Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Dicsőítsd Istent a nehéz helyzetben is

2017. október 22. 03:00 - Abidzsil

,,Akkor éjjel a titok feltárult Dániel előtt egy látomásban. Ezután Dániel dicsérte a menny Istenét.” (Dániel 2:19, NLT fordítás)

praise.jpg

A legtöbben közülünk nem tudják, mit tegyenek, ha egy lehetetlen helyzettel szembesülnek. Tudtad, hogy egy több ezer évvel ezelőtt élt tinédzser fiú példája tud ebben segíteni?

Az elmúlt napokban arról beszéltünk, hogyan reagált Dániel a kor leghatalmasabb királyának lehetetlen kérésére. Láttuk, hogy Dániel a következő 5 dolgot tette:

  1. nem esett pánikba, és nem kérdezte, miért;
  2. több időt kért;
  3. imatámogatást kért másoktól;
  4. imádkozott Istenhez segítségért;
  5. kérte Istent, hogy természetfeletti módon segítsen neki.

A következő fontos dolog, amit Dánieltől tanulhatunk, a Dániel könyve 2. fejezetében található: dicsőítette Istent.

Fontos megértenünk, hogy a dicsőítés sokkal több a zenénél. A dicsőítésnek ezerféle módja van. Amikor például a figyelmemet Istenre irányítom, akkor dicsőítem Őt. Amikor kifejezem a szeretetemet Istennek, akkor is dicsőítem Őt. Nem kell istentiszteleten lenned ahhoz, hogy dicsőítsd Istent.

Amikor Istent dicsőítjük, a középpontba a problémáink helyett Isten kerül.

A Biblia azt mondja Dániel könyvében, hogy ,,Akkor éjjel a titok feltárult Dániel előtt egy látomásban. Ezután Dániel dicsérte a menny Istenét.” (Dániel 2:19, NLT fordítás)

Ez a rész megmutatja, hogyan imádjuk és dicsőítsük Istent egy válsághelyzetben. Dániel 3 fontos dolgot tett:

  1. dicsőítette Istent azért, aki Ő maga (20. vers);
  2. csodálatát és tiszteletét fejezte ki Isten iránt azért, amit tett (21-22. vers);
  3. megköszönte Istennek a segítségét (23. vers).

Ez a dicsőítés.

Te is tedd ezt, és akkor a figyelmed középpontjában nem te magad és a problémáid lesznek, hanem Isten.

És Ő az, aki a figyelmünk középpontjában kell, hogy legyen mindig.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért nehéz dicsőíteni, amikor különösen nehéz helyzetben vagyunk?
  • Hogyan tapasztaltad már, hogy amikor problémákkal küzdöttél a dicsőítés hatással volt a stressz-szintedre?
  • A dicsőítés módjával kapcsolatos fenti 3 dolog közül melyik a legnehezebb számodra, amikor nehéz élethelyzetben vagy:  dicsőíteni Istent azért, aki Ő maga, csodálatodat és tiszteletedet kifejezni iránta azért, amit tett, vagy megköszönni a segítségét? Miért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.15.)

Szólj hozzá!

Kérd Istentől a lehetetlent

2017. október 21. 03:00 - nagynikoletta

„Kiálts hozzám és én válaszolok. Olyan csodálatos és bámulatos dolgokat mondok neked, amelyeket egyedül soha nem érthetnél meg.” (Jeremiás 33:3, The Message fordítás)

Dániel nagyszerű példát mutat nekünk arra, hogyan kezeljük a lehetetlen helyzeteket. Dániel próféta könyvének 2. fejezetében, amikor felkérték arra, hogy fejtse meg Nabukodonozor király álmát, Dániel olyan módon reagált, amiről példát vehetünk.

Korábban említettük, hogy Dániel nem esett pánikba, hanem próbálta megérteni, hogy mi állhat a király kérésnek hátterében, aztán több időt kért, és összegyűjtött egy csapatot, aki imádkozik érte.

De Dániel maga is imádkozott és kérte Istent, hogy segítsen neki természetfeletti módon.

Amikor lehetetlen helyzetbe kerülsz, se a tehetségeddel, se a logikáddal, se a képzettségeddel nem fogod tudni megoldani a problémádat.

Egyedül Isten képes megoldani azt.

Ezért imádkoznod kell és kérned kell Isten természetfeletti segítségét. Isten ezt mondta Jeremiásnak, aki Dániellel egy időben élt: „Kiálts hozzám és én válaszolok. Olyan csodálatos és bámulatos dolgokat mondok neked, amelyeket egyedül soha nem érthetnél meg.” (Jer 33:3, The Message fordítás)

Dánielnek éppen erre volt szüksége. Szüksége volt arra, hogy az Úr megmutassa neki azt, amire magától sosem jött volna rá.

Dániel akár ezer éven át is találgathatott volna, sosem fejtette volna meg a király álmát. Azonban Isten egy pillanat alatt meg tudta mondani neki.

A Biblia azt mondja, hogy azért nincs valamink, mert nem kérjük.

Sokszor azért marad el Isten áldása az életünkben, mert nem kérjük tőle.

Életem során többször is átéltem már ezt. Olyan szokatlan problémákkal szembesültem, amelyeket egyedül nem voltam képes megoldani. Így hát imádkoztam.

És Isten válaszolt. Az életem megválaszolt imák sorozata.

Szeretném, ha Isten ugyanezt tenné a te életedben is.

Kérj tőle! És kérd el tőle az életedre vonatkozó áldásokat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Tapasztaltad már, hogy az ima hatására csoda történt azoknak az embereknek az életében, akiket szeretsz és fontosak számodra?
  • Hogyan válaszolt Isten az imákra a te életedben?
  • Mi tarthat vissza attól, hogy kérd Isten áldásait az életedre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.14.)

Szólj hozzá!

Kérd barátaid imatámogatását

2017. október 20. 03:00 - kennedymárti

"Ezután Dániel hazament és tudtára adta a dolgot társainak, Hananjának, Mísáélnak és Azarjának, majd sürgette őket, hogy könyörögjenek irgalomért a menny Istenéhez, hogy e titok miatt ne vesszenek el a babiloni bölcsekkel együtt." (Dániel 2:17-18 NLT fordítás)

Isten mindig próba elé állít, mielőtt megáld. 

A próba néha embereken keresztül jön, akik látszólag lehetetlent kérnek tőlünk – például a főnököd arra kér, hogy fejezz be egy feladatot egy lehetetlen határidőre.

Korábban már leírtam, mit tegyél először: mondj nemet a pánikra, szerezz minél több információt és kérj egy kis időt.

Ezután kérj imatámogatást a barátaidtól. Dániel is ezt tette azután, hogy a király - aki már megöletett néhány embert emiatt - egy álom megfejtésére kérte.

A Biblia azt mondja, Ezután Dániel hazament és tudtára adta a dolgot társainak, Hananjának, Mísáélnak és Azarjának, majd sürgette őket, hogy könyörögjenek irgalomért a menny Istenéhez, hogy e titok miatt ne vesszenek el a babiloni bölcsekkel együtt" (Dániel 2:17-18 NLT fordítás).

Dániel tudta, hogy ez egy nagy feladat. A királyság sorsa volt veszélyben. A király nem tudott tisztán gondolkozni, és majdnem megöletett mindenkit a királyi udvarban. Ezért Dániel szolgálatba állította az imatámogatóit.

Vannak olyan imatámogatóid, mint Dánielnek, akikhez a nehéz időszakokban fordulhatsz?

Nem akkor kell összeverbuválni a csapatod, amikor valami baj történik. Ezeket a támogatókat még a válsághelyzet bekövetkezése előtt kell magad mögé állítani.

Előbb vagy utóbb, de fogsz nehéz élethelyzetbe kerülni - lehetetlen feladatokat kapsz majd, vagy nehéz, problémákkal teli napok köszönnek rád. 

Kik lesznek azok, akiknek a segítségét kéred, amikor nehéz helyzettel állsz majd szemben? Nincs szükséged sok emberre, de jó, ha négy, öt barátra tudsz számítani, akik mögötted állnak, amikor próbákon mész át.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Fontosnak tartod az imatámogatást?
  • Kikhez fordulhatsz imatámogatásért, különösen akkor, amikor rendkívül nehéz helyzetben vagy? 
  • Láttad-e már Isten munkáját mások életében, akikért imával közbenjártál?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.13.)

Szólj hozzá!

Fontosabb helyes döntést hozni, mint gyors döntést

2017. október 19. 03:00 - Anika Enikő

“ Dániel azonnal bement a királyhoz, és kérte, hogy adjon neki egy kis időt, és akkor meg fogja mondani az álom megfejtését." (Dániel 2:16, NLT fordítás)

A tegnapi üzenetünkben azzal foglalkoztunk, hogy amikor arra kérnek, hogy valami olyat tégy, ami lehetetlen, akkor először is ne ess pánikba és ne kérdezed, miért.

Aztán kérj egy kis időt.

Miért?  Mert a legnagyobb kísértés a krízis közepén az, hogy hirtelen indulatból cselekedj. Többnyire nem racionálisan gondolkodsz ilyenkor, hanem érzelmi alapon, és gyors döntést akarsz hozni.

De fontosabb helyes döntést hozni, mint gyors döntést.

A rossz döntés rossz marad, függetlenül attól, milyen gyorsan hozod meg.

Tehát, várj egy kicsit, vegyél egy nagy levegőt, nyugodj meg és beszélgess Istennel.

Dániel ezt tette, amikor a király arra kérte, hogy fejtse meg az álmát (miután elrendelte az első néhány ember megöletését, akik már megpróbálták).

A Biblia ezt mondja: “Dániel azonnal bement a királyhoz és kérte, hogy adjon neki egy kis időt, és akkor meg fogja mondani az álom megfejtését.” (Dániel 2:16)

Nem tudom, hogy én magam ezt meg tudtam volna-e tenni fiatal felnőtt koromban. Dániel azonnal a hatalmas királyhoz ment és időt kért tőle.

Dániel nem halogatta, ám nem is siette el a döntést. Nagyszerű példát állít elénk azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük a nehéz és feszült helyzeteket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Volt már olyan, hogy hirtelen cselekedtél, amikor arra kértek, hogy valami igazán nehezet tegyél meg? Mi lett az eredménye?
  • Miért olyan könnyű halogatni és elnapolni egy döntést, amikor nehéz helyzetben vagyunk?
  • Ki az az ember a környezetedben, akit emlékeztetni kell arra, hogy a nehéz helyzetekben fontos időt szánni a döntésre?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.12.)

 

Szólj hozzá!

Ha arra kérnek, hogy tedd meg a lehetetlent, ne ess pánikba!

2017. október 18. 03:00 - K. Juc

 „Minden áron ismerd meg a tényeket!" (Példabeszédek 23:23a, TLB fordítás)

1_2.jpg

Kértek már tőled valaha olyasmit, amiről azt gondoltad, hogy lehetetlen teljesíteni? Talán előfordult már, hogy egy barátod, a főnököd vagy a szüleid felkerestek és megkértek valamire, ami számodra túl nehéznek tűnt.

Az is lehet, hogy éppen most kért tőled valaki hasonlót, te pedig azon gondolkozol, hogyan is fogod teljesíteni.

A következő pár áhítatban szeretném megosztani veled, mit mond a Biblia a lehetetlennek tűnő helyzetek megoldásáról.

De beszéljünk most inkább arról, hogy hogyan kezdj hozzá!

Először is, ne ess pánikba!

Kövesd Dániel példáját! Dániel második könyvében, a kétségbeesett Nabukodonozor király arra kérte a csillagjósait, hogy értelmezzék az álmát. Amikor kiderült, hogy nem képesek rá, eltervezte, hogy kivégezteti őket, majd elküldött valakit Dánielért.

A Biblia szerint: Ekkor Dániel okos és értelmes szavakkal fordult Arjókhoz, a király testőrparancsnokához, aki már elindult, hogy megölesse a babiloni bölcseket." (Dániel 2:14).

A világ leghatalmasabb embere elrendelte Dániel és a barátainak megölését. Amikor a király bérence megjelent, hogy teljesítse a parancsot, a tizenhét éves fiú bölcsen és megfontoltan kezelte a helyzetet – ami nem rossz egy tizenévestől!

Dániel nem esett pánikba, és nekünk sem kellene.

A kétségbeesés helyett utánajárt a tényeknek, és megpróbálta kideríteni, mi indította a királyt arra, hogy ilyen döntést hozzon.

A Biblia szerint: „Megkérdezte a király megbízottját: Miért adott ki ilyen kegyetlen parancsot a király? Akkor Arjók elmagyarázta a dolgot Dánielnek." (Dániel 2:15).

Amikor valaki arra kér, hogy tedd meg a lehetetlent, meg kell tudnod, miért kér erre. Fontos, hogy ismerd a tényeket!

A király halálra volt rémülve – amikor pedig valaki pánikba esik, akkor az érzelmei alapján reagál és ésszerűtlen kérései lesznek. Mielőtt lépnél az ügyben, meg kell tudnod, miért állt elő az adott helyzet.

A Példabeszédek 23:23a arra biztat, hogy: „Minden áron ismerd meg a tényeket!"

Ezért ha a lehetetlent kérik tőled, ne ess kétségbe, hanem ismerd meg a tényeket!

A következő néhány áhítatban megnézünk még pár gyakorlati lépést, amit ilyen helyzetben tehetsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan zavarták meg az érzelmeid a józan ítélőképességedet életed egy különösen nehéz időszakában?
  • Miért fontos megértenünk a motivációját azoknak, akik a látszólag lehetetlent kérik tőlünk?
  • Miként láttad meg Istent munkáját- egy első ránézésre lehetetlennek tűnő helyzetben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.11)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása