Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bibliamagyarázat: Isten nem hagy a sötétben

2017. március 05. 03:00 - Szíj Melinda

„Senki sem ismerheti Isten gondolatait, csak Isten Lelke.” (1Kor 2:11b, NIV fordítás)

mecses.jpg

Hallottad már valaha is valakitől: „Nos, ez csak a te olvasatod szerinti Biblia-értelmezés”? Úgy hangzik, mintha ez a kis mondat mindent megcáfolna, ami meg van írva. Pedig valójában semmit sem cáfol meg.

Léteznek helyes és helytelen módozatai a Szentírás értelmezésének. Íme az igeértelmezés hat alapelve, melyek gyakorlatilag mindenütt elfogadottak.

  1. Szükséged van hitre és a Szentlélek munkálkodására, hogy értelmezni tudd a Szentírást. A Biblia értelmezhetetlen a hitetlenek számára, mert az Istennek a hívőkhöz szóló szerelmes levele. Amikor egy hitetlen olvassa az Igét, az olyan, mintha másvalaki levelét olvasná. A Biblia egy spirituális könyv, melyet az ilyen beállítottságú embereknek meg kell tudniuk érteni. A Biblia így fogalmaz az 1Kor 2:11-ben: „Senki sem ismerheti Isten gondolatait, csak Isten Lelke.” (NIV fordítás).
  2. A Biblia önnönmagának a legtökéletesebb magyarázata. A Szentírás megmagyarázza a Szentírást. Próbáld ki, és szerezz be egy lapszéli kereszthivatkozásokkal ellátott Bibliát. A kereszthivatkozások átolvasása után sokkal tágabb és tisztább képet nyersz majd arról, hogy mit is üzen Isten az adott Igéjének teljes gondolatmenetében, ahelyett, hogy csak egy kiragadott szövegrészt tanulmányoznál.
  3. Olvasd az Ószövetséget úgy, hogy az Újszövetség a fejedben van, és fordítva: olvasd az Újszövetséget úgy, hogy az Ószövetség a fejedben van. Az Újszövetség benne rejtőzik az Ószövetségben, az Ószövetség pedig kibontakozik az Újszövetségben.
  4. A nehezen érthető igeverseket mindig az egyértelmű igeszakaszok fényében értelmezd. Hogy helyes értelmezésre juss olyankor, amikor egy olyan igeverset találsz, mely látszólag ellentmondásos vagy zavaros, akkor tekintsd át Isten szándékait a teljes Szentírásban. Például az 1Kor 15:29-es igeversben egy igen homályos utalást találunk a halottakért való megkeresztelkedésre vonatkozóan. Ez az egyetlen hely, ahol a Szentírásban ez a gondolat felmerül. Pál nem fejti ki bővebben, és a Szentírásban sincs egyértelmű magyarázat rá. Így hát az üdvösségről és a keresztségről szóló világosan értelmezhető igeversekhez kell fordulnunk a nehezen érthető részek tisztázásáért, nem pedig fordítva.
  5. Ne alkoss kőbe vésett tantételt pusztán egy történelmi eseményből! A Biblia történelmi fejezeteit tekintsd annak, amire hivatottak: jó leckéknek. Ne építsd saját életvezetésedet rájuk. Például a Márk 1:35-ben a Biblia azt mondja, hogy Jézus igen korán felkelt, és elment magában egy csendes helyre imádkozni. Ez azt jelentené, hogy neked is minden reggel 4 órakor fel kell kelned, és el kell menned valahová imádkozni? Természetesen nem! Isten talán meggyőz téged arról, hogy ez jó ötlet, de semmi esetre sem parancs. A tanító-okító jellegű igeversek tantételeit használd arra, hogy beépítsd őket az életedbe. Az elbeszélésekből jegyezd meg a tanulságokat.
  6. Soha ne magyarázd a Szentírást a saját tapasztalataid alapján! A Bibliatanulmányozás lényege nem az, hogy a Szentírást elferdítve azt a saját szubjektív nézeteidhez ill. tapasztalataidhoz igazítod. Az érzelmek hazudnak. Az érzések megtévesztenek. Ehelyett fedezd fel Isten időtlen igazságát, és hagyd, hogy az formálja át életedet. Tanulmányozd a Bibliát nyitott szívvel, és kérd Istent, hogy tegyen alkalmassá téged az ő akaratához.   

Isten nem akar a sötétben hagyni, amikor a Szentírást tanulmányozod. A Bibliatanulmányozás fenti alapelveinek szem előtt tartása hozzásegít, hogy az Igét Isten olvasatában értelmezd.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A fenti szempontokat gondolatban elraktározva olvasd újra a múlt heti valamely csendes időd alkalmával tanulmányozott igerészt. Milyen új meglátásra indít Isten?
  • Nyitott vagy rá, hogy engedd a Szentlelket munkálkodni az életedben? Hogyan tartod éberen az elméd és a szíved a Szentírás értelmezése közben, hogy a Szentlélek irányítani tudja a gondolataidat?
  • Hogyan változik a látásmódod, amikor megérted, hogy a Biblia értelmetlen a hitetlenek számára?   

*Daily Hope by Rick Warren (2017.02.26.)

Szólj hozzá!

Három kérdés, amit minden bibliai idézet olvasásakor fel kell tenned

2017. március 04. 03:00 - Benjoe70

„Talán ugyanúgy tetszik az Úrnak az égő- és a véresáldozat, mint az engedelmesség az Úr szava iránt? Bizony, többet ér az engedelmesség…” (1Sám 15:22b)

bible_1.jpg

Ha nincs tapasztalatod abban, hogy Isten Igéjét hogyan alkalmazd az életedben, talán zavarban vagy. Hogyan teheted ezt meg? Ma három kérdést mutatok neked, melyeket bármely Igerésznél feltehetsz, és amik segíteni fognak abban, hogy a Bibliát a saját életedre alkalmazd. Íme a három kérdés:

  1. Mit jelentett ez az Igerész abban az időben, amikor írták?
  2. Mi az az időtlen igazság, ami Isten mondanivalója mögött rejtőzik?
  3. Hogyan alkalmazhatom az életemben?

Ezt úgy hívjuk, hogy „alkalmazás-híd”. Építünk egy hidat a Biblia és a mi világunk közé. Próbáljuk meg úgy felépíteni ezt a hidat, hogy megfigyeljük, mint mond nekünk Pál apostol az 1Korinthus 8. fejezetében a bálványáldozati hús elfogyasztásáról. Olvassuk el az 1Kor 8:1-13-at, majd tegyük fel magunknak a fenti kérdéseket.

  1. Mit jelentett ez az Igerész abban az időben, amikor írták? Korinthosz templomában olyan emberek voltak, akik tudták, hogy a bálványok nem jelentenek semmit, és hogy a nekik felajánlott ételnek nincs varázsereje. Mai hasonlattal csak hamburger volt vagy egy jó steak. Nem számított, hogy megeszik-e, mert a bálványok, amiknek fel lettek áldozva, nem voltak igaziak. Így ez a csoport szabadon evett az ételből, de nem voltak tekintettel arra, hogy mások mit gondoltak erről. Voltak ott új hívők is, akiket zavart ez a gyakorlat. Úgy gondolták, hogy a hívőknek nem kellene megenniük az isteneknek vagy más vallásoknak feláldozott ételt. Pál azt mondja az érett, tapasztalt híveknek, hogy ne engedjék, hogy Istentől kapott szabadságuk megzavarjon más testvéreket.
  2. Mi az az időtlen igazság, ami Isten mondanivalója mögött rejtőzik? Ne használd arra Istentől kapott szabadságodat, hogy másokat kellemetlen helyzetbe hozz.
  3. Hogyan alkalmazhatom az életemben? Nem túl gyakori, hogy ahol élek, Dél-Kaliforniában, kapcsolatba kerülnék áldozatként felajánlott étellel. Feltételezem, nálatok sem jellemző az ilyen helyzet. Akkor ez azt jelenti, hogy mindez számunkra nem hordoz üzenetet? Természetesen nem! Ha az időtlen igazság ez: „Ne használd a szabadságodat arra, hogy másokat azzal zavarj; a szabadságot szeretetre kell felhasználni,” akkor az számomra azt jelenti, hogy figyelemmel kell lennem a körülöttem lévő emberekre, mert így mutatjuk ki a szeretetünket. Tedd fel magadnak a kérdést: „Uram, tettem bármit önzésből, önteltségből, vagy tudatos közönyből másokkal, ami testvérem életében törést okozott? Voltam-e felfuvalkodott önnön szabadságom tudatában, vagy építettem-e másokat a szeretetben?”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy nagyon ismerős bibliai történetre. Amikor újra elolvasod azt a passzust és felhasználod a fenti három kérdést, milyen új igazságokat vagy az életedben alkalmazható változásokat fedezel fel a történetben?
  • Hiszed, hogy Isten a Biblián keresztül az életedet szándékozik irányítani? Hiszed, hogy az igazságai időtlenek, és az üzenetei még ma is érvényesek?
  • Hogyan tudod megmutatni a hitedet a cselekedeteid által?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.02.25.)

Szólj hozzá!

Isten Igéjének alkalmazása életfontosságú

2017. március 03. 03:00 - FodorImi

„Az ismeret felfuvalkodottá tesz, a szeretet azonban épít” (1.Korinthus 8:1b, NIV fordítás)

Tudtad, hogy a Biblia tanulmányozása veszélyes? Tény, hogy a bibliatanulmányozás eredménye végzetes lehet.

Tudom, furcsának hangzik. Isten azonban arra szánta a Bibliát, hogy alkalmazzuk az életünkben, ne csak olvassuk. A Biblia arra való, hogy átformáljon, ne csupán informáljon. A Hegyi Beszéd végén Jézus azt mondta: „Mindenki, aki hallja a szavaimat és gyakorlattá váltja, az olyan, mint a bölcs ember, aki sziklára építette a házát.” (Máté 7:24, NIV fordítás) Isten Igéjének alkalmazása életfontosságú.

Miért ilyen fontos Isten Igéjének alkalmazása?

1. Az ismeret büszkeséget eredményez, ha nem alkalmazzuk az igazságot az életünkben.
A Biblia azt mondja: „Az ismeret felfuvalkodottá tesz, a szeretet azonban épít” (1.Korinthus 8:1b, NIV fordítás) Mindannyian ismerünk embereket, akik oda-vissza ismerik a Bibliát, de soha nem engedték, hogy átitassa az életüket. Kalapácsként használják a Bibliát, amivel másokat leütnek. Lehetünk a legkötekedőbb, leggonoszabb, leglelketlenebb, legszeszélyesebb, legkritikusabb, legítélkezőbb emberek, akivel bárki valaha is találkozott – ha soha nem teszünk még egy lépést, hogy alkalmazzuk a Bibliát az életünkben. Az ismeret, anélkül, hogy alkalmaznánk, büszkeséget eredményez. Szereteten alapuló alkalmazás nélkül felfuvalkodottá tesz. Bajt okoz és nem segít.

2. Az ismeret cselekvést követel.
Jakab 1:22 azt mondja: „Ne csupán hallgatói legyetek az igének, így becsapva magatokat. Tegyétek meg, amit az ige mond!” (NIV fordítás) Amit egy személy tud, azt a cselekedetei fejezik ki. Becsapjuk magunkat, ha azt gondoljuk, hogy növekedni fogunk pusztán az által, hogy bibliatanulmányozás során jegyzeteket írunk. Isten parancsai nem választható opciók.

3. Nagyobb ismeret nagyobb felelősséggel jár.
„Emlékezzetek, ha tudnátok jót tenni, de nem teszitek, az bűn.” (Jakab 4:17, NLT fordítás) A Szentírás mélyebb ismerete súlyosabb ítéletet von magával, ha elmulasztjuk alkalmazni azt, amit Isten megmutat. Amikor elkezdjük a Bibliát tanulmányozni, Isten rámutat életünk bizonyos területeire, melyben változnunk kell, és amint ezt teszi, egyre nagyobb és nagyobb felelősségre hív el minket.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit teszel az igehirdetési jegyzeteiddel, miután kilépsz az gyülekezeti házból; vagy a bibliatanulmányozás közben írt feljegyzéseiddel, miután befejezted a csendességed?
  • Gondolj vissza az elmúlt órában a szavaidra és cselekedeteidre. Tükrözik azt, amit Isten az utóbbi időben tanított neked az Igéjéből?
  • Hogyan hívott el Isten arra, hogy kövesd valamiben, amit az Igéje tanulmányozása során jelentett ki neked?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2017.02.24.)

 

Szólj hozzá!

Hogyan néz ki egy napi csendesség?

2017. március 02. 03:00 - daniella_89

“A szorgalmas tervei biztosan bőséghez vezetnek, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak ínségbe jut“ (Példabeszédek 21:5, ESV fordítás)


Csendességet tartani olyan, mint bármilyen más tevékenységet folytatni az életben - legalább egy dolgot figyelembe véve. Ahhoz, hogy sikeres legyen, segít, ha van egy terved. A Biblia azt mondja: “A szorgalmas tervei biztosan bőséghez vezetnek, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak ínségbe jut“ (Példabeszédek 21:5, ESV fordítás)

Ha még sosem tartottál csendességet, valószínűleg nincs egy egyszerű, jó terved arra, hogyan csináld. Bármilyen tervet készítesz, fontos az egyszerűség. Ha bonyolítod, nagyobb valószínűséggel térsz majd el a témától. Minden, amire tényleg szükséged van egy célravezető csendességhez, az a Biblia, egy jegyzetfüzet, és talán néhány csendes dicsőítő dal, vagy énekeskönyv.

Szóval hogyan is néz ki egy csendesség?

Először is, légy csendben az ÚR előtt. A Biblia ezt Istenre való várásnak nevezi. Kezdésként egyszerűen leülsz, és elcsendesedsz.

Másodszor, imádkozz röviden. Indíts egy rövid bevezető imával. Kérd Istent, hogy nyissa meg az elmédet, és vezessen. Kérd, hogy tisztítsa meg a szívedet.

Olvass lassan egy részt az Írásokból. Itt kezdődik az Istennel való beszélgetés. Elkezd beszélni hozzád az Igéjén keresztül, aztán te szólsz Hozzá imádságban. Olvasd lassan a Bibliát. Ne próbáld túl gyorsan olvasni, vagy túl sokat egyszerre. Minél lassabban olvasod a Szentírást, annál jobban rá vagy kényszerítve, hogy átgondold, amit olvasol.

Elmélkedj az Igén. Tölts némi időt azzal, hogy megrágd, amit Isten mond neked. Rágd meg az igét, ahogyan a tehén kérődzik. Tépelődj, és birkózz meg vele az elmédben. Sok nagyszerű módszer van az Igén való elmélkedésre. Meghatározott ötleteket találhatsz arra, hogyan elmélkedj a Biblián a könyvemben, a Rick Warren’s Bible Study Methods -ban.

Írd le, amit felfedeztél. Amikor Isten beszél hozzád az Igéjén keresztül, törődj annyira a szavával, hogy leírod. Az írás képessé tesz bennünket arra, hogy emlékezzünk arra, amit Isten mondott nekünk, és rögzíthessük a felfedezéseinket.

Imádkozz újra. Légy csendben. Kérd Istent, hogy mutassa meg neked Igéjét. Beszélj Istennek arról, amit Ő mondott neked. Mondd el neki, mit gondolsz arról, amit Ő szól. Beszélj neki minden másról, ami a fejedben van.

Nem csak egy mód van arra, hogy csendességet tarts, de egy ehhez hasonló terv követése út egy kielégítő áhítat kezdetéhez.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gondoltál már arra, hogy a csendesség egy intim párbeszéd Istennel? Miért vagy miért nem?
  • Milyen zavaró tényezőket kell felszámolnod annak érdekében, hogy elcsendesedj?
  • Miért nehéz néha az, hogy lassan olvasd a Bibliát és elmélkedj azon, amit mond?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.02.23.)

Szólj hozzá!

A Biblia alkalmazása személyes, praktikus, megvalósítható és hiteles módon

2017. március 01. 03:00 - Abidzsil

,,De ne csak hallgasd Isten igéjét. Azt kell tenned, amit mond. Különben csak magadat csapod be.” (Jakab 1:22, NLT fordítás)

Semmi sem lesz dinamikus, amíg nem válik személyessé. Arról van szó, hogy amikor Isten igéjét olvasod, megpróbálsz rájönni, mit szükséges tenned most – hogyan alkalmazod.

Egy jó szokás, amit fel tudsz venni, hogy miután olvastad a Bibliát, leírsz egy mondatot arról, amiről szólt. Ez segíteni fog az ,,Igének cselekvőjévé” és nem csupán hallgatójává válni.

Mitől jó egy alkalmazás mód? Négy jellemzője van:

Személyes. Nem írhatsz tervet másnak. Nem arról szól, hogy a világnak mit kéne tennie, hogy a házastársadnak mit kéne tennie vagy a gyermekeidnek. Arról szól, neked mit kell tenned!

Praktikus. Az alkalmazás módodnak valami olyannak kell lennie, amit ténylegesen meg tudsz tenni, vagy amiről képes vagy egy tervet készíteni. A nagy többség nem fog segíteni neked. Valójában közbe fognak lépni, és haszontalannak fogod magad érezni.

Megvalósítható. Hogyha nem tudod teljesíteni a terved, valószínűleg el fog kedvteleníteni. Ha az a terved, hogy öt órát imádkozol naponta, nem fogod megtenni. Ne teljen el napod imádkozás nélkül. Ez megvalósítható. Naponta öt órát imádkozni nem.

Hiteles. Határidőt kell szabnod, amikor meg tudod vizsgálni önmagad. Amíg van határidőd és célod, nem tudod ellenőrizni önmagad. Akkor ez csak egy álom.

Ezt meg tudod tenni a Bibliának bármelyik részével, amit olvasol. A Biblia azt mondja, ,,De ne csak hallgasd Isten igéjét. Azt kell tenned, amit mond. Különben csak magadat csapod be.” (Jakab 1:22, NLT fordítás)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Miután elolvastad ezt az áhítatot, hogyan fog változni a csendességed?
  • Milyen alkalmazásmódot fogsz kipróbálni ma, hogy a gyakorlatba ültesd?
  • Vágysz azt tenni, amit Isten Igéje mond? Hogyan tükröződik ez az életeden?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.02.22.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása