Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Akarnod kell a lelki növekedést

2017. január 29. 03:00 - Szíj Melinda

„Ahogyan mindenkor,  félelemmel és rettegéssel munkáljátok ki üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő jó céljának beteljesítése szerint.” (Filippi 2:12b-13, NIV fordítás) 

weightlifting-generic-.jpg

Az emberi lélek növekedése feltételezi a növekedés iránti elköteleződést. Elengedhetetlen az emberi akarat, elhatározás és erőfeszítés a növekedés érdekében.

A lelki növekedés egy elhatározással kezdődik, amely elhatározás nem kell, hogy nagy ívű legyen, sokkal inkább legyen szívből jövő és komoly. Amikor Jézus követői egy elhatározással az ő útjára léptek, nem voltak tisztában döntésük minden vonatkozásával.  Egyszerűen kinyilvánítottak egy szándékot, hogy követik őt, ami aztán egy izgalmas lelki utazás nyitánya lett. Jézus pedig megragadta ezt az egyszerű, ám komoly döntést és építkezett rá.  

A Filippibeliekhez írt levél 2:12b-13. igeversében Pál beavat minket a lelki növekedés rejtelmeibe, midőn azokhoz szól, akik már megtértek: „Ahogyan mindenkor,  félelemmel és rettegéssel munkáljátok ki üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő jó céljának beteljesítése szerint.” (NIV fordítás)

Figyeld meg a szóhasználatot: „munkáljátok ki” üdvösségeteket – nem pedig „munkálkodjatok rajta”.  Semmit sem tehetsz azért, hogy lelki értelemben megváltsd magad;  Krisztus végezte el ezt életével, halálával  és feltámadásával. Fontos azzal tisztában lenni, hogy Istennek része van a növekedésünkben – de nekünk is oda kell tennünk magunkat. Elszánt erőfeszítéseket kell tennünk a lelki fejlődésünk érdekében.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent „kimunkálnod” üdvösségedet?
  • Milyen célzott erőfeszítéseket teszel a lelki növekedésed érdekében? Mi egyebet tehetnél még az idei esztendőben?
  • Mit gondolsz, Isten miért kíván meg tőlünk erőfeszítéseket lelki növekedésünk érdekében?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.22.)

Szólj hozzá!

A lelki növekedéshez tervre van szükséged

2017. január 28. 03:00 - Lilla:)

"Olyan régóta hiszel, most már másokat kellene tanítanod. Ehelyett, újra szükséged van arra, hogy valaki megtanítsa neked Isten igéjének alapjait. Olyan vagy, mint egy kisbaba, akinek tejre van szüksége, mert nem tud szilárd ételt enni." (Zsidók 5:12, NLT fordítás)

pencil-1891732_1280.jpg


Keresztények milliói lesznek úgy egyre idősebbek, hogy közben nem nőnek fel; úgy csinálnak, mintha a lelki növekedés automatikus lenne. Lehet, hogy van tervük a biztonságos nyugdíjas évekre. Lehet, hogy tervük van arra is, hogy főiskolára küldjék gyermeküket. Arra viszont nincs stratégiájuk, hogy gazdagítsák lelküket. Az emberi lét legfontosabb oldalát a szerencsére bízzák!

A lélek azonban nem automatikusan növekszik és érik, mint ahogy egy kisbaba sem. Kell hogy legyen egy terved arra, hogyan táplálod, edzed és tanítod - különösen a szobatisztaságra -, hogy felnőve egészséges, erős és érett legyen.

Ha magára hagysz egy kisbabát, meghal. Ugyanez történik a lelkeddel is. A világunk tele van olyan emberekkel, akik megöregszenek, de ha a lelki érettségről van szó, még mindig kisbabák.

A lelki növekedés akkor sem jön magától, ha megnyitod a szívedet Krisztusnak. A Zsidókhoz írt levél szomorúan jegyzi meg: "Olyan régóta hiszel, most már másokat kellene tanítanod. Ehelyett, újra szükséged van arra, hogy valaki megtanítsa neked Isten igéjének alapjait. Olyan vagy, mint egy kisbaba, akinek tejre van szüksége, mert nem tud szilárd ételt enni." (Zsidók 5:12, NLT fordítás)

A lelki növekedés nem történik meg csak úgy. Kell, hogy legyen egy terved!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Egy év múlva ilyenkor, hol szeretnél állni lelkileg?
  • Mi a terved, hogy elérd ezt a célt?
  • Mi a következő lépés, amit meg kell tenned a lelki növekedésed érdekében? Hogyan tudnál használni az ajándékaidat Krisztus testének szolgálatában?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.21.)

Szólj hozzá!

A szeretetre való készség szellemi fittséget követel meg

2017. január 27. 03:00 - kennedymárti

„Mindent eltűr, mindig bizakodik, mindig remél, mindenben kitart. Ez a szeretet soha nem fogy el.” (Korinthusiakhoz írt első levél 13:7-8a, NIV fordítás).

Isten ereje nélkül nem tudsz úgy szeretni, ahogy Ő teszi, mert az emberi szeretet véges.  

Ha úgy érzed, semmi nem éri meg annyira, hogy energiát ölj bele, az élet hiábavalónak és céltalannak tűnik, vagy azt veszed észre, hogy Istent okolod a problémáidért, akkor ezek utaló jelek arra, hogy spirituálisan fásult vagy. Nem vagy kész szeretni, ha ki vagy égve szellemileg.

A Biblia azt mondja az 1Timótheus 4:7-ben, „Szánj időt arra, hogy fitten tartsd magad szellemileg (Phillips fordítás). Hogyan tudod magad lelkileg egészségesen tartani annak érdekében, hogy szeresd az embereket? Úgy, hogy olyan szokásokat veszel fel, amik folyamatosan megújítják a lelkedet.

Íme három tényező, ami segít elkezdened új szokásokat beépítened az életedbe:

Napi csendesség. “Ezért pedig nem csüggedünk. Ha a külső emberünk szenvedést tűr is el és könnyeket, a belső emberünk naponta megújul erejében” (2. Korinthusiakhoz írt levél 4:16 Phillips). A testünk fizikálisan szenvedhet és gyötrődhet, de bensőnkben újra és újra megújíthatjuk lelkünket az Istennel eltöltött idő során.

Nem is tudom, mi vihetné pozitívabb irányba az életedet annál, mint hogy szokássá teszed a mindennapjaidban a rendszeres csendességet az Úrral. Kezdésnek szánj erre tíz percet a napodból. Találj egy olyan helyet magadnak, ahol egyedül lehetsz: az autóban, a hálószobádban vagy a nappalidban, a kertben vagy talán az irodádban. Azután válassz egy könyvet a Bibliából és olvass el egy fejezetet minden nap. Olvasd el, tűnődj el azon, amit olvastál, talán írj le néhány dolgot, ami megfogalmazódik benned. Ez egy olyan jó szokás, ami frissen fogja tartani a lelked.

Házi csoport. A hívő ember házi csoport nélkül árva, ezért mindenképpen szükséged van egyre! A Biblia azt mondja, “Bátorítsátok egymást minden egyes napon” (Zsidókhoz írt levél 3:13a, NIV fordítás). Szükséges, hogy összegyűljetek egy csoporttal hetenként, ahol megoszthatod egyéni szükségeidet és problémáidat, imádkozhattok egymásért és barátokra lelhetsz.

Dicsőítés. A dicsőítés megújít és megelevenít. Helyrerak. A Zsoltárok 59:16-ban olvashatjuk, „Én pedig hatalmadról énekelek, magasztalom szeretetedet minden reggel; mert te vagy az én mentsváram, menedékem a szükség idején” (NIV fordítás). Szükséged van arra az érzelmi felszabadulásra és feltöltődésre, ami az éneklés folyamán történik. Hallgass keresztény dalokat és kezdj el énekelni, azután pedig figyeld, Isten hogy rak rendet a szívedben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért nehéz szeretni másokat akkor, amikor szellemi sivárság uralkodik benned?
  • Készíts tervet napi csendességre: Hol fogsz találkozni Istennel? Melyik napszakban? Mennyi időre? Mit fogsz tanulmányozni? Mire lesz szükséged a Bibliád mellett?
  • Hogyan kérhet Isten arra, hogy dicsőíts, amikor úgy tartod magadról, hogy egyáltalán nem vagy jó énekes?


* (Daily Hope by Rick Warren – 2017.01.20.)

Szólj hozzá!

Nem tudsz helyesen szeretni, ha kimerült vagy

2017. január 26. 03:00 - magyarosijulia

„A szeretet nem ismer határt a kitartásban, nincs vége a bizalmának, nem halványul el a reménysége; bárminél tovább tart.” (1Kor 13:7 Phillips fordítás)

Érezted úgy valaha, hogy nem tudsz már több szeretetet adni?

A szeretet kimerítő. Kemény munka igazán szeretni. A legtöbb ember nem érti meg, hogy a fizikai állapotunknak nagy hatása van a kapcsolatainkra és arra a képességünkre, hogy szeressünk.

Fizikai energiát igényel, hogy meg tudjuk hallgatni az embereket, hogy előbbre tegyük az ő szükségleteiket. Próbáltál már úgy tenni, hogy figyelsz a gyerekedre, amikor holtfáradt voltál? Nem tudsz figyelni, mert energiára van szükség a figyeléshez.

Mi történik a kapcsolataiddal, amikor ki vagy fulladva? Az aprócska problémák hatalmas gondokká lesznek, amikor fáradt vagy. Zsémbes, védekező és kritikus vagy amikor fizikailag gyenge vagy. Hétfő reggelenként általában kimerült vagy, így a családom tudja, hogy a hétfő déli szundításig apa zsémbeskedni fog, utána viszont visszatérek a normális, érzékeny, együttérző önmagamhoz. Nem lelki probléma, csak éppen fáradt vagyok.

Milyen szokások tudnának fizikai frissességet hozni? A Biblia tele van ilyen szokásokkal. Íme néhány:

Pihenés. „Értelmetlen, hogy nehezen dolgozz korán reggeltől késő estig, attól félve, hogy éhen fogsz halni; mert Isten azt akarja, hogy az övéi megfelelően pihenjenek.” (Zsoltárok 127:2 TLB fordítás). A pihenés annyira fontos, hogy Isten még a Tízparancsolatba is belefoglalta: minden hetedik nap pihenned kell. Ha nem pihensz minden héten egy nap, megszegsz egy parancsolatot.

Néha a leglelkibb dolog, amit tenni tudsz, hogy pihensz. Elképesztő, hogy mennyivel jobbnak tűnnek a dolgok egy pihentető éjszaka után!

Kiegyensúlyozott étrend. „Te alkottad a testemet, Uram; most adj nekem értelmet, hogy figyeljek törvényeidre." (Zsoltárok 119:73 TLB fordítás). Nem nagy találmány, de ha gyümölcsöket és zöldségeket választunk a csipszek és sütik helyett, akkor sokkal több energiánk lesz. Tudjuk, hogy mi a tennivaló, csak épp meg kell tennünk.

Rendszeres mozgás. „...dicsőítsétek tehát Istent testetekben.” (1Kor 6:20b NIV fordítás). A testünk tevékenységre és mozgásra van teremtve. A bibliai időkben nem volt szükség tornászni, mert mindenhova gyalog jártak és fizikai munkát végeztek. De ma, a mi ülő életmódú kultúránkban csak két lehetőségünk van: a kimerülés vagy a fittség. Ha a fittséget választod, rendszeresen kell mozognod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért határozzák meg olyan nagy mértékben az érzéseid a fizikai energiád mértékét és fordítva?
  • Hogyan tudsz határokat húzni az életedben, hogy többet pihenj?
  • Gondolj néhány módra, ahogy a családoddal egészségesebbek lehettek. Miért könnyebb egészségesebbnek lenni másokkal együtt?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.19.)

Szólj hozzá!

Ahhoz, hogy szeretni tudj, érzelmileg fel kell töltődj

2017. január 25. 03:00 - FodorImi

„Azután, mert olyan sok ember jött és ment, hogy még enni sem volt lehetőségük, azt mondta nekik, ’Gyertek velem csak ti magatok egy csendes helyre, és pihenjetek egy kicsit’” (Márk 6:30 – NIV fordítás)

Amikor az érzelmi tartályod üres, képtelen vagy szeretni az embereket. Feladod. Legyőzöttnek és alkalmatlannak érzed magad. Arra is megharagszol, akit legjobban szeretsz. Kerülni próbálod az embereket, és csak problémát látsz bennük. Arról álmodsz, hogy csak el innen, minél messzebbre. Dávidnak is volt ilyen problémája. Azt mondta: „Bárcsak szárnyam volna, mint a galambnak – messze elrepülnék, hogy nyugalmat találjak.” (Zsoltárok 55:6 – GW fordítás)

Ahhoz hogy szeresd az embereket, az érzelmi tankodat feltöltve kell tartanod, mert mikor az alacsony szintre kerül, az megváltoztatja a kapcsolataidat.

A Biblia három dolgot javasol az érzelmi feltöltődéshez:

Egyedül lét. Szükséged van egyedül töltött időre. A mai bibliaversünk azt mondja, Jézus gyakran visszavonult a sokaságtól, mikor szüksége volt, hogy érzelmileg feltöltődön. Ebben az esetben akkora tolongás, nyüzsgés volt körülötte, hogy Jézus azt mondta a tanítványainak, hogy „Gyertek félre egy kicsit” (Márk 6:31 – KJV fordítás) Vagy félrevonulsz, vagy „szétesel”. Szükséged van egyedüllétre.

Kikapcsolódás. Vannak dolgok, melyek feltöltik energiával és lelkesedéssel az életed. Lehet ez számodra egy hobby, sport, valamilyen munka vagy játék. Próbáld ki, találd meg, mi az, ami érzelmileg feltölt, és szánj időt rá!

Az egyik kedvenc bibliaversem azt mondja, „Az Emberfia eljött és élvezte az életet.” (Máté 11:19 – Phillips fordítás) Jézus volt a legintenzívebb szolgálat-irányultságú személy, aki valaha élt, mégis élvezte az életet. Bármi is a feladatod amikor másoknak adsz, annak ára van és a munka kimerít. Szükséged van pihenő időre!

Nevetés. „A vidámság megőrzi az egészséged” (Példabeszédek 17:22 – TEV fordítás) Tanulmányok bizonyítják, hogy mikor nevetsz, ez megnöveli a T-sejtek számát, melyek megnövelik az ellenálló képességed, ez pedig endorfint termel az agyban. A humornak előnyös hatásai vannak!

Isten adta nekünk a nevetés ajándékát, és meg kell tanulnunk, hogyan nevessünk. Egyszer beszélgettem egy párral, akiknek súlyos konfliktus volt a házasságukban. Az mondták, „Egy nap majd visszatekintünk erre, és nevetni fogunk rajta.” Erre én ezt kérdeztem: „Miért vártok? Miért nem most nevettek rajta?” A nevetés megkönnyíti a terhet, érzelmileg feltölt, és újraépíti a szeretetet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kell megváltoztatnod az időbeosztásodban, napirendedben, hogy következetesen egyedül tudj lenni?
  • Milyenfajta kikapcsolódás adja neked a legtöbb energiát? Hogyan teheted ezt rendszeresen az életed részévé?
  • Hogyan alakíthatsz ki családodban vidám életstílust?

 

* (Daily Hope by Rick Warren – 2017.01.18.)

Szólj hozzá!
Címkék: feltöltekezés
süti beállítások módosítása