Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor kérsz valamit Istentől, higgy benne, hogy válaszol

2017. december 10. 03:00 - csabanagy89

 „Ezért mondom nektek: higgyétek, hogy mindazt, amiért imádkoztok, és amit kértek, megkapjátok, és meg is adatik nektek.” Márk evangéliuma 11:24, Új fordítás

12-03-17-radicalis-when-you-ask-for-something-believe-god-will-answer.jpg

 

Ha ma adnék neked egy ezer dollárt érő csekket, meg sem köszönnéd addig amíg ki nem derül, hogy van-e fedezete? Bárki aki ismer, azt gondolja: „Ez egy nagyon jó srác. Biztos vagyok benne, hogy van elég pénze a bankban. Rögtön meg is köszönöm neki”. Megköszönnéd tehát, még mielőtt beviszed a bankba és beváltod a csekket.

Isten ígéretei megbízhatóbbak, mint a mieink. Még mielőtt megkapnánk amit ígért, bátran mondhatjuk: „Köszönöm Istenem, hogy amit mondtál, be is fog következni.”

Nagyszerű példát találunk erre, a Zsidókhoz írt levélben. Emlékszünk Józsuéra és Jerikó falainak történetére? Ezt olvassuk a 11. fejezet 30-ik versében: "Hit által omlottak le Jerikó kőfalai, miután körüljárták azokat hét napon át." (Új fordítás)

Amikor Izrael népe belépett az ígéret földjére, szembe találta magát Jerikó erőteljes városával. Isten megígérte, hogy bevezeti őket a városba és tervet is készített számukra:  „Azt akarom,  hogy hét napig meneteljetek Jerikó városfalai körül. A hetedik napon pedig hétszer járjátok körül a várost, közben pedig adjatok hálát a győzelemért, ami elkövetkezik majd!” És amikor mindezt véghezvitték, a falak leomlottak. Isten tehát beváltotta ígéretét.

Gyakran felmerül bennem, hogy mi lenne, ha én is ott lettem volna azokkal az emberekkel, akik hét napig meneteltek a városfalak körül? Biztosan sokan aggódtak a falakat nézve, hogy Isten valóban megtartja-e az ígéretét, miszerint leomlanak majd azok. De bizonyára sokan voltak olyanok is, akik hittek Isten ígéretében, és megelőlegezték neki a hálát.

Isten azt szeretné, ha ilyen életet élnénk. Azt akarja, hogy bízzunk Benne. Jézus beszél erről Márk evangéliumában: „Ezért mondom nektek: higgyétek, hogy mindazt, amiért imádkoztok, és amit kértek, megkapjátok, és meg is adatik nektek.” (11:24)

Ha kérsz valamit Istentől, miközben magad sem hiszed, hogy megadja azt, mégis mi értelme kérni egyáltalán? Így ez csak egy üres gyakorlat. Szóval, ha imátkozol valamiért, őszintén higgy benne, hogy az meghallgatásra és válaszra talál - ahogyan Jézus ígérte. Mondj köszönetet előre mindazért, amit Isten tehet érted. Ezután pedig várd és figyeld, hogyan válaszol imádságaidra.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen ígéretekre hivatkozol imádságaidban? Hol találhatsz több ígéretet?

  • Hogyan tükrözi lelki érettséged mélységét az imaéleted?

  • Milyen kéréssel fordulsz Istenhez? Hiszed, hogy Ő válaszol majd? Miért, illetve miért nem?

Szólj hozzá!

Hittel adni

2017. december 09. 03:00 - Erika1832

„Hit által ajánlott fel Ábel értékesebb áldozatot, mint Káin, és a hite miatt igaznak lett nyilvánítva, amikor Isten elismeréssel szólt az ő áldozatáról.” (Zsid. 11:4, NIV fordítás)

 trust-god.jpg

Az adás és a hit együtt jár. Isten valójában mindig arra használja a pénzügyeinket, hogy a hitünket tesztelje.

Történt már veled olyan, hogy választanod kellet egy csekk vagy a tizedet befizetése között? Az ilyen próba arról szól, hogy mit részesítünk előnyben. Aztán a szeretetünknek a próbája is. De leginkább a hitünké. Bízunk-e igazán Isten gondviselésében annyira, hogy az első helyre tegyük Őt az életünkben?

Érdekes, hogy a Zsidókhoz írt levél 11. részében – a bibliai „hírességek csarnokában"– az első ember, aki említésre kerül, Ábel, Ádámnak és Évának egyik fia.

Mit tett Ábel, ami miatt bekerült a bibliai hírességek csarnokába Mózes, Ábrahám és a többi nagy közé? Soha semmi figyelemre méltót vagy nagyszerűt nem tett, és arról se tudunk, hogy bármilyen kockázatot vállalt volna. Mi tette őt mégis naggyá? Az, hogy hitből ajánlotta fel az áldozatát Istennek.

A Biblia azt mondja, „Hit által ajánlott fel Ábel értékesebb áldozatot, mint Káin, és a hite miatt igaznak lett nyilvánítva, amikor Isten elismeréssel szólt az ő áldozatáról.” (Zsidók 11:4 NIV fordítás). Ábel nem azért szerepel a bibliai hírességek között, amit adott, hanem azért, ahogyan adta azt.

Isten a legkevésbé sem törődik azzal, hogy mennyit adunk neki. Ő inkább azzal törődik, hogy milyen hozzáállással és szívvel adjuk, amit adunk. Ha nem hitből tesszük, inkább ne adjunk semmit, mert akkor semmi haszna sincs. A Biblia azt is mondja, hogy „Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni.” (Zsidók 11:6, NIV fordítás). Istennek nincs szüksége a pénzünkre, Ő a szívünket szeretné.

Kétféle módon adhatunk: az eszünkkel, vagy kijelentés alapján. Ha az eszünkkel adunk, akkor az elménkben egyszerűen végiggondoljuk, hogy mit és mennyit tudunk adni. Ehhez egyáltalán nincs szükség hitre, ezt még egy ateista is meg tudja tenni.

Amikor azonban kijelentés alapján adunk, akkor hagyjuk, hogy Isten megmutassa, mit és mennyit akar, hogy adjunk hitből. Ez azt jelenti, hogy imádkozunk és kérjük, hogy Isten mutassa meg, milyen mértékben akarja, hogy hittel rá hagyatkozzunk abban a helyzetben. Utána pedig megtesszük azt, amit mond.

Ilyen az, amikor hitből adunk. Ez segít abban, hogy növekedjünk, érettebbek legyünk és még inkább Krisztusra hasonlítsunk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Korábban hogyan adtál, ésszel, vagy az alapján, amit Isten kijelentett számodra?
• Miért gondolod, hogy sokan tartanak a hitből való adástól?
• Szeretnéd, ha más lenne az adáshoz való hozzáállásod vagy a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódod?      Ha igen, milyen változást szeretnél?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.12.02.)

Szólj hozzá!

A hit kitart az érzelmek változásakor is

2017. december 08. 03:00 - daniella_89

"Hit által hagyta el Mózes Egyiptomot, nem félve a király haragjától. Kitartóan ment, mert szemét azon tartotta, aki láthatatlan." (Zsidók 11:27 NLT fordítás)

sport-motivacio-idezet.png

Létezik egy erős meggyőződés mai kultúránkban, amely mindannyiunkra hatást gyakorol akár akarjuk, akár nem: ami jólesik, azt csináld. Ha megengeded magadnak, hogy a hangulatod irányítson, az életedet az érzéseid szerint éled. Isten másmilyen életet szán neked. Azt akarja, hogy hitből élj, ne érzésekből.

Nem mindig van kedvünk azt tenni, ami helyes. Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem nem mindig van kedvem ahhoz, hogy kedves legyek az emberekkel. Nem mindig van kedvem ahhoz, hogy segítsek elmosogatni a feleségemnek. Nem mindig van kedvem abbahagyni, amit éppen csinálok azért, hogy valaki másnak segítsek.

De Isten tud adni neked egy olyan szilárd hitet, amit az érzéseid nem tudnak megrendíteni.

Az az ember, aki sikeres valamiben, sokszor teszi azt, amihez nincs kedve. Egy olimpikon akkor is edz, amikor nincs hozzá kedve, és egy profi zenész akkor is gyakorol, ha fáradt. Ha jó értékesítő akarsz lenni és sok terméket akarsz eladni, akkor is felhívod az embereket, amikor másnak már nincs hozzá kedve.

Ha mélyebb kapcsolatot akarsz Istennel, időt kell Vele töltened akkor is, amikor éppen nincs kedved hozzá. Azok az emberek, akiknek mély kapcsolatuk van Istennel, rendszeresen időt töltenek Vele, még akkor is, ha úgy kelnek fel, hogy nem ehhez van kedvük. Akkor is időt töltenek bibliaolvasással és imával, ha fáradtak vagy nincs hozzá kedvük.

A hit állhatatos. A hit nem adja fel, nem számít mennyire vagy fáradt vagy mennyi dolgot kellene vagy szeretnél még elintézni.

A Biblia Mózes példáján keresztül beszél arról, hogyan növelheted a kitartást az életedben. A zsidók 11:27 ezt mondja: "Hit által hagyta el Mózes Egyiptomot, nem félve a király haragjától. Kitartóan ment, mert szemét azon tartotta, aki láthatatlan." (NLT fordítás)

Úgy leszel állhatatos, hogy látni kezded a láthatatlant. Csak azok tudnak kitartani az élet legnehezebb időszakaiban, akik annak látják Istent, aki Ő valójában. Csak azok tudják megtenni a lehetetlent, akik látják a láthatatlant. Higgy abban, amit Isten meg tud tenni az életedben, és előre köszönd meg azt, ahogyan munkálkodni fog.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen veszélyt rejthet az, ha az életed az érzéseid szerint éled?
  • Milyen változtatások lennének segítségedre, hogy rendszeresen időt tudj tölteni Istennel?
  • Mit kell meglátnod Istenben ahhoz, hogy még kitartóbb legyen a hited?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.12.01.)

Szólj hozzá!

Te is szolgálhatsz Istennek: értékelj más embereket

2017. december 07. 03:00 - Abidzsil

,,Semmiféle káros beszéd ne hagyja el a szátokat, csak olyan, ami szükség szerint segíti mások épülését, hogy az áldás legyen azoknak, akik hallgatják.” (Efézusi levél 4:29 NIV fordítás)

employee-appreciation-.jpg

Az őszinte hála azt jelenti, hogy úgy élsz, hogy minden helyzetben hálás tudsz lenni – akkor is, ha bőségben vagy, akkor is, ha szűkölködsz, akkor is, ha jól mennek a dolgok, és akkor is, ha rosszul. Szokásoddá is teheted ezt, ha minden helyzetben úgy döntesz, hogy hálás leszel. Valójában amikor hálásak vagyunk, másokat szolgálunk, ezért ez egy szolgálattá is válhat.

Minden hívő szolgál. És Te is! Minden keresztény szolgálatot végez, ami azt jelenti, hogy más emberek felé szolgál. Isten azért váltott meg minket, hogy mások felé szolgáljunk. A Te szolgálatod lehet az is, hogy az embereket értékeled.

Tudod, mint jelent az értéknövekedés szó? Ha valaha vettél már autót, akkor tudod, hogy mit jelent az értékvesztés. Amikor elhozod az autót a kereskedőtől, máris kevesebbet ér, mint amennyit fizettél érte, még akkor is, ha vadonatúj autóról van szó. Az értékvesztés tehát azt jelenti, hogy csökken valaminek az értéke. Az értéknövekedés viszont azt, hogy valaminek növekszik az értéke. Amikor értékelünk valakit, akkor növeljük az értékét - és ez egy szolgálat. 

Amikor értékeled a házastársad, értékesebbé teszed. Amikor értékeled  a gyermekeidet, ők is értékesebbek lesznek. Amikor értékeled a munkatársaidat, akkor ők is értékesebbek lesznek, a te számodra is és a cég számára is. Ha értékeled a főnököd, ő is értékesebbé válik.

Ha értékeljük az embereket, azzal mások felé szolgálunk, és ők értékesebbé válnak. Ezért mondja Isten is azt, hogy  ez egy szolgálat. Szolgálhatsz te is úgy egy másik ember felé, hogy értékesebbé teszed őt azáltal, hogy értékeled.

Észrevettem, hogy minden embernek óriási adag bátorításra van szüksége. Soha nem találkoztam még senkivel, aki azt mondta volna, hogy „Ó, nem, nincs szükségem dicséretre! Ez már túl sok, kérlek, ne mondd ezt! Már nagyon bátor és magabiztos vagyok, nincs szükségem több bátorításra.”  Neked is szükséged van arra, hogy bátorítsanak, szeressenek és értékeljenek, ahogy mindenki másnak.

Ha szeretnéd, hogy Isten használjon téged, akkor bátorítsd az embereket, értékelj mindenkit, és mutasd ki a háládat minden ember felé. 

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen érzést vált ki belőled, ha valaki értékel téged?
  • Hogyan tudod kifejezni szavak nélkül, hogy értékeled a másik embert?
  • Hogyan visz téged közelebb Istenhez az, hogy valaki értékel, bátorít és hálás érted?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.11.30.)

Szólj hozzá!

Hálát tudsz adni Istennek, amikor rossz idők járnak rád?

2017. december 06. 03:00 - nagynikoletta

„Mert a fügefák nem fognak virágozni, a szőlőtőkéken nem lesz gyümölcs. Hiányozni fog az olajfák termése, a kertek sem teremnek ennivalót. Kivész a juh az akolból, és nem lesz marha az istállókban. De én vigadozni fogok az ÚR előtt, víg örömre indít szabadító Istenem.” (Habakuk 3:17-18, NIV fordítás)

Amikor nehéz időszakon mész keresztül – amikor úgy tűnik, hogy a dolgoknak nincs értelme, amikor nem érted mi történik, amikor az imáid megválaszolatlanok maradnak, vagy amikor minden rosszul alakul – a hála növeli a hitedet. A jó dolgokért könnyű hálát adni Istennek. Azonban, amikor a rossz dolgok közepette is hálát tudsz adni, a hited növekszik és a lelki gyökereid is egyre mélyebbre hatolnak.

A Bibliában olvashatunk arról, amikor Habakuk próféta nehéz időkön ment keresztül. Ezt mondta: „Mert a fügefák nem fognak virágozni, a szőlőtőkéken nem lesz gyümölcs. Hiányozni fog az olajfák termése, a kertek sem teremnek ennivalót. Kivész a juh az akolból, és nem lesz marha az istállókban. De én vigadozni fogok az ÚR előtt, víg örömre indít szabadító Istenem.” (Hab 3:17-18, NIV fordítás)

Habakuk nem azokért a dolgokért adott hálát Istennek, amelyek rosszul alakultak az életében. Mi volt akkor az indítéka arra, hogy hálát adjon? Ezt mondja: „De én vigadozni fogok az ÚR előtt, víg örömre indít szabadító Istenem.”

Habakuk képes volt azt mondani, hogy „Minden rosszul alakul az életemben, de hálás lehetek, mert az ÚR az én szabadító Istenem. Ő majd kiszabadít a nehézségekből, és Ő majd átsegít ezen az egészen. Nem vagyok egyedül, Ő nem hagyott el engem, ezért én mindig hálát adok Istennek.”

A legnagyobb próbája a hitünknek az, hogy hálát tudunk-e adni Istennek, amikor az életünkben probléma és nehézség van. Ez mutatja meg, hogy a lelki gyökereink milyen mélyen vannak.

Amikor nehéz időszakon mész keresztül, fontos, hogy a figyelmed ne arra irányítsd, ami elveszett, hanem arra, ami megmaradt, és légy hálás érte. Nem számít, hogy mennyire rosszul alakulnak a dolgok az életedben, mindig van ezernyi más dolog, amiért hálás lehetsz.

És nem számít, hogy mennyire rosszul alakulnak a dolgok az életedben, mindig hálát adhatsz Istennek azért, mert Ő Isten, és Ő ígéretet tett, hogy végig kitart melletted, megsegít, megerősít, gondoskodik rólad, csodákat tesz és megválaszolja imáidat. Ő megígérte, hogy még ha a dolgok nem is úgy alakulnak, ahogy te eltervezted vagy szeretnéd, neki van hatalma arra, hogy ezeket is a javadra fordítsa.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • A Bibliában milyen ígéreteket találunk Istentől, amelyek segítenek emlékezni arra, hogy ki Ő és mit tesz értünk a nehéz időkben?
  • Gondolj egy olyan ismerősödre, akin jól látható, hogy erős a hite, amikor nehézségeken megy keresztül. Mi jellemzi ennek a személynek a lelki életét?
  • Miért mutat meg olyan sokat a lelki érettségünkről az, hogy hálát tudunk adni Istennek a rossz vagy nehéz körülményeink ellenére is?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.11.29.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása