Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mielőtt te Istent választottad volna, ő már kiválasztott téged

2017. december 17. 03:00 - torokaron

“Akik ki vannak választva az Atya Isten eleve elrendelése szerint, a Lélek megszentelő munkája által” (1Péter 1:2a, TEV fordítás)

Ebben a romlott, reményvesztett világunkban sokan kérdezik, hogy miért nem fordulnak jobbra a dolgok. Azt szeretnék tudni, hogy van-e még remény.

A remény létkérdés.

Neked is, nekem is, igazi reménységre van szükségünk, nem csak amolyan optimizmusra. Az optimizmus egy érzelmi megközelítés. Azon alapszik, amin gondolkodsz. A remény ugyanakkor hitbeli. Azon alapul, hogy kicsoda Isten, és hogy milyen vele a kapcsolatod.

Az optimizmus egy pozitív gondolkodás. A remény egy szenvedélyes bizalom.

Péter első levele a remény hírlevele. Péter azoknak a keresztyéneknek írta, akik a Római birodalomban üldöztetéstől szenvedtek.

Péter első levelének első hét versében Isten megadja a radikális reménység 5 alapvető tételét. Az elkövetkező néhány áhítatunk során megnézzük ezt az 5 alapvetést.

Az első ez: Mielőtt te Istent választottad volna, ő már kiválasztott téged.

A Biblia szerint: Akik ki vannak választva az Atya Isten eleve elrendelése szerint, a Lélek megszentelő munkája által” (1Pétet 1:2 TEV fordítás)

A megszabadításod nem véletlenszerű. Jóval az előtt, mielőtt Te Istenre találtál, ő már kiválasztott téged. Te az ő ötlete voltál. Mielőtt Isten a világot teremtette, eldöntötte, hogy megteremt téged.

Isten az ő terve alapján választott ki. Neki célja van az életeddel. A Mennyországra akar felkészíteni, meg akar szentelni.

Ezt az egyszerű igazságot megértve reménységet kapunk.

A legnagyobb megtiszteltetés, ami valaha elérhetsz az: Isten kiválasztott téged, hogy az örökkévalóságot vele töltsd. Ez óriási dolog!

Ez az egyik ok, amiért reménységünk lehet, függetlenül attól mi történik az életünkben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért van manapság olyan sok reményvesztett ember?
  • Hogyan, milyen módon szentel meg téged Isten?
  • Az a tény, hogy Isten választott ki téged, hogy ad számodra reménységet?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.12.10)

Szólj hozzá!

Isten soha nem ereszt el

2017. december 16. 03:00 - Szíj Melinda

„Meg vagyok győződve, hogy soha semmi nem választhat el minket az ő szeretetétől. Sem halál, sem élet, sem angyalok, és maga a pokol minden ereje sem tarthatja távol Isten szeretetét. Mai félelmeink, a holnap miatti aggodalmaink, akár az, hogy hol vagyunk – magasan az ég felett, vagy az óceán legmélyén -, soha semmi nem lesz képes elválasztani minket Isten szeretetétől, amely bizonyságot nyert a mi Urunk Jézus Krisztus által, amikor meghalt értünk” (Róma 8:38-39, TLB-fordítás).

nothing_can_separate.jpg

Nem számít, milyen sanyarú sors köszönt rád, egyetlen fontos igazság felől nyugodt lehetsz: Isten szeretete nem múlik el irántad.

Akár gondtalan, akár mostoha időket élsz, Isten szeretete soha nem ér véget – erre bizton számíthatsz.

Legyen ez az alapigazság az életed egyik legfontosabb örömforrása!

A Biblia így fogalmaz a Róma 8:38-39-ben: „Meg vagyok győződve, hogy soha semmi nem választhat el minket az ő szeretetétől. Sem halál, sem élet, sem angyalok, és maga a pokol minden ereje sem tarthatja távol Isten szeretetét. Mai félelmeink, a holnap miatti aggodalmaink, akár az, hogy hol vagyunk – magasan az ég felett, vagy az óceán legmélyén -, soha semmi nem lesz képes elválasztani minket Isten szeretetétől, amely bizonyságot nyert a mi Urunk Jézus Krisztus által, amikor meghalt értünk” (TLB-fordítás).

Ez ám a jó hír! Amikor kezed Isten kezébe helyezed, ő megragadja azt, és nem ereszti el. Isten a maga teljes valójával kitart melletted.

Amikor a gyermekeim kicsik voltak, kirándulást tettünk a Grand Canyonhoz. Amikor a hegytető pereméhez értünk, megragadtam a két legkisebb gyermekem, Josh and Matthew kezét. Természetesen közelebb akartak merészkedni a szakadék széléhez, mint amennyire én biztonságosnak láttam volna. Megpróbáltak rángatni és kibontakozni a szorításomból, de nem engedtem. Az édesapjuk voltam, és szerettem őket.

A te életedben is lesznek olyan időszakok, amikor el szeretnéd engedni Isten kezét. Fel akarod majd adni a Krisztus iránti elkötelezettségedet, amikor rosszra fordulnak a dolgok.  

Isten azonban nem enged el téged – soha sem. Ha egyszer beletetted a kezed az övébe, annak ott is kell maradnia.

Ha üdvösségedet az érte végzett cselekedetekkel tudnád kiérdemelni, abban a pillanatban elveszíthetnéd, amikor felhagysz ezekkel az erőfeszítésekkel. Ezzel szemben te nem úgy érdemelted ki az Istennel való kapcsolatodat, hanem ingyenes ajándékként kaptad. Ha egyszer odaadták, már nem vehető vissza. 

Ez pedig egy minden képzeletet felülmúló örömforrás a hívő számára.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért tölthet el valakit örömmel az az alapigazság, hogy Isten szeretete soha nem ér véget?
  • Miért annyira nehéz megbízni Isten végtelen szeretetében?
  • Milyen aggodalmat vagy félelmet szükséges Isten gondjaira bíznod az irántad való határtalan szeretetének fényében?

*Daily Hope by Rick Warren (2017.12.09)

Szólj hozzá!

Isten nem a vágyaidat, hanem a szükségeidet tölti be

2017. december 15. 03:00 - Lilla:)

"Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban." (Filippi 4:19, NIV fordítás)

Egyik legnagyobb félelmünk, hogy képesek vagyunk-e betölteni szükségeinket.

Pedig nem kellene!

A Biblia azt mondja: "Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban." (Filippi 4:19, NIV fordítás)

Milyen örömteli ígéret azoknak akik Krisztusban élnek!

Isten nem azt ígéri, hogy minden vágyunkat valóra váltja. Nem ígér Rolls Royce-t vagy palotát. Isten nem egy dzsinn a palackban, azt viszont megígéri, hogy minden szükségünket betölti.

Többségünk ezt nem igazán érti, így hát nem is imádkozunk érte. Az egyik kedvenc versem a Bibliában a Zsoltárok 84:11: "Az Úr semmi jó dolgot nem tart vissza azoktól, akik helyesen cselekszenek" (NLT fordítás).

Jegyezd fel ezt a három szavat: semmi jó dolgot!

Amikor a gyermekeim növekedtek, jó dolgokat akartam adni nekik. Nem tagadtam volna meg tőlük semmi jót. Visszatartottam talán őket a rossz dolgoktól - amik sérülést okoznak számukra; vagy aminek következtében megrekednek a lelki, fizikai vagy érzelmi növekedésben. Azonban nem fogok semmi jót megtagadni tőlük.

Ha én ezt akartam apaként, akkor mennyivel inkább ezt akarná tenni Mennyei Atyánk?

Isten megoldotta a legnagyobb problémádat, amikor eljött a Földre és meghalt értünk. Ha ezt kész volt megtenni, akkor nem gondolod, hogy a többi gondoddal is foglalkozik?

Teljes mértékben. Érdekli az anyagi helyzeted, az egészséged, a karriered. Foglalkozik veled!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miből vetted észre, hogy Isten foglalkozik veled, amikor szükségben voltál?
  • Miért nehéz néha bízni Istenben, amikor éppen szükséghelyzetben vagyunk?
  • Mit gondolsz, miért várja Isten, hogy a segítségét kérjük, amikor gondokkal nézünk szembe?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.12.08.)

Szólj hozzá!

A félelem nem, de Isten érted van!

2017. december 14. 03:00 - mintyovanviki

„Mit mondhatunk tehát az ilyen csodálatos dolgokról? Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” (Róma 8:31, NLT fordítás)

Pszichológusok 645 különböző ismert félelmet fedeztek fel, amely emberek sajátja lehet. A félelem egy egyetemes probléma – és elveszi az örömünket.

De íme itt a jó hír: Neked nem kell félned. Isten a te oldaladon áll!

„Mit mondhatunk tehát az ilyen csodálatos dolgokról? Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” (Róma 8:31, NLT fordítás)

Istennel az oldaladon, neked semmi másra nincs szükséged.

Mi a te legnagyobb félelmed? A szégyen? A megőrüléstől való félelem? A hibáktól való félelem? A visszautasítás? A bosszantó társak? A be nem illeszkedéstől való félelem?

A Sátán az összes félelmet felhasználja arra, hogy megfosszon az örömtől. Ő tudja, hogy mi tesz minket örömtelivé, ezért alkot egy félelmet ezzel szemben.

Például a Sátán tudja, hogy a helyes cselekedet mindig örömet okoz. Ezért elkezd félelmet teremteni benned azzal kapcsolatban, hogy más emberek hogyan fognak vélekedni a jó cselekedeteidről. Nagyobb aggodalmat kezd kelteni benned a mások szerinti népszerűséged, mint az, hogy ez a cselekedet Istennek tetsző lenne.

A Sátán azt is tudja, hogy az egyik  legnagyobb öröm az életben az, amikor megosztod Krisztus szeretetét hitetlenekkel. Ezért ő arra késztet, hogy félj másoknak beszélni Krisztusról.

Neked azonban nincs szükséged másoktól jóváhagyásra, ahhoz, hogy örömet találj.

Neked egyedül Istenre van szükséged. A Jézusi út az, ami teljes örömhöz vezet. Így fogalmaz: „Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek és örömötök teljessé legyen. „ (János 15:11 NIV fordítás)

Neked is lehet örömöd az életben, tudván azt, hogy Isten érted van. A félelem nem!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan jelentek meg félelem hatások azoknak az életében, akiket szeretsz?
  • A félelem melyik fajtája volt a legrombolóbb az életedben?
  • Hogyan fogja befolyásolni a félelmeidet az, hogy felismered: Isten érted van ?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.12.07.)

Szólj hozzá!

Isten a hibáidat is jóra tudja fordítani

2017. december 13. 03:00 - magyarosijulia

„Azt tudjuk, hogy Isten mindenben a javukat munkálja azoknak, akik szeretik Őt, akiket akarata és célja szerint elhívott." (Róma 8:28 TEV fordítás)

Valljuk be: te is, én is időnként ostobaságokat követünk el. Mindannyian hibázunk.

De semmi, amit valaha is elkövetsz, nem esik kívül Isten hatáskörén, hogy ne tudná azt felhasználni! Mi hibázunk ugyan, Isten viszont soha!

A Biblia ezt mondja a Róma 8:28-ban: „Azt tudjuk, hogy Isten mindenben a javukat munkálja azoknak, akik szeretik Őt, akiket akarata és célja szerint elhívott." (TEV fordítás)

Amikor elkövetsz egy ostoba hibát, Isten így szól: Ezt is be tudom helyezni az eseményekbe, ebből is tudok kihozni valami jót!

De szeretném, ha tiszta lenne: ez az ígéret nem mindenkinek szól! Ez az igevers nem azt mondja, hogy Isten mindent a javukra formál azoknak, akik ellene való lázadásban élnek, vagy nem Isten céljai szerint élik az életük!

Az ígéret azoknak az embereknek szól, aki Istenhez jönnek és így szólnak: A Te célod szerint akarok élni! Nem sikerül mindig helyesen cselekedni, de a jót akarom tenni. Követni akarlak Téged és Benned akarok bízni! Ha ezt megteszed, Isten mindent a jóra fog használni!

Ez pedig örömre ad okot!

Amikor átadod az életed az Ő kezeibe, nem azt jelenti, hogy többé nem fogsz semmit elszúrni. De! Lesznek még rossz döntéseid, fogsz még elrontani dolgokat, Isten viszont képes lesz mindent belehelyezni és felhasználni az Ő terveibe!

Nincs B terv az életedben! Isten már születésed előtt tudott minden elkövetett hibádról. Azt is tudta, hogy hogyan fogja azokat a hibákat felhasználni a terveiben.

Ez azt jelenti, hogy megnyugodhatsz, megszűnhet az aggodalmaskodásod. Az aggodalom hatalmas örömgyilkos! Inkább dőlj hátra és nyugodj meg. Tedd meg a legjobbat azzal, amit Isten neked adott, Isten pedig mindent kimunkál majd az Ő terveibe!

Hát nem fantasztikus ez?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan láttad Istent jót kihozni a hibáidból? Hogyan láttad ezt mások életében?
  • Ha tudod, hogy Isten jót tud kihozni a hibáidból, hogyan változik meg a jövőről alkotott képed?
  • Milyen hitbeli lépést fogsz megtenni azzal a magabiztossággal, hogy Isten a javadra munkálkodik az életedben?
(Daily Hope by Rick Warren, 2017.12.06.)
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása