Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Válaszd a hitet a félelem helyett!

2018. január 13. 03:00 - magyarosijulia

Többen is rászóltak, hogy hallgasson, ő azonban annál inkább kiáltozott: „Dávid Fia, könyörülj rajtam!” (Márk 10:48)

Amennyiben új kezdetet vesz hitbéli életed, szembe kell nézned a félelmeiddel. Ne engedd, hogy azok irányítsanak! A félelemnek az a hihetetlen tulajdonsága van, hogy megbénítja képességeinket, nem enged bennünket kibontakozni, és ezek okozzák hitünk hiányát.

Amikor a félelmet választjuk a hit helyett, szkeptikussá válunk – bármi új kipróbálásától vonakodni kezdünk. Általa önzővé is leszünk – tartunk tőle, hogy elköteleződjünk Isten és mások mellett. Továbbá a félelem rövidlátóvá tesz bennünket – a  jövő helyett a múltra figyelünk.

Bartimeus, egy vak ember, akivel Jézus a Márk 10-ben találkozott, sokunk számára is ismerős félelmet győzött le, mégpedig a visszautasítástól való félelmet. Tudta jól, hogy egy akkora tömegben Jézushoz kiáltani nem a legcélravezetőbb cselekedet, hiszen az emberek lenézhetik őt ezért. Ám kétségbeesésében azzal is tisztában volt, hogy Jézus az egyetlen, aki segíteni tud rajta.

És valóban így történt. Amikor e világtalan Jézushoz kiáltott, a körülötte lévők valóban mind óva intették: Ne kiabálj! Légy csendben! Felelsleges jelenetet rendezned, hiszen Jézust nem érdekled. Van nálad fontosabb dolga is.

A sátán sokunk fülébe suttog ilyen mondatokat. Amikor egy hitbeli lehetőség adódik, az olyan gondolatok, mint 'Istent a lehető legkevésbé sem érdekled', vagy 'Ne csinálj jelenetet' és 'Mit fognak majd gondolni az emberek?' megakadályoznak minket abban, hogy igaz hittel forduljunk Istenhez. Amint egy szikrányi lehetőséged adódik a fejlődésre és változásra, rögtön vészjósló kiáltozasba kezdenek a körülötted lévők, nehogy sikerüljön  megragadnod a kinálkozó alkalmat.

Isten viszont arra kér, hogy ilyenkor minden erőddel próbáld felülmulni önmagad, és hogy teljes mértékben hagyatkozz Rá. Félelmetesen hangzik, ugye? Amikor Isten kér tőlünk valamit, választhatunk, hogy továbbra is rettegésben élünk, vagy felülkerekedünk félelmeinken. Az utóbbi, hithű lépés esetén számíthatsz rá, hogy Isten várni fog rád és tárt karokkal fogad majd.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kinek a rosszallásától tartasz a legjobban és miért?
  • A Példabeszédek 29:25-be ez áll: „Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az ÚRban bízik, az oltalmat talál." Kérd Isten segítségét, hogy tudj bízni benne és az ő rólad való véleményében jobban, mint abban, amit mások gondolnak rólad.
  • Hogyan akadályozza meg a félelem, hogy teljes bizalommal fordulj Isten felé?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2018.01.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása