Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan tudunk a hatalomban lévő emberekre hatni

2017. október 08. 03:00 - Erika1832

„Akkor Dániel ezt mondta a felügyelőnek, akit az udvarmester rendelt Dániel, Ananiás, Misáel és Azariás mellé: „Tégy próbát szolgáiddal tíz napig! Zöldségféléken és vízen kívül ne adjatok mást nekünk ennünk, ezután hasonlítsátok össze kinézetünket a többi fiatalemberével, akik a király ételeiből esznek, és amit látsz majd, aszerint bánj szolgáiddal”. A felügyelő beleegyezett ebbe, és próbát tett velük tíz napig.” (Dániel 1:11-14, NIV fordítás)

Hívőként előfordulhat, hogy olyan helyzetben találod magad, amelyben egy hatalommal felruházott embert a helyes irányba kell terelned, továbbá, amikor arról kell őt meggyőznöd, hogy változtasson kialakult véleményén és döntésén.

A következő hat dolgot ajánlom figyelmedbe arra az esetre, amikor meggyőzni, vagy befolyásolni szeretnél valakit, akinek hatalma van. Dániel életében is láthatjuk mindezeket, leginkább a róla elnevezett bibliai könyv első fejezetében.

1. Felelősségvállalásodról légy ismert.  (Példabeszédek 22:29) — A nagy felelősségérzettel bíró emberek felismerik azokat, akikre szintén jellemző e tulajdonság. A király tisztviselője mélyen tisztelte Dánielt emiatt, és Dániel ezért tudott a kérésével előállni. A keresztényeknek is hasonló hírnevet kellene kivívniuk maguknak mind az üzleti életben, mind pedig környezetükben.

2. Légy alázatos ahelyett, hogy megpróbálnál kiharcolni valamit. (Példabeszédek 25:6) — Ne követelőzz. Dániel sem így tett, hanem megkérte a felügyelőt, hogy tegyen egy próbát velük. Egy hatalomban lévő embernél a fenyegetőzés nem használ. Helyette légy alázatos, máskülönben kudarcot vallasz.

3. Ne próbáld meg becsapni és manipulálni a másikat. (2 Korintus 4:2) — Isten nem szereti, ha tisztességtelen vagy, Ő nem fog melléd állni, ha nem mondasz igazat.

4. Hivatkozz a másik fél céljaira és érdekeire. — Azzal kezd, amit ők szeretnének elérni, és ne azzal, amit te magad. Dániel azt mondta az udvarmesternek: "Mindkettőnknek ugyanaz a célja. Az, hogy olyan ételeket egyek, amelyektől egészséges leszek. Csak én ezt másképp szeretném elérni, mint ahogyan te. A céllal nincs probléma, csak azt más úton szeretnénk kivitelezni. Ha megpróbálod a saját elképzelésed ráerőltetni valaki méséra, azzal nem fogod elérni a célodat.

5. Válaszd meg a megfelelő helyet, időt, és  szavakat. (Példabeszédek 16:21) — Mi a megfelelő hely? Kizárólag négyszemközt, és soha ne nyilvánosan konfrontálódj egy hatalomban lévő emberrel. Ha így teszel, csak még jobban ellenáll majd. Mi a legmegfelelőbb időzítés? Semmiképp sem az, amikor a másik fél csalódott, fáradt vagy éhes. És melyek a megfelelő szavak? Légy udvarias és barátságos.

6. Bízz Istenben, akkor is, ha a kérésed elutasítják. (Róm 8:28) — A Biblia egyértelműen kimondja, hogy Isten azok javára fordítja a dolgokat, akik szeretik Őt. Nem mindig jó az, ami történik az életedben, de bízhatsz abban, hogy Isten képes azt a javadra fordítani.

És még egy fontos dolog: nem kell egyedül szembeszállnod egy hatalomban lévő személlyel, mert Jézus azt mondja, hogy soha nem fog magadra hagyni. Ráadásul, a Szent Szellem is veled van. Isten ígéreteire is támaszkodhatsz, továbbá az egyház is  melletted áll.

Tehát nem vagy egyedül.

A Biblia szerint: "nagyobb az, aki bennetek van, mint aki a világban van". (1 János 4:4b GW fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Hogyan ellenszegültél hatalommal bíró emberekkel eddigi életed folyamán? Milyen eredményt értél el? Most           másképp csinálnád?
• Véleményed szerint a fenti hat lépés közül melyik a legnehezebb és melyik a legkönnyebb? Miért?
• Mennyire támaszkodtál más hívőkre akkor, amikor szembehelyezkedtél egy hatalommal bíró személlyel?

*   (Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.01.)

Szólj hozzá!
Címkék: hatalom

Isten használja az alázatot

2017. október 07. 03:00 - daniella_89

“Isten tiszteletre és szeretetre indította a főudvarmestert Dániel iránt” (Dániel 1:9 NLT fordítás)

humble.jpg

Isten használja az alázatos embereket. Amikor Dániel megmondta Nabukadneccárnak, hogy nem szeretne enni a babilóniai ételekből, a fiatal zsidó magatartása lehetett volna dacos és gúnyos.

Ehelyett Dániel a tiszteletteljes viselkedést választotta. Mikor nem tudta megtenni azt, amire a király megkérte, egyszerűen nemet mondott. Ez ellenkezik az értékrendemmel. Erkölcsileg helytelen megtennem. Tapintatos volt, miközben tekintélyt sugallt, és nagy alázatattal viseltetett.

Dániel felismerte, hogy Isten megengedte ennek a pogány vezetőnek, hogy hatalma legyen fölötte. Tisztában volt vele, hogy Nabukadneccár nem istenfélő ember, ám azt is tudta, hogy Isten felhatalmazta őt, hogy Dániel felettese legyen.

Néhányatoknak szintén rossz főnöke van. Jó, ha megértitek tehát, hogy Isten engedte meg, hogy ők jelen legyenek az életetekben. Életed folyamán előfordul majd, hogy egy rossz főnök etikátlan vagy erkölcstelen dolgot kér tőled. Ekkor tudnod kell majd, hogyan intézd hozzá tiszteletteljesen a kérésed.

Dániel nagyon jó példával szolgál.

A Biblia ezt mondja Dánielről: “Megkérte a főudvarmestert, hogy engedélyezze számára azt, hogy ne egyen ezekből az elfogadhatatlan ételekből” (Dániel 1:8b NLT fordítás)

Dániel nem követelőzött. Nem lázadt. Engedélyért folyamodott. “Kaphatok felmentést ez alól?”

A Biblia azt mondja: “Isten tiszteletre és szeretetre indította a főudvarmestert Dániel iránt” (Dániel 1:9 NLT fordítás)

A világ arra késztet, hogy dühöngjünk, ha megsértenek minket. Isten viszont arra indít, hogy mutassunk tiszteletet.

Abban pedig biztosak lehetünk, hogy Isten mindíg a lehető legjobb módon jár el az érdekünkben.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi az első reakciód, ha igazságtalanul bántak veled? Hogyan változott ez az évek során?
  • Miért nehéz tiszteletteljesen reagálni az igazságtalanságra?
  • Mi volt a legjobb példa amit valaha láttál arra, hogy valaki tisztelettel és alázattal reagált egy igazságtalan helyzetben?

 

*  (Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.30.)

Szólj hozzá!

Légy szilárd abban, amiben hiszel

2017. október 06. 03:00 - Abidzsil

,,Légy szilárd abban, amiben hiszel. Legyél bátor. Legyél erős.” (1 Korintus 16:13b, NLT fordítás)

stand-out-from-the-crowd.png

A Szentírásban sok helyen láthatjuk, hogy Isten olyan embereket használ, akik bátrak és akik fel mernek állni, amikor mindenki más csak ücsörög.

Nézd meg Dávidot. A történelem során Isten két embernek mutatta meg, hogyan ér véget a világ. Az egyik Dániel (a másik János apostol). Isten úgy használta Dánielt, ahogyan csak nagyon kevés embert a történelem során.

De mielőtt Isten használta volna Dánielt, hogy megváltoztassa a világot, Dániel a világ leghatalmasabb emberének állt ellen. Amikor Nabukadnezár király azt mondta neki, hogy egye meg a babilóniai ételt, ő nemet mondott. Gondolj bele. Elutasította a királyt. Azt mondta: ,,Sajnálom, királyom, de a te ételed nem elég jó nekem. Nem ehetem meg.” Dániel tiszteletet mutatott, de határozottan elutasította a kompromisszumot.

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg más zsidó fiatal volt még ott fogságban, akiknek nem jelentett gondot megenni a király ételét. Biztos vagyok benne, hogy az ő hozzáállásuk az volt, hogy ,,de hát mindenki ezt eszi.”

Azonban Dániel ezt mondta: ,,Engem nem érdekel, ha az egész világ a király ételét eszi is. Ez nem helyes, és én nem fogom ezt csinálni.”

Dániel bátran kiállt, még akkor is, ha ő volt az egyetlen, aki ezt tette. A történelemből láthatjuk, hogy a többségnek sokszor nincs igaza. Csak azért, mert a többség jónak tart valamit, vagy mert hoznak egy törvényt valamivel kapcsolatban, az nem jelenti azt, hogy az a dolog vagy az a törvény jó és helyes is.

Csakis Isten döntheti el, mi igaz és mi nem. Csak Ő döntheti el, mi jó és mi rossz. Nem azon múlik, hogy hány ember tartja annak vagy hány ember szavaz rá.

A Biblia azt mondja, ,,Légy szilárd abban, amiben hiszel. Legyél bátor. Legyél erős.” (1 Korintus 16:13b, NLT ford.)

Ma bátor emberekre van szükség, akik kiállnak a gonoszsággal szemben egy olyan világban, ami a rosszat jónak mondja, a sötétséget világosságnak. És mivel Isten erre hív téged is, Ő támogatni fog, és meg fog jutalmazni, ha szilárdan kiállsz mellette.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen bátorító történeteket hallottál vagy olvastál, ami azt mutatja, hogy valaki kiállt valami mellett, ami nem volt népszerű?
  • Mi az, ami elbátortalanít attól, hogy bátran kiállj valami rossz ellen?
  • Milyen példák vannak a történelemben arra, hogy a tömegnek nem volt igaza?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.29.)

Szólj hozzá!

Az istenfélő fegyelem sikerhez vezet

2017. október 05. 03:00 - nagynikoletta

„Ne hagyjátok, hogy bármely testrészetek a gonoszság eszközévé váljon és a bűn szolgálatára legyen, hanem teljesen adjátok oda magatokat Istennek…és olyan eszközök legyetek, akik a helyes és igaz dolgot cselekszik Isten dicsőségére.” (Róm 6:13, NLT fordítás)

Dánielnek megvolt a lehetősége a választásra. Megeszi a király ételét, vagy legyőzi az énjét és az étvágyát.

Dániel az utóbbit választotta.

Sok tizenéves nem ezt a döntést hozta volna meg. Gondold csak végig, 15 éves vagy és erőszakkal elszakítottak az otthonodtól. Soha többé nem fogod látni a szüleidet. Egy idegen országban vagy szülői felügyelet nélkül. Ezután az ország leghatalmasabb embere mindenféle jó dolgokat ajánl fel neked és ezt mondja: „A személyzetem tagja leszel. Hatalmat, tekintélyt és sok jó dolgot biztosítok számodra, és  mindenből a legjobbat fogod kapni.”

Vissza tudnád ezt utasítani?

Csak figyeljük meg, hogy mit látunk néha a sportvilágban. Azt a gyereket, aki jól tud kosárra dobni, focizni vagy baseballozni, beválogatják a profi ligákba és rengeteg pénzt kap. Mindenféle jó dolgokkal ellátják. Ő azonban nem tudja kezelni ezt a fajta sikert. A túl korán megtapasztalt túl nagy siker elronthat egy gyereket.

Ez könnyen megtörténhetett volna Dániel esetében is, de mégsem így alakult.  Egy szüleitől elszigetelt 15 éves gyerek létére hihetetlenül fegyelmezett volt. Dániel tükrözte azt, amit Pál több száz évvel később megfogalmazott a Rómaiakhoz írt levél 6. részének 13. versében: „Ne hagyjátok, hogy bármely testrészetek a gonoszság eszközévé váljon és a bűn szolgálatára legyen, hanem teljesen adjátok oda magatokat Istennek…és olyan eszközök legyetek, akik a helyes és igaz dolgot cselekszik Isten dicsőségére.” (NLT fordítás)

Ha Dániel nem lett volna fegyelmezett, nem valósult volna meg Isten terve az életében. De ő fegyelmezett volt.

Ezért ezt mondta a világ leghatalmasabb emberének: „Nabukodonozor, szolgálni foglak, mivel Isten helyezett ide. Az ő akarata miatt vagyok itt, ezért szolgállak. De mivel pogány király vagy, nem fogom elkötelezni magam és nem fogok igazodni az értékrendedhez. Elláthatsz mindenféle jóval, de sosem fogom elfelejteni, hogy én más vagyok. Nem vagyok közületek való. Zsidó vagyok. Nem vagyok babilóniai.”

Ez érettség és fegyelem, különösen egy 15 éves fiatal részéről. Amikor fegyelmezettek és engedelmesek vagyunk és követjük Isten akaratát, Isten szemében sikeresek leszünk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tapasztaltad már azt, hogy valaki nem volt fegyelmezett és emiatt másnak fájdalmat okozott?
  • Az életed mely területén küzdesz leginkább azzal, hogy nem vagy elég fegyelmezett? Miért?
  • Hogyan tudnád elérni, hogy fegyelmezettebb legyél?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.28.)

Szólj hozzá!

Ne a világhoz igazodj, inkább hagyd, hogy Isten átformáljon!

2017. október 04. 03:00 - kennedymárti

„Ne igazítsátok magatokat e világ normáihoz, hanem engedjétek, hogy Isten alakítson át titeket értelmetek teljes megújulásával. Akkor tudni fogjátok Isten akaratát.” (Rómaiakhoz írt levél 12:2, GNT fordítás)

Két lehetőség van előtted: vagy igazodsz a világ normáihoz, vagy hagyod, hogy Isten megváltoztasson.

Nincs középút.

Kérdezd csak meg Dánielt.

Dániel választás előtt állt. Vagy eszi a király ételét és igazodik a Babilóniai Birodalom diktálta szabályokhoz, vagy nem hajlandó beszennyezni magát és hű marad az elveihez.

Dániel erős maradt. Soha nem felejtette el, ki is ő valójában. Azt mondta, „Megváltoztathatod a helyet, ahol élek, a ruházatomat és a nevemet,  de nem fogod megváltoztatni a szívemet. Nem fogok megfelelni e társadalom normáinak.”

Sokan másképp döntünk, mint Dániel. Ahelyett, hogy az értékrendünkhöz ragaszkodnánk, a többiekhez hasonlóan élünk és hozzájuk igazodunk.

Pedig a Biblia felhívja a figyelmet, hogy „Ne igazítsátok magatokat e világ normáihoz, hanem engedjétek, hogy Isten alakítson át titeket értelmetek teljes megújulásával. Akkor tudni fogjátok Isten akaratát” (Rómaiakhoz írt levél 12:2 GNT fordítás).

Sokat beszélek olyan emberekkel, akik nem tudják, hogy Istennek mi a terve az életükkel, mert már annyira hozzáigazodtak a világ értékrendjéhez. Sokkal inkább foglalkoznak azzal, hogy másokhoz hasonlóak legyenek, mint azzal, hogy azzá az egyedi és különleges személlyé váljanak, akinek Isten teremtette őket. Ha azzal foglalkozol, hogy hogyan igazodj a világhoz, nem fogsz odafigyelni arra, hogy Isten át szeretne formálni téged. És így nem fogod megtudni, mi Isten akarata.

De ha úgy döntesz, ahogy Dániel, és az Istentől való legjobbat választod, akkor Isten át fog formálni téged. És akkor tudni fogod, mi az Ő akarata.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életed mely területén akarsz leginkább megfelelni a világnak? Miért?
  • Az életedben kialakult milyen szokásaid vagy tevékenységeid segítenek abban, hogy Istennel együtt tudj tenni azért, hogy megváltozzon a gondolkodásmódod és ne igazodj a világhoz?
  • Ahogyan engeded Istennek, hogy átformálja a gondolkodásmódodat, hogyan látod egyre tisztábban, mi az Ő akarata az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.27.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása