Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hatékony bibliatanulmányozás lépései (1. rész)

2017. február 26. 03:00 - kennedymárti

 “Nyisd fel szemem, hogy meglássam, milyen csodálatosak tanításaid” (Zsoltárok 119:18, ESV fordítás).

Isten Szavának tanulmányozása megváltoztathatja az életedet, amennyiben átülteted gyakorlatba azt, amit megtanulsz általa – viszont minden azzal kezdődik, hogy hajlandó vagy-e tanulmányozni az Igét.

A Biblia azt mondja, „Nyisd fel szemem, hogy meglássam, milyen csodálatosak tanításaid” (Zsoltárok 119:18, ESV fordítás).

Isten annyi mindent szeretne megmutatni nekünk, de nekünk kell késznek lennünk nyitott szemmel forgatni az Igét.

Hogyan is kellene tanulmányozni az Ő Szavát? Egy hatékony bibliatanulmányozás – függetlenül attól, milyen tanulmány alapján történik – öt részből áll. Ma két részről beszélek, holnap pedig háromról.

  1. Tegyél fel megfelelő kérdéseket. Bibliát tanulmányozni azt jelenti, hogy megtanulsz jó kérdéseket feltenni a szöveg alapján. Kérdéseid száma nincs korlátozva, ugyanis a Bibliában található bölcsesség és kinyilatkoztatás kimeríthetetlen. Minél mélyebbre ásol le a Biblia mélyére, annál több aranyat találsz majd. Olvasás közben segít téged egy teljesen új szemüvegen keresztül látni a szöveget az, ha kérdéseket vetsz fel. Mert egyszerre csak, ahányszor kezedbe veszed Isten Igéjét, újabb és újabb igazságra leszel figyelmes.
  2. Vesd papírra a megfigyeléseidet. Sose ülj le úgy Bibliát tanulmányozni, hogy nincs a kezedben papír és toll, hogy jegyzetelhess (vagy billentyűzet, ha úgy tetszik). Amikor kérdéseket vetsz fel és megtalálod a válaszokat, írd le, ami letisztult benned. Olvashatod a Bibliát anélkül, hogy valamit is leírnál, de nem tudod tanulmányozni.

Dawson Trotman, a Navitaros-misszió alapítója szokta mondani, „Gondolataink akkor szabadítják fel önmagukat, amikor elhagyják az ajkunkat és az ujjhegyeinket.” Más szóval tehát, amennyiben nem tudod kimondani, illetve leírni, amit gondolsz, valójában olyan, mintha nem is fordult volna meg a fejedben az a gondolat. Még ha nem is látsz semmilyen jelentést az adott versszakban, írd le, hogy nem látsz semmit. A leírás cselekedete kapukat nyit meg az elmédben.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Figyeld meg, hol töltesz időt Isten Igéjével nap mint nap. Hogyan segíti ez, illetve tereli el a fókuszt a bibliatanulmányozásról?
  • Van-e olyan barátod, akihez fordulhatsz a kérdéseiddel? Kihez mehetsz kérdezni a Bibliát érintő kérdésekkel? Kivel tudod megosztani a látásaidat, amiket Isten kinyilatkoztatott számodra?
  • Milyen eszközökre van szükséged, amik megkönnyítik a bibliatanulmányozás közben megfogalmazódott gondolatok feljegyzését?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.02.19.)

Szólj hozzá!

Kezdd el felfedezni az Igét ezzel a módszerrel!

2017. február 25. 03:00 - K. Juc

„Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet teljes gazdagságában betöltse az életeteket!” (Kol 3:16a, NLT-fordítás)

summer-reading-girl.jpg

Ahhoz, hogy a Biblia-tanulmányozás megváltoztassa az életedet, nincs szükséged drága eszközökre. Nincs szükséged sem szövegmagyarázatra, sem Biblia-tanulmányozó programra. Igazság szerint, ha egy lakatlan szigeten ragadnál, ahol csak egy Biblia-példány lenne nálad, akkor nyugodtan használhatnád a módszert, amiről most szó lesz.

Isten azt mondja, hogy ha elmélkedünk az Ő Igéjén, akkor sikeresek leszünk. A következő módszer segít ezt olyan módon tenni, ami tetszik Istennek.

A bibliai elmélkedésre használt „mondd ki” módszer egyszerű módja az Igén való elmélkedésnek, és segít mindenféle szellemi tápanyaghoz hozzájutnod abból, amit olvasol.

Válassz egy Ige-verset, és olvasd el újra és újra. Minden alkalommal, amikor végigolvasod, másik szót emelj ki. Ez a legegyszerűbb módja az Ige felfedezésének. Még akkor is sikerülni fog, ha most először lapozol bele a Bibliába. Egyszerű módszer, mégis elképesztő ereje van. Minden alkalommal, amikor egy újabb szóra teszed a hangsúlyt, más nézőpontból látod az olvasottakat.

Vegyük például a Kolossébeliekhez írt levél 3. fejezetének 16. versét, amely így szól. “Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet teljes gazdagságában betöltse az életeteket!” (NLT-fordítás)

Amikor először olvasod el az Ige-verset, tedd a hangsúlyt a „hagyjátok” szóra.Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet teljes gazdagságában betöltse az életeteket!” Mit is jelent ez a szó? Azt, hogy engedélyt adsz neki. Te nyitod ki az ajtót előtte, ez a te választásod. Neked kell úgy döntened, miszerint hagyod, hogy Isten Igéje gazdagon betöltse az életedet.

Azután olvasd újra az Ige-verset, és hangsúlyozd ki az „üzenet” szót. „Hagyjátok, hogy a Krisztusról szóló üzenet teljes gazdagságában betöltse az életeteket!” Ez azt jelenti, hogy be kell juttatnod Isten Igéjét az elmédbe.

Azután hangsúlyozd a „Krisztus” szót. Nem valami filozófus, guru vagy talk-show műsorvezetőjének szavain időzöl, hanem Krisztus szavain elmélkedsz! Lehet, nem akarod, hogy a világ üzenete benned lakjon, de pontosan ez történik, amikor Isten Igéjének olvasása helyett tévénézéssel töltöd az idődet.

Azután összpontosíts a „gazdagság” szóra. Mit jelent ez? A szegényesen szóval ellentétes jelentésű. A gazdagság más szóval azt jelenti, hogy bőségesen, túlzón és alaposan. Isten nem azt szeretné, hogy az Igéjét gyenge pótszerként használd, hanem azt, hogy szépséget hozzon létre az életedben.

Azután hangsúlyozd a „betölt” kifejezést. Ne az legyen a cél, hogy végigrohanj Isten Igéjén, és minél előbb folytathasd a napi teendődet! Hagyd, hogy Krisztus szava betöltsön, és benned éljen.

Végül fókuszálj az „életeteket” szóra. A Biblia nemcsak a pásztorod, a teológiatanárod vagy a kiscsoportvezetőd számára Isten Igéje, hanem számodra is! A Biblia minden egyes hivőnek szóló utasítás.

Látod, milyen drágaköveket fedeztél fel, csupán azzal, hogy egyszerre egyetlen szóra összpontosítottál? Nem volt szükséged teológiai végzettségre vagy Biblia-tanulmányozó könyvek egész tárára. Meg tudod csinálni!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan fogsz a napod során folyamatosan Isten Igéjén elmélkedni?
  • Hogyan tükrözi vissza az életed Isten szavának gazdagságát és az Ő kegyelmét? Miben látszana a változás mások számára, ha hagynád, hogy Isten szava jobban megváltoztassa az életedet?
  • Gyakorold a „mondd ki” módszert a következő csendességed alatt. Milyen változást tapasztalsz?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.02.18.)

Szólj hozzá!

A Biblián való elmélkedés segít "megemésztened" Isten Igéjét

2017. február 24. 03:00 - Szíj Melinda

„Ez a törvénykönyv legyen mindig az ajkaidon, elmélkedj róla éjjel és nappal, és ügyelj arra, hogy megtartsd mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor virágzó és sikeres leszel.” (Józsué 1:8 NIV-fordítás)

biblical_meditation.jpg

Emlékszem, amikor kiváló prédikációkat és mélyen szántó bibliatanítást hallgattam, egyre azon tűnődtem, vajon hogyan talált rá az igehirdető az igazság megannyi remekbe szabott morzsájára Isten Igéjében. Ezért is írtam meg az első könyvemet 35 évvel ezelőtt, hogy segítsek a magamfajta embereknek. A Rick Warren bibliatanulmányozási módszerei c. könyv a bibliatanulmányozás 12 módszerét öleli fel 3 fejezetben, többek között például az összefoglaló módszert, az aktuális téma szerinti módszert és az igeversről igeversre módszert.

Az egyik kedvencem az a bibliatanulmányozási módszer, amelyet ha egyetlen szóval kellene jellemeznem, azt mondanám  „meditálás”. Sokak számára - akik a keleti ill. New Age vallásokhoz kötik - a „meditál” szó pejoratív kicsengésű. Amikor keresztények a meditációra gondolnak, törökülésben ülő embereket látnak maguk előtt, amint a köldöküket takaró gyolcsot szemlélik.

Ez lehet keleti vagy buddhista meditáció, de semmi esetre sem keresztény elmélkedés. A Biblia 29 alkalommal említi a „meditál” (elmélkedik) kifejezést a „New International Version” (NIV) fordításban, hogy szemléltesse egy hívő életét. Isten egyértelmű akarata, hogy elmélkedjünk.

Megígéri nekünk, hogy ha elmélkedünk a Szentíráson, áldása nem marad el. A Józsué 1:8 így fogalmaz: „Ez a törvénykönyv legyen mindig az ajkaidon, elmélkedj róla éjjel és nappal, és ügyelj arra, hogy megtartsd mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor virágzó és sikeres leszel” (NIV-fordítás).

Isten tehát arra int, hogy elmélkedned kell Igéjén, ha sikeres szeretnél lenni.

Mi módon teheted ezt? Keress rokon értelmű szót az elmélkedés kifejezésre, és rábukkansz majd a „kérődzés” szóra mint szinonimára. Valószínűleg nem ismered ezt a szót, hacsak nem vagy mezőgazdász. Kérődzésen azt értjük, ahogyan a tehén „rágódik” a táplálékán amikor ismétlődő jelleggel forgatja azt a szájában.

Ez hasonlít ahhoz, ahogy te elmélkedsz a Szentíráson. A tehenek lelegelik a füvet, megrágják, majd onnan a táplálék a gyomrukba jut. Ott a gyomorban aztán emésztődik tovább és magába szív minden ott található savat és vegyületet. Azután egy idő múlva ez a félig megemésztett táplálék újra visszakerül a tehén szájába és az állat újra megrágja azt egy kis friss fűvel együtt.  Ez a folyamat ismétlődik újra és újra, és a tehén így minden gramm táplálékot kinyer a fűből.

A bibliai elmélkedés is valami ehhez hasonló, csak éppen ez a gondolatok emésztésének a folyamata. Isten azt akarja, hogy a lelki-szellemi tápláléknak minden grammját magunkhoz vegyük az Igéjéből. Azt akarja, hogy rágódjunk rajta, emésszük meg, és aztán rágódjunk rajta tovább.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Van egy megszokott helye, ideje és folyamata annak, amikor Istennel időt töltesz? Hogyan tud az elmélkedés javítani az Istennel töltött csendes időd minőségén?
  • Milyen figyelemelterelő dolgokat szükséges kiiktatnod, hogy elmélkedhess Isten Igéjén?
  • Mit jelent számodra „virágzónak” és „sikeresnek” lenni? Mit gondolsz, Isten szerint mivel egyenlő a siker?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.02.17.)

Szólj hozzá!

A Biblia által átalakulsz, nem csak ismeretet kapsz

2017. február 23. 03:00 - csmsdvd

“A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos arra, hogy megtanítsa nekünk, ami igaz, és hogy ráébresszen bennünket arra, hogy mi a rossz az életünkben. Kijavít minket, amikor rossz úton járunk, és megtanít arra, hogy azt tegyük, ami helyes. Isten arra használja, hogy felkészítse és felszerelje az Ő népét minden jó cselekedet megcselekvésére."  (2Tim 3:16-17, NLT fordítás)

chrysalis-655526_1280.jpg

Egyszer megkérdezték tőlem, melyik a legjobb Biblia fordítás. Ezt válaszoltam: „Az, amelyiket az életedre fordítod!” Erre való a Biblia tanulmányozása. Ha Isten szavát nem fordítod le saját életedre, akkor nem úgy tanulmányozod az Bibliát, ahogy azt Isten tervezte.

Isten azért adta nekünk a Bibliát, hogy átalakítson minket, ne csak hogy tájékoztasson. Azért adta, hogy a szívünk legyen nagyobb, ne a fejünk. A Jakab 1:22-ben ezt olvassuk: „Legyetek az Igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.”

Más szavakkal, Isten szeretné a hitünket cselekedetre váltani.

Isten a szándékát még nyilvánvalóbbá teszi a 2Tim 3:16-17 versekben: “A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos arra, hogy megtanítsa nekünk azt, ami igaz, és hogy ráébresszen bennünket arra, hogy mi a rossz az életünkben. Kijavít minket, amikor rossz úton járunk, és megtanít arra, hogy azt tegyük, ami helyes. Isten arra használja, hogy felkészítse és felszerelje az Ő népét minden jó cselekedet megcselekvésére" (NLT ford.).

A Biblia célja több annál, mint hogy csak megmutassa mi a rossz az életünkben vagy hogy hogyan kellene élnünk. Isten azért adta a Szentírást, hogy alapjaiban alakítsa át az életünket.

A Biblia magát többféleképpen nevezi meg, például úgy, mint pöröly, kard és penge. Mindezeket az eszközöket azért tervezték, hogy radikális beavatkozást végezzenek velük. Istennek a Bibliával is az a szándéka, hogy radikálisan megváltoztassa az életünket.

A Biblia több helyen arról is beszél, hogy Isten igazsága tej, víz, kenyér és étel. Mi ezekben a dolgokban a közös? Az, hogy ha nem iszod vagy eszed ezeket rendszeresen, akkor meg fogsz halni. Nem úgy teremtettünk, hogy Biblia nélkül éljünk.

A Biblia azért nélkülözhetetlen az életünkben, mert életed ad.

A Biblia azt mondja, hogy Jézus maga a megtestesült Ige. A János 1:14-ben ezt olvassuk: “Az Ige testté lett és közöttünk lakott. Tele volt kifogyhatatlan szeretettel és hűséggel. És mi láttuk az ő dicsőségét, az Atya egyetlen Fiának a dicsőségét.” Isten az élő Igét, Jézust azért adta, hogy hitünk őáltala kezdődjön és őbenne végződjön, és Isten azért adta a Szentírást, hogy felkészítsen arra, hogy a hitünket megéljük.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A Biblia több mint bölcsességet adagoló automata vagy adatok és információk tárháza. Hogyan látod azt, hogy Isten a Bibliát használva megváltoztatja az életed?
  • Jézus a testté lett Ige. A Bibliával való szoros és meghitt kapcsolat hogyan függ össze a Jézussal való szoros és meghitt kapcsolattal?
  • Hogyan tudod Isten Igéjét a gyakorlatban meg is tenni, és nem csak olvasni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.02.16.)

Szólj hozzá!

Négy lépés, hogy Isten Igéje az életed részévé váljon

2017. február 22. 03:00 - Lilla:)

"Ha folytonosan az én Igémben maradtok, akkor valóban az én tanítványaim vagytok." (János 8:31/b., NASB fordítás)

Nagyon fontos lépés, hogy elszánod magad egy rövidebb időre vagy akár néhány hétre a Biblia rendszeres olvasására. Ez kezdetnek jó, de nem szabad itt abbahagynod. Jézus ezt mondta: "Ha folytonosan az én Igémben maradtok, akkor valóban az én tanítványaim vagytok." (János 8:31/b., NASB fordítás) Attól válunk Jézus tanítványaivá, hogy hosszú távon elkötelezzük magunkat, hogy tanulunk Jézustól és tanulmányozzuk az Ő Igéjét.

Hogyan tudsz folytonosan az Igében maradni és állandó kapcsolatban lenni Jézussal az ő Igéjén keresztül hosszú távon? A következőképp:

  1. Döntsd el, hogy megteszed! Azzal kezdd, hogy elkötelezed magad. Ne várd, hogy lesz majd egy alkalmasabb idő arra, hogy Isten Igéje az életed állandó részévé váljon. Kötelezd el magad ma!
  2. Hozd nyilvánosságra ezt a döntésed! Mondd el ezt a szándékodat másoknak is, és légy elszámoltatható e téren. Ha az Isten iránti elköteleződésedet titokban tartod, könnyebb elbukni.
  3. Tarts ki az elhatározásod mellett! Ne engedd, hogy bármi is eltérítsen az elhatározásodtól. Nagyon erősen határozd el, hogy életed részévé és szokásoddá teszed ezt, és különösen az első hónapokban légy kitartó. Ha elkezdesz napokat kihagyni, sokkal nehezebb lesz elkötelezettnek maradnod Isten Igéje felé.
  4. Keress magad mellé egy társat, aki segít! Szerezz egy lelki társat, aki szívesen csatlakozik hozzád, hogy támogasson és bátorítson. Egy olyan valakit, akivel meg tudod osztani, amit tanultál az Istennel csendességben töltött időd alatt. Ez lehet valaki a házicsoportodból, a barátaid közül vagy a családodból is. A Biblia azt mondja, hogy "Két embernek jobb, mint egynek, mert sikerekhez tudják segíteni egymást." (Prédikátorok 4:9, NLT fordítás).

Az Istennel való időtöltésed ne csak ideig tartó és alkalomszerű  legyen, hanem váljon rendszeres és állandó szokássá az életedben. A kutatások kimutatták, hogy valamit hat héten keresztül kell rendszeresen csinálni ahhoz, hogy az szokássá váljon. Tedd Isten szavát az életed részévé még ma, és tarts ki a döntésed mellett egész életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan kötelezed el magad ma arra, hogy Isten Igéje az életed részévé váljon?
  • Kivel osztod meg ezt a döntésed? Kinek fogsz tudni elszámolni azzal, amit vállaltál?
  • Nevezd meg azokat a dolgokat, amelyek valószínűleg majd akadályozni fognak abban, hogy minden nap időt tölts Isten Igéjének tanulmányozásával. Milyen dolgokon tudsz változtatni az életedben, hogy csökkentsd vagy teljesen felszámold ezeket az akadályozó vagy zavaró tényezőket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.02.15.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása