Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Légy alázatos, különben elesel

2017. november 05. 03:00 - Abidzsil

,,Az Istenfélelem (az Istenben való hit és az iránta való tisztelet és engedelmesség) által tanulhatjuk meg, hogyan tudjuk az életünket jól élni; először tanuld meg az alázatot, majd megtapasztalod a dicsőséget."  (Példabeszédek 15:33, The Message fordítás)

humility.jpg

A bölcs emberek alázatosak maradnak. Az alázat és a taníthatóság összetartoznak. Légy alázatos, különben elesel.

Az alázat ott kezdődik, hogy egyszerűen felismered, te nem vagy Isten. Amikor feszült vagy, ismételd el magadban többször, hogy ,,Isten az Isten, és nem én.”

Ez az alázat. Ha nem ismered fel, hogy te nem vagy Isten, akkor nem vagy alázatos ember.

A Biblia azt mondja, hogy ,,Isten ellenáll a büszke embernek, de az alázatosnak kegyelmet ad.” (Jakab 4:6)

Akarsz bölcsebb emberré válni?

Akkor ismerd meg Istent még jobban. Mert akkor bölcsebb leszel a kapcsolataid építésében, jobban tudsz bánni a pénzzel, jobban tudod kezelni a konfliktusokat, könnyebben találsz megoldást a problémákra, és jobban meg tudsz birkózni az élet különféle kihívásaival.

A Biblia ezt mondja: ,,Az Istenfélelem (az Istenben való hit és az iránta való tisztelet és engedelmesség) által tanulhatjuk meg, hogyan tudjuk az életünket jól élni; először tanuld meg az alázatot, majd megtapasztalod a dicsőséget.” (Példabeszédek 15:33, The Message ford.)

Az alázat azt jelenti, hogy bárkitől tudsz tanulni. Ugyanis nem tudsz mindent. És senki sem tud mindent. Ezért fontos, hogy taníthatók és alázatosak maradjunk, és hogy tanuljunk egész életünkben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segíthet csökkenteni a benned lévő feszültséget az, ha emlékezteted magad, hogy Isten az Isten, és nem te?
  • Mit tanított meg neked Isten, amit soha nem lettél volna képes megtanulni alázat nélkül?
  • Az életed mely területén van a leginkább szükséged bölcsességre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.29.)

Szólj hozzá!

A négy embertípus, akire szükséged van az életben...

2017. november 04. 03:00 - nagynikoletta

„Járj a bölcsekkel, és bölccsé leszel, mert az ostobák barátját baj és kár éri.” (Péld 13:20, NIV fordítás)

holdontome.png

Egymagunkban sosem válhatunk azzá az emberré, akivé Isten szeretne tenni bennünket. Nem így lettünk megalkotva. Mindannyiunknak szüksége van olyan emberekre, akik tanítanak minket, megosztják velünk az életüket, törődnek velünk és növekedésre sarkallnak.

A Bibliában ezt olvashatjuk: „Járj a bölcsekkel, és bölccsé leszel, mert az ostobák barátját baj és kár éri.” (Péld 13:20, NIV fordítás)

Ahhoz, hogy olyanná válj, amilyennek Isten szeretne látni, legalább négyféle embertől kell tanulnod:

  1. Mentoroktól – Ők az oktatóid. Nekem kilenc különböző mentorom volt életem során. Senki nem képes arra, hogy megtanítson neked mindent, így mindegyik mentorod az élet különböző területein fog tanítani majd.
  2. Példaképektől – Ők azok, akik éppen most végzik, vagy már elvégezték azt, amit te is szeretnél. Az életünk során szerzett képességeink nagy részét másokat figyelve sajátítjuk el.
  3. Társaktól/partnerektől – Szükséged van munkatársakra és kollégákra, akik olyan területen végeznek munkát, mint te, és szükséged van olyan emberekre is, akik támogatnak és ösztönöznek abban a munkában, amit Isten rajtad keresztül akar elvégezni.
  4. Barátoktól – A barátaid nem feltétlenül a céljaid elérésében vannak segítségedre. Ők egyszerűen a barátaid, akik szeretnek téged, bármit is teszel. Ha hibázol vagy elrontasz valamit, ők akkor is szeretni fognak. Egy barát akkor is odaáll melléd, amikor mindenki más elmegy. Ekkor derül ki, hogy kik az igaz barátaid.

Egyedül élni nemcsak magányos, de szemben áll Isten életünkre vonatkozó tervével is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A fenti négy embertípus közül, neked melyikből van a legtöbb, és melyikből a legkevesebb?
  • Miért próbálják meg olyan sokan mások támogatása nélkül élni az életüket?
  • Van olyan ember a környezetedben, akinek rád lenne szüksége mint mentorra vagy példaképre vagy társra vagy barátra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.28.)

Szólj hozzá!

Az élethosszig tartó tanulás útja ezzel a választással kezdődik

2017. november 03. 03:00 - gabormel

„A szíved legyen nyitva az intelemnek, az okos beszédnek meg a füled.” (Példabeszédek könyve 23:12 SZIT)

Az egész életen át tartó tanulásod útja egy választással kezdődik. Ezt a választást egyedül csak te hozhatod meg. Ez egy hihetetlenül fontos döntés, amely az egész életedre kihat.

A Szentírás szerint: „A szíved legyen nyitva az intelemnek, az okos beszédnek meg a füled.” (Példabeszédek könyve 23:12 SZIT).

Amikor 15 éves voltam, elköteleződtem a folyamatos tanulás mellett. Azt mondtam, hogy annyit szeretnék tanulni, amennyit csak tudok. Sok éven keresztül naponta legalább egy könyvet elolvastam. Tizenéves koromban kezdtem el gyűjteni a könyveket, és jelenleg a könyvtáramban több mint 35000 kötet található. A könyvek ajtót nyithatnak minden elképzelhető témára.

A tanítás nem szűnik meg a bizonyítványok megszerzésével. Valójában még hallottam is az emberektől, amikor azt mondják: Annyira örülök, hogy befejeztem a tanulmányaimat, és most már elkezdhetem a karrierem építését. Mondd ezt Istennek és nevetni fog. Isten még nagyon sok mindenre meg akar tanítani téged! Azt akarja, hogy a tanításod soha ne érjen véget.

A tanulás nem egy életszakasz, hanem maga az élet! Isten azt akarja, hogy minden nap tanulj valamit. Soha ne hagyd abba!

Kezdj munkálkodni azon, hogy ebben az évben elsajátíts egy új készséget el. Isten azt akarja, hogy növekedj. Más lehetsz és másnak – jobbnak – is kell lenned az évek múlásával, mint amilyen most vagy.

Ez a te érdeked, hogy ekként cselekedj. Az egész életen át tartó tanulással jobb vezetővé, jobb szülővé, jobb házastárssá, jobb baráttá válsz. Sokkal eredményesebb leszel a munkádban. Sikert és hasznot hoz.

A Biblia így fogalmaz: „Ha életlen a fejsze és nem köszörülik meg, akkor nagyobb erőt kell kifejteni. A bölcsesség előnye a siker.” (Prédikátorok könyve 10:10 SZIT).

Ha egy tompa élű fejszével aprítod a fát, sokkal több energiát fogsz belefektetni. Amennyiben éles a fejszéd – amely a készségre utal a Bibliai idézetben –, nincs szükség akkora erőkifejtésre.

A Szentírás azt mondja, hogy dolgozz okosabban, ne keményebben. Soha nem vesztegeted az időt akkor, amikor a fejszédet élesíted.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az új információk vagy új készségek tanulásának a legjobb módja – egy tanfolyam, könyvolvasás, mentorral való beszélgetés, vagy esetleg más módszer? Hogyan segíthet neked, hogy egy életen át tartó tanulóvá válj?
  • Mi az, amivel többet tudtál meg ebben az évben, ami igazán segített az életedben?
  • Gondold át: amikor olvasod ezeket az áhítatokat, egy könyvet vagy egy szemináriumon veszel részt, éppen a spirituális baltádat élezed Milyen más konkrét módja van, hogy megélezd a baltád?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.27.)

Szólj hozzá!

A sikeres emberek segítik a szegényeket

2017. november 02. 03:00 - Anika Enikő

„Szólj annak érdekében, aki nem tudja jogait megvédeni! Emelj szót amellett, aki bajba került! Szólj, és ítélj igazságosan! Karold fel a szegények és a nyomorultak ügyét. " (Példabeszédek 31:8-9, GNT fordítás)

Ha sikeres életet szeretnél élni, a Biblia felkínál néhány, a társadalommal szembemenő útmutatást.

Szolgáld a szegényeket!

Hogyan segíthet bennünket a szegények szolgálata, hogy sikeresek legyünk?

A Biblia számos példát hoz erre; nézzünk most meg ezek közül néhányat:

  • Boldoggá tesz. „Ha boldog akarsz lenni, légy kedves a szegényhez; bűn az, ha megveted a másikat." (Példabeszédek 14:21, GNT fordítás).
  • Tisztelni fogod Istent. Aki a szegényt elnyomja, annak Teremtőjét bántja meg, aki pedig segít a szegényeken, Istent tiszteli ezzel." (Példabszédek 14:31, NCV fordítás).
  • Jobb vezetővé fogsz válni. „Igazság és tisztelet övezi a vezetőséget, amikor a hangtalan szegénnyel igazságosan bánik." (Példabeszédek 29:14, GNT fordítás).

Láttam ezt megvalósulni a saját életemben. Néhányan ismeritek a történetemet. Amikor a Céltudatos élet című könyvemet írtam, akkor az világszerte óriási sikert aratott és 137 nyelvre fordították le.

Amikor a könyv legelső mondata így hangzik: „Nem rólad szól!", akkor meglehetősen könnyű ráébredni arra, hogy bármennyi pénz és befolyás, ami ebből származott, az nem engem illet meg, illetve nem saját magam számára adatott. Így, más akkori döntéseinkkel egyszerre, Kay és én létrehoztuk az Acts of Mercy (Az irgalom cselekedetei) alapítványt, amely az AIDS-ben szenvedő szegényeket és gyengéket segíti.

A könyv sikere nem rólam szólt, hanem egyedül Istenről!

A Példabeszédek 31:8-9 kiváltképpen szólt hozzám abban az időben: „Szólj annak érdekében, aki nem tudja jogait megvédeni! Emelj szót amellett, aki bajba került! Szólj, és ítélj igazságosan! Karold fel a szegények és a nyomorultak ügyét. " (GNT fordítás).

Ez az, amit a sikeres emberek tesznek: kiállnak azokért, akik nem állhatnak ki saját magukért.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért fontos, hogy a sikeres emberek segítsék a szegényeket és kiálljanak azokért, akik nem állhatnak ki saját magukért?
  • Hogyan láttad a saját életedben, hogy a sikeres emberek segítettek a szegényeken, és a magukat megvédeni nem tudó embereken?
  • Mit tehetnél, hogy sokkal hűségesebben segíts a szegényeken?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.26)

Szólj hozzá!

Az alázatosság egy alternatíva

2017. november 01. 03:00 - Anika Enikő

„Alázzátok meg tehát magatokat Istennek hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején." (1 Péter 5:6)

Amikor sikeresek vagyunk sokkal könnyebb nagyot esni mintsem fenntartani magát a sikert. Hajlamosak vagyunk büszkének lenni és elfeledkezni Istenről, és a siker szétmorzsolódik, amikor ezt tesszük.

Ha benne találtad magad ebben a helyzetben, akkor nagyon fontos megtenni az első lépést.

A Biblia ezt mondja: „Emlékezzél meg mekkorát estél, és térj meg, és az előbbi cselekedeteket cselekedd; ha pedig nem, hamar eljövök érted." (Jelenések 2:5a, GNT fordítás).

Ha büszkévé válsz, akkor muszáj bűnbánást gyakorolnod, ami azt jelenti, hogy meggondolod magad és megváltoztatod a gondolkodásod az életed felől és másik irányba fordulsz.

Miért kell bűnbánatot tartani? Az alázatosság egy alternatíva. Az Igében nem olvasunk olyant, hogy imádkozzunk Istenhez, hogy alázatossá tegyen bennünket, hisz az alázatosság egy olyan dolog, amit mi magunk választunk.

A Biblia ezt mondja: „Alázzátok meg tehát magatokat Istennek hatalmas keze alatt, hogy felmagasztaljon titeket annak idején." (1 Péter 5:6).

Az alázatosság egy alternatíva.

Íme a különbség a büszkeség és az alázatosság között. A büszkeség az, amikor magamnak tulajdonítom a hitelt olyan dolgokért, amiket Isten, vagy mások, rajtam keresztül, vagy értem tettek. Az alázatosság nem jelenti azt, hogy kevesebbet gondolsz magadról; hanem azt, hogy másokra és Istenre többet gondolsz.

Ha azt tapasztalod, hogy sikereid vannak és hogy kezdesz büszkévé válni, akkor tarts bűnvallást és bűnbánást ma! Válts perspektívát azzal kapcsolatosan, hogy ki vagy, és hogy honnan származnak a sikereid.

A Biblia ezt mondja: „Mert aki magát felmagasztalja, megaláztatik; és aki magát megalázza, felmagasztaltatik." (Máté 23:12).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan láttad megnyilvánulni a büszkeséget mint problémát, egy olyan ember életében, aki fontos számodra?
  • Nem tartod túlságosan fogékonynak magad a büszkeségre az életed bizonyos részeiben? Ha igen, miért?
  • Imádságos szívvel vedd fontolóra a következőt: Szükséges-e bűnbánatot tartanom és megtérnem a büszkeségemből?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.25)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása