Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan tekints hittel az életedre – Második lépés

2018. január 19. 03:00 - Anika Enikő

„A bemerítkezéskor vele együtt minket is eltemettek a halálba, hogy azután — ugyanúgy, ahogyan az Atya Isten dicsőséges hatalma feltámasztotta Krisztust a halálból — mi is új életre keljünk.” (Róma 6:4, GNT fordítás)

Tegnap beszéltünk a hit szemének fejlesztéséről. Amikor szellemileg, lelkileg újjászületünk, Isten megnyitja a lelki szemeinket, és képessé tesz arra, hogy lássuk az ő munkáját magunk körül és meglássuk azokat a számos lehetőséget, amiket elénkbe helyez.

Isten meg fogja nyitni a lelki füleidet is, hogy képes legyél meghallani azokat a dolgokat, amiket az emberek valójában mondanak, ahelyett amit gondolsz, hogy mondanak. Amikor Jézus belép az életedbe, Isten egy csomó lelki érzékedet megnyitja azért, hogy segítsen neked úgy látni az életet, ahogy Ő látja.

Hadd adjak egy egyszerű példát arról, hogy ez hogyan működik. Lehet, hogy olvasod a Bibliát és odaérsz egy igevershez, ami egyszer csak úgy kitűnik és azt gondolod: „Nahát! Soha nem tűnt ez fel!” Még úgy sem, hogy már  tizenötször olvastad azt a verset, de nem láttad azt az igazságot.

Mi történt? Isten megnyitotta lelki szemeidet.

Nos, ahogy ezt tegnap említettem, van néhány alap lépés, ami szükségeltetik ahhoz, hogy lelki szemeinket fejlesszük, és hogy hitből éljünk; vagy hitből élsz, vagy soha nem leszel képes arra, hogy beteljesítsd azt a tervet, amit Isten szánt neked.

Az első hitlépés, amit meg kell tenned, hogy behívod Jézust az életedbe, az egész életedbe – hogy életed minden belső szobájába lakozást vegyen. A második hitlépés, ami szükségeltetik, az a nyilvános azonosulás Jézussal. Legtöbbünk nem érti, hogy a hitünk fejlesztéséhez mennyire fontos a megkeresztelkedés, ám ez egy létfontosságú hitlépés, melyet Isten arra használ, hogy kiárassza erejét az életünkbe.

Jézus azt akarja, hogy nyilvánosan megvalljuk őt, és azt tanítja, hogy ez egy nagyon komoly ügy. Azt mondja a Márk 8:38-ban, hogy aki most szégyelli őt, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön az ő dicsőségében.

Ezek meglehetősen erős szavak; de azért, mert Jézus tudja, hogy mennyire kritikusan fontos ez. A Biblia ezt mondja: „A bemerítkezéskor vele együtt minket is eltemettek a halálba, hogy azután — ugyanúgy, ahogyan az Atya Isten dicsőséges hatalma feltámasztotta Krisztust a halálból — mi is új életre keljünk.” (Róma 6:4, GNT fordítás). Tehát az erő ahhoz, hogy új életet éljünk – kövessük Jézust abból a célból, hogy beteljesítsük az Isteni célt – a bemerítkezésben kinyilvánított engedelmesség által adatik meg.

Meg kell értenünk egyúttal, hogy a bemerítkezés önmagában nem elég ahhoz, hogy Isten családjának a tagjaivá váljunk; csupán a Krisztusba vetett hit által lehetséges. Olyan, mint a karikagyűrű, amely egy szívből hozott elköteleződés látható emlékeztetője.

Nem valami olyasmi, amit félreteszünk amíg lelkileg érettek leszünk. Az egyetlen bibliai feltétel az, hogy higgy. Az Újszövetségben az embereket azonnal bemerítették, azonnal amint hittek. Nem olvasunk késleltetett keresztelkedésekről az Újszövetségben.

Ha a Krisztusba vetett hitedet nem nyilvánítottad ki és még nem merítkeztél be, akkor légy engedelmes Jézusnak és mihamarabb keresztelkedj meg.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Magyarázd el, hogy miért jó a karikagyűrű hasonlata a megkeresztelkedéssel.
  • Miért fontos megérteni azt, hogy nem a keresztség által kapunk üdvösséget? Mi szükséges, hogy Isten családjának a részévé válj?
  • Ha még nem merítkeztél be, akkor milyen lépéseket kell ma megtenned, hogy kifejezd engedelmességed Jézus iránt és mihamarabb megkeresztelkedj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.01.12)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása