá söpörsz és úgy teszel, mintha nem is létezne? Hogyan tudnál szembenézni a problémával?
  • Honnan tudsz bátorságot szerezni ahhoz, hogy leülj valakivel szeretetben megbeszélni az igazságot?
  • Kivel kellene őszintén elbeszélgetned? Milyen lépéseket teszel meg ma azért, hogy elérd azt a személyt?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.27.)

Szólj hozzá!

Konfrontálódj igazságban, de erősítsd meg a szereteted

2017. augusztus 02. 03:00 - Benjoe70

„Egy bátorító szó csodát tesz.” (Péld. 12:25b (TLB fordítás)

3991241-argue-divorce-getty-news-large_trans_nvbqzqnjv4bqriki4m6qrwmge7xkn2llvmjzavrltvwqh4d4ctm88pg_1.jpg

Egy egészséges, erős kapcsolat mindig két lábon áll: az egyik az, hogy a konfrontáció alapja az igazság, a másik, hogy azt szeretetben mondják el. Ha ezek közül csak az egyik van meg, akkor a kapcsolat nem fog megállni és a legkisebb probléma miatt is tönkremehet.

Az igazság szabaddá tesz, de először összetör és fáj. Ha ma odamennék hozzád és azt mondanám, „Gyere, igyunk meg egy kávét, mert rá akarok mutatni az életed olyan területeire, ahol változtatásra van szükség...”, azt valószínűleg nem köszönnéd meg nekem. Azt mondanád, „Mit képzelsz, ki vagy te?”, és bosszús, lázadó, akaratos és önfejű lennél.  Nagyon megviselne, mert amikor tudomást szerzünk az igazságról, az először fáj. Néha a sebésznek ki kell vágni a daganatot, hogy a test meggyógyuljon.

Amikor a "szeretetben-kimondjuk-az-igazat" fázisba lépsz valakivel, akkor a beszélgetést pozitív dolgokkal kell kezdened és befejezned, miközben három dolgot meg kell erősítened a másik felé:

  1. Erősítsd meg, hogy szereted és törődsz vele.
  2. Erősítsd meg, hogy imádkozol érte és segíteni akarsz neki.
  3. Erősítsd meg, hogy hiszel abban, hogy meg tud változni.

Pál apostol is ezt tette az első és második Korinthusi levélben. Mindkettőt megerősítéssel indítja és azzal is fejezi be. Például úgy kezdi az első levelet, hogy „Mindig hálát adok értetek Istennek”, a levél végén pedig ezt mondja: „Szeretettel vagyok mindnyájatok iránt, Krisztus Jézusban.” A kettő között pedig elhangzik néhány igen kemény igazság. A második levelében is pozitív gondolatokat ír az elején és a végén, és a közepén ilyen megerősítést használ: „Nagy bizalmam van bennetek, és sok okom van arra, hogy büszke legyek rátok.” (2Kor. 7:4a GW ford.)

Figyeld meg, hogy Pál az „és” szót használja. Egy vita közben soha ne használd a „de” szót. Abban a pillanatban, hogy ezt megteszed, bármit is mondasz előtte vagy utána,  a másik személy azt teljesen figyelmen kívül hagyja, és nem lesz nyitott arra, amit mondasz neki. Ne mondd, hogy „Szerintem te remek ember vagy, de…”, vagy hogy „Régóta barátok vagyunk, de…”. Ehelyett mondd inkább azt, hogy „Remek ember vagy, és szerintem még jobbá tudnál válni, ha….”, vagy azt, hogy „Jó a kapcsolatunk, és szerintem vannak olyan dolgok, amiken még dolgoznunk kell...” Ezt jelenti az, hogy megerősítünk valakit.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen gyakorlati tervet tudnál készíteni arra, hogy mit mondasz majd valakinek egy konfrontáció során?
  • Hogyan használt valaki korábban pozitív megerősítést feléd,  amikor valamivel kapcsolatban megfeddett vagy korrigált téged?
  • Miért fáj néha az igazság?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2017.07.26.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása